IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Палачинки
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Палачинки

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 20>
Автор
Порака
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 22:06
Синојка смачкав една многу убава палачинка со прелив од лимон, свежи боровинки и топка млечен сладолед од ванила.
Уф каква бешељубов
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2010 во 11:31
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 12:48
Polneti palacinki:

За тесто:

· 4 јајца
· 100 г брашно
· 1,5 дл млеко со Знак за квалитет
· 40 г пармезан
· сол, црн пипер

За фил:

· 150 г кашкавал со Знак за квалитет
· 1 дл кисело млеко со Знак за квалитет
· 30 г пармезан
· сол, црн пипер


За прелив:

· 400 г излупени домати
· 100 г путер
· магдонос
· 1 лажица Зачинал

Начин на приготвување:

Состојките за тесто се мешаат (класично, како за сите други видови палачинки), па се пржат десетина парчиња. Се полнат со филот кој се приготвува на следниот начин: кашкавалот се сече на ситни коцкички, се меша со кисело млеко, пармезан и се додаваат малку сол и црн пипер.
Наполнетите палачинки се редат во огноотпорен сад.
На зејтин се пржат излупените домати, се додава Зачинал и малку магдонос. Со таа смеса се прелеваат паличинките и се ставаат во рерна дваесетина минути да се потпечат.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2010 во 11:32
...Уф ..ми текна на палачинки..среќа....ама ми го затворија  Фреш ....тага
 
 
  ги сакам секакви ....и благи и солени  ....голема%20насмевка
Кон врв
mimicria Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
magnet za defekti

Регистриран: 27.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3444
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mimicria Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2010 во 10:50
pls...dajte dobar (i precizen) recept za palacinki.. jas gi pravam ama ne mi se svigaat bas..тага
 
P.S. ako moze ne so "brasno otprilika kolku da se zgusne..."
Dajem ti verse i note, sve moje sarene perle na dar, jos te mogu pjesmom kupiti, lukavo i slatkorjecivo, jos uvjek mogu ti podvaliti ljubav...
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2010 во 14:45
auu...odamna ne sum jadel...mi potekoa ligi...
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2010 во 19:30
Shto ne kazha porano....sabajlevo jadevнамигнување...i nema vekjeголема%20насмевка
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2010 во 20:14
Уффф...што би сега една ваква.....


Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2010 во 20:41
mimicria .... ај еве..
уште од сабајле ми отвори апетит...

Како да подготвите основен рецепт за палачинки



Се матат добро 3 јајца во подлабока чинија со лажица (обична или лажица за мешање).
Се додава 1/2 кгр. брашно и заедно се промешуваат добро.
Се додава малку сол, а потоа се додава по малку млеко додека не се потроши половина литар.
Се меша добро додека смесата не се изедначи.   
Смесата треба да има густина како јогурт. Да не биде многу густа, но и премногу ретка.


Пржење на палачинките:

Во тавче се става малку масло додека добро не се загрее. Со салфета или тоалетна хартија намастете со масло на тавчето по секоја палачинка. На тој начин избегнувате да се лепат палачинките.
Во загреано масло се додава по една голема супена лажица од предходно подготвената смеса, најдобро е со кутлача.
Се разлева веднаш во тавчето за да бидат палачинките што потенки.
Штом ќе се испржи едната страна палачинката се превртува и се пржи и од другата страна.
Најдобро е малку да ја оставите палачинката да се пече и краевите да ги одлепите со дрвена лажица.
Кога е готова се става на чинија. Палачинките пржете ги додека се потроши тестото.


Иако за да бидат помалку калорични некогаш место млеко ставам кисела вода и додавам малку зејтин(сосема малку). Инаку ги правам отприлика(не вака толку брашно, толку млеко). Па не се сите јајца со иста големина, некогаш ќе ти треба повеќе брашно, некогаш помалку. Исто и со млекото. Ако сакам повеќе да направам, ставам повеќе млеко, ако сакам помалку...помалку. Само пази густината да не ја утнеш
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
Феникс Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46

Регистриран: 12.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 8143
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2010 во 22:02
Не , не ФБ.  Мимик сака прецизност .Ај пиши и молим те која класа да бидат јајцата да нема забуни мисламзбунетост
ПС мислам дали се најдобри оние со ознака S Sгазење%20од%20смеење


Изменето од gazela - 02.Јули.2010 во 22:11
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2010 во 22:20
ООооо мило...ме замисли малку мислам дека SS или уште Супер Софија се најголеми (од 70 до 75 грама)...ама појма немам..само мислам..
И така ние од една фарма купуваме јајца со две жолчки. Ај сега како да ти кажам точна мерка кога едно јајце вреди за две
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
Феникс Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46

Регистриран: 12.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 8143
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2010 во 22:26
Епа фб се додека  едно вреди за две супер е сегазење%20од%20смеењеЗамислли две да ти вредат како едно смеење
ПС
мимик нема јајца ППгазење%20од%20смеење
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
Кон врв
BiBi_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 27.Мај.2010
Статус: Офлајн
Поени: 3175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BiBi_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2010 во 10:07
изненадување... 3 јајца?? пола кило брашно и пола литар млеко???  ц ц ц,расипничке една...па јас бре со овој материјал 3 торти ќе направам не палачинкиплазењеголема%20насмевка... не не не...што е многу-превише е...(а и тоа за густината,на кој јогурт се мисли,битолски или од оние разреденитеголема%20насмевка) сега јас ќе пишам мојата брзопотезна(разбира се) рецепта за палачинки... ем прецизна ем во склоп со економскава ни криза
значи...

400мл млеко
200 мл кисела вода
1 јајце(класа по избор)
1 мало лажиче шеќер
помалку од 1 лажиче сол
и 13 до 15 лажици (супени,нали) брашно

Се’ ова се мати со миксер, а дур тоа матам,во тавчето кај што ќе се пржат палачинките ставам пола филџан(од кафе) зејтин,ама не да преврие туку да се вжешти... Го ставам зејтинот во тестото, промешувам со кутлача и пристапувам кон свечениот чин на пржење на палачинките...Ова со зејтинов спасува од заебанцијата да се премачкува тавчето посебно за секоја следна палачинка.Доволно е само еднаш да го промешате тестото пред да го сипете во тавчето и ритуалот може да продолжи...Не се лепи-загарантирано!трепкање

п.с. авторот на текстов е галичка снаа,да нема забуни хи,%20хи...

NO MATTER WHAT WILL HAPPEN I WILL ALWAYS SMILE!
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2010 во 12:19
Епа и јас правам палачинки вака, ама дома ми викаат ќе правиш од тие нормалните или од СКРЖАВИТЕ ...скржави биле затоа што од се имало помалку дури и млеко не ставам тогаш...Значиии...

пола литро кисела вода
1 јајце
1 лажиче сол
1 филџан од кафе(ама оние малечките) зејтин
ама јас тука ставам брашно по потреба ...

И постапката е иста.......
.......
.....

Ама mimicria сакаше прецизен рецепт, па затоа не го пишав овој рецепт.

*Инаку тоа со додавање на зејтин во тестото е навистина добра работа. Не се лепат палачинките и само ОП...во воздух..и се свртила палачинката... како оние куварите што прават *

Ама на мими нема да и помогне овој рецепт
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.