|
Инцест |
Внеси реплика | страница <1 678910 12> |
Автор | ||||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Toa bilo drugo vreme. Decata na Adam i Eva bile poblisku do sovrsenstvoto. Spored Biblijata, Adam ziveel 930 godini. Toa e nezamislivo za nas , neli? Na Enoh sinot, Matusal ( Metuzalem) ziveel 969 godini. Sega, vo denesno vreme ako se zemat bliski rodnini decata nasleduvaat bolesti i ne ziveat dolgo , ni normalen covecki vek. Daleku sme nie od toa vreme. |
||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Incest e incest, ne postoi eden incest i drug incest.
Incestot kako akt e eden ist, a negovite opravduvanja ili neopravduvanja mozhat da bidat razlichni. |
||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Da ne se razbereme pogresno, ne odobruvam incest .... |
||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Znam deka ne opravduvash incest.
Samo koristish dobro poznata i odomakjena apologetika za opravduvanje na incestot od Stariot Zavet. Crkvata nikogash nemozhela da se pomiri so faktot deka choveshtvoto e sozdadeno so incestno razmnozhuvanje bidejki zakonite koi gi sledi potoa go osuduvaat ovoj akt. Za razreshuvanje i peglanje na ovaa kontradikcija upotrebuva inteligentni umstveni egzibicii so koi na zhrtveniot kamen ja polozhuva logikata za iskupuvanje i spasuvanje na dogmata. |
||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Ne e bas taka kako sto velis. Ne branam nikakva dogma, tuku toa se fakti. Toa ne bilo incest vo toa vreme so isto znacenje kako sto e denes. Ni po posledicite ni po formulacijata. A ti sto mislis, kako nastanalo covestvoto? |
||||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
A kako e togash? Kakvi fakti se toa shto velat deka incestot ne e incest? Ako brakjata, sestrite i roditelite opshtat seksualno edni so drugi togash shto e toa po definicija ? Ne diskutirame za posledicite od takvite odnosi. Toa e sosem druga tema. Dali kje ima nekoja posledica od toj odnos ili ne, ne go definira odnosot kako incest ili ne. |
||||||
|
||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Сосема погрешно! Се што не се допушта е сместено во законот! Казнено дејство е само она што законот го предвидел како такво и ништо поинаку. Основна теза во правото е ова. Nulla crimen, nulla poena, sine lege. (Не постои казнено дејство, нема и казна, без закон). И какви било конструкции не може да ја урнат оваа теза.
Допуштањето е отсуство на регулација. Досега не беше регулирано кога може да се вклучи правосмукалка преку денот, отсега тоа е регулирано. Штом не било регулирано тоа значи дека можело и наутро и попладне, а отсега не може.
Друг начин не постои во времето на Адам и Ева, но во времето на Авраам постоел друг начин, но повторно земале роднини за сопруги и сопрузи, зар не? Ти говориш само за периодот на Адам и Ева, јас говорам за времето од Адам и Ева, до Мојсеевиот Закон, затоа што и подоцна се споменува брак меѓу роднини.
Јас одлично те разбирам, но бидејќи станува збор за закон поаѓам од определени правила во правото, кои биле запазени и во Мојсеевиот Закон, а тие не се менуваат поради што истите не се совпаѓаат со нечија интерпретација или пак верување, затоа што не говорам за нешто апстрактно, туку за нешто мошне конкретно. |
||||||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Jas ne znam zosto na ovaa tema se zanimavame so temi koi treba da se vo Veroispoved , no ajde .... Vo pocetokot na istorijata brakot pomegju brat i sestra ne bil neprikladen. Zosto? BOG Adam i Eva gi stvoril kako sovrsheni i imal namera celoto covestvo proizleze od niv.
Ocigledno e posebno vo prvite nekolku generacii doagjalo do brakovi pomegju bliski rodnini. Na pr. Kain ocigledno ozenil edna od svoite sestri .(1 Mojseeva 4:17, 5:4), Avraam edna od svoite polusestri.(1 Mojseeva 4:17, 5:4). No, nikade ne e navedeno deka roditelite imale odnosi so svoite deca. Pokasno, so Zakonot daden na Mojsej takvite odnosi bile strogo zabraneti ( 3 Mojseeva 18 :9, 11). Takvi odnosi ni den- denes ne se dozvoleni megju Hristijanite. No, nikade ne e navedeno deka roditelite imale odnosi so svoite deca. Nitu deka BOG toa im go dozvolil na lugjeto .
Ne sakas da diskutirame za posledicite od takvite odnosi, a tokmu tamu lezi odgovorot. Zosto velam taka? Bidejki Adam i Eva bile sozdadeni kako sovrsheni ,duri i po nivnoto pagjanje vo grev postoela relativno mala opasnost deka vo tie prvi generacii ke dojde do nekoj deformitet, zatoa sto coveckata rasa bila mnogu poblisku do sovrsenstvoto kakvo sto go poseduvale Adam i Eva. Toa go potvrduva i dolgovecnosta na togasnite lugje, kako sto navedov vo pogorniot moj post.( Vidi na primer vo 1 Mojseeva 5:3-8 ; 25 :7) No, okolu 2500 godini posle otkako Adam i Eva stanale gresnici, BOG go zabranil rodoskverniot brak. So toa se zastitilo potomstvoto, a polniot moral na Bozjiot narod Izrael vo toa vreme se izdignal nad polniot moral nad lugjeto koi go opkruzuvale i koi togas se vpustale vo sekakvi formi na ponizuvacki postapki ( Vidi vo 3 Mojseeva 18:2-18) |
||||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
KINGDAVID ,
Ako brakjata, sestrite i roditelite opshtat seksualno edni so drugi togash shto e toa po definicija ? |
||||||
|
||||||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Toa e igra vo koja ucestvuva celata familija ................................ Ne mi se pisuva povekje za ovaa gnasna rabota- INCEST |
||||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Amin!
Incestot se definira kako akt, spored delanieto, a ne spored posledicite. Postojat deca rodeni od incest bez nikakvi psihofizichki posledici. Takviot rezultat ne go ponishtuva incesniot akt i ne go pravi neshto podrugo. Incest e incest, ne postoi eden incest i drug incest. Incestot kako akt e eden ist, a negovite opravduvanja ili neopravduvanja mozhat da bidat razlichni. Spored Biblijata, Bog prvin zazema eden stav i dozvoluva incest, potoa zazema sprotiven stav i go zabranuva incestot. Za toa, zoshto prvin go dozvoluva, a potoa si go menuva umot i go zabranuva, Toj samiot ne dava nikomu nikakva otchet. Site objasnuvanja se samo chovechki filozofski argumentiranja ili apologetiki i spored toa ne mozhat da se zemat kako nekakvi nepobitni dokazi. |
||||||
|
||||||
Anarchy
Сениор Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Ќе напишам еден цитат од книгата "Столбови на мудроста - Самуел Садикарио"
Од ова, според мене не би можеле се` да земеме здраво за готово и истото да го прифатиме, но мислам дека авторот има наметнато добар правец по кој би можел да се дискутира на оваа тема и го има изнесено неговиот став накратко. Ете и вие викате дека брак помеѓу роднини, може да предизвика генетски пореметувања врз децата кои ќе произлезат од тој брак. Но, од друга страна, пак и потомци од брак кој не е основан врз инцест, имаат генетски аномалии. Тогаш, зошто е тоа така? Затоа што во минатото имало многу случаи на инцест, па поприлично е веројатно дека целата човечка раса е резултат на инцестно оплодување или? Ако е тоа така, а јас сум доста уверен во тоа и никој не може да ме увери дека во нас нема ниту малку инцестно влијание од минатото, тогаш зошто некои сакаат да се забрани инцестот? А ако генетските аномалии не се резултат на инцест, тогаш тој би требало да се дозволи? Ако на почетокот на создавањето на човечката раса, од Адам и Ева, било дозволено мешање на бракови со роднини, тогаш сите ние сме плод на инцест. Без разлика што Кингдавид спомена дека Адам и Ева и нивните потомци биле поблиску до совршенството, што мене ми звучи ептен смешно. А, ако се водиме според Библијата, тогаш баш ме интересира дали некаде е споменато како е настаната белата, црната, жолтата раса. Сигурно не од капење во обоени мориња. Било како да сме настанати ние и светот во кој живееме (според мене), нема друга логика по која би можеле да опстоиме до ден денес, освен инцестот. Е сега, дали некој ќе го практикува или не, дали ќе го одобрува или не, тоа си е негова работа. |
||||||
LiDivio
Модератор Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
КОЈА ИСТОРИЈА??? Зборувате како да постоеле Адам и Ева... Тоа се измислени личности во Библијата, исто како и Ахил, Хектор, Агамемнон, Одисеј, Пријам, Антигона, Електра и други во старогрчката митологија. Изменето од LiDivio - 24.Август.2010 во 08:31 |
||||||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Toa sto Adam i Eva i nivnite potomci bile poblizu do sovrsenstvoto tebe ti e smesno? OK, milo mi e sto te nasmeav A posledniot zaklucok sto go imas doneseno e strasen: Било како да сме настанати ние и светот во кој живееме (според мене), нема друга логика по која би можеле да опстоиме до ден денес, освен инцестот. Е сега, дали некој ќе го практикува или не, дали ќе го одобрува или не, тоа си е негова работа. P.S. Anarchy, bidejki denes ti e rodenden, da si ziv i zdrav , ne sakam da dodadam eden komentar sto mi tekna vo momentov za da ne ti go rasipe denot............. Pozdrav! |
||||||
Внеси реплика | страница <1 678910 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |