|
ЕВН-Македонија |
Внеси реплика | страница <1 45678 11> |
Автор | ||
gOJDO
Сениор Регистриран: 01.Јули.2010 Локација: Eritrea Статус: Офлајн Поени: 115 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Околу моторите, 230V e номинален напон на монофазните нисконапонски мотори, додека пак 230V +-10% (207-253V) е нинвиот работен напон. Точно е дека на понизок напон коефициентот на полезно дејство е понизок. Но не е точно дека најголема ефикасност имаат на 230V! Покрај ова, кривата на коефициентот на полезно дејство и максималната снага зависат и од оптеретувањето.
Моќноста со која моторот ќе влече енергија од системот зависи речиси во целост од оптоварувањето. Освен машината за перење алишта, во кој друг уред во домаќинствното имаш мотор кој е реално потрошувач? (само немој да ме насмееш со електричната врата од гаража) "современите апарати имаат таква конструкција која и при помал напон дава иста моќност, но влече повеќе струја во единица време.. дигиталните струјомери се ѕверови за оваа аномалија. " Скар - скар си со електротехниката, а? |
||
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Морав само на ова да пишам....иако е наменето за загор А во која земја платите се помали од нашите Па струјата да биде...поевтина Изменето од ФорумскаБаба - 21.Јули.2010 во 13:53 |
||
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
бауууу..интересни сте ми Вие од ЕСМ..оп..EVN....сакате да го пуштам моторот на празно да врти?..или сакате цел ден да дремам околу него пошто е слаба струјата и нема сила да заврти?..не ме зезај човече,не сум астронаут ама ова со струјата не е така како што кажуваш... не свети сијалицата исто со 185 и со 230 волти.осветлена е просторијата,ама како..? и што е важно дали е дома потрошувачот или е некаде во некој погон?моторот го ставив како случаен потрошувач ,а може да биде било кој друг. а ако вие имате различни аршини, или по друга жица ја транспортирате струјата,тоа е друго.. може е и чипувана,што Ве знам... |
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
gOJDO
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Патем, во која земја има поскапа телефонија, интернет и останати медиуми за комуникација? Во која земја има поскапа и понеквалитетна техничка роба и текстил? И да не набројувам...Цената на електричната енергија во земјава е багателна, споредена со цената на се останато! Ќе ве прашам само колку пари плаќате за телефони и интернет во семејството, а колку за електрична енергија? @zagor Како што кажав немам намера да се расправам со тебе, а очигледно е дека измислуваш некакви сценарија со цел да се расправаш. Или ако не измислуваш, кажи ми каде имаш напон од 185V, дали имаш електро-енергетска согласност и договори за снабдување и приклучок на електродистрибутивната мрежа, за да пратам екипа да ја разгледаат ситуацијата. |
||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...да бе,па да ми ја исклучат струјата. не зезај ,каква адреса... какви екипи... супер е струјата..а и не е скапа.
сакаш топ тема да бидам по ТВ и форуми.. Изменето од zagor - 21.Јули.2010 во 15:24 |
||
|
||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мислам дека gOJDO е во право со напомената дека во една просечна фамилија месечно се троши многу повеќе за сметки и кредит на мобилни телефони отколку на електрична енергија.
|
||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
и јас мислам дека треба да се поскапе струјата.....
|
||
|
||
BellaGrandma
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Уште
Па пола Македонија на свеќи да седи Изменето од ФорумскаБаба - 21.Јули.2010 во 15:45 |
||
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
||
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
да,ама ќе штедиме...така викааат.
|
||
|
||
BellaGrandma
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Важи..нема да одиме на работа, ќе чекаме ефтина...Нема да си го живееме животов..ќе чекаме...ефтина....и ќе штедиме... после... Нема ТВ ..и така има само турски и шпански серии ....ќе готвиме на плин(како што кажа еден наш колега форумџија...секоја чест за него, јас тука не можам )....ќе седиме во темница...штета е струја да пуштаме.....е да му се плукнам на тој живот кај што...на се треба со молив да пишувам... Изменето од ФорумскаБаба - 21.Јули.2010 во 15:54 |
||
|
||
gOJDO
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
70% од енергијата која ја произведуваме е од јаглен. Од изгорениот јаглен пола енергија оди во етерот како топлина, покрај загадувањето на целата околина. Голем дел од таа енергија се користи за греење, како во домаќинствата така и во индустријата. Покрај ова имаме и греење со фосилни горива нафта и мазут. Какво освежување за нашата природа? Да бевме подомаќинско население сега ќе имавме гасовод и греењето и готвењето на плин ќе не чинеа многу помалку. Изменето од gOJDO - 21.Јули.2010 во 16:50 |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...a be ajde,..idi prichaj tamu na nekoj koj e dovolno glup ,..za da gi sfati,..glupavite sporedbi ! |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
gOJDO
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изменето од gOJDO - 21.Јули.2010 во 16:51 |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
hahaha,..kakva be kvalifikacija mi treba ,..za da gi sfatam ,..nesporedlivite ...sporedbi?
...ako sekade za strujata povekje troshat od toa shto za drugo troshat,..ich ne se zamaraj da mu kazuvash na nekoj deka e taka ,.. zatoa shto ,..sekade ..i tuka ne e isto,. .da ne ti kazuvam i drugi,..posporedlivi stvari ! a i chisto sumnjam deka ..strujata nekade e golem troshok,..kako tuka.. ...cela nedela da r'mbash ,..za da platish edna ..epten potrebna rabota ,..ne nekoj lusuz belosvetski ... |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
Внеси реплика | страница <1 45678 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |