IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Крстоносци, масони, темплари...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Крстоносци, масони, темплари...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 567
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 23:43
На претходната страница поставив едно прашање, кое не беше одговорено... Брате Макариос - би те замолил да ми одговориш на тоа, а во контекст на прашањата кои и сега ги поставив...
Зошто црквата ги прифаќа донациите од масоните за изградба на црквите, за обновување на манастирите, за печатење на своите книги и јавно искажува благодарност и почит до истите тие луѓе...?
Do what is right, come what may...
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2009 во 23:47
Originally posted by makarios makarios напиша:

Јас само знам дека Светите Отци дале анатема за оние кои се молат со луѓе кои не се дел од Црквата, и се водам по тоа.Не сакам да испитувам и да влегувам во нешто што Црквата го смета за опасно. За мене спасение е Христос, и до Него можам да стасам преку православната Црква.Тоа ми е доволно. Не ми е потребен никаков спиритизам ниту интелектуализам. Доволен е Христос!

Макариос - многу лесен "излез" бараш од дискусијата... не личи на тебе...
И за мене спасение е Христос и до Него можам да стасам само преку Православната Црква. Никогаш не сум мислел поинаку.
Но тоа не ме спречува да читам книги, да одам во театар, да се занимавам со спорт, да гледам филмови, да членувам во различни клубови.

Штом ти е доволен само Христос и ништо друго... тогаш - зошто ги користиш делата и откритијата направени од луѓе кои се анатемосани, кои се водени од ѓаволот и од беззаконието?
Искрено прашувам... многу чудна дилема ми е тоа... да знаеш (односно да си убеден) дека нешто потекнува од ѓаволот, а да го употребуваш активно и секојдневно? Ваков "конфликт" се сретнува кај многумина и отсекогаш сум се чудел како е возможен...

Не е ли тоа исто со пиењето на отров? Како што отровот го убива телото, така ваквите дела на луѓе водени од ѓаволот треба да ја убиваат душата...?

Изменето од zidarski - 25.Мај.2009 во 23:49
Do what is right, come what may...
Кон врв
teodul Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Септември.2010
Поени: 190
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2010 во 15:53

I toj "biser" e od toj forum. I pogorniot text ke go sretnes mozebi nekade. Samo da znaes deka mozete da gi lazete i da im gi mackate ocite na ovie Hristijanive.[/QUOTE]

Свемирски Душе се сложувам на многу твои коментари за Масоните и нивното тајно водење на светов , но во ова погоре нема никој да поверува зошто ние Христијаните не се лажеме на силата која е предводник на некој..
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2010 во 16:33
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Сите луѓе се грешни по својата природа... и како такви можат да направат грешки, зарем не?
Во конкретниов случај е така. Со оглед на тоа што ниедна од горенаведените причини не е валидна (ниту точна) - не можам да изведам поинаков заклучок.
За да можеш да изнесеш такво категорично мислење за нешто, мора да го познаваш истото. Владици кои имале познавања (Егзарх Јосиф, Његош, Св.Николај Жички итн.), биле дури и членови на братството. Со што заклучуваш дека тие не биле водени од Светиот Дух да го сторат тоа?!

Хуууу , сега останав без текст , Николај Велимирович ( жички ) масон    никако а можеби ги осознал некои масонски работи.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2010 во 17:16
Во Сауди Арабија е забрането масонството и е казниво со смрт! Една од малкуто земји во светот во кои е сеуште забрането и е казниво. Затоа, единствените ложи кои работат таму се во рамки на американските воени бази, но строго е забрането да членува локално население!

А каква има врска војската со здрузението на Масони???? Несто не е воред.( не ми е цел да навредам никого)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2010 во 17:18
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

И уште нешто би додал...
Ако е точно дека масоните се "во потрага по ѓаволштина и беззаконие", тогаш зошто истите тие синоди не ги забранат и делата и откритијата на масони - тие сигурно се исто толку "ѓаволштини и беззаконија"... како на пример - Црвениот Крст е формиран од масон, пеницилинот е откриен од масон, двонасочната струја која ја користиме денес е истотака откриена од масон, како и половината од уредите во енергетиката... зошто не се забранат песните кои се пеат во речиси секоја православна црква, како - Тебе Поем, Многаја Лета, Буди Имје Господне - истотака напишани од масон (Мокрањац). Зошто не се забрани целата литература и книжевни дела напишани од масони, како детските басни на Доситеј Обрадовиќ, или романите на Иво Андриќ, пиесите на Мирослав Крлежа или поезијата на Пушкин... или пак да се забрани користењето на принципот "еден глас - една буква" во азбуките на Србија и Македонија, исто така поставен од масонот Вук Караџиќ...
Како тоа овие луѓе, водени од "ѓаволштина и беззаконие", направиле дела кои ден денес Црквата активно ги користи, а некои од нив биле и нејзини видни членови?
Очекувам искрен и личен одговор, не цитат од некаде.

Знаци многаја лета , тебе појем ... се дела на Мокрањац или негова е музиката ( нотниот запис за тие песни)????
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2010 во 17:20
п.с. Да додадам еден пример... Сум слушнал како многу свештеници велат дека компјутерите и интернетот се дело на ѓаволот... а од друга страна други свештеници (и синоди) ги користат активно и секојдневно.
Како решаваме кој во случајов е воден од Светиот Дух, а кој погрешил?!

за ова си во право Зидарски.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2010 во 17:28

Штом ти е доволен само Христос и ништо друго... тогаш - зошто ги користиш делата и откритијата направени од луѓе кои се анатемосани, кои се водени од ѓаволот и од беззаконието?
Искрено прашувам... многу чудна дилема ми е тоа... да знаеш (односно да си убеден) дека нешто потекнува од ѓаволот, а да го употребуваш активно и секојдневно? Ваков "конфликт" се сретнува кај многумина и отсекогаш сум се чудел како е возможен...

Не е ли тоа исто со пиењето на отров? Како што отровот го убива телото, така ваквите дела на луѓе водени од ѓаволот треба да ја убиваат душата...? [/QUOTE]

Хууу и во ова има делумна вистина но ме интересира за тоа што кажа дека црквата користи пари од Масоните за изградба на цркви и манастири????? Доказ за тоа ????

Ке дојде време кога црквите ке бидат и однатре и однадвор полни со злато но не влегувајте во нив таму свет дух ке нема ..
Многу храмови се празни , како човечки срца бес Дух Свет.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2010 во 18:59
teodul , zamolen si da se pridrzhuvash do pravilata za pishuvanje na forumov. Imeno, ako se javuvash vo nekoja tema, napravi go toa so eden zaednichki komentar namesto redenje 5-6 pomali komentari.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2010 во 08:47
Ma vo red e se izvinuvam , no da objasnam fakticki kako citav taka prasuvav- odgovorav zatoa od poveke komentari poveke prasanja ali se prifaka primedbata i ke gledam da se pridrzuvam.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 567
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.