|
Моќта на подсвеста vs. Самосвесноста |
Внеси реплика |
Автор | |
Џо
Сениор Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 12.Јули.2010 во 09:23 |
Без големи и фламбојантни воведи , со едно конкретно прашање...и понекој пример...
-Во една тема наназад , сретнав фраза со која сме запознаени , наречена ‘моќта на подсвеста‘ , - можеби имало отворена таква тема , ама тука сум за да разгледам друго прашање. Еве пример , Џошуа вели...
Сум ја забележал моќта на секундарното верување , т.е. она потиснатото и врежано за нас.Додека треба доста време за да се основаат такви верувања , кои по дифолт се вклучуваат кај нас при некоја основна мисла , имаме и онаква перцепција која ја основаме во моментот на новоизложениот(непознат) објект , т.е. Свеста.(или самосвесноста во овој случај) Џошуа значи вели дека е најубав и најпаметен...(подсвеста). Дали тоа ќе има ефект врз неговото свесно размислување. Дали Џошуа во еден момент ќе стане нарцисоиден , и без разлика дали до него стои модел со најдобрата муцка во светот , или некој со асиметрични карактеристики тој исто ќе гледа? Дали потсвеста(со нејзината моќ) , сите нам ни ја гуши самосвесноста и можноста за чисто размислување без предрасуди ? Која карта да ја играме ? Самосвесноста или да ја искористиме моќта на потсвеста? Изменето од Џо - 12.Јули.2010 во 09:24 |
|
sjena je od zastora kula na nebesima u našim je prsima |
|
LiDivio
Модератор Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Џошуа немал огледало изгледа...
ПС: Бидејќи во темава често ќе се употребува, да информирам дека е поТсвест, а не поДсвест... (де го зачуваме литературниот јазик)... |
|
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
He...nekoj me prozval Epa,ubava duso,nekolku ubavi recenici za tvojot korsokak: -Nasiot zivot e ona sto se 9-te meseci vo majkata -Nasiot zivot e samo ednostaven pat da bideme srekni -Nasiot zivot e da go osetis momentot koga ke stanes del od tvojata majka(prirodata) -Nasiot zivot e predavanje na silniot vik na dusata...za ona sto te vika Isus rekol: "Ako sakas da bides kako mene,ke ti pomognam.Ako sakas da bides razlicen,ke te pocekam da se premislis" I na kraj...toa nema nikakva vrska so svesta vo svojata subkultura |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
lotus flower
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 08.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 6937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Vo segasnosta sum samosvesna.
Mokta na potsvesta mi koristi za poubava idnina.
|
|
~Live the life you love, love the life you live~
|
|
Џо
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Фина примедба... -Некој друг на линија? |
|
|
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Џо, Претпоставувам си ја читал Моќта на потсвеста.
Нејсе, Марфи кажува дека потсвеста е како една бавча на која што доколку садиш ДОБРО СЕМЕ ( позитивни мисли ) биди спремен да на крајот имаш богата и плодна жетва. Ако е обратно - ништо од жетвата.
Сето она што го мислиш СВЕСНО, сето она што веруваш дека е можно или не е можно се рефлектира автоматски во ПОТСВЕСТА.
Запамети само дека свеста е господар, а потсвеста е слуга.
Потсвеста добива наредби кои свеста и ги издава врз основа на она во кое што таа ( СВЕСТА ) верува и смета дека е вистинито.
|
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
Џо
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ја немам читано Моќта на Потсвеста , ама го имам разгледувано тоа ‘прашање‘.
Добар извадок , си знаел овој Марфи. Без чиста Свест , немаме баш употреблива потсвест. Поприлично Лотус ме извади од лавиринтот. Ако ви се дискутира - само напред... |
|
|
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Naseto bitie,Joe,e harmonija.Nieden element od nego ne smee da bide vo disbalans...raboti na sebe vo delovite kade sto osekas deka toa treba da go pravis.
....i sekogas vo dobro raspolozenie.Igrata so sebe e sekogas najubava |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Внеси реплика | |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |