|
ИСЛАМ ПРОТИВ ИСЛАМ! |
Внеси реплика | страница <1 1213141516 20> |
Автор | |
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
не цела
со животите на многуброујните маченици за Верата е посведочено дека се случило Вокресението
|
|
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!! |
|
Miralem
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1056 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa znaes sto go boli naj mnogu. Budizmot e daden spored Buda. Zatoa i taka se vika. Marksizmot spored Marks. Judizmot spored Juda. Darvinizmot spored Darvin. I na sekoja edna religija dadeno mu e imeto spored nejziniot Izmislitel. Tuka spagja i Hristijanstvoto-spored Hrista.
ISLAM ZNACI POKORNOST. Pa mislis deka ortodox ke ti priznae deka toa e taka ? Direktno bi go prasal dali go Boli,sto nie,iako Muhammed sallallahu alejhi we sellem bese Allahov Milenik,pratenik,izbran,,, i ne se narekuvame povtorno Muhammedanci,tuku Muslimani i verata nasa e ISLAM. VERATA NASA E OD STVORITELOT I NE POTEKNUVA OD NITU EDEN COVEK NA ZEMJAVA,NITU OD MUHAMMED A.S TUKU ALLAHOVA DZELLE SANUHU.
|
|
orthodox
Сениор Регистриран: 06.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 100 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Hristos se Voznese!
direktno odgovaram DEKA NE ME BOLI!!!
Problem e shto nitu ste pokosrni nitu ste spaseni!
A zabeleskata sto ja pishav, dali rabotish vo kancelarija ili moler, nema odgovor!!!
Ke ostani taka ili...
Aj,ke ti smisli bazata neshto!
|
|
Се за Христос, Христос ни за што!
|
|
orthodox
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
IAKO NE E VO TEMAVA, GO POVIKUVAM PRAVOSLAVIE DA OTVORI MESTO ZA LP!!!
JA BARAM TEMATA DALI MUHAMED E VO PRAVO, NE MOZAM DA JA NAJDAM!
INAKU DENES SE SLAVI UMIRANJETO NA MUHAMED, I NA AL ZARKAVI!
BTW DENES E SV.GEORGI KRATOVSKI ZA KOGO KE PISHUVAM POKASNO OD DOMA!!!
PRAVOSLAVIE GLEDAMDEKA SI ONLINE, PISI!!!
|
|
|
|
orthodox
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве го и мојот јубилеен 100 (стоти) пост. Ви приложувам житие (дел, извадок) на новомаченик (оти маченици се нарекуваат оние што се убивани за верата во првите векови, а овие убивани во турско се новомаченици), еден од многуте знаени,а колку има незнаени христијански души, кои ја положиле својата душа во името на Вистината, и му била помила смртта од времениот живот! За да не ви го опишувам животот на св.Георгиј еве еден разговор откако Георгиј како златар се преселил од Кратово во Софија на почетокот на 16 век. (Внимавајте станува збор за муфтија или улема - што значи судија на верата или учител на верата или учител на шеријатскиот закон) ..... Јаничарот Ага додаде: "Кој може да се спро-тивстави на нашата сила"? Муфтијата рече: "Се плашам нашата голема сила да не премине во наша немоќ"? Улема Мустафа праша: "Како го разбираш тоа, Селим ефенди"? Селим ефенди, одговори: "Еве како: Нашето царство толку ќе се рашири, па ќе нема толку Турци, да го владееме"! Беглер бег рече: "Да видиш, тоа може и да биде" и додаде "ние Турците гинеме во борби, а умираме и од болести; и така ние секој ден сме се помалку, а секоја година освојуваме туѓи земји". "Зошто Царот не ги умножи јаничарите?" рече јаничарот Ага. "И јаничари и правоверни", продолжи Улејма Мустафа, кој поседуваше големо знаење за мусли-манската вера и беше голем говорник, спремен за секој одговор. "Муфтијата рече: "Право велиш, Мустафа ага. Срамота е за сите нас што овој наш град одамна не се зарадувал со нов потурченик. Ја заборавивме својата должност и треба да се поправиме. Каде и да се најде, здраво и угледно момче, треба да му се предложи да ја прифати нашата вера. Без нови борци, исламот нема корист од освојување на нови градови и земји". По завршувањето на овој разговор, секој од нив си отиде во својот дом. Улејма Мустафа ага, еден од големците, раз-мислувајќи, се реши првиот чекор да го направи со Свети Ѓорги и со тоа да се здобие со голема слава. Утредента агата отиде во дуќанот на Кратовчанецот, а во тој момент Свети Ѓорѓи ја довршуваше започнатата работа. Агата му даде узда и срма за да ја навезе. Со ова Турчинот сакаше да создаде можност за разговор со младиот златар… итн Потоа следува монтирано судење (кадија те тужи-кадија те суди) и на крај- СМРТНА ПРЕСУДА Како што по завршувањето на судењето на Спасителот Господ Исус Христос од Понтиј Пилат, кој се изјаснил пред народот дека не нашол никаква вина за да биде осуден, зема вода, ги изми рацете пред народот и рече: "невин сум за крвта на Овој Праведник; мислете му вие" (Матеј 27,24; 5 Мој. 21,6), така и судијата што го судеше затвореникот, Македонецот Свети Ѓорѓи од Кратово, не најде вина за казна и им се обрати на Турците и рече: "Гревот нека ви биде на ваша душа, правете со него што сакате".9) Со тоа истрагата беше завршена, а смртната пресуда гласи: - Младиот, необично убав, Ѓорѓи Кратовски, ја губи главата затоа што не сака да ја остави својата Света Православна Вера - верата на своите предци и браќа и затоа што не сака да се оддели од својот македонски род и од православното име .10) Откако ја прочитаа смртната пресуда, вооружени до заби, фанатизираните Турци се нафрлија врз изнемоштеното тело на младиот затвореник "како волци што раскинуваат јагне". Започнаа да го мачат: едни го удираа, други го плукаа, трети го туркаа на сите страни. Потоа му ги врзаа рацете со јаже, му врзаа синџир околу вратот, а на синџирот заврзаа голема и де*ела хартија со натпис: "Го хулел Мухамеда, затоа на оган жив ќе го изгориме". 9) Исто; М. Џ. Миличевич, ц. д. стр. 40 10) M. Џ. Миличевич, ц.д. стр. 40 И така, ,,во верата нема присила,,..... |
|
|
|
orthodox
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
opa, so 100ka stanav i senior!!!!
btw celo vreme go barav temata Dali muhamed e vo pravo, oti mislev deka tamu mi e pishan simvolot na verata na albanski..
No, sega konstatiram deka ovde go postirav, no....ash, go nema !
Izbrishan, cenzuriran!
Pa, vo premin ima napis od plaku Sofronij na albanski!
Vo red, komunikacija na makedonski e OK, no barem molitvi barem da mozhe vo original!
Ajde, se pishuvame ponatamu,
d.nok!!!
|
|
|
|
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Фала orthodox за Свети Ѓорѓи Кратовски
еве нешто за него
се извинувам за фонтот
Sv. Vma~.\eor|i Kratovski Negovata tatkovina be{e Makedonija, a rodnoto negovo mesto Kratovo, sin na blago~estivi roditeli Dimitrij i Sara. Koga deteto ja dostigna {estata godina od svojata vozrast, roditelite go dadoa da u~i sve{teni knigi, i toj naskoro gi izu~i. Potoa go dadoa da u~i zlatarski (kujunxiski) zanaet, {to isto taka dobro go prifati. Taka i vo dvete (raboti) im ugodi na svoite u~iteli i primi blagoslov i od dvajcata. Vo toa vreme negoviot roditel se upokoi vo Gospoda i toj stana sirak, bez tatko. A bidej}i be{e li~no i mo{ne ubavo mom~e, taka {to ne se nao|a{e sli~en nemu po ubavina od toj grad, se ispla{i da `ivee tamu, za da ne bide prinudno odveden vo dvorot na ne~estiviot i pogan car ismailitski Bajazit beg. Poradi toa ja ostavi svojata tatkovina i otide vo gradot Serdika, pokasno nare~en Sofija, i `ivee{e vo domot na eden od gradskite sve{tenici kade {to toj vode{e dobrodetelen `ivot. A prezviterot ja gleda{e negovata poslu{nost i kolku {to mo`e{e go pou~uva{e vo svetite knigi. Toj, pak, na delo se trude{e da go ispolni doverenoto mu. Taka i stana.
Toj odgovori: ,,Vo rajot,,.
Koga go slu{no toa ona nasobrano mno{tvo, izvikaa so silni glasovi i se nafrlija na nego, krckaj}i so zabite i sakaj}i da go ubijat. I sekako deka bi go ubile vo toj ~as, ako sudijata, preku svoite slugi, ne im zabrane{e da go bijat, a toj im re~e:,,Zo{to se nafrlate na nego kako divi yverovi ? Nemam li jas od carot vlas da osudam, kogo sakam da go osudam i kogo sakam da oslobodam ?,,
---------------- Изменето од Pravoslavie - 09.Јуни.2006 во 09:02 |
|
|
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Преубаво!
|
|
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
|
Miralem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Do kade stignavme... pocnavme i romani da citame. Aman te be luge,sramota e.
Sard,,, ti koj vide deka e "preubavo !" Vide li nesto potkrepeno so dokaz ? Zboruvajte za Religiite,spoznajte gi NIV. Ako ima nekoj problem vo Verata,kazete go. No toa pobarajte go vo svetite knigi. Ortodox,tolku li nisko padna,drugarce ? Nema poveke knigi za Hadzdzot za Ibrahim,,,, iako bea se' i edna poraka CISTI NEBULOZI,no barem licese na dijalog.
|
|
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ти прво прочитај па зборувај! Од што се плашиш?
Во текстот имаш сведоштво, а сведоштвото со живот е најсилен доказ на верата. Затоа ние секогаш сакаме со животот и делата на луѓето христијани да покажеме каква сила и вистина има во Христовото учење. Верувам дека и во исламот се истакнуваат таквите сведоштва но најчесто ликовите на тие луѓе се значително различни од ликовите во Православното Христијанство. Едноставно секој нека спореди по нивните дела. |
|
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
|
Miralem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dobro Sard... ti OBEKJAVAM edna cela tema,so preeedolgi postovi,PRIMERI OD HRISTIJANSTVOTO izvrsuvani nad muslimanite,terori,masakri,plackanja,ograbuvanja.................................. Kaj vi e pametot,luge ???????
Se plasam inaku EDINSTVENO OD STVORITELOT I OD NIKOJ,AMA BAS NIKOJ DRUG. TOJ DAVA TOJ ZEMA,DRUG NIKOJ NISTO NE MOZE.
|
|
Miralem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I... Da. Rekov PRIMERI. Znaci so podatoci.Od koga,kade,kako,koj,zosto........... a NE PRIKAZNI. Sekoe Dobro.
|
|
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ВЕРАТА НАША РИСЈАНСКА Свети маченик Ѓорѓи Кратовски и Свети маченик Харалампиј "НЕМА ДА СЕ ПОТУРЧАМ НИКОГАШ И ЗА НИШТО!" Пишува: аџика Живанка ФИЛИПОВСКА
С ветот е преполн со неправди, мачења, убиства, гробови и мирис на гнилежи. И кој може сето тоа да го поднесе? Само оној во чие срце престојува и живее Христос. Македонскиот новомаченик Св. Ѓорги Кратовски само 18 години му посвети на земниот живот и остана бесмртен и храбар војник Христов, вечен Син на Светлоста (кој пред нечестивите Турци Го проповедаше Света Троица), вистински и смел Син на својата родна татковина Македонија.Свети маченик Ѓорѓи Кратовски Се родил во 1497 година во македонското гратче Кратово, од набожните родители Димитрија и Сара. Во родното место ја завршил т.н. старовремска школа. Го изучил Светото Писмо и други црковни книги. Го усовршил златарскиот занает. Во тоа тешко време за македонскиот народ, Турците ги собирале христијанските машки деца за јаничари, за турски војници, а возрасните ги потурчувале. За да не биде забележан од Турците, Св. Ѓорѓи го напуштил Кратово и заминал во Софија, каде работел на златарскиот занает. Во верата го упатил свештеникот Пејо. Но, и овде Св. Ѓорѓи бил забележен од Турците кои сакале да го потурчат. "Нема да се одречам од својата вера која приведува кон Бога и кон вечното царство" - му одговорил на Улејма Мустафа-ага, непобедливиот Македонец. ИСКОНСКИ СВЕТИТЕЛ Го удирале, го плукале, го мачеле во мрачниот затвор, жеден, гладен. Го извеле од затворот и повторно го прашале дали ќе се потурчи или не. Ова прашање е прашање на живот или смрт, и одговорот на него живоносен или смртоносен. "Нема да се потурчам никогаш и за ништо", одговара храбриот македонски маченик. Неговиот одговор е одобрен и пофален од Бога. Неговиот одговор се дигна и стигна пред Христовиот Престол, за да се нарече Св. Ѓорги - Прославител на Божјиот Син, бранител на Христовата вера, водител и учител на идните генерации, а неговата татковина Македонија - мајка на маченикот македонски. Тој остава вечна порака за Македонецот како се брани својата татковина, како се победуват човечките страдања, како се здобива човечката храброст и како се добива последната победа на земниот живот со силната љубов и вера во Божјата вечна правда и својот народ. Со умот, со срцето, со душата беше близу до Бога и со благодарност кон Него ја прими маченичката смрт. Победителот на светот, Христос, го учи својот следбеник, да не се плаши од светот. Во мислите на маченикот му навираат зборовите на Христа: "Во светот ќе имате маки, само не бојте се, зашто Јас го победив светот". Силниот Христов војник смирено ја слуша судската пресуда: "Младиот, необично убав, Ѓорѓи Кратовски, ја губи главата затоа што не сака да ја остави својата Света Православна вера - верата на своите предци и браќа и затоа што не сака да се оддели од својот македонски род и од православното име". Турците го запалиле жив на клада на 11 февруари 1515 година во Софија. Гореше младото, чесно, невино тело на македонскиот маченик. Гореше срцето на Македонија. Се засветли лицето на Мајка - Македонија како пламен столб, кој се возвиши до небото. Се радува Македонија, се радува неговата родна грутка, се радува на Плодот кој беше во нејзината утроба, израсна и се негуваше и растеше во неа. Победникот над смртта и над Турците никогаш не умре. Смртта му ја одвои душата од телото, но не и од Христа, и не од идеалите за слободна Македонија. Неговата живоносна душа слободно полета во прегратка на љубениот Животодавец и Создател Христос. Тој го повика со Својот Животворен глас. Осумнаесетгодишниот Св. Ѓорги остана Вечно Момче на Отецот Не*есен. Телото на маченикот не изгорело. Го закопале во дворот на Црквата "Света Марина". Св. Црква му оддава почит на 11.02/24.02. ВЕЧЕН ЖИВОТ Св. свештеномаченик Харалампиј, светителот со чудотворна моќ, јавно ја проповедал Христовата наука и му останал верен на Бога до крајот на својот живот. Бил епископ во градот Магнезија. Во Св. Црква е наречен "Светителот на земјата кој и небото го осветлува, сослужител на ангелите ...", кој "Ги победи мачителите, а ја скрши и немоќната смелост на демоните". Свештеномаченик Харалампиј Пострадал за време на цар Септимиј Север. Царските војници му ја одрале кожата, а тој се уште жив им рекол: "Ви благодарам ..., вие го обновивте мојот дух за нов, вечен живот". Умрел пред да биде посечен со меч на 10.02. во 202 година. Неговото тело го погребала царската ќерка Галина. Се слави на 10.02/23.02. ----------
Има овде податоци Miralem ?
|
|
|
Miralem
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pravoslavie... Dali sveti macenik se poturcil ?????????????? Dali svetisvestenomacenik si umrel kako hristijanin ?
Sami odgovarate na prasanjata.Samo neise.
|
|
Внеси реплика | страница <1 1213141516 20> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |