![]() |
|
Патување низ времето |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7891011 16> |
Автор | |||
Pejik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 313 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Каде?! По чив образовен систем?
Изменето од Pejik - 26.Септември.2010 во 06:02 |
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Zarem kvantnata mehanika e razlichna vo razlichni obrazovni sistemi?
![]() Ne e vazhno vo koj sistem kje ja uchish, zemi i uchi ja... ![]() |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
Pejik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 313 |
||
Па тогаш зошто не ми одговори на прашањето!? Ако е така како што викаш!
![]() |
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||
Ne ja gledash jalovosta na prashanjeto:
Pod chij obrazoven sistem uchish matematika? ![]() Ako tvoeto prashanje ima nekakva podlaboka sushtina i relevantnost kon temata i mojot minat komentar, togash prvin objasni ja za da ja razberam, pa potoa kje ti odgovoram. Ti me prasha, jas ti odgovoriv i ako ne si zadovolen so odgovorot, togash objasni zoshto e toa taka, a ne vrshi interogacija za mojot privaten zhivot. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
||
Не џабе прашувам. Ти веќе откри нешто од твојот приватен живот за тоа кои предмети ти биле облигаторни!
Прашањето има длабока суштина.Како што ти ме праша дали ?Квантната механика е различна во др.образовни системи!Токму и тоа сакам да го споредам и проверам.
Затоа и ми требаат изворите на твоите сознанија.Не се работи воопшто за мојата љубопитност околу твојот приватен живот!
Моите аргументи би ги покажал само ако бидат издржани,не би сакал да шпекулирам!
|
|||
![]() |
|||
||
Ushte chekam da objasnish zoshto e vazhno kade sum studiral nuklearna fizika i kvantna mehanika?
Patem, nikogash ne sum krenal race on niv i postojano gi pratam poslednite soznanija. |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Ти објаснив,сакам само нешто да проверам за што не сум сигурен!
Инаку секоја чест што си студирал.
![]() |
|||
![]() |
|||
||
Ne znam dali koga ste se vozele so voz (ako nekogash ste se vozele) nekogash ste se nashle vo situacija koga ne znaete dali se dvizhite vie, a ostanatie kompozicii okolu vas stojat ili vie stoite, a drugite se dvizhat?
Ako vi se sluchilo toa, togash kje vi bide pojasno slednovo: Vremeto stoi , a nie se dvizhime. No bidejki nie sekogash se gledame kako edni, isti i nepromenlivi, za nas izgleda deka nie stoime, a vremeto se dvizhi. Zatoa voobichaeno e da govorime deka vremeto teche, vremeto odminuva, vremeto kje dojde i t.n. diuri odite do tamu shto preku dvizhenjeto na strelkite na chasovnikot go "merime" dvizhenjeot na vremeto, go presmetuvame, planirame... imame sodadeno cela nauka okolu neshto shto e nepostochko kako shto si go zamisluvame, no e mnogu konvencionalno za ureduvanjeto na nashiot sekojdneven zhivot. ![]() Vremeto ne se dvizhi bidejki toa ne postoi onaka kako shto ni se prichinuva nam... toa e samo eden mig i toj mig SEKOGASH e samo SEGA. Zatoa ne postoi negovo dvizhenje. Toa ne e nekakov iden mig koj se priblizhuva, pa stanuva segashen i potoa odminuva stanuvajki minato. Toa e samo iluzija na nashiot um kako shto e iluzija dvizhenjeto na drugite kompozicii , koga nashiot voz se dvizhi, a tie stojat. ![]() Neobichno i kontraintiutivno, no... toa e toa. Изменето од Messenger - 27.Септември.2010 во 01:05 |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
А што се случува ако излеземе од возот и седнеме.Што се случува тогаш со времето? Еднаш напиша дека времето стои, а друг пат дека се движи што е точно? Се уште не сакаш да ги откриеш своите извори!
|
|||
![]() |
|||
||
Nekogash sum rekol deka ima vreme i deka toa se dvizhi?
Prethodno spomnav deka se raboti za kvantna mehanika, teorija na relativitetot, od filozofija Budizam i od sopstveno razmisluvanje. Ne znam shto ochekuvash drugo da ti kazham, kakvi "tajni izvori" da ti otkrijam? ![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Па како тоа ако времето не постои,го мериме!?
![]() Околу изворите на знаењето ако толку ти е тешко да кажеш на кој факултет си студирал.Барем спомни ми некоја книга од Квантната механика која била дел од програмата!
А дали можеш да издвоиш што е егзактна природна наука,а што филозофија од твоето излаагање!?
|
|||
![]() |
|||
||
Pejik, nie ne merime vreme, tuku posledovatelnost na sluchki.
![]() I ova nekolku pati e kazhano do sega, no ti ne sledish shto e pishuvano, tuku pointeresno ti e da se vrtish vo krugovi so bescelni muabeti. ![]() No vo toa ne mozham da ti pravam drushtvo, baraj si drug sogovornik. ![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
којсумјас ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
||
Некако мислам дека... ова е повеќе филозофско гледиште... сепак... ние се движиме... но низ што...? низ просторот...? низ времето...? а што со простор временската поврзаност... сепак времето постои, затоа што има некоја интелегенција... која може да дискутира за него... а науката не може да дискутира за вселената... ако не го вклучи и времето... кое мора да има насока... вака кажаната мисла... е одраз на некомпатибилноста на квантната теорија... со теоријата на релативност... Изменето од којсумјас - 27.Септември.2010 во 19:05 |
|||
![]() |
|||
||
![]() ![]() ![]() Сакав дискусијата да ја кренам на повисоко ниво,но од тебе не најдов разбирање.
Ќе побарам друг соговорник(може не на форумот) без гајле.
![]() |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7891011 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |