|
Палачинки |
Внеси реплика | страница <1 910111213 20> |
Автор | |
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Синојка смачкав една многу убава палачинка со прелив од лимон, свежи боровинки и топка млечен сладолед од ванила.
Уф каква беше
|
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Polneti palacinki:
За тесто: · 4 јајца · 100 г брашно · 1,5 дл млеко со Знак за квалитет · 40 г пармезан · сол, црн пипер За фил: · 150 г кашкавал со Знак за квалитет · 1 дл кисело млеко со Знак за квалитет · 30 г пармезан · сол, црн пипер За прелив: · 400 г излупени домати · 100 г путер · магдонос · 1 лажица Зачинал Начин на приготвување: Состојките за тесто се мешаат (класично, како за сите други видови палачинки), па се пржат десетина парчиња. Се полнат со филот кој се приготвува на следниот начин: кашкавалот се сече на ситни коцкички, се меша со кисело млеко, пармезан и се додаваат малку сол и црн пипер. Наполнетите палачинки се редат во огноотпорен сад. На зејтин се пржат излупените домати, се додава Зачинал и малку магдонос. Со таа смеса се прелеваат паличинките и се ставаат во рерна дваесетина минути да се потпечат. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
zamislena
Сениор Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14566 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...Уф ..ми текна на палачинки......ама ми го затворија Фреш ....
ги сакам секакви ....и благи и солени ....
|
|
mimicria
Сениор magnet za defekti Регистриран: 27.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 3444 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pls...dajte dobar (i precizen) recept za palacinki.. jas gi pravam ama ne mi se svigaat bas..
P.S. ako moze ne so "brasno otprilika kolku da se zgusne..."
|
|
Dajem ti verse i note, sve moje sarene perle na dar, jos te mogu pjesmom kupiti, lukavo i slatkorjecivo, jos uvjek mogu ti podvaliti ljubav...
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
auu...odamna ne sum jadel...mi potekoa ligi...
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Shto ne kazha porano....sabajlevo jadev...i nema vekje
|
|
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Уффф...што би сега една ваква.....
|
|
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mimicria .... ај еве..
уште од сабајле ми отвори апетит... Како да подготвите основен рецепт за палачинки Се матат добро 3 јајца во подлабока чинија со лажица (обична или лажица за мешање). Се додава 1/2 кгр. брашно и заедно се промешуваат добро. Се додава малку сол, а потоа се додава по малку млеко додека не се потроши половина литар. Се меша добро додека смесата не се изедначи. Смесата треба да има густина како јогурт. Да не биде многу густа, но и премногу ретка. Пржење на палачинките: Во тавче се става малку масло додека добро не се загрее. Со салфета или тоалетна хартија намастете со масло на тавчето по секоја палачинка. На тој начин избегнувате да се лепат палачинките. Во загреано масло се додава по една голема супена лажица од предходно подготвената смеса, најдобро е со кутлача. Се разлева веднаш во тавчето за да бидат палачинките што потенки. Штом ќе се испржи едната страна палачинката се превртува и се пржи и од другата страна. Најдобро е малку да ја оставите палачинката да се пече и краевите да ги одлепите со дрвена лажица. Кога е готова се става на чинија. Палачинките пржете ги додека се потроши тестото. Иако за да бидат помалку калорични некогаш место млеко ставам кисела вода и додавам малку зејтин(сосема малку). Инаку ги правам отприлика(не вака толку брашно, толку млеко). Па не се сите јајца со иста големина, некогаш ќе ти треба повеќе брашно, некогаш помалку. Исто и со млекото. Ако сакам повеќе да направам, ставам повеќе млеко, ако сакам помалку...помалку. Само пази густината да не ја утнеш |
|
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
|
Феникс
Сениор http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46 Регистриран: 12.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 8143 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не , не ФБ. Мимик сака прецизност .Ај пиши и молим те која класа да бидат јајцата да нема забуни мислам
ПС мислам дали се најдобри оние со ознака S S Изменето од gazela - 02.Јули.2010 во 22:11 |
|
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
|
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ООооо мило...ме замисли малку мислам дека SS или уште Супер Софија се најголеми (од 70 до 75 грама)...ама појма немам..само мислам..
И така ние од една фарма купуваме јајца со две жолчки. Ај сега како да ти кажам точна мерка кога едно јајце вреди за две |
|
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
|
Феникс
Сениор http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46 Регистриран: 12.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 8143 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Епа фб се додека едно вреди за две супер е сеЗамислли две да ти вредат како едно
ПС мимик нема јајца ПП |
|
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
|
BiBi_G
Сениор СТАРОСЕДЕЛЕЦ Регистриран: 27.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 3175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
... 3 јајца?? пола кило брашно и пола литар млеко??? ц ц ц,расипничке една...па јас бре со овој материјал 3 торти ќе направам не палачинки... не не не...што е многу-превише е...(а и тоа за густината,на кој јогурт се мисли,битолски или од оние разредените) сега јас ќе пишам мојата брзопотезна(разбира се) рецепта за палачинки... ем прецизна ем во склоп со економскава ни криза
значи... 400мл млеко 200 мл кисела вода 1 јајце(класа по избор) 1 мало лажиче шеќер помалку од 1 лажиче сол и 13 до 15 лажици (супени,нали) брашно Се’ ова се мати со миксер, а дур тоа матам,во тавчето кај што ќе се пржат палачинките ставам пола филџан(од кафе) зејтин,ама не да преврие туку да се вжешти... Го ставам зејтинот во тестото, промешувам со кутлача и пристапувам кон свечениот чин на пржење на палачинките...Ова со зејтинов спасува од заебанцијата да се премачкува тавчето посебно за секоја следна палачинка.Доволно е само еднаш да го промешате тестото пред да го сипете во тавчето и ритуалот може да продолжи...Не се лепи-загарантирано! п.с. авторот на текстов е галичка снаа,да нема забуни |
|
NO MATTER WHAT WILL HAPPEN I WILL ALWAYS SMILE! |
|
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Епа и јас правам палачинки вака, ама дома ми викаат ќе правиш од тие нормалните или од СКРЖАВИТЕ ...скржави биле затоа што од се имало помалку дури и млеко не ставам тогаш...Значиии...
пола литро кисела вода 1 јајце 1 лажиче сол 1 филџан од кафе(ама оние малечките) зејтин ама јас тука ставам брашно по потреба ... И постапката е иста....... ....... ..... Ама mimicria сакаше прецизен рецепт, па затоа не го пишав овој рецепт. *Инаку тоа со додавање на зејтин во тестото е навистина добра работа. Не се лепат палачинките и само ОП...во воздух..и се свртила палачинката... како оние куварите што прават * Ама на мими нема да и помогне овој рецепт |
|
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
|
Внеси реплика | страница <1 910111213 20> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |