IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Четвртата заповед : САБОТАТА!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Четвртата заповед : САБОТАТА!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 31>
Автор
Порака
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2010 во 11:39

EvAngelos    -- Bog gi dal desete zapovedi, koi se razbira ne moze da gi promeni nikoj.

,Hristos ni kazuva: “Nemojte da mislite deka jas dojdov da gi ukinam Zakonot i Prorocite!
Ne dojdov da gi ukinam, tuku da gi ispolnam. Zasto vistina vi velam, dodeka ne isceznat neboto i zemjata, nitu najmalata bukva, ni crticka, ne ke gi snema od Zakonot, dodeka ne se ispolni se” (Matej 5,17.18).

Fala na Boga, neboto i zemjata uste ne isceznale, no od Bozjiot zakon isceznale celi zapovedi, a i od drugiot del sto ostanal, spored mislenjeto i tvrdenjeto na hristijanite, isceznalo slovoto, a ostanal samo duhot.

- Nesfatlivo i tragic no. Hristos veli deka ne smee da se menuva nisto vo zakonot se dodeka postojat neboto i zemjata, a hristijanite Bozjiot zakon go izmenile i go pogazile.

Site vie dobro znaete koj se drznal i koj promenil del od zapovedite.

Vtorata e sosema izbrisana a cetvrtata vo koja Bog se spomnuva kako tvorec, e promeneta.

BOG REKOL MOITE ZAKONI , a drugiot koj gi promenil rekol moite zakoni.

Ako navistina veruvate vo Bog i negovata rec , ne e tesko da se odlucite koi zapovedi ke gi postuvate.
   Tuka nema mnogu muruvanje.
   Bog ima svoja vojska ,,, no i gavolot ne spie i toj ima svoja vojska-- vnimavajte na koja strana stoite odnosno za kogo se borite.

pozz

Изменето од Blagoj_s - 23.Септември.2010 во 13:59
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2010 во 12:04
Klucna rabota za ovaa tema e nepromenlivosta na Bozjiot zbor. Toa mora da se razbere dokolku se saka da se razbere Boga. Nitu eden covek nema mandat da go pobie Negoviot zbor. I ako On rekol neshto toa e taka. Dolznost na lugjeto e da go pocituvaat Negoviot zbor dokolku sakaat da bidat so Nego vo Vecnosta.

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2010 во 12:04
Originally posted by sk sk напиша:

Jas ne gi priznavam coveckite namerni promeni vo noviot zavet,

А од каде знаеш што е променето во Новиот завет или во стариот завет? Од каде знаеш дека баш оние стихови кои што ти ги цитираш дека баш не се тие променетите? Ти се чудам како можеш да цитираш од Библијата и да ги изнесуваш стиховите како аргументи, а воедно и да тврдиш дека таа е менувана. Зарем со тоа не си ја сечиш гранката на која што седиш? среќа

Da, toa e tocno. I Sinot Bozji ja drzel Sabotata.

Библијата јасно вели дека Исус работел во Сабота:

„Во она време, Исус минуваше низ посевите во сабота; а Неговите ученици огладнеа и почнаа да кинат класје и да јадат. А фарисеите штом го видоа тоа, Му рекоа: „Гледај, Твоите ученици прават, што не е дозволено да се прави во сабота.” “ (Матеј 12:1-2, Новиот Завет)

„Исус му рече: „Стани, подигни ја својата постела и оди!” И човекот оздраве веднаш, ја зеде својата постела и почна да оди. А тој ден беше сабота. Затоа Јудејците му рекоа на оздравениот човек: „Сабота е и не смееш да ја носиш постелата.” Но тој им одговори: „Оној, Кој ме излечи ми рече: „Подигни ја својата постела и оди!.... И затоа Јудејците Го гонеа Исуса, и сакаа да Го убијат, дека тоа го направи во сабота. А Исус им одговори: „Мојот Татко работи постојано, па и Јас работам.Затоа Јудејците Го бараа уште повеќе да Го убијат, не само дека ја нарушуваше саботата, туку дека и Бога Го наречуваше Свој Татко, изедначувајќи се со Бога.“ (Јован 5, Новот Завет)

Примети, овде Исус не им се правда велејќи им: Јас не ја прекршив саботата затоа што нели дозволено е да се прави добро во сабота, туку им вели: Мојот Татко работи постојано (и во сабота), па и јас работам (постојано т.е. и во сабота).

Оттука гледаме дека Исус, како Господар на Саботата, воопшто не бил обврзан да ја држи, а фарисеите речиси нонстоп се расправале со него околу тоа, како и современите фарисеи денес (читај адвентистите).

Изменето од EvAngelos - 23.Септември.2010 во 12:05
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2010 во 12:20
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Jas ne gi priznavam coveckite namerni promeni vo noviot zavet,
А од каде знаеш што е променето во Новиот завет или во стариот завет? Од каде знаеш дека баш оние стихови кои што ти ги цитираш дека баш не се тие променетите? Ти се чудам како можеш да цитираш од Библијата и да ги изнесуваш стиховите како аргументи, а воедно и да тврдиш дека таа е менувана. Зарем со тоа не си ја сечиш гранката на која што седиш? среќа

Da, toa e tocno. I Sinot Bozji ja drzel Sabotata.
Библијата јасно вели дека Исус работел во Сабота:„Во она време, Исус минуваше низ посевите во сабота; а Неговите ученици огладнеа и почнаа да кинат класје и да јадат.
<a name="2"></a> А фарисеите штом го видоа тоа, Му рекоа: „Гледај, Твоите ученици прават, што не е дозволено да се прави во сабота.”
“ (Матеј 12:1-2, Новиот Завет)„Исус му рече: „Стани, подигни ја својата постела и оди!”
<a name="9"></a>И човекот оздраве веднаш, ја зеде својата постела и почна да оди. А тој ден беше сабота.
<a name="10"></a>Затоа Јудејците му рекоа на оздравениот човек: „Сабота е и не смееш да ја носиш постелата.”
<a name="11"></a>Но тој им одговори: „Оној, Кој ме излечи ми рече: „Подигни ја својата постела и оди!.... И затоа Јудејците Го гонеа Исуса, и сакаа да Го убијат, дека тоа го направи во сабота.
<a name="17"></a>А Исус им одговори: „Мојот Татко работи постојано, па и Јас работам.
<a name="18"></a>Затоа Јудејците Го бараа уште повеќе да Го убијат, не само дека ја
нарушуваше саботата
, туку дека и Бога Го наречуваше Свој Татко,
изедначувајќи се со Бога.“ (Јован 5, Новот Завет)Примети, овде Исус не им се правда велејќи им: Јас не ја прекршив саботата затоа што нели дозволено е да се прави добро во сабота, туку им вели: Мојот Татко работи постојано (и во сабота), па и јас работам (постојано т.е. и во сабота).Оттука гледаме дека Исус, како Господар на Саботата, воопшто не бил обврзан да ја држи, а фарисеите речиси нонстоп се расправале со него околу тоа, како и современите фарисеи денес (читај адвентистите).

Na prvoto prashanje veke odgovoriv vo predhodnite tekstovi. No ti namesto dokazi za Sabotata, ti go stavash vo prashanje Bozjiot zbor. Vrz osnova na TIE isti zborovi se temeli i tvoeto ucenje kako hristijanin, na tie zborovi i Sinot Bozji go temeli svoeto ucenje. Ako bilo smeneto, Sinot Bozji ke go kazel toa, no toj ne go kazal tuku gi ispolnuval Bozjite zborovi. Ti odish protiv niv. Tuka e razlikata.

Sinot Bozji kako prvosfeshtenik rabotel vo Sabota zoshto toa e dolznosta na sekoj prvosfeshtenik. Kako shto i rekov porano, Sinot Bozji ne go kroel lozjeto vo Sabota, tuku sluzel vo Hramot na Tatko mu, rabotejki posrednica rabota megju Boga i lugjeto. Istata taa rabota ja pravi i denes vo Nebesniot hram. fariseite go obvinuvale zatoa shto Sinot Bozji gi lekuval lugjeto vo Sabota, dodeka fariseite mislele deka toa moze da poceka. Razlikata megju fariseite i Sinot Bozji e deka Sinot Bozji se grizel za narodot.

Dokolku toa ti e "dokaz" za promena na Sabotata, toa ne e dokaz. Sekade vo stariot zaved prvosfeshtenicite "rabotele" vo Sabota, no narodot ne ja smenil Sabotata vo drug den, tuku ja drzele Sabotata. toa se dve razlicni raboti. Vprocem, Bog nikade toa ne go poreknal vo Torata i ne gi osudil prvosfeshtenicite za nivnata "rabota" vo Sabota. Naprotiv, veli da se drzi Sabotata.

Me cudi tvoeto slabo poznavanje na prvosfeshtenickata uloga na Sinot Bozji.

No temava e za Sabotata.

Изменето од sk - 23.Септември.2010 во 12:21
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2010 во 12:33
Vidi ja nelogikata vo tvojot posleden post:

ako Oni rabotele sekoj den, zoshto hristijanite ne rabotat sekoj den, tuku drzat nedela?

Изменето од sk - 23.Септември.2010 во 13:04
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2010 во 18:00

Na prvoto prashanje veke odgovoriv vo predhodnite tekstovi. No ti namesto dokazi za Sabotata, ti go stavash vo prashanje Bozjiot zbor.

Не јас, туку ти го ставаш во прашање Божјиот Збор. Јас не сум тој што вели дека имало намерни промени во новиот завет, туку ти го велиш тоа:

Jas ne gi priznavam coveckite namerni promeni vo noviot zavet

Ти тука тврдиш дека новиот завет е менуван и тоа намерно. Сепак велам дека си контрадикторен на себе и си ја "сечеш гранката на која што седиш" затоа што и самиот се повикуваш на изменетито нов завет. И самиот ги базираш твоите аргументи цитирајќи стихови од новиот завет за кој што велиш дека е изменет.  Затоа и те прашав, кои се тие делови (стихови) кои што се изменети од новиот завет, но ти не ми даде одговор на тоа прашање. Од каде знаеш дека не се изменети токму оние стихови кои што ти ги цитираш како аргументи? среќа

Ako bilo smeneto, Sinot Bozji ke go kazel toa, no toj ne go kazal tuku gi ispolnuval Bozjite zborovi.

И пак ќе те прашам: од каде знаеш што кажал Божјиот Син? Па нели велиш дека новиот завет е изменет и тоа со намера? Од каде знаеш дека не се изменети и кажувањата на Божјиот Син? Ако пак тие се изменети, тогаш од каде знаеш што Исус кажувал? среќа

Sinot Bozji kako prvosfeshtenik rabotel vo Sabota zoshto toa e dolznosta na sekoj prvosfeshtenik.

А зошто работеле Исусовите ученици во Саботен ден? А зошто Исус му заповедал да работи (да ја носи својата постела) оној исцелениот во Саботен ден?

Vidi ja nelogikata vo tvojot posleden post:

ako Oni rabotele sekoj den, zoshto hristijanite ne rabotat sekoj den, tuku drzat nedela?

Јас веќе одговорив на ова прашање, но очигледно воопшто не ги читаш моите коментари.

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Ниеден вистински, зрел и сериозен христијанин не вели дека Неделата почнала да се слави после Христос. Тоа е клевета на адвентистите.

Изменето од EvAngelos - 23.Септември.2010 во 18:03
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2010 во 18:45

За сите што вистински поверувале, со Воскресителната Недела всушност започнал Вечниот Шабат!

После воскресението Христоово - кое се случи на првиот (почетниот) неделен ден - неделата добива едно дотогаш (во таква смисла) невидено значение!

Нов Завет - Нов Полеток - Нов Човек - Нов (Жив) Пат - Ново Небо - Нова Земја - Нова Творба!

„Саботата е создадена за човекот, а не човекот за саботата!   

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2010 во 20:38
Originally posted by spiros spiros напиша:

За сите што вистински поверувале, со Воскресителната Недела всушност започнал Вечниот Шабат!

После воскресението Христоово - кое се случи на првиот (почетниот) неделен ден - неделата добива едно дотогаш (во таква смисла) невидено значение!

Нов Завет - Нов Полеток - Нов Човек - Нов (Жив) Пат - Ново Небо - Нова Земја - Нова Творба!

Ubavo kazano ne nedelata tuku sabotata !!!??

www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2010 во 22:22
За мене и Саботата (последниот) и Неделата (првиот) ден на седмицата се најсветите денови, бидејќи упатуваат на Мудроста БОЖЈА, на Милоста БОЖЈА - Христос - во Кого е Совршената Вистина и Саботната Суштина = Шалом !

Шалом ви оставам, Шаломот Свој ви го давам; Јас ви го давам не како што го дава светот. Да не се плаши срцето ваше, ниту да се бои.

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 00:19
Originally posted by spiros spiros напиша:

За мене и Саботата (последниот) и Неделата (првиот) ден на седмицата се најсветите денови, бидејќи упатуваат на Мудроста БОЖЈА, на Милоста БОЖЈА - Христос - во Кого е Совршената Вистина и Саботната Суштина = Шалом !

Шалом ви оставам, Шаломот Свој ви го давам; Јас ви го давам не како што го дава светот. Да не се плаши срцето ваше, ниту да се бои.

Prasaj gi pravoslavnite popovi i svestenici -ke ti kazat koj e prv a koj sedmi den vo nedelata???????!!!

Mislam deka vo toa se iskrajni, bidejki jas sum razgovaral so niv....

SABOTEN SALOM

Изменето од Blagoj_s - 24.Септември.2010 во 00:27
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 01:28
A sto e so Vtornik, zarem nikoj ne ja znae prikznata za Vtornik ??????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 11:05

“Не јас, туку ти го ставаш во прашање Божјиот Збор. Јас не сум тој што вели дека имало намерни промени во новиот завет, туку ти го велиш тоа.”

Me citirash selektivno. Jas rekov deka ne gi prifakam COVECKITE izmeni vo ucenjeto na Boga. Sekoe ucenje koe e poinakvo od Bozjeto e NEGIRANJE na Negoviot zbor.

“Од каде знаеш дека не се изменети токму оние стихови кои што ти ги цитираш како аргументи? “

So sporedba na tie tekstovi so Torata, direktno so Bozjiot zbor, ke vidish deka se vo sklad so ucenjeto. Toa kazuva deka ne se izmeneti.

“И пак ќе те прашам: од каде знаеш што кажал Божјиот Син? Па нели велиш дека новиот завет е изменет и тоа со намера? Од каде знаеш дека не се изменети и кажувањата на Божјиот Син? Ако пак тие се изменети, тогаш од каде знаеш што Исус кажувал? “

Ti izgleda deka ne mozesh da odvoish megu Bozjiot zbor i coveckite manipulacii vo imeto na Boga. Ti pokazav web stranica kade drugi go velat istoto. Ti kazav kako mozesh da vidish shto e promeneto, a shto ne, so komparacija na tekstovite so Bozjiot zbor.

“А зошто работеле Исусовите ученици во Саботен ден? А зошто Исус му заповедал да работи (да ја носи својата постела) оној исцелениот во Саботен ден?”

I ti toa go velish rabota? Pa TI imash ist stav kako i farisejot koi gi negirale ili stavale pod prashanje zborovite na Sinot Bozji. Spored nivnata definicija toa e rabota, no ne i spored definicijata na Sinot Bozji. Ti gi osuduvash onie koi go slushaat zborot na Sinot Bozji i ushte se trznuvash da kazesh deka Sinot Bozji e tvoj spasitel (poshto se deklarirash hristijanin)? Ako SInot Bozji ti znaci neshto, togsh vo vera i proucuvanje prifati gi Negovite zborovi kako takvi.

Изменето од sk - 24.Септември.2010 во 11:51
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 11:08
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

A sto e so Vtornik, zarem nikoj ne ja znae prikznata za Vtornik ??????

Ima logika vo ova. Sekoj moze da kaze koj e negoviot Sabbat, vo smisla na zborot odmor: od prviot pa do sedmiot den vo sedmicata.

Razlikata e vo toa shto Bog rekol deka Sabbat e sedmiot den vo sedmicata i deka On ne go menuva Negoviot zbor....Sinot Bozji toa go rekol istoto (potvrduvajki go Negovoto ucenje) se dodeka nema novo nebo i nova zemja.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 15:20
I treba da se napomene deka toa e samo spored nekoja religija.

Oti spored drugite religii ova nema da ima nikakvo znachenje ili smisla.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1516171819 31>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.