IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Мастурбирање и Грев
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Мастурбирање и Грев

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 7>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2010 во 22:53

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Ima li covek sto ne masturbiral ? Eve neka kaze javno tuka . Vo sekoj zdrav i normalen covek ima  seksualen nagon. Toj nagon  e dar od BOG i najdobro e  koga toj nagon se zadovoluva so seksualni odnosi vo brakot.

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

[Onie sto se monasi  go imaat Bozjiot dar da bidat samci i imaat pomos od Svetiot Duh, na koj eden od plodovite e samosovladuvanjeto.Navistina e GOLEM GREV za monasite ako praktikuvaat masturbacija , BOG da mi prosti sto ova go velam.

Mene ova mi zvuchi kontradiktorno.

Prviot komentar ne samo implicira, tuku tvrdi oti seksualniot nagon, a so toa i negovoto samozadovoluvaje ne e grev bidejki e daren od Boga. So drugi zborovi, toa znachi deka samozadovoluvanjeto e eden nachin na konzumiranje na toj Dar vo nemozhnost istiot da bide realiziran na drug nachin.

Vtoriot pak komentar veli deka na Bozhjiot Dar sepak mozhe da mu se gleda vo zabite i deka toj e samo iskushenie i grev, vo zavisnost od toa za koi lugje se govori.

Izlaga deka Bog go dava svojot Dar dar nekomu kako prekrasen iskren Dar, a nekomu kako Iskushenie, Test, Maka i Neznamshto.

Zarem treba da se gleda vo Bozhjiot Dar so razlichni ochi? Zarem so nego ednite se lazheni od Boga kako so darovi od Dedo Mraz, a za drugite, onie odbranite, Toj go koristi kako nachin za "prochistuvanje", "produhovuvanje" i "spasuvanje od grevovi"?

Na krajot, zarem ako Bozhjata cel e spasuvanje na lugjeto, a Ljubovta prema niv e podednakva, Sovrshena i Beskrajna, zarem nema toj Dar da im go uskrati na site svoi cheda ako so nego lugjeto odat vo grev koj gi odalechuva od Carstvoto Bozhje? Zoshto im go dal ako so nego, namesto da gi spasuva, ushte povekje gi vteruva vo grevovi i taka gi oddalechuva od Sebe?

Изменето од Messenger - 06.Септември.2010 во 22:56
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Tiggy Vicious Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Consume. Be silent. Die.

Регистриран: 27.Октомври.2009
Поени: 6238
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tiggy Vicious Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2010 во 22:57
Originally posted by teodul teodul напиша:

А што е тука несериозно

Баш како што кажа Анакин. Се што кажа е нонсенс и мене лично, глупо и заостанато ми делува твоето мислење.

Ако тоа е грев, тогаш и сексот кој нема репродуктивна намена би бил грев.
А сите го практикуваат.
Ајмо сви у паклу...
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2010 во 23:09

Brate messi, ke ti kazam sto imav namera  da kazam iako ne mora da se slozis so mene.

Sekoj zdrav i normalen covek ima seksualen nagon i taka e.

E sega, za vtoriot moj post sto ti izgleda kontradiktorno, sakam da kazam deka ako nekoj covek  VETIL pred BOG deka ke bide vo celibat cel zivot( kako sto pravat monasite ) a ne moze da se vozdrzi od seksualnite zelbi  podobro neka se odmonasi  otkolku da go prekrsuva zavetot.

Toa bi bilo GOLEM GREV.

Ona sto ke go vetis pred BOG treba da go ispolnis ako si vernik.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2010 во 23:22
Zoshto nekoj voophto bi go odbil Bozhjiot Dar?

Zarem Bog ne znae shto pravi, ima nekoja zadna namera so Darot, pravi nekakva greshka...?

Shto e poentata na toa Bozhje daruvanje i monashkoto odbivanje na toj Dar?

Zoshto odbivanjeto na Bozhjiot Dar go smetash kako doblest ???
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2010 во 23:29
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Zarem Bog ne znae shto pravi, ima nekoja zadna namera so Darot, pravi nekakva greshka...?

Slusaj sega messenger, imam mnogu dobri  prijateli monasi...i ne sakam da kazam nisto protiv Pravoslavnoto  monastvo zatoa sto toa bi bilo licemerno od moja strana.

Kako ke odam kaj niv na gosti? Kako ke gi poglednam vo oci?

Zatoa ke se vozdrzam od komentar od pocit sprema niv.

Moze da sum mnogu raboti, , nikoj ne e sovrsen, ama licemer ne sum

губитник
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2010 во 23:48

mesi ne gi buni sea vernicite
toa ne e bozji dar
toa covekot sam si go ukral od drvoto vo edenot
i zatoa bil prognan

onaduenjeto e na zemjata ne vo bozjata gradina плазење
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2010 во 00:38

Меssenger, јадењето истотака е Божји дар, но некој јаде повеќе, а некој помалку, некој постојано јаде месо, друг воопшто не пробува месо.

Умот истотака е Божји дар, некој е умен, некому е полесно да е безумен.

Слободата е Божји дар, ама некому му е подобро да остане во ропство.

Ќе те потсетам на параболата на Иус Христос за господарот и слугите на кои им оставил пари. Тие што го отфрлаат Божјиот дар, всушност го вложуваат, со цел на Господарот да му донесат поголема заработка.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2010 во 01:00
Originally posted by Македон Македон напиша:

Меssenger, јадењето истотака е Божји дар, но некој јаде повеќе, а некој помалку, некој постојано јаде месо, друг воопшто не пробува месо.

Ќе те потсетам на параболата на Иус Христос за господарот и слугите на кои им оставил пари. Тие што го отфрлаат Божјиот дар, всушност го вложуваат, со цел на Господарот да му донесат поголема заработка.

Taka e Makedon ?

Jadenjeto e potreba, no za ater na diskusijava kje go pretpostavime kako Bozhji Dar... i nekoj jade povekje, nekoj pomalu, nekoj e vegetarijanec, nekoj ne... NO NIKOJ NE SE OTKAZHUVA POTPOLNO OD JADENJETO.

Umot istotaka e potreba, no za ater na muabetov kje prifatime deka e Bozhji Dar... i nekoj e pomalu umen, a nekoj povekje... NO ONIE KOI POTPOLNO SE OTKAZHALE OD NEGO STANALE BEZUMNICI.

Slobodata ne e dar, za nea chovek treba sekogash da se bori. Lichnata sloboda e Bozhji Dar. Ama da ne cepidlachime tolku okolu seto ova. ... ima lugje koi go primile darov pa se slobodni, nekoj delumno go primile, pa se zavisni i servilni, A ONIE KOI POTPOLNO SE OTKAZHALE OD NEA STANALE BEZGLASNI TUGJI SLUGI.

Seksulanosta e Bozhji Dar i nekoj ja koristi povekje, nekoj pomalu, NO NIKOJ POPOLNO NE SE OTKAZHUVA OD SEKSUALNOSTA, osven onie koi se otkazhuvaat od Bozhjite Darovi.

Tolkuvanjeto na parabolata ti e pogreshno. Tokmu sprotivnoto e tochno. Onie koi go vrednuvaat, primaat i koristat Bozhjiot Dar dobivaat ushte povekje od Nego (soodvetno na toa kolku go vrednuvaat i koristat), a na onoj koj se odreknuva od darot kje mu se odzeme i onoa shto dobil pred toa zatoa shto takviot chovek, onoj koj ne gi vrednuva i gi potcenuva darovite, ne zasluzhuva nikakvi darovi.

Dobro shto me potseti na nea... se nadevam deka mislime na istata parabola.

P.S. Anglichanite toa mnogu ubavo go sintetizirale vo edna narodna pogovorka: If you don't use it, you'll lose it!

Изменето од Messenger - 07.Септември.2010 во 01:32
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2010 во 01:30

Originally posted by Македон Македон напиша:

Taka e Makedon ?

Jadenjeto e potreba, no za ater na diskusijava kje go pretpostavime kako Bozhji Dar... i nekoj jade povekje, nekoj pomalu, nekoj e vegetarijanec, nekoj ne... NO NIKOJ NE SE OTKAZHAL OD JADENJETO.

Umot istotaka e potreba, no za ater na muabetov kje prifatime deka e Bozhji Dar... i nekoj e pomalu umen, a nekoj povekje... NO ONIE KOI SE OTKAZHALE OD NEGO STANALE BEZUMNICI.

Slobodata ne e dar, za nea chovek treba sekogash da se bori. Lichnata sloboda e Bozhji Dar. Ama da ne cepidlachime tolku okolu seto ova. ... ima lugje koi go primile darov pa se slobodni, nekoj delumno go primile, pa se zavisni i servilni, A ONIE KOI POTPOLNO SE OTKAZHALE OD NEA STANALE TUGJI SLUGI.

Seksulanosta e Bozhji Dar i nekoj ja koristi povekje, nekoj pomalu, NO NIKOJ NE SE OTKAZHUVA OD SEKSUALNOSTA, osven onie koi se otkazhuvaat od Bozhjite darovi.

Tolkuvanjeto na parabolata ti e pogreshno. Tokmu sprotivnoto e tochno. Onie koi go vrednuvaat, primaat i koristat Bozhjiot Dar dobivaat ushte povekje od Nego (soodvetno na toa kolku go vrednuvaat i koristat), a na onoj koj se odreknuva od darot kje mu se odzeme i onoa shto dobil pred toa zatoa shto takviot chovek ne zasluzhuva nikakvi darovi.

Se nadevam deka mislime na istata parabola.

P.S. Anglichanite toa mnogu ubavo go sintetizirale vo edna narodna misla: If you don't use it, you'll lose it!

Кога мислев на јадење, не мислев на она кое на човекот му е есенцијалном потребно, туку мислев на она кое сите го јадеме. Може да живееме и со леб,сол и вода, но не значи и дека тоа го јадеме. Некој јаде и печени кучиња и мачки, но тоа не значи дека тоа е потреба.

Оној кој се откажал од умот не значи дека е безумен, тоа воопшто не е точно. Тој едноставно можеби за тебе или мене е безумен, но тоа никако не мора да значи дека е така. Некои се откажувале од умот поради тронови, власт, моќ и слично, ама не значи дека биле безумни. Александар Македонски се "откажал од умот" кога во текот на враќањето ја повел војската на марш преку пустината, но, неговата цел, иако за мене крајно неразумна, не го лишила од место во историјата како еден од најголемите војсководачи, иако сите за таа постапка го осудувале токму како "безумен", иако имал цел, но не би навлегувал во тоа сега.

Кога мислев на слободата, мислев на индивидуалната слобода, иако не ја нагласив. Оние кои станале туѓи слуѓи, не значи дека тоа што станале слуги автоматски значи дека и состојбата им е тешка или лоша.
Историски примери можам да наведам многу, но, чинам и самиот го знаеш тоа добро.

Во однос на параболата, секој оној кој станал монах, тргнува од фактот дека со тоа вложува нешто, односно дарот свој го вложува, со тоа што ја исполнува Христовата заповед да тргне по Исус Христос и да биде негов ученик, односно да живее како и Тој.

А зарем Христос, согласно твоето толкување, не заслужува никакви дарови, затоа што не го искористил? Но ете, Христос е Бог, па како пример земи ги св.Јован Крстител кој бил човек, или пак св.Апостол Павле, св.Јован и мноду други. Зарем тие Божји слуги не заслужиле дарови?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2010 во 01:45
Temata e Мастурбирање и Грев? Diskusijava pochna da ja shirish vo sosem druga nasoka.

Ako jadenjeto e Bozhji dar, dali zavisi od: dali jademe so zlatni lazhici i vilushki ili so race, spored mozhnostite i potrebite?

Ako umot e Bozhji Dar, dali zavisi od: dali koristime kompjuter, hartija i moliv ili toa go pravime na pamet - samite so sebe, spored mozhnostite i potrebite?

Ako lichnata sloboda e Bozhji Dar, dali zavisi od: dali ja prakticirame koga sme so 1000 lugje ili samite so sebe, spored mozhnostite i potrebite?

Ako seksualnosta e Bozhji Dar, dali zavisi od: dali ja prakticirame so zhena ili samite so sebe, spored mozhnostite i potrebite?

P.S. Ostavi gi onie biblijski iminja na mira. Nema potreba od vmetnuvanje avtoriteti kako podrshka vo diskusijava. Patem so niv kje izlezeme potpolno nadvor od temava i kje mora da navlezeme vo ushte pochustvitelni neshta.

Изменето од Messenger - 07.Септември.2010 во 01:54
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2010 во 02:14

Temata e Мастурбирање и Грев? Diskusijava pochna da ja shirish vo sosem druga nasoka.

Дискусијата ја раширив во насока во која ти започна со прашањата за даровите, ниту повеќе, ниту помалку.

Ako jadenjeto e Bozhji dar, dali zavisi od: dali jademe so zlatni lazhici i vilushki ili so race, spored mozhnostite i potrebite?

Не зависи со што јадеме, но зависи што јадеме. Бог дал јадење како дар, но ЗАПОВЕДАЛ и да се пости, па дури и да не се јаде се, во одреден период. Зарем сега некој ќе си помисли дека Бог е Себичен, па не сакал на човекот да му даде секогаш и се да јаде и го ограничил?!

Ako umot e Bozhji Dar, dali zavisi od: dali koristime kompjuter, hartija i moliv ili toa go pravime na pamet - samite so sebe, spored mozhnostite i potrebite?

Зависи од тоа дали го употребуваме умот или не. Некој не го употребува и тоа си е така, независно јас и ти што мисолиме.

Ako lichnata sloboda e Bozhji Dar, dali zavisi od: dali ja prakticirame koga sme so 1000 lugje ili samite so sebe, spored mozhnostite i potrebite?

Зависи практикувањето. Некој едноставно не ја практикува, зависен е и од тие илјада кои ги спомена, или од еден, или пак од домашниот миленик. Но, не ја практикува, затоа што така одлучил и така сторил. Тоа не значи дека истиот живее лошо. Тој можеби е сосема среќен со тоа, па дури и повеќе од мене и тебе.

Ako seksualnosta e Bozhji Dar, dali zavisi od: dali ja prakticirame so zhena ili samite so sebe, spored mozhnostite i potrebite?

Секако дека зависи дали ја практикуваме или не, а и со кого. Тоа дури и св.Апостол Павле го кажал, не јас.

P.S. Ostavi gi onie biblijski iminja na mira. Nema potreba od vmetnuvanje avtoriteti kako podrshka vo diskusijava. Patem so niv kje izlezeme potpolno nadvor od temava i kje mora da navlezeme vo ushte pochustvitelni neshta.

Тоа се нешта кои се такви, а чинам дека се и релеванти за дискусијата за даровите, кои согласно твојата коснтатација, јас разбрав, поправи ме ако грешам, дека правилно не ги искористиле Божјите дарови. Токму на тие личности се повикуваат монасите.

Изменето од Македон - 07.Септември.2010 во 02:15
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2010 во 09:12

Секозадоволство е ГРЕВ , значи прејадувањето е грев,пиењето е грев,пушењето е грев..... аналогно на тоа и сексуалното задоволство како такво е ГРЕВ ,но на едно место Бог не ослободува од сексуалното задоволство но само ако е заради - раѓајте се и множете се и наполнете ја земјата- .
Животните иако се животни многу пати се подобри од НАС зошто каде сте виделе нивно самозадоволување или спознавање на телото , а камоли секс од задоволство , него само кога е време да се размножува секое според благодатта Божја.
Можеби многу луѓе се самозадоволуваат и со тоа влагаат во грев заради неможење да се спротистават на искушението но да се оправда тоа - е тоа не го бива.

Овде искрено немам коментар.

Ако е така тогаш треба да се внимава на Господе прости ми сето монаштво , зошто не би сакал да верувам дека таму има насобрано сексуален нагон.
Има, има... тага

Дружењето со пријатели не е грев доколку е дружење но дружење во кафеана со добра пеачка (хммм) , а за фудбалот ( многу сум невест со цитирање од светите преданиа ) на едно место прочитав каде што се забранува одењето во театар а фудбалот е нешто слишно. Нормално сега да не претерам па да ме сватите погрешно но ова е диалог околу гревот а тој или го има - или- не - .

Самата помисла на добра (претпоставувам некоја со силикони, разголена) пејачка, зарем не е тоа грев, според православните толкувања? Како само ти текна на тоа? да

За ова во православните манастири не сум чул вистински податоци ( некои локални оговарања да ) Сето ова е постојано присутно кај Римокатолиците ( без навреда , но само преко медиумите е доволно да се види )

Секаде е исто, јасно ми е дека сте ривали со РИМОкатолиците... демек ваму нема, таму има. Да, да, така е. голема%20насмевка

Значи не ме плаши мене СЕКСОТ воопшто , имам доста греовно искуство во младите години со тоа , а иначе сум здрав маж со жена со која си ги трошам сите енергии што би ги објаснал Фројд.

Теодул, се што напиша ти паѓа во вода со ова што го обележав со црвено. Значи, ти си можел во младите години да имаш такво ,,греовно искуство,, , самиот напиша дека сега си здрав маж со жена (гледаш не било ништо страшно). Зошто тогаш пропагираш дека младиве не треба да имаат секс или мастурбација, кога ти си имал? Има една поговорка: Ќоравиот кога ќе прогледа далеку гледа.

Мастурбацијата е здрава (кога се нема партнер) во било која доба од животот после пубертет. И не само од психолошки, туку и од медицински аспект. да
Кон врв
teodul Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Септември.2010
Поени: 190
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2010 во 09:20
Ја подржувам дискусијата на Македон , и како што рече месинџер малце ја одалечи , но тоа се случува кога ке се започне филозовско разгледување на одредена проблематика.Сепак мислам дека за да се дискутира на една верска тема , а во неа да учествуваат атеисти е моџно но само ако целта е да се разоткријаат некои понејасни работи од гледиште на двете страни , но ако упорно се застапува само ( како инает и подсмев ) едно гледиште токаш дискусијата е бесплодна и бесцелна.
Кон врв
teodul Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Септември.2010
Поени: 190
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2010 во 10:11
Нешто оклу гревот за страстите ( секс и самозадоволување ) и јадењето и пиењето.
КОЈ ИМА УШИ НЕКА ЧУЕ , КОЈ ИМА ОЧИ НЕКА ВИДИ.

....Како бесрамно се предаваа на јадења и пиења и блудства,полнејки ги без мерка своите црева,кои представуваат еден ништожен стомак! Со самозадоволство и самосовладување не одеа , сите свои богатства на страстите им ги поверија,и од сладост во сладост,како свињитњ по тињата и по калта, се валкаа во грешни мисли ,зли намери,празни разговори и блудни песни,па така ги поминуваа деновите и годините.Како во темнина го изменија своето срце и умот не им ја примаше Христовата наука и не се одрекуваа од гјаволот ...........Тешко на оние кои го оставија синовството Божјо и отидоа по сластите на овој свет! Тешко на оние кои ја слушаа само световната наука.Тешко на оние кои ја оставија светлоста на Вистината!Тешко на оние кои одеа по нокта на гревот!Тешко на оние кои го оставаа денот на Боговидението!Тешко на оние кои се предаваа на безмислената смеа!Тешко на оние кои се дотеруваа , за да ги уловат раните на душата-блудствата и се вовлекуваа во нечист глад!.......Тешко на оние кои му угодуваат на стомакот и на кои цревата им се бог !Тешко на пијаниците!......

Св. Кирил Александриски

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 7>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,391 секунди.