IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Четвртата заповед : САБОТАТА!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Четвртата заповед : САБОТАТА!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 31>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 00:34
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Pa, zarem togash kje postoeja 4.000 veruvanja i religii ?

Mislam deka ja prochita knigata kade shto Bog samiot go objasnuva toa na najednostaven i najpristapen nachin vo Negoviot najdolg monolog napishan vo Biblijata.

Taa kniga treba prva da bide prochitana od sekoj vernik ili potencijalen vernik, pred mentalno da si go odredi umot za bilo kakva doktrina ili dogma.

Ako ne drugo, barem svetov kje bide posheteden od fundamentalisti i ekstremisti od sekakov vid i kov, pa taka kje stane mnogu podobro i posrekjno mesto za zhiveenje.
Mislis za Knigata na Jov ? намигнување

Ponekogash se mislam... zoshto tolku chseto se prashuvame, se dvoumime i se somnevame koga vo sushtina go znaeme odgovorot.

Pa potoa se obiduvam da si odgovoram - zatoa shto vistinata najchesto ne ni se dopagja onakva kakva e ... pa se obiduvame na sekakov nachi da ja zaobikolime, da ja izmenime ili barem da se zalazheme... kolku da se chuvstvuvame podobro.

No rabotata e shto nie mozheme da se zalazhuvame kolku shto sakame za da se chuvstvuvame podobro, no toa nema da ni donese nikakvo spasenie.

Samo vistinata spasuva.

Zatoa Isus veli deka portata e tesna i malkumina kje minat niz nea... O da, mnogumina kje se povikuvaat vo negovo ime, mnogumina koi se chuvtsvuvale ubavo koga za nego govorele oti e Sin bozhji, Bog, Presvetol, Najmilosrden, Sovrshen, Svetlina nad Svetlinite, Spaitel... mnogumina kje palat svekji, kje postat, kje se molat, kje davat k*rbani... nekoi znaejkji deka malkumina kje minast niz portata kje palat dva pati povekje svekji i kje postat i kje se molat trikratno... no toj togash kje im reche "ne ve poznavam koj ste vie"...

Oti Bog i prosvetlenite lugje ne se odzivaat na slatkorechivost, "feeling good" doktrini ili pravenje bilo shto samo poradi lichna korist.

Oti tokmu toa e grev.

Da se nadovrzam na tvoeto razmisluvanje....

Kolku bi bilo poubavo koga ne bi moralo da se "feeling good" na sila, mislam, koga seto toa bi mozelo da se izbegne koga licemerjeto i neznaenjeto bi go snemalo. Koga crno bi bilo crno a beloto bi bilo belo.
Me nervira koga nekoj ce mi rece bev vo crkva, lele ama ubavo se cuvstvuvav, ili deneska mi e slava se cuvstvuvam super, ma daj ti se molam... Ili znaes ako otides tamu i tamu i anpravish toa i toa ce se bides poblisku do boga i ce se cuvstvuvas super. Ne mozam da go svatam toa ne mozam da gi svatam rekligiite kako samo lazat i te teraat da se cuvstvuvash dobro a ako ne se cuvstvuvash kako sto tie ti velat da se cuvstvuvash togas te gledaat cudno.

A za sabotata hahahaha ...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 00:39
Originally posted by sk sk напиша:

Za Sabotata sum licno osvedocen. Imam licno iskustvo so pocnuvanje na sabotata so liturgija i so manora, so molitvi, i moeto telo ima doziveano vistinski izliv na radost, cuvstvuvajki se kako del od neshto sveto. Solzi mi imaat dojdeno na ocite, radost vo dushata i svakanje kolku sum mal, a kolku sum pocasten od Ruah HaKodesh da me poseti na pocetokot na Sabotata. Bi sakal sekoj da go pocuvstvuva toa. Teshko mi e da go objasnam.

I jas najcesto vo sabotite koga odam na svadbi eeee se cuvstvuvam super, mnogu poblisku sum do boga koga polupijan ce vletam so svatovite vo crkva i so pijaniot pop oci ce ispovadime od peenje, ne znam togash cuvstvuvam deka bog me saka,a podocna koga mortus pijan posle svadba ce opnam so glavata vo nekoja bandera solzi radosnici mi idat na ocite sto taa e poslednata i sum si pred kucata, a pocasten sum premnogu koga ce se razbudam kaj komshiite vo dvorot a tie "Komshija moze kafe" ihhh togash mi e najubavo...eee si ja sakam jas sabotata ....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 00:47

Samo znaenjeto (gnosis) i negovata praktichna upotreba osloboduva i spasuva. ...

Милоста БОЖЈА, Мудроста БОЖЈА - Христос - е таа што вистински ослободува, додека вистинските доктрини, сознание и дела - е многу подоле на листата на приоритетите.   

Доктрините, делата и сознанието - пак - кои Му се противат на Евангелието БОЖЈЕ, ... !

Изменето од spiros - 22.Септември.2010 во 00:48
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 00:50
Originally posted by spiros spiros напиша:

Samo znaenjeto (gnosis) i negovata praktichna upotreba osloboduva i spasuva. ...

Милоста БОЖЈА, Мудроста БОЖЈА - Христос - е таа што вистински ослободува, додека вистинските доктрини и сознание - е многу подоле на листата на приоритетите.   Доктрините и сознанието пак кои Му се противат на Евангелието БОЖЈЕ, ... !

Ne samo sto mu se protivat tuku i go osporuvaat, evangelieto kako zbir na cetiri prikaski ne moze da bide temel na civilizaciski napredok, ne povece, civilizacijata se temeli na znaenjeto i toa kako takvo samo sebe se unapreduva i raste, evangelieto toa ne go moze. Covekoviot um ce se oslobodi samo dokolku znae, slobodno istrazuva bez nikakvi stegi i limitiranja. Ne moze so evangelieto da go okovash umot na coekot koj e zelen za znaenje ....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 03:55
Originally posted by spiros spiros напиша:

Милоста БОЖЈА, Мудроста БОЖЈА - Христос - е таа што вистински ослободува, додека вистинските доктрини, сознание и дела - е многу подоле на листата на приоритетите.   

Доктрините, делата и сознанието - пак - кои Му се противат на Евангелието БОЖЈЕ, ... !

Togash Isus im govoreshe na Judejcite shto bea poveruvale vo nego: "ako vie ostanete pri Moeto slovo, navistina kje bidete moi uchenici i kje ja poznaete vistinata, i vistinata kje ve oslobodi".
Vovan 8:31-32

Ova go veli Isus, ne go velam jas.

Ako osloboduvashe samo Milosta Bozhja i Isusova, togash nemashe Isus da govori za negovoto slovo (uchenje, znaenje, gnosis), nemashe da izbira uchenici (shto mu trebaat uchenici ako nema shto da gi uchi) i nema da spomnuva nikakva vistina koja mozhe da se nauchi, da se osoznae i so toa da oslobodi.

Ako ne beshe taka, togash Isus nemashe da im propoveda na apostolite tri godini, tuku kje im recheshe "veruvajte vo mene kako Bozhji Sin, vo mojata Mudrost i zhrtva za site vashi grevovi, veruvajte na Milosta na mojot Otec i taka kje bidete oslobodeni i spaseni... ajde sega odete mi so zdravje, milost i ljubov".

Patem, Isus nema nishto so podocnezhnata zbirka na pisanija narechena Sveto Pismo ili Nov Zavet. Toa ne e negovo avtorsko delo.

No da ne se oddalechuvame od temata koja glasi:   "Четвртата заповед : САБОТАТА!"

Изменето од Messenger - 22.Септември.2010 во 04:00
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 09:29
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Ezekiel 44:9 (6-9) ne zboruva za evrei, tuku za izraelci, koi se socineti od potomcite od Adamovoto seme

Израелци не се потомците на Адам, туку потомците на Јаков, синот на Исак, синот на Авраам.„Оној му рече: „Отсега не ќе ти биде името Јаков, туку Израел, зашто се бореше со Бога и со луѓето, и победи.“ (Битие 32:28, Библијата)Заповедта на Бог во Езекиел 44 се однесува на старозаветното светилиште, Соломоновиот храм, кој патем веќе не постои.

Ezekiel 44 , vsushnost 40 - 48 ne se odnesuva na minatoto, tuku na idninata. Toa moze da se vidi spored rasporedot na pleminjata objasneto vo poslednite glavi, kade istorijata do sega ne zabelezala takva podelba na zemjata na 12-te pleminja.

Drugo, i Jakov e potomok na Adam.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 09:34
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Za Sabotata sum licno osvedocen. Imam licno iskustvo so pocnuvanje na sabotata so liturgija i so manora, so molitvi, i moeto telo ima doziveano vistinski izliv na radost, cuvstvuvajki se kako del od neshto sveto. Solzi mi imaat dojdeno na ocite, radost vo dushata i svakanje kolku sum mal, a kolku sum pocasten od Ruah HaKodesh da me poseti na pocetokot na Sabotata. Bi sakal sekoj da go pocuvstvuva toa. Teshko mi e da go objasnam.

I jas najcesto vo sabotite koga odam na svadbi eeee se cuvstvuvam super, mnogu poblisku sum do boga koga polupijan ce vletam so svatovite vo crkva i so pijaniot pop oci ce ispovadime od peenje, ne znam togash cuvstvuvam deka bog me saka,a podocna koga mortus pijan posle svadba ce opnam so glavata vo nekoja bandera solzi radosnici mi idat na ocite sto taa e poslednata i sum si pred kucata, a pocasten sum premnogu koga ce se razbudam kaj komshiite vo dvorot a tie "Komshija moze kafe" ihhh togash mi e najubavo...eee si ja sakam jas sabotata ....

Zapamti go ova objasnuvanje za podocna, mozebi ke treba da mu objasnish toa na Nekoj drug. Sekoj ima pravo da pravi shto saka so Sabotata, i za sekoja postapka, dobra ili losha ima posledici.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 09:48
Za Sabotata.....Bog ja kazal, i On kazal deka ne se menuva, pa koj saka neka go slusha, koj saka neka filozofira. Jas stojam pozadi Negoviot zbor, zatoa shto On toa go kazal.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 11:07
Coveckite filozofii, pa kolku i da zvucat logino, ne mozat da ja opravdaat nivnata neposlushnost kon Bozjiot Zbor. Vie se trudite da go izednacite vasheto mislenje so Bozjiot zbor, konkretno za Sabotata kako Negov den, shto samo po sebe e grev.

"Ќе се искачам во облачните висини, ќе бидам еднаков со Сèвишниот.’" - Isaija 14:14

Toa e istiot duh koj ima isti nameri - coveckiot zbor da bide ednakov so Bozjiot. Za da se postigne toa treba da se namali vrednosta na Bozjiot zbor (negira ili tumaci proizvolno), a da se zgolemi vrednosta na coveckiot zbor (da se tretira kako nepromenliv fakt). Cista covecka manipulacija.

Изменето од sk - 22.Септември.2010 во 11:11
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 11:50

Za Sabotata.....Bog ja kazal, i On kazal deka ne se menuva, pa koj saka neka go slusha, koj saka neka filozofira. Jas stojam pozadi Negoviot zbor, zatoa shto On toa go kazal.

Но зошто стоиш зад Неговиот збор само за Саботата?
Дали си обрезан?
Дали јадеш пресен леб седум денови во месецот Авив?
Кога последен пат си јадел Пасха т.е. печено јагне со бесквасен леб и горчливо зеље, со препашана половина, со обувки на нозете и со стап во раката?
Кога последен пат си му принел на Господ жртва паленица?
Кога последен пат си принел крвна жртва?
Кога последен пат си однел гради и плешки на свештеникот?
Кога последен пат си принел лебен принос?

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 12:02
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Но зошто стоиш зад Неговиот збор само за Саботата?Дали си обрезан?Дали јадеш пресен леб седум денови во месецот Авив?Кога последен пат си јадел Пасха т.е. печено јагне со бесквасен леб и горчливо зеље, со препашана половина, со обувки на нозете и со стап во раката?Кога последен пат си му принел на Господ жртва паленица?Кога последен пат си принел крвна жртва?Кога последен пат си однел гради и плешки на свештеникот?Кога последен пат си принел лебен принос?

Jas stojam zad Negoviot zbor zad se shto rekol zaradi Negoviot avtoritet, i ne se trudam kako tebe da go negiram Negoviot zbor.

Za pogolem del od tvoite prashanja i ti sam go znaesh odgovorot: proroshtvoto za Prvosveshtenikot e isponeto i On sluzi vo Nebesniot hram, zrtvata e opishana vo Evreite 13:15 (ispolnuvanje na Danilo 9:27 - konkretno za zborot prekrati zrtvata; vo originalot e zborot sabbath - odmor).

Vprocem, site tvoi prashanja se povrazi za mojata licnost, koja e moja a ne tvoja i moja odgovornost kon Boga za moite postapki, a ne moja odgovornost kon tebe za moite postapki. Ovde diskusijata se odviva dali Sabotata e promeneta, a ne privatniot zivot na sk. Ti ja pravish istata rabota (ne mislam deka sum jas neshto vo tekstot koj sledi) koi ja pravele fariseite: koga ne mozele protiv Bozjiot zbor, udri po toj shto ja nosi porakata. Na toj nacin site proroci se ubieni, na toj nacin Sinot Bozji i Stefan se osudeni, itn.

Toa e ist duh na nemok kon Bozjiot zbor. Mnogu polesno e da se prifati Bozjiot zbor kakov shto e i dozvoli da Ruah HaKodesh (Svetiot Duh) te promeni, otkolku da se sledat covecki tradicii koi zvucat kako da se od Boga.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 12:07
Drudo neshto, edno e zakon, a drugo e ispolnuvanje na zakonot.

Ti koga ke dobiesh kazna od policaecot za brzo vozenje, se raspravash li so policaecot i go prashuvash li da se potseti koga on bil mlad i brzo vozel, ili pak si kutish i si ja plakash kaznata, zoshto moze neshto polosho da te snajde? Se bunish li na policaecot i mu velish li deka brzinata e promeneta, toa vazelo porano, sega e drugo, po sloboden si zoshto imash pobrza kola i za tebe stariot zakon ne vazi?

Primeni go ovoj princip vo religijata i ke vidish shto ti vsushnost sledish.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 12:40

Jas stojam zad Negoviot zbor zad se shto rekol zaradi Negoviot avtoritet, i ne se trudam kako tebe da go negiram Negoviot zbor.

Не би рекол. Ако ти стоиш зад Неговиот Збор и Авторитет, тогаш ти немаше да одиш против одлуката на Ruah HaKodesh (Светиот Дух) кој одлучил (Дела 15-то поглавје) да не го наметнува старозаветното бреме (Шабати, млади месечини, сеници, обрезувања, жртви, очистувања и сл), врз новозаветните христијани.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2010 во 12:45
Ruah HaKodesh ne moze da odi protiv Bozjiot zbor. Toa e hula. Ako ima razlika vo ucenjeto megju Boga i noviot zavet, ke treba da go prashash Konstantin i drugarite od vtori vek pa navamu zoshto ja napravile taa promena.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 31>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,451 секунди.