|
Наце Д. Димов 1876-1916 год |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | ||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мунгос, каква теза бре,човеку?
Нема теза тука, туку превод од руски на делот за Бугариjа. И ниикоj не оспорува дека "македонец пише за Македониjа". Ако мислиш дека можеш да преведеш по убаво, повели. Или се посмеj колку што сакаш. |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Лавче, но поентата на Наце Димов чинам сите ја разбираме. Во Бугарија Македонците може да се викаат Македонци, но на пописите мора да бидат Бугари, а самото македонско прашање станува орудие на Бугарија, со него Бугарија прави свои сметки. Тоа и сака да го каже Наце Димов. Изменето од Македон - 21.Ноември.2009 во 23:06 |
||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Каде го пишува тоа за пописите?
Jас такво нешто не видов во текстот.Делот за Бугариjа е тоа што сум обоил во црвено-таму сум го превел збор по збор. Значи е сакал да каже тоа, што е напишал-а то е дека на македонците се давани права дури повеке од бугарите. |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не го пишува во текстот тоа за пописисте, ама пописите се достапни да се видат. Целта ми беше да кажам дека ова што го напишал Наце Димов за Бугарија е за да ја претстави состојбата, според која, Бугарија, го злоупотребува македонското прашање, јавувајќи се како покровител на Македонците, а всушност сето тоа го прави за своја, сопствена сметка. |
||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Лавче сега ја разбра твојата теза.Значи Нацев не вели дека не сме Македонци туку кажува како ги врбуваат Македонците за Бугарските интереси.
Ако пак не ти е јасно!Зошто Македонците се попривелегирани од бугарите?.. ако се едно исто или не гледаш или не сакаш да сватиш трето нема |
||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Точно така, под Србија Македонците биле Срби, под Грција Грци или во најдобар случај славофони Грци, а во Бугарија, Македонци, но со услов. Или да прифатат дека се само географски или комплетно да се декларираат како Бугари. Сите други кои се противеле на таквиот бугрски концепт, се знае каков социјален статус имале. Во текот на целиот тој процес, бугаризацијата на македонскиот елемент е силно вткаена како главен и основен лајт мотив. Зарем е чудно што во бугарското општество македонскиот елемент е доминантен? Тоа бил кремот, но за жал македонци кои им служеле на бугарските, а индиректно и на руските интереси. Дали сега е јасно. Некогаш треба да се чита меѓу редови, а ќе биде полезно и да се сослуша и другата страна. Изменето од Platenik - 22.Ноември.2009 во 11:29 |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Македонското Ученичко друштво “Вардар“ во кое членувал Димитрија Чуповски
|
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mungose, ti da ne si se sdushil so eden poznat moderator-manipulator? Gledam gi tvoite materiali kaj nego, pa duri i ne te spomnuva kako istochnik na informacijata.
Ajde sega prochitaj vnimatelno i kazhi dali nace ne pravi nekakvo priznanie. Joker - baraj okolu jazikot. |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ма ајде те молам - зар може поубава архивирана пропаганда од оваа да се види - секако тебе ти одговара да ја пренесуваш нели,ама јас па не ја дозволувам затоа зошто не е веродостојна
|
||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мунгосе - да те попитам: на коj език "Дружество" се изписва како "Друштво"?... Може и да е кратенка, ама се пак ке требе да е "Друшество", а не "Дружество"? Или обратно што се обрках.. |
||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Оф.. веке видов што формата "Друштво" е исконно српска: Друштво Србо-Македонци |
||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Makedonskata armija broela od 40 do 70 000, go plenila Javer pasha, imalo makedonski generali....
Interesno e. Mungose, dali ja pokazha celata kniga ili samo isechoci? |
||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Таа е целата книга.
|
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А на кој јазик учеле во училиштата, па за да мора да прави признанија, како што велиш? Не оекував ти дека ќе се замислиш околу елементарни нешта, но, очигледно сум се излажал. |
||
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |