|
Колку го почитуваме македонскиот јазик? |
Внеси реплика | страница <12345> |
Автор | ||
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Da, da, a pak tek sto sme golem procent so stranski nickovi
aj sto ne se napisani so kirilica korisnickite iminja,,,, ami i na stranski ni se Da dadese takva kritika okolu latinicata nekoj so kirilicen user , ke sfatev ,,, ama vaka glupo zvuci |
||
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Da zvuci glupo i plitko tvoeto ripanje vo svojot stomak so titoistickite idei za raznebituvanje na eden etnikum(makedonskiot).Kako samo mozete Koneski-makedonskiot jazik da go narekuvate "makedonski". Ubiecot na Makedonskiot jazik,tradicija i kultura e Blaze Koneski.Tipicen primer na Makedonski paftar i podlizurko sto ne osakati da imame kvazi jazik so golemi slicnosti na srpskiot.Siromasen,izvitoperen i bez fonetika vo nego...epa izborot koj na koj jazik ke pise ne znaci deka ne e Makedonec,neli?....patriotu Изменето од Joshua_Tree - 24.Август.2010 во 16:54 |
||
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
dosta vekje zalazuvanja..
.toj e eden od jazicite shto se,..moshne bedni,... .,..koj saka neka sere deka ne e taka ,..ama ,...bash taka e! ...ne trebas daleku da se odi,.. ...za sekojdnevni poimi,..vidi samo sho imaaat sosedenite jazici,... |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
LiDivio
Модератор Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Место да се расправате, имате долу десно кликнете на МК за јазик и готово.
ПС: Што се однесува до никот, тој ми е според мејлот lidivio@yahoo.com. Плус тоа, јас реков дека глупо ми е македонски на латиница, а LiDivio не е македонски. Изменето од LiDivio - 24.Август.2010 во 18:05 |
||
LiDivio
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зборуваме за писмото, а не за јазикот...
Кој го спомна Тито и Блаже Конески??? Мене лично македонскиот јазик ми е посличен на бугарскиот отколку на српскиот. Може не ти се допаѓа литературниот јазик, но тоа е прифатено. Ако сакате сменете ги и писмото и јазикот...
ПС: И нема потреба од навреди за значајни личности од македонската историја. Изменето од LiDivio - 24.Август.2010 во 18:29 |
||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
зошто мешате така? не е исто кирилица и литературен јазик, тоа со латиницата колку што знам се вика транскрипција и некој може да пишува така и пак јазикот со кој се користи да биде литературен, нема врска сето тоа
|
||
размисли пред да напишеш глупост
|
||
LiDivio
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во ред, се сложувам дека постои транскрипција, но тоа е за исклучителни прилики, на пр. меѓународни манифестации и сл. Инаку, во уставот стои дека службен јазик во Р.М. е македонскиот и неговото кирилско писмо (никаде не се спомнува латиница).
Мене кирилицата ми е идентитетот. Кога ќе видам македонски текст напишан на латиница чувствувам како самите одвнатре да си го загрозуваме идентитетот за кој толку се бориме. Инаку немам ништо против членовите кои пишуваат латиница, но нека размислат уште еднаш. Поздрав. Изменето од LiDivio - 24.Август.2010 во 20:00 |
||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
иако писмото е составен дел од јазикот, тоа има најмала врска со тоа колку бил литературен, тука се смета само употребата на речникот и тоа дали и граматички правилно употребен а, да те прашам, како може писмото да биде твој идентитет кога го делиме писмото со сите словенски народи? но затоа имаме јазик значително поинаков од другите јазици во групата, ама тоа се речникот и граматиката инаку да се разбереме, и мене ме нервира тоа, сакам или превод на друг јазик, или напишано на мој јазик кирилично Изменето од zabegan - 25.Август.2010 во 01:42 |
||
размисли пред да напишеш глупост
|
||
DragancoLeskoec
Сениор Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Македонскиот стандарден јазик ?Ич.
Полн е со странски зборој и србизми, секој дијалект е далеку помакедонски. |
||
Blue Scarlet
Модератор Амазонка Регистриран: 03.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 9011 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Aha ... tvoeto pisuvanje e cist dokaz ... nesoborliv ...
|
||
Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus! |
||
DragancoLeskoec
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мм Дијалект > Вештачки јазик |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
По што заклучи дека нашиот јазик е сиромашен и извитоперен? А во однос на јазикот, некој кому мајчин јазик му е македонскиот јазик, но не го говори, се срами од истиот и го замени со друг, а роден е и живее во Македонија, не знам на кој начин може да се идентификува со македонскиот народ... |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
za da vidish kolku e bogat makedonskiot jazik , ne treba daleku da se odi,..
...ednostavvno , neka se pogledne nekoj prevod na nekoj film ili serija ( osobeno humoristichni)...na srpski ili sl...i posle na makedonski...
i tek togash ke mu se vidi seto "bogatstvo" na makedonskiot... Изменето од brza - 25.Ноември.2010 во 21:50 |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
DragancoLeskoec
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тука си во право. |
||
Внеси реплика | страница <12345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |