IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Градови во Македонија
  Активни теми Активни теми RSS - Скопје најубавиот град во светот!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Скопје најубавиот град во светот!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 32>
Автор
Порака
lipicaner Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 41
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lipicaner Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2010 во 20:16
da zhiveesh vo MAKEDONIJA e priviliegija , ama da zhiveesh vo ubavoto SKOPJE e PREMIJAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Кон врв
MySelfme Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јануари.2010
Поени: 135
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MySelfme Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2010 во 19:45
Skopje, grad na sarenilo, raznolikosti, haos vo urbanizmot i soobracajot, no sepak nudi pogolem izbor vo odnos na kulturata, soping itn itn
NOTHING NEVER ENDS...

Kakov paradoks!!!Sovrsenata ljubov e onaa sto ne pravi nesrecni.

Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2010 во 07:37

5 причини зошто Скопје и воопшто Македонија се подобри од остатокот од светот

altСите знаеме да се жалиме како не ни одговара нашето Скопје и нашата држава па затоа еве ви  5 причини кои можеби ќе ве натераат да не "киднете" на "запад".....намигнување 

Кафенце на пладне
Да бидеме реални, работите или не, околу 12 часот сте на кафе. А и тоа е така најверојатно затоа што и вашиот шеф е некаде на кафе. И повторно за споредба "западот" работи од 9 до 5 и нема слободно време за релаксирање во средина на работниот ден.

Многу е помала веројатноста да ве ограбат и повредат
Иако медиумите не трујат со црни хроники, реалноста е дека можеме да одиме каде сакаме, кога сакаме, без да се плашиме дека некој ќе не повреди.

Ако се случи нуклеарна војна, тешко нас да не бомбардираат
Одиш во Америка да работиш преку лето, си собираш парички и во септември си шеташ по Њу-Јорк, се качуваш да го видиш светскиот трговски центар и оп, авион ти влетува во скут. И да не се лажеме, тешко Иран да се заинати па да ја бомбардира Македонија со нуклеарки.

Храната
Бурек за појадок, ќебапи за ручек, пица за вечера и кифли и секаков вид бели пецива за после диско. Ова е само дел од тоа што нашата кујна ни нуди. Да не ги спомнуваме и зготвените јадења кои баба ви ги готви дома. За тие што прошетале по светот ќе знаат дека Европјаните кои не готват јадат само донери, а Американците јадат пластично овошје и зеленчук.

Климата
Таман на човек ќе му здосади ладното, доаѓа лето и жештина. И обратно. Нема тајфуни, урагани, торнада, монсуни и др.
И на крајот на краиштата дома си е дома. Имаме многу проблеми, па затоа пробајте да ги најдете убавите нешта во животот. ..............среќа
Кон врв
ultra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Март.2006
Поени: 2616
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ultra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2010 во 09:02
Ова со 5те причини се тешки глупости, пишано од некој што нема мрднато надвор од Скопје...

1. Секаде имаш пауза за ручек, па како ќе ја искористиш, дали за кафе или ручек, е твоја работа.

2. Генерализција... Не ми се случило никаде ни да ме ограбат ниту да ме повредат.

3. No comment

4. Донерот иако е во брза храна, ама е поздрав од кебапите па и од буракот. Едино овошјето и зеленчукот, тука се слагам...

5. Зависи кај си, во мојов случај скоро иста.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2010 во 09:06

.......ultra каде ти е чувството за хумор?

Кон врв
ultra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Март.2006
Поени: 2616
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ultra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2010 во 09:18
Originally posted by емил емил напиша:

.......ultra каде ти е чувството за хумор?

Да си пишам за секој случај... да не си помисли некој озбилноголема%20насмевка

ПС Можда местото е во “глупи вицови“

Изменето од ultra - 03.Август.2010 во 09:25
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2010 во 17:02
Јасно е како ден дека не е најубав,Скопје е убав центарот,брзиот живот,движењето,еднинствен град во кој кога шетам се чуствувам подруго отколку во било кој друг од Македонија.Ако земеш се друго околку,се познава бедата,нема галама,дури и страшно е
И бричот падна на колена пред зборот:

Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Август.2010 во 21:56

Кој е тат­ко­то на Зо­о­лош­ка­та гра­ди­на

Док­тор Стан­ко Ка­ра­ман има из­вон­ред­но ин­те­рес­на жи­вот­на суд­би­на и бо­га­та на­уч­на ка­ри­е­ра. Иа­ко е ро­ден во Са­ра­е­во 1889 го­ди­на, тој по­тек­ну­ва од ин­те­лек­ту­ал­но сплит­ско се­меј­ство. Тој за прв пат за крат­ко вре­ме прес­то­ју­вал во Скоп­је во 1922, а пов­тор­но му се вра­тил во 1923 г. и ос­та­нал во не­го се до по­че­то­кот на вој­на­та во 1941 го­ди­на. Во 1926 го­ди­на тој ја под­не­л ини­ци­ја­ти­ва­та за ос­но­ва­ње зо­о­лош­ки му­зеј ка­ко за­че­ток на скоп­ски­от При­ро­до­на­у­чен му­зеј и Зо­о­лош­ка­та гра­ди­на...пи­шу­ва Да­ни­ло Ко­цев­ски

Има мно­гу зас­луж­ни лу­ѓе за гра­дот, кои де­нес сме ги под­за­бо­ра­ви­ле или не им го пос­ве­ту­ва­ме зас­лу­же­но­то вни­ма­ние. Не­кои од нив се поз­на­ти са­мо во тес­ни­те кру­го­ви на на­у­ка­та. Еден од нив е и док­тор Стан­ко Ка­ра­ман, ос­но­ва­чот на При­ро­до­на­уч­ни­от му­зеј и на Зо­о­лош­ка­та гра­ди­на во Скоп­је. И не са­мо на нив. Овој ис­клу­чи­те­лен чо­век, би­о­лог, е зас­лу­жен за ос­но­ва­њето ин­сти­ту­ции и го­лем број ис­тра­жу­ва­ња со кои го за­дол­жил гра­дот кој тре­ба да го чу­ва спо­ме­нот за не­го.
Док­тор Стан­ко Ка­ра­ман има из­вон­ред­но ин­те­рес­на жи­вот­на суд­би­на и бо­га­та на­уч­на ка­ри­е­ра. Иа­ко е ро­ден во Са­ра­е­во 1889 го­ди­на, тој по­тек­ну­ва од ин­те­лек­ту­ал­но сплит­ско се­меј­ство. Ве­лат де­ка и ден-де­нес во Сплит пос­тои ки­но со име "Ка­ра­ман", ос­но­ва­но пред мно­гу де­це­нии. Тој за прв пат за крат­ко вре­ме прес­то­ју­вал во Скоп­је во 1922, а пов­тор­но му се вра­тил во 1923 г. и ос­та­нал во не­го сe до по­че­то­кот на вој­на­та во 1941 го­ди­на. Нај­пр­вин бил по­ка­нет ка­ко па­ра­зи­то­лог да ја спречува ма­ла­ри­ја­та, а по­доц­на со го­лем ус­пех ја ис­тра­жу­вал фа­у­на­та во Ма­ке­до­ни­ја. Во 1926 го­ди­на тој ја под­не­л ини­ци­ја­ти­ва­та за ос­но­ва­ње зо­о­лош­ки му­зеј ка­ко за­че­ток на скоп­ски­от При­ро­до­на­у­чен му­зеј и Зо­о­лош­ка­та гра­ди­на, онак­ви как­ви што де­нес ги поз­на­ва­ме. Сво­ја­та соп­ру­га, ко­ја би­ла Сло­вен­ка, ја за­поз­нал во Скоп­је и со неа ста­пил во брак во 1934 го­ди­на. Се­мејс­тво­то (си­но­ви­те Мла­ден и Гор­дан и ќер­ка­та Бил­ја­на) се се­ле­ло во те­кот на вој­на­та низ не­кол­ку гра­до­ви на по­ра­неш­на Ју­гос­ла­ви­ја и, ко­неч­но, пов­тор­но му се вра­тило на Скоп­је во 1952 го­ди­на. Жи­ве­е­ле во згра­да­та на При­ро­до­на­уч­ни­от му­зеј, ко­ја пред зем­јот­ре­сот се на­о­ѓа­ше до по­пу­лар­но­то ки­но "Мла­ди­на", во цен­та­рот на гра­дот.
Де­нес, во про­фе­сор­ска­та згра­да на ули­ца­та Ор­це Ни­ко­лов жи­вее ќер­ка­та на док­тор Ка­ра­ман, Бил­ја­на Ка­ра­ман. Таа е во пен­зи­ја, из­вон­ред­но е ви­тал­на, нe пре­че­ка љу­без­но, нас­ме­а­на и рас­по­ло­же­на за раз­го­вор. Спо­ме­ни­те са­ми на­ви­раа. Це­ли­от стан е пре­полн со фо­тог­ра­фии и со кни­ги од неј­зи­ни­от тат­ко, со се­ќа­ва­ња за се­мејс­тво­то, а ту­ка е и би­ро­то на кое ра­бо­тел док­тор Стан­ко Ка­ра­ман. Бил­ја­на го за­поч­на раз­го­во­рот со еден вис­тин­ски ку­ри­о­зи­тет.
"Си­те во се­мејс­тво­то сме би­о­ло­зи. Де­до ми бил би­о­лог, би­о­ло­зи беа тат­ко ми и мај­ка ми, би­о­ло­зи сме јас и мо­и­те бра­ќа, и не са­мо тоа. Мо­и­те снаи се би­о­ло­зи, вну­ци­те ми се би­о­ло­зи. И си­те се док­то­ри на на­у­ки", ве­ли таа.
Се се­ќа­ва де­ка тат­ко $ бил из­вон­ред­но не­пос­ре­ден и ши­рок чо­век, полн со ен­ту­зи­ја­зам. Се за­ни­ма­вал со ис­тра­жу­ва­ње на ри­би­те, но и на под­зем­на­та фа­у­на. Ја имал опи­ша­но пас­трм­ка­та-сал­мо­лет­ни­ца на ко­ја $ го дал и ла­тин­ско­то име. Бил­ја­на се се­ќа­ва на на­пи­си­те од вес­ни­ци­те што по­доц­на ги чи­та­ла, де­ка при ос­но­ва­ње­то на Зо­о­лош­ка­та гра­ди­на и на Му­зе­јот, тат­ко $ ко­му­ни­ци­рал со мно­гу­ми­на лов­џии, кои му но­се­ле при­ме­ро­ци од жи­вот­ни. Не­кои од нив би­ле спе­ци­јал­но пре­па­ри­ра­ни и тие би­ле вис­тин­ска ат­рак­ци­ја. Чу­ва­ње­то на жи­вот­ни­те во Зо­о­лош­ка­та би­ло спо­ред си­те сов­ре­ме­ни стан­дар­ди за тоа вре­ме. Док­тор Ка­ра­ман бил ини­ци­ја­тор и за садење на вто­ри­от и тре­ти­от дел од Град­ски­от парк и не слу­чај­но во тој дел се на­о­ѓа Зо­о­лош­ка­та гра­ди­на. Тој, ис­то та­ка, бил ини­ци­ја­то­рот за основање на пр­ви­те при­ро­до­на­уч­ни спи­са­ни­ја кај нас.
"Ние не­мав­ме од­мор. На­ши­те нај­у­ба­ви и нај­воз­буд­ли­ви од­мо­ри беа ко­га тат­ко ми нe во­де­ше на сво­и­те воз­буд­ли­ви ис­тра­жу­ва­ња", ве­ли Бил­ја­на.
Таа рас­ка­жу­ва и за ста­ро, пред­зем­јот­рес­но Скоп­је, ко­га гра­дот бил мно­гу убав и се­кој се гри­жел за зе­ле­ни­ло­то, се­кој си го не­гу­вал трев­ни­кот пред сво­ја­та ку­ќа.
Д-р Ка­ра­ман по­чи­нал во 1959 го­ди­на, а по­чи­нат е и не­го­ви­от пос­тар син Мла­ден, до­де­ка пом­ла­ди­от Гор­дан де­нес жи­вее во Цр­на Го­ра.
Она што го соз­дал неј­зи­ни­от тат­ко и во­оп­што се­мејс­тво­то Ка­ра­ман де­нес е жи­ва ис­то­ри­ја и жи­во нас­лед­ство на на­ши­те на­у­ка и кул­ту­ра.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2010 во 20:37
Уба­ви­ци­те од скопското корзо

На почетокот беше џафте корзо. Зошто џафте корзо? Од каде доаѓа тоа име? Ова корзо главно го опфаќало шеталиштето од Маџир маало до Нов мост (денешен "Холидеј ин"). Прифатливо објаснување за името имаше поз­на­ти­от новомаалец доктор Поп-Христов.

Во тогашните зафатени скопски се­меј­ства имало бројни домашни помошнички, кои меѓу првите започнале да го користат овој простор како корзо. Се разбира, подоцна скопското кор­зо не признаваше социјален статус, важни беа слободата на ше­та­ње­то, дружењето, убавината, младоста, можноста за непосредни контакти и за­поз­на­ва­ње. Иако беа препознатливи одделни сектори кои беа ка­рак­те­рис­тич­ни за младите или за повозрасните момци и девојки (пред рес­то­ра­нот "Метропол"), сепак, сите тие претставуваа едно единствено јадро на кор­зо­то. Се кружеше на тротоарите околу Плоштадот (две редици шетачи се движеа во спротивен правец), потоа од денешниот "Пелистер" до Ста­ра­та железничка станица. Нашето корзо на гимназијалци, спроти скоп­ски­от земјотрес, се наоѓаше на сегашниот Кеј, под прекрасните костени кои де­нес не постојат. По земјотресот, корзото постоеше дури до се­дум­де­сет­ти­те години, кога младите се собираа пред Ристиќевата палата, пред про­дав­ни­ца­та на Кооператива (денешен "Лондон") или пред слаткарницата "Ше­хе­ре­за­да".
По­себ­на приказна, која и ден-денес се раскажува, се убавиците од скоп­ско­то корзо. Денес се одржуваат најразлични натпревари за мис, но да се би­де кралица на скопското корзо беше нешто сосема друго. И многу по­ве­ќе. Тие девојки беа препознатливи и предизвикуваа исклучително вни­ма­ние со нивниот шарм и убавина, имаа специфична магија која ги прив­ле­ку­ва­ше сите. Во периодот помеѓу двете војни имало повеќе такви убавици, оние од Скопскиот факултетот, од уметноста и естрадата, но не само тие. Ед­на од најгласовитите во тоа време е скопската убавица Мира Шлам­бер­гер.
За шармот на артистките од Театарот не треба посебно да се зборува: не­за­бо­рав­на­та Мери Подхрадски, потоа Мери Оливиери или г-ца Вера, ко­ја во триесеттите години важела за мис на модата. Госпоѓицата Берта Ла­пе­ри­ер, виртуоз на виолина, предизвикувала воодушевување кога ќе се по­ја­ве­ла, и во концертните сали и на корзото. Исто како што по војната мно­гу шармантни дами од нашата уметност, музиката или театарот пре­диз­ви­ку­ваа посебно внимание на корзото.
Во шеесеттите години речиси се­ко­ја генерација средношколци имаше своја убавица идол. А големите скоп­ски љубовни романси се создаваа кога таква убавица беше во врска со некој славен фраер од корзото, каков што беше пред и по скопскиот зем­јот­рес легендарниот Тули (денес живее во САД).

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2010 во 22:56
...e, navistina neznam dali e najubav,...( shto e, usput, chista glupost i ttaa konstatacija)ama ,

...... devinitivno ke bide,... najkrcat so gluposti od sekoj vid,.......na svetot!изненадување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2010 во 06:34
Со својте двукатни автобуси Скопје ќе биде се поубав и поубав град дадада 

Слободно може да нарекуваме Скопје малиот Лондон

таму има Темза ,тука има Вардар

таму има Биг Бен ,тука има Ченто 

мечтаење
мечтаење
мечтаење
Кон врв
stigma04 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2010
Поени: 2661
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stigma04 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2010 во 02:41
Bi se slozil za Skopje deka e metropola.......
Jas sum pepel tamu kade sto bev ogan
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2010 во 02:45
Ама е даааааааааааааааалеку од најубав град
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2010 во 19:27
eehhh,збунетост...samo da ni stignat dvospratnicite,...ima nikoj da ne moze ,posle, ....da go stigne ....да

Изменето од brza - 29.Октомври.2010 во 19:27
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 32>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.