IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Самоубиство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Самоубиство

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5051525354 84>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2010 во 01:54
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Што мислите, дали самоубиството е израз на храброст ако некој не може или одбива да се прилагоди на општеството такво какво е (психички здрави личности), или кукавичлук ако некој не се бори со проблемите што ги има без разлика колкави се?

Koga razmisluvam okolu opciive malu povekje, gledam deka ne drzhat voda, iako tokmu tie se forsiraat od opshtestvoto.

Imeno, vo normalni uslovi (znachi bez da ima potreba od lichno zhrtvuvanje za da se spasat drugi), nikoj od hrabrost nema da se ubie sebe si...    hrabriot se soochuva so neshtata i ne bega od niv.

Onoj pak, shto e kukavica, nema da se ubie sebe si tokmu od kukavichluk, od strav...Kukavicata e kukavica bidejki se plashi za zhivotot, ne za drugo.    Toj kje gleda da se pritai, da se sokrie, da bara pomosh, da zastane zad nekoja tugja senka... ama nema da se samoubie.

Od iskustvoto shto go imam do sega so onie koi mnogu dobro gi poznavav, samoubistvo mozhe da napravi samo onoj koj e ochaen i koj ne gleda nikakvo reshenie za sostojbata vo koja se naogja, osobeno zatoa shto napravil povekjekratni neuspeshni obidi da izleze od nea. A toa vekje nema nikakva vrska so hrabrost ili kukavichluk.

Изменето од Messenger - 13.Јули.2010 во 02:02
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
gonzo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Мачкозил

Регистриран: 04.Декември.2008
Локација: У дневну
Поени: 3137
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gonzo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2010 во 02:13
Originally posted by zagor zagor напиша:

...iii majkata,me pocudi edna informacija vo vrska so samo-ubojstvoto.zakonot za zdravstveno kazuval deka...pacientite koj se obidele da izvrsat samoubistvo,a ostanale zivi(ziv primer toa rekata Vardar)i se povredeni,trosocite za lekuvanje ne gi snosi fondot....
aman bre,duri i za ova treba da bides 100%siguren kade i kako da se spravis so sebesi...
zamisli nekoj od siromastija se dzitka i ostanuva ziv..sledi sledno dzitkanje sega od nekoja ordinacija od bolnicata poradi smetkata za lekuvanje....i se taka dodeka ne se frli saglam...

Uste malku ce frcat kazni ako slucajno spasis nekoj koj saka da se samoubie....pa uste i troskovite za lecenje moze i na tebe da ti gi spikaat...изненадување
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2010 во 15:16
За многу луѓе кои имаат суицидни чувства,самоубиството преставува трајно решение на привремениот проблем.
Според некои статистички податоци Македонија има ниска стапка на самоубиства ,но со тендендица до крајот на овој век да премине во средна стапка.
Криминолозите тврдат дека зголемувањето на процентот на самоубиства ќе биде најмногу изразен кај младата популација и со запрепастувачки скок до 170 %.
Ова навистина загрижува....

Изменето од renatax - 13.Јули.2010 во 16:11
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2010 во 16:08
И тоа е малку каква ни е ситуацијата во државата...
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јули.2010 во 17:15
A znam'to sho go prodadoa?смеење

....simpaticen post LiDivio...nikogas dosta vo kreativnosta koga zboruvame za nasite gluposti i nemok.
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Tiggy Vicious Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Consume. Be silent. Die.

Регистриран: 27.Октомври.2009
Поени: 6238
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tiggy Vicious Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 00:31
Имам помислено на момент дека сакам да се убијам, да ме снема од лицето на земјата. But then again... не сум направила голема работа за да ме запамти по нешто бар некој надвор од кругот на роднини и пријатели... така да... рано ми е за умирање.
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 20:32
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Што мислите, дали самоубиството е израз на храброст ако некој не може или одбива да се прилагоди на општеството такво какво е (психички здрави личности), или кукавичлук ако некој не се бори со проблемите што ги има без разлика колкави се?

Koga razmisluvam okolu opciive malu povekje, gledam deka ne drzhat voda, iako tokmu tie se forsiraat od opshtestvoto.

Imeno, vo normalni uslovi (znachi bez da ima potreba od lichno zhrtvuvanje za da se spasat drugi), nikoj od hrabrost nema da se ubie sebe si...    hrabriot se soochuva so neshtata i ne bega od niv.

Onoj pak, shto e kukavica, nema da se ubie sebe si tokmu od kukavichluk, od strav...Kukavicata e kukavica bidejki se plashi za zhivotot, ne za drugo.    Toj kje gleda da se pritai, da se sokrie, da bara pomosh, da zastane zad nekoja tugja senka... ama nema da se samoubie.

Od iskustvoto shto go imam do sega so onie koi mnogu dobro gi poznavav, samoubistvo mozhe da napravi samo onoj koj e ochaen i koj ne gleda nikakvo reshenie za sostojbata vo koja se naogja, osobeno zatoa shto napravil povekjekratni neuspeshni obidi da izleze od nea. A toa vekje nema nikakva vrska so hrabrost ili kukavichluk.

А ако некој не се справува со проблемите, тогаш што чоек е тој? Не е кукавица тој што сака да избега од проблемите, мислејќи дека самоубиството е најдобрата работа која може да ја направи (а всушност таа е последната што треба да се направи). Моменти на очај (со тоа ќе се сложам), на навидум безизлезна ситуација, ситуација во која секој сам си запаѓа и сам треба да најде излез од неа.

Проблемите сите имаме, сите сме биле и очајни и тажни и без воља. Но, не секој сака да се самоубие.

Самоубиство (според мене), не може да се изврши од храброст. Храброст ли е да ги напуштиш по своја воља оние кои те родиле, одгледале, сакале, воспитувале, оние кои ти ја дале целата своја љубов? Мене тоа не ми изгледа храбро.

И за крај, ние сме оние кои ги поставуваме сопствените цели. Ние имаме замислено што за нас претставува успех, што пораз. Но за успех и пораз нема константни вредности. Туку она што ние го имаме замислено. Се поголемите амбиции на една личност, оставаат простор да биде се повеќе разочарана истата, доколку нели не успее да ги оствари амбициите. Но, успехот и поразот се составен дел од секој човечки живот и истите треба да се прифаќаат, да се учи од нив.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 21:36
Originally posted by Anarchy Anarchy напиша:

И за крај, ние сме оние кои ги поставуваме сопствените цели. Ние имаме замислено што за нас претставува успех, што пораз. Но за успех и пораз нема константни вредности. Туку она што ние го имаме замислено. Се поголемите амбиции на една личност, оставаат простор да биде се повеќе разочарана истата, доколку нели не успее да ги оствари амбициите. Но, успехот и поразот се составен дел од секој човечки живот и истите треба да се прифаќаат, да се учи од нив.

Od mene -> 5+ !

Zatoa vo Budizmot se veli deka zhivotot da se zhivee vo SEGASHNIOT moment, onaka kako shto doagja i od toa da se napravi najdobroto shto se mozhe. Nema potreba od pretpostavki i ochekuvanja bidejki idninata nikogash ne se znae, zavisi od bezbroj varijabili i zatoa ne mozhe 100% da se predvidi i kontrolira.

Koga ochekuvanjata nema da se ispolnat se razocharuvame bidejki sme gi ochekuvale i potoa krivicata ja prefrlame na roditelite, prijatelite, lugjeto, opshtestvoto,sudbunata, Boga... a krivi sme samo samite nie.

Si patime od umot.

Изменето од Messenger - 14.Јули.2010 во 21:45
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 21:42

[QUOTE=LiDivio]
А ако некој не се справува со проблемите, тогаш што чоек е тој? Не е кукавица тој што сака да избега од проблемите, мислејќи дека самоубиството е најдобрата работа која може да ја направи (а всушност таа е последната што треба да се направи). Моменти на очај (со тоа ќе се сложам), на навидум безизлезна ситуација, ситуација во која секој сам си запаѓа и сам треба да најде излез од неа.Проблемите сите имаме, сите сме биле и очајни и тажни и без воља. Но, не секој сака да се самоубие.

Izgleda premnogu brzo si minal preku onoa shto sum go napishal, pa ne si zabelezhal deka rekov oti spored onoa shto znam za lugjeto koi izvrshija samoubistvo, tie napravija povekje bezuspeshni obidi da ja smenat sostojbata, no ne uspeeja vo toa. Znachi ne se raboti za nikakov kukavichluk, tuku za povekjekratni neuspesi koi dovedoa do chuvstvo na bezizleznost i ochaj.

S'e ushte stojam na tvrdenjeto deka kukavica e premnogu plashliv za da izvrshi samoubistvo. Toa shto opshtetsvoto postojano samoubistvoto go karakterizira kako kukavichluk ne e korektno i ne e voopshto tochno. No, na toj nachin samo se obiduva da gi zasrami i obesk*razhi onie koi naumuvaat da se samoubijat.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 21:49

Od mene -> 5+ !

Zatoa vo Budizmot se veli zhivotot da se zhivee vo segahsniot moment, onaka kako shto doagja i od toa da se napravi najdobrotop shto se mozhe. Nema potreba od pretpostavki i ochekuvanja bidejki idninata nikogash ne se znae, zavisi od bezbroj varijabili i zatoa ne mozhe 100% da se predvidi i kontrolira.

Да ,иднината неможе да се предвиди и контролира,разумните луѓе па макар тоа биле и кукавици го разбираат тоа,но суицидни мисли имаат луѓето кои се во тешка клиничка депресија,луѓето кои имаат патолошка ментална историја зад себе,тие се тие кои посегаат по сопствениот живот.
Е со нив треба малку да поработат професионалци кои имат психо во својата вокација.
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 21:54
Se fino toa Ren...

Samo na lugjeto so suicidni misli toa ne im go pisuva na celo, a oni retko baraat pomos od profesionalci...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 21:58
Затоа зад нив треба да стојат најблиските...тие се тие кои први ќе ги забележат промените,нели?

Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 21:59

[QUOTE=LiDivio]
А ако некој не се справува со проблемите, тогаш што чоек е тој? Не е кукавица тој што сака да избега од проблемите, мислејќи дека самоубиството е најдобрата работа која може да ја направи (а всушност таа е последната што треба да се направи). Моменти на очај (со тоа ќе се сложам), на навидум безизлезна ситуација, ситуација во која секој сам си запаѓа и сам треба да најде излез од неа.Проблемите сите имаме, сите сме биле и очајни и тажни и без воља. Но, не секој сака да се самоубие.

Izgleda premnogu brzo si minal preku onoa shto sum go napishal, pa ne si zabelezhal deka rekov oti spored onoa shto znam za lugjeto koi izvrshija samoubistvo, tie napravija povekje bezuspeshni obidi da ja smenat sostojbata, no ne uspeeja vo toa. Znachi ne se raboti za nikakov kukavichluk, tuku za povekjekratni neuspesi koi dovedoa do chuvstvo na bezizleznost i ochaj.

S'e ushte stojam na tvrdenjeto deka kukavica e premnogu plashliv za da izvrshi samoubistvo. Toa shto opshtetsvoto postojano samoubistvoto go karakterizira kako kukavichluk ne e korektno i ne e voopshto tochno. No, na toj nachin samo se obiduva da gi zasrami i obesk*razhi onie koi naumuvaat da se samoubijat.

Разбрав што точно сакаше да кажиш, затоа и напишав дека сите сме понекогаш очајни, дури и во подолги периоди. Сите имаме безуспешни обиди, тешкотии во нашите животи.

Кукавичлок е токму таквото бегање од проблемите, од  безизлесните ситуации. Најчесто, таквиот чин (според мене) е резултат на кукавичлок и егоизам.

Лично, не би сакал ниту за миг да сум во кожата на некои кои имаат самоубиствени мисли, не знам како и што мислат, но самоубиството нема никогаш да го оправдувам.
Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 22:03
Originally posted by renatax renatax напиша:

Затоа зад нив треба да стојат најблиските...тие се тие кои први ќе ги забележат промените,нели?

Mozebi, no retko koj bi pomislil ili prifatil deka nivniot blizok ima takvi misli... A obicno ne znaat da dadat vtora sansa, da probas da gi spasis
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5051525354 84>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.