IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Четвртата заповед : САБОТАТА!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Четвртата заповед : САБОТАТА!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 31>
Автор
Порака
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 12:52
Novozavetno hristijani ne se posebna sorta na lugje. I tie treba da go sledat Bozjiot zbor, zoshto nivniot vodac Sinot Bozji go sledel Bozjiot zbor i ne go prekrshil vo nishto. Nitu eden apostol, inaku site evrei i site ziveele posle Sinot Bozji, ne ja prekrshil Sabotata. No, privilegiranata sorta novozavetni hristijani imaat pravo da go promenat toa vrz baza na glasanje na obicni smrtnici koi se kriele zad idejata deka Ruah HaKodesh gi vodi. Nekoj rekol deka"po delata ke gi poznaete" - znaesh Koj. Ako nivnite dela se za da se ozakoni nedelata kako svet den so covecka ideologija pozadi toa, Bozjiot zbor koj e nepromenliv veli sedmiot den Sabota, lesno mozesh da uvidish koj na koja strana stoi.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 12:56
Originally posted by sk sk напиша:

Ruah HaKodesh ne moze da odi protiv Bozjiot zbor. Toa e hula. Ako ima razlika vo ucenjeto megju Boga i noviot zavet, ke treba da go prashash Konstantin i drugarite od vtori vek pa navamu zoshto ja napravile taa promena.

Хах, како да зборувам со муслиман среќа Затоа и те прашав што е за тебе Божји збор, затоа што претчувствував дека не ја признаваш целата Библија како Боговдахновена и покрај тоа што цитираш некои (селективно избрани) цитати од неа, па затоа и те прашав, а и сега те прашувам да ми кажеш кои стихови од Библијата ти си ги поцртал како Божји збор, за да знам и да не се мачам залудно да ти цитирам од оние стихови кои ти си ги прецртал како човечки дотатоци, измени.
Значи мора да најдеме заеднички јазик, за да продолжиме да дискутираме. Затоа пиши ми кои стихови од Библијата за тебе се Боговдахновени и веродостојни. На пример вака, речи:
За мене Боговдахновени и веродостојни се цитатите:

Од Битие 1:1 - Битие 3:4
Излез 5:12 - Излез 5:14
Десетте Божји заповеди
Беседата на гората
Молитвата оче наш
И сл.

Можеш ли да ни приложиш ваква листа, за да знаеме што е за тебе веродостјно од Библијата и да знаеме кој е нашиот заеднички јазик.

Инаку Руах Хакодеш воопшто не оди против Божјата (Својата) старозаветна објава. Тој едноставно направил нов завет (пакт, договор) со сите луѓе (стариот завет беше само со евреите), нов завет со ново свештенство, а со тоа и со нови закони. Константин нема врска со тоа, ниту пак бил роден кога Исус го воспоставил новиот завет.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 13:03

Novozavetno hristijani ne se posebna sorta na lugje. I tie treba da go sledat Bozjiot zbor, zoshto nivniot vodac Sinot Bozji go sledel Bozjiot zbor i ne go prekrshil vo nishto.

А од каде знаеш дека Синот Божји го следел Божјиот Збор и не го прекршил во ништо?
Од каде знаеш што правел и што поучувал Синот Божји?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 13:16
"Тогаш Исус им одговори и рече: „Мојата наука не е Моја, туку на Оној Кој Ме пратил. Ако некој сака да ја исполнува Неговата волја, ќе знае дали е наукава од Бога, или зборувам Сам од Себе." - Jovan 7:16.17

"Небото и земјата ќе поминат, но Моите зборови нема да поминат.” - Matej 24:35

"Шест дена се работи, а седмиот е сабота - ден на потполн одмор, свет собир, кога не смеете да работите никаква работа. Тоа е Господова сабота во сите ваши живеалишта." - Levit 23:3

Bog rekol, Sinot Bozji protvrdil, a ti seto ova go stavash pod znak prashanje.

Изменето од sk - 22.Септември.2010 во 13:19
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 13:29
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Ruah HaKodesh ne moze da odi protiv Bozjiot zbor. Toa e hula. Ako ima razlika vo ucenjeto megju Boga i noviot zavet, ke treba da go prashash Konstantin i drugarite od vtori vek pa navamu zoshto ja napravile taa promena.
Хах, како да зборувам со муслиман среќа Затоа и те прашав што е за тебе Божји збор, затоа што претчувствував дека не ја признаваш целата Библија како Боговдахновена и покрај тоа што цитираш некои (селективно избрани) цитати од неа, па затоа и те прашав, а и сега те прашувам да ми кажеш кои стихови од Библијата ти си ги поцртал како Божји збор, за да знам и да не се мачам залудно да ти цитирам од оние стихови кои ти си ги прецртал како човечки дотатоци, измени.Значи мора да најдеме заеднички јазик, за да продолжиме да дискутираме. Затоа пиши ми кои стихови од Библијата за тебе се Боговдахновени и веродостојни. На пример вака, речи:За мене Боговдахновени и веродостојни се цитатите:Од Битие 1:1 - Битие 3:4Излез 5:12 - Излез 5:14Десетте Божји заповедиБеседата на горатаМолитвата оче нашИ сл.Можеш ли да ни приложиш ваква листа, за да знаеме што е за тебе веродостјно од Библијата и да знаеме кој е нашиот заеднички јазик.Инаку Руах Хакодеш воопшто не оди против Божјата (Својата) старозаветна објава. Тој едноставно направил нов завет (пакт, договор) со сите луѓе (стариот завет беше само со евреите), нов завет со ново свештенство, а со тоа и со нови закони. Константин нема врска со тоа, ниту пак бил роден кога Исус го воспоставил новиот завет.

Tvoeto ucenje za Ruah HaKodesh i kreiranje na ideja deka On e protiv Boga e satanska teorija i grev od tvoja strana. Ako ima i drugi lughe koi odat po zemjava i delat nekoe slicno mislenje so mene, da ti kazam, jas ne sum sam i ne baram avtorsko pravo za ona shto go pishuvam i veruvam i praktikuvam.

Osnovniot tvoj problem e da go legalizirash satanskoto tvoe ucenje kade otvoreno stanuvash protiv Rush HaKodesh, Boga i Sinot Bozji i kreirash doktrina koja e razlicna od Nivnata. Ti go sledish satana i negovite manipulacii.

Eve ti tekst za da se prosvetlish malku:
http://codexsinaiticus.org/en/

Posebno obrati vnimanie na sledniov tekst:
"Handwritten well over 1600 years ago, the manuscript contains the Christian Bible in Greek, including the oldest complete copy of the New Testament. Its heavily corrected text is of outstanding importance for the history of the Bible and the manuscript – the oldest substantial book to survive Antiquity – is of supreme importance for the history of the book."

Koregirano do daska. I ti tie korekcii sakash da gi izednacish so Bozjiot Zbor. Hula nevidena.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 13:34
"The New Testament appears in the original vernacular language (koine) and the Old Testament in the version, known as the Septuagint, that was adopted by early Greek-speaking Christians. In the Codex, the text of both the Septuagint and the New Testament has been heavily annotated by a series of early correctors."

http://codexsinaiticus.org/en/
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 13:44
sk, не ми одговори на едноставните прашања:

А од каде знаеш дека Синот Божји го следел Божјиот Збор и не го прекршил во ништо?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 13:53
EvAngelos, ti se majtapish so forumov. Prvo go stavash pod prashanje Boga i Negoviot zbor, potoa Sinot Bozji dali go sledel Bozjiot zbor i koga ti pokazav deka e taka i ti pokazav istoriski informacii, ti napagjash licno. Koja e tvojata agenda? Koja ti e celta? Shto ti voopshto i citash koga go negirash Bozjiot zbor, go negirash Sinot Bozji, go negirash Svetiot Duh? Koi se tvoite avtoriteti vo zivotot za koi se drzish cvrsto ili pak i tamu se vodish stihijski, kako duvne veterot? Bez Boga, Sinot Bozji i Svetiot Duh tvoite privilegirani hristijani se samo klub na zagubeni vo svemirot. Ti ja kratish grankata na koja sedish i ushte toa ti e smeshno.

Razmisli malku za tvojot zivot. Ke se soocish povtorno so tvoite zborovi, no tamu nema da imash vreme za popravka kako ovde.

Pocni da ja drzish Sabotata kako Bog veli, a ne spored rakijata, pa sam ke gi vidish blagoslovite od Boga.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 13:54

"Тогаш Исус им одговори и рече: „Мојата наука не е Моја, туку на Оној Кој Ме пратил. Ако некој сака да ја исполнува Неговата волја, ќе знае дали е наукава од Бога, или зборувам Сам од Себе." - Jovan 7:16.17

"Небото и земјата ќе поминат, но Моите зборови нема да поминат.” - Matej 24:35

"Шест дена се работи, а седмиот е сабота - ден на потполн одмор, свет собир, кога не смеете да работите никаква работа. Тоа е Господова сабота во сите ваши живеалишта." - Levit 23:3

Ti ne citash, neli? Prvite dva teksta se od noviot zavet, svetata kniga na hristijanite.

Изменето од sk - 22.Септември.2010 во 13:55
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 13:59
Фала ти за твоите текстови. А сега те молам одговори ми:
Од кој извор на вистина (книга, аудио или видео цеде, современ пророк и сл.) ти ги црпиш вистините за тоа што правел и што поучувал Синот Божји?

Еве јас ќе си кажам за себе: Јас знам што правел и поучувал Синот Божји од Новиот Завет. А ти?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 14:01
Mene licno mi kaza Drugar mu.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 14:05
Izgleda deka imame razlicni drugari. Mojor Drugar me osvedoci deka Sinot Bozji go sledi Boga vo se, pa i vo ucenjeto za Sabotata i za zborovite na Bog koj go kreiral univerzumot. Tvoite drugari izgleda deka poveke se zanimavaat za koja ikona kade da ja stavat, kako da gi zapalat svekite, kako da go smenat Bozjiot zbor i da go tumacat spored svoite razbiranja i shto ushte ne.

Izvini na vakvite tekstovi shto ti gi pishuvam zoshto me "iznervira" so tvojata drskost kon Boga, Sinot Bozji i Duhot Sveti. No vo sushtina ti nemash problem so mene, tuku so NIV.

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Еве јас ќе си кажам за себе: Јас знам што правел и поучувал Синот Божји од Новиот Завет. А ти?

Ajde kazi, no te molam navedi stihovi za da proveram ona shto go velish.    

EvAngelos, dali si ti hristijanin spored ucenjeto na noviot zavet?

Изменето од Messenger - 22.Септември.2010 во 14:34
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 14:40

1. Што да ти кажам? Јас ти одговорив јасно дека моите информации за тоа што правел и поучувал Синот Божји ги црпам од Новиот Завет, од Матеј 1:1 до Откровение 22:21. Би било неразимно да ти го постирам целиот нов завет тука на форумов. Еве ти линк: www.mkbible.net

А сега да ти одговорам и на второто прашање:

2. Да, јас сум христијанин според учењето на новиот завет.

Ете ти одговорив кратко и јасно и на двете прашања. Се надевам дека сега ти конечно ќе ми одговориш на моето веќе 3 пати поставено прашање:

Од каде црпиш информации за тоа што правел и што поучувал Исус Христос?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 15:03
Za prvoto, voopshto ne ni odgovori za Sabotata, zoshto ne postoi nitu EDEN izveshtaj deka SInot Bozji nitu pak bilo koj drug ja prekrshil Sabotata. I samiot znaesh kako se slucuvalo toa posle prviot vek.

Za vtoroto, ako si hristijanin od noviot zavet, zoshto togash ne go pravish ova:

"А ако сте пак вие Христови, тогаш сте Авраамово семе, наследници по ветувањето" - Galatjanite 3:29

Ako kako shto velish go sledish Sinot Bozji, togash treba da si Avramovo seme spored vetuvanjeto koe mu e dadeno nemu. Vetuvanjeto e ovde napishano, kazano licno od Boga:

"Уште Бог му рече на Авраама: „А ти чувај го Мојот Завет - ти и твоето потомство по тебе низ сите родови. А ова е Мојот Завет, со тебе и со твоето потомство после тебе, што треба да го чувате: секое машко меѓу вас нека биде обрезано. Обрезувајте се и тоа нека е знак на Заветот меѓу Мене и вас. Секое машко среде вас, низ вашите поколенија, кога ќе наполни осум дена, нека биде обрезано, како она што е родено во вашиот дом, така и она што е купено со сребро од некој странец, кој не е од вашата крв. Да, и родениот во твојот дом и купениот со сребро треба да биде обрезан! Така Мојот Завет на вашите тела ќе остане вечен Завет. Машкото што не ќе биде обрезано, нека биде истребено од својот род: зашто го нарушило Мојот Завет.” - Bitie 17:9-14

Zoshto ne se obrezuvash?
Imash dve opcii:

-prvata, ako se obrezesh, togash si "Христови, тогаш сте Авраамово семе, наследници по ветувањето" i go drzis vecniot zavet na Boga, cij zbor e nepromenliv;

-vtorata, ako ne se obrezesh, togash ne si "Христови, тогаш сте Авраамово семе," i ne si "наследниk по ветувањето" i NE go drzish Bozjiot zbor.

Koja e tvojata opcija i zoshto e taka?

Изменето од sk - 22.Септември.2010 во 15:04
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 31>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,189 секунди.