IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Kако знаеш дека некого сакаш?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Kако знаеш дека некого сакаш?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 16171819>
Автор
Порака
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 08:10
Aj posto e filozofija, a mislam deka se ova se mesa niz postovive...

Mislam deka apsolviravme deka postoi razlika megju ljubov i zaljubenost.
Koga nekogo sakas... osekjas ljubov kon nego ili si zaljuben?
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 09:50
Повторно сакаш веќе апсолвираните термини да ги споиш во едно.
Па незнам дали имам право,ама мислам дека онаа првична заслепувачка вљубеност трае првите неколку месеци,тогаш кога ја прифаќаме личноста со сите нејзини мани и доблести,а потоа вљубеноста е подложна на филтрација за да на крај остане само чиста љубов полна со толеранција и несебичност.
Кога сме само вљубени...толеранцијата и несебичноста се отсутни!намигнување
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 09:56
da ma, mnogu znaes sto sakam...

Mislam deka nekoj od prethodnite postovi povtorno mesa zaljubenost i ljubov.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 10:01
Можеби сеуште не ја ставиле заљубеноста на  еден биохемиски процес-филтрација.голема%20насмевка
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 12:38
dodeka baras slozeni definicii za tvoite cuvstva nema da znaesсреќа
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Charmedgirl18 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Мај.2009
Поени: 868
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Charmedgirl18 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 12:58
кога сум заљубена, значи во дечко, немам некои посебни „симптоми“.освен што кога ќе го погледнам, или помислам на него, пеперутките во стомакот полудуваат.а кога сакаш некого како другар, другарка, ќе знаеш ако отиде некаде на подолго и стварно ти фали...
I'm not afraid to take a stand
Everybody come take my hand
We'll walk this road together, through the storm
Whatever weather, cold or warm
Just let you know that, you're not alone
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 21:27
I cant smile without you!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 23:45
Originally posted by renatax renatax напиша:

Па незнам дали имам право,ама мислам дека онаа првична заслепувачка вљубеност трае првите неколку месеци,тогаш кога ја прифаќаме личноста со сите нејзини мани и доблести,а потоа вљубеноста е подложна на филтрација за да на крај остане само чиста љубов полна со толеранција и несебичност.Кога сме само вљубени...толеранцијата и несебичноста се отсутни!намигнување

Zaljubuvanjeto ili vljubenosta vo nekogo e isto kako umiranjeto.

Koga si navistina vljubena togash povekje ne postoish... postoi samo onoj vo koj si vjlubena. Samo toj e vo tvojot um, samo toj e pred tvoite ochi, samo na nego mislish, samo za nego postoish... zatoa velam deka vistinskata zaljubenost e sopstveno umiranje.

Stanuvash slepa za s'e, vkluchuvajki se i sebe si. Tvojot zhivot povekje nema nikakva smisla bez onoj vo koj si se vllubila bidejki vrednosta na zhivotot e tokmu toj i nishto drugo.

Zatoa lugjeto toa go narekuvaat "slepa ljubov". Da, taa e navistina slepa za s'e drugo osven za onoj za koj postoish.

Ljubovta e tvoe potpolno pripagjanje, stopuvanje, vgraduvanje vo zaljubeniot, stanuvanje del od nego. Seto drugo e nedovolno, seto drugo e samo nevredna imitacija, obichan eftin surogat. Koga si zaljubena togash za prv pat ja pochuvstvuvash, doznavash i osoznavash tajnata na Kreacijata... deka ti kako zaljubena, onoj vo koj si zaljubena i tvojata ljubov, kako proces na zaljubenosta, se edno neddelivo Sebstvo. I togash za prv pat ja chuvstvuvash i dozhivuvash bozhenstvenosta na Kreacijata vo seta nejzina celost i raskoshnost.

Togash ti ischeznuvash vo nea, se stopuvash i te snemuva... potochno tvoeto ego i sueta, kako veshtachki, izmisleni raboti na tvojot um se stopuvaat vo beskrajot na blazhenstvoto.

Zatoa velam deka potpolnata i bezrezervnata ljubov e umiranje. Toa e umiranje na egoto, suetata i prividnata separacija od Kreacijata.

Zatoa, lugjeto za nea velat deka vo ljubovta glavata e izgubena... i tokmu zatoa opshtestvoto ne ja vrednuva ljubovta i se obiduva na sekoj nachin da ja zauzda i kontrolira. Bidejki vljubeniot chovek, onoj koj vekje umrel, povekje nemozhe da bide zaroben so indoktrinacii i manipuliranja, da mu se vturnuvaat sekakvi veruvanja, religii, dogmi, tradicii, istorii, obichai... i da bide voden onamu kade shto sakat drugite. Zatoa i semejstvata sekogash stojat na shtrek, vnimavajki ovaa ljubov da ne se pojavi... i ako ja zabelezhat, togash vednash se nafakjaat za nejzino gasenje.

I kako odi toa gasenje?

Ednostavno, se vkluchuva pravniot um i ljubovta pochnuva da bide racionalizirana, analizirana, merena i premeruvana, kvantificirana i sporeduvana so drugi vrednosti.

A tokmu toa ja ubiva ljubovta, bidejki taa ne e materijalnost koja mozhe da se sekcira, analizira i sporeduva so drugi materijalni vrednosti. Ljubovta ne e od ovoj materijalen svet, iako poradi nashata materijalna ekpresija ni se prichinuva deka e tokmu od tamu.

Ljubovta i racioto nemaat nishto zaednichko megju sebe.

Zabelezhi kako malite dechinja, stari samo godina-dve, znaat tolku da se privlechat shto pochnuvaat groznichavo da se pregrnuvaat i bacuvaat, stiskajkji se edno so drugo kako da se pijavici... tolku silno, emotivno i vneseno shto duri i roditelite imaat maka da gi razdvojat. Prashaj gi vo toj moment:

- Zoshto ja/go sakash tolku mnogu?

Shto mislish, dali kje dobiesh odgovor? I kakov odgovor kje dobiesh? Zarem kje ti rechat "mnogu mu se ubavi ochite, mi se dopagja atletskata figura, prespektiven e oti uchi medicina, tatko mu e sospstvenik na golem biznis, vozi ubava kola, nosi "Osh-Kosh farmerki, ligavcheto mu e shik i t.n."?

Znaesh kakov odgovor kje dobiesh?

- Ne znam... ama mnogu go sakam!

Toa e ljubov. Koga ljubeniot se saka onakov kakov shto e, bez da znaeme tochno zoshto... Koga bozhenstvenoto vo nas kje go prepoznae bozhenstvenoto vo drugiot. A bozhenstvenoto ne se opishuva i ne se omegjuva so nikakvi definicii.

Toa e ljubov.

Za zhal, pod pritisok na semejstvoto i opshtestvoto, vljubuvanjeto i ljubovta namesto vechno, traat relativno kuso vreme... vednash se pochnuva so racionalizacijata:

- Pa shto najde vo nego? Ubavi ochi, silna stava, inteligencija, sviri vo nekoja rok grupa, ubavo se nosi, ima vujko vo Amerika...? Dali e od nashata vera? Od koe semesjtvo e, gi znaeme negovite? Shto pravi, raboti, uchi, si go gubi vremeto po kafulinja? Vo koja partija chlenuva?

Toa povekje ne e ljubov, tuku esap na pravniot um. A bidejki egoto ne saka da umre, toa nabrzo kje te vpletka vo intelektualizacija i valorizacija na ljubovta i kje te stavi vo uloga na trgovec koj gleda saldoto da mu ostane na crno - kolku davam, kolku dobivam,dali mozhe da izvadam neshto povekje, a za dadam pomalu... dali kje mi se isplati... ili ne?

I togash povekje nema tolerancija i nesebichnost bidejki ovie kvaliteti umiraat so umiranjeto na ljubovta. Togash ostanuvaat samo sebichnost i netolerancija.

Ljubovta e samo davanje, apsolutno toleriranje i prifakjanje... potpolno i bezuslovno predavanje. Potpolna kapitulacija na egoto... negovo umiranje.

Изменето од Messenger - 15.Август.2010 во 06:35
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
vivi1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Легенда

Регистриран: 20.Јули.2005
Поени: 18941
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vivi1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 23:56
zaljubenosta i pravata ljubov ne se isti kategorii
vivi
Кон врв
Командантица Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2008
Поени: 2129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Командантица Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2010 во 01:37
Кога ќе го видам, или ќе помислам на него..
срцето брзо ми чука...
и секогаш произлегува насмевка..
и веќе ништо не е битно... и нема препреки..
..Живеам за да умрам..!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2010 во 06:38
Originally posted by Командантица Командантица напиша:

..и веќе ништо не е битно... и нема препреки..

... I toa e znakot koj bezuslovno pokazhuva deka sakash nekogo!
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2010 во 15:57
Јас пак ќе пробам да ги одвојам овие два термини љубов и заљубеност.
За да вистински и безусловно засакаш некого потребно е време....денови,недели,месеци....
Љубовта ,онаа вистинската не паѓа од небо така одеднаш,значи бара време исто како што бара многу труд да истата се одржи.
Од друга страна пак,заљубеноста  удира во глава,онака од прва,без најава без труд,оттука онаа изрека -ЉУБОВ  на прв поглед,значи може уште при прва средба да бидеме привлечени од нечиј физички изглед,начин на однесување,реакции,но пред нас има долг пат додека ја засакаме таа личност......

'Да се заљубиш не значи и да сакаш''

Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2010 во 16:30
Slucajno go procitav tvojot potpis....go oseti li toa?
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2010 во 16:34
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Slucajno go procitav tvojot potpis....go oseti li toa?

Џош,прашањево на мене се однесува?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 16171819>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.