|
Еротски мотиви во народните песни |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | |
aco_t
Нов член Регистриран: 27.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 36 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 12.Септември.2010 во 02:37 |
"АЈДЕ ДА МИ ДОЈДЕ АГАТА"
Sto mislite za ovaa pesna? Nekoi ja smetaat za nase "kulturno nasledstvo", ama jas se zgroziv koga ja slusnav... Mislam deka e sram za celiot makedonski folklor, nekoja k**va se plesnala so Turcinot, i si izmislila pesna. I toa vo najteskoto ropstvo na makedonskiot narod... eve moze i da ja slusnete: http://www.youtube.com/watch?v=V9_Vpi8dvfk vo ovaa kategorija spagja i "Ja izlezi stara majko". K**vata ke se grcela, pa i ke se turcela, za Osman-begot...abe begaj... pozdrav i uzivajte vo naseto nasledstvo Изменето од aco_t - 14.Септември.2010 во 22:06 |
|
LiDivio
Модератор Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нормално дека е културно наследство.
Секој човек индивидуално одлучува со кого ќе се плеска, битно да не е под присила.
Исто како и денес нашиве што се плескаат со Албанците, само на никоја не и текнало да смисли песна.
Како и да е, ми се допаѓа од музички аспект. Изменето од LiDivio - 12.Септември.2010 во 12:48 |
|
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ајде бре Ацо не се полни толку со гнев заради текст од некоја си песна за која ретко кој знае дека постои....еве јас немаше да знам за што се работи....мислев за Агата Кристи овде нешто се пишува.
Какви бљувотини од текстови се пишуваат и денес,таман работа све да си ставаме при срце. |
|
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|
Schatzii
Сениор Регистриран: 04.Мај.2010 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 10600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Песнава навистина огромно културно наследство некој премногу труд вложил додека го напишал текстов... " ајде да ми дојде агата
да ми помине тагата "
|
|
Dream what you want to dream;
Go where you want to go; Be what you want to be, because you have only one life and one chance to do all the things you want to do. |
|
LiDivio
Модератор Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сега да отвориме дискусија во врска со песната ,, Бор садила мома Евгенија ,,... 1. Шо има таа к*рва со грчко име Евгенија да моли нешто да и порасне (бор е шифра изгледа) и да се качува на тоа.2. Очигледно е дека Евгенија сака садо-мазо со делии во четвртата строфа.
Да чујам и ваши мислења... тука ви е и текстот па повелете.
Изменето од LiDivio - 12.Септември.2010 во 13:37 |
|
Renatax
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
хахахах...вака ако продолжиме во секоја песна ќе најдеме перверзна тема.
Таков пример има и во песната Брала мома капини. .....дигни моме фустанот,демек да не гази бостанот....финти Или онаа....Качи се моме на коња Изменето од renatax - 12.Септември.2010 во 21:49 |
|
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|
aco_t
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
абе мислам дека Евгенија е македонско, егејско име... знам една баба Евгенија, дали садела бор појма неам а за ова садо-мазо, гледаш ли колку суптилно и шифрирано си кажува што уствари и е меракот да прави ...да му ги врзе рацете, да му ги истегне нозете, па после борот нека порасне, она ќе си се качи |
|
aco_t
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
хахххахаха таа "Качи се моме на коња" ептен ми е смешна бе... Си пее: Македонки билбилјанки....и ОП - одеднаш - КАЧИ СЕ МОМЕ НА КОЊА Демек прво и се удвара, и вика дека е билбилјанка, а оваа проста, кутрата, одма се уцрвенила у лицето...и делијата не чека, сака одма да си ја качи |
|
aco_t
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
хехеех у право си, само ме чуди како опстанала песната повеќе од 100 години...изгледа Турците не биле толку лоши а? |
|
Renatax
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па незнам колку биле добри/лоши,ама песнава вели дека имале мерак на убави моми.
Ама не за друго....чисто да ги прашаат кај се крие Гоце Делчев. |
|
|
|
Tiggy Vicious
Сениор Consume. Be silent. Die. Регистриран: 27.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 6238 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Перверзни претци имаме.
|
|
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality |
|
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Отсекогаш первезни биле нашите
Во комунизмот сме се мениле па сеа мало и сТрам не фајЧат
Ами Џумерко да го слушате кај шо пејТ шо Че реЧите
|
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А да ја преименуваме некако темава, нека биде општа, и онака дискусијата тргна во таков правец Несомнено дека нашето богато музичко наследство изобилува со секакви песни, со секакви содржини, па и такви чии текстови се толкуваат двосмислено, имаат некое скриено значење или симболика. А и да немаат - нашиот досетлив народ ќе си го најде или измисли На пример, едно толкување меѓу народот на песната: Пилето ми пее рано на сабајле, рано на сабајле рано пред зори... ... ептен безобразно |
|
aco_t
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
хахахахахах ....ПА МИ ЈА БУДИ МЛАДАТА НЕВЕСТА ! како ли ја разбудило пилето? |
|
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |