IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Скептицизам !
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Скептицизам !

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 9>
Автор
Порака
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 1149
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2010 во 23:06
Originally posted by Kali Kali напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ako svetot zaviseshe od niv, togash zasekogash kje ostanel nepodvizhen na edno mesto. Tie samo se shlepuvaat zad energijata, dvizhenjeto i uspehot na optimistite.

Mene mi e nevozmozhno vaka ednostrano da gi gledam rabotite. Da, optimizmot gi pridvizhuva neshtata, toj e polet, entuzijazam, no mala doza na somnez e onaa koja utvrduva deka, da toa e toa...ili ne, toa ne e toa....kako edno glasche na razumot.Ili velite deka koga kje ve zafati optimizam, vie trchate vo jurish po uspesite so 100%samodoverba i sigurnost vo univerzumot, bez iskrichka somnez, promisluvanje, vnimatelnost?Ako razmislam za sebe, da sum imala nekoi takvi momenti, no ne dovolno za da postanat pravilo :)Ako uspehot zavisi od dvizhenjeto, na dvizhenjeto mu e potrebna i faza na stabilizacija, konsolidiranje na energijata, pa povtorno dvizhenje. Taka da, ednostavno podeluvanje na neshata na dobri i loshi, i proglasuvanje na somnezot za losh...ne mi e prifatlivo.

Ако ми го правите ова намерно , ДА ВИ Е СРАМ

Da, optimizmot gi pridvizhuva neshtata, ...

Да се биде оптимист, во типичен смислата на светот, во крајна линија значи еден очекува на најдобар можен исход од која било дадена ситуација.

Малку барем прочитајте нешто , малку барем .

Разбирање дека сите работи и настани во светот, видени од нивните најдобри страни, во розова боја, една филозофска студија на кои овој свет е најдобриот од сите можни светови (Лајбниц), Сл. тенденција да ги гледам работите од нивната најдобра страна, спротивно - песимизам .
Кон врв
Феникс Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46

Регистриран: 12.Март.2010
Поени: 8143
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 00:14

Pesimist veruva (misli) deka rabotata sigurno nema da uspee.

Skeptik veruva (misli) deka rabotata nema da uspee onaka kako shto e zamislena. Toj e zablazhena forma na pesimist.

Vo sekoj sluchaj, napredokot kaj chovekot i opshtestvoto nikogash ne lezhelo na plekjite na skeptikot i pesimistot. Ako svetot zaviseshe od niv, togash zasekogash kje ostanel nepodvizhen na edno mesto. Tie samo se shlepuvaat zad energijata, dvizhenjeto i uspehot na optimistite.

Probajte da go spoite zborot "uspeh" so skeptik i pesimist ???

Мислиш дека е можно да споиш скептик со песимист, а неможно успех со скептик?Скептик и песимист две сосема различни работи.
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 00:30
Ne rekov deka mozhe da spoish pesimist i skeptik, Rekov deka se razlichni kategorii.

Onoa shto prashav e mnogu ednostavno:

Dali mozhete da spoite "uspeh" so skeptik i pesimist?

Uspeh za skeptikot i pesimistot e ostvaruvanje na nivniot skepticizam i pesimizam. Zatoa rekov deka napredokot na chovekot i opshtestvoto nikogash ne lezhele na plekjite na skepticite i pesimistite.

Realistot e sosem druga kategorija na chovek i toj, kako kategorija na zapadniot um, najblizu e do onoa shto velat prosvetlenite: idealno e chovekot da ne bide sudija - nitu pesimist, nitu optimist. Da bide nautralen i da gi dozhivuva rabotite onaka kako shto doagjaat do nego, bez da gi dochekuva so bilo kakva oboenost (predubeduvanje, predrasuda).
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 11:39

Ne rekov deka mozhe da spoish pesimist i skeptik, Rekov deka se razlichni kategorii.

Onoa shto prashav e mnogu ednostavno:

Dali mozhete da spoite "uspeh" so skeptik i pesimist?

Uspeh za skeptikot i pesimistot e ostvaruvanje na nivniot skepticizam i pesimizam. Zatoa rekov deka napredokot na chovekot i opshtestvoto nikogash ne lezhele na plekjite na skepticite i pesimistite.

Realistot e sosem druga kategorija na chovek i toj, kako kategorija na zapadniot um, najblizu e do onoa shto velat prosvetlenite: idealno e chovekot da ne bide sudija - nitu pesimist, nitu optimist. Da bide nautralen i da gi dozhivuva rabotite onaka kako shto doagjaat do nego, bez da gi dochekuva so bilo kakva oboenost (predubeduvanje, predrasuda).

Скептичниот приод кон нештата дава подобри резултати од оптимистичкиот .

“ Три пати мери , еднашка сечи “ , е последица на СКЕПИЦИЗМОТ

Оптимистот не мери .

Изменето од eptendosadno1 - 20.Јуни.2010 во 11:40
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 12:04
Skeptik veruva (misli) deka rabotata nema da uspee onaka kako shto e zamislena. Toj e zablazhena forma na pesimist.

Ова баш и не ми изгледа дека си ги сместил во посебни категории. .Скептикот успева  да дојде до посакуваната цел иако е претпазлив и ги разгледува можните опции но не се откажува.Но секако сите имаме различни мислења .среќа
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 12:05
Јас сум Вага во хороскоп и главна одлика на вагите е токму ова изрека.

Не ја сметам за негативна особина!голема%20насмевка

Три пати мери,еднаш сечи!!!намигнување

Изменето од renatax - 20.Јуни.2010 во 12:06
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 12:47
Originally posted by renatax renatax напиша:

Јас сум Вага во хороскоп и главна одлика на вагите е токму ова изрека.Не ја сметам за негативна особина!голема%20насмевкаТри пати мери,еднаш сечи!!!намигнување

Вели дека далеку стигнал затоа што не мерел

Мене тоа не ми е верно , а тебе ?
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 12:52
Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

Јас сум Вага во хороскоп и главна одлика на вагите е токму ова изрека.Не ја сметам за негативна особина!голема%20насмевкаТри пати мери,еднаш сечи!!!намигнување

Зошто ме прашуваш кога знаеш поседувам доза на скептицизам?плазење
Ај малку и ти земи да мериш и провери колку ти тежи тоа сандачето!среќа

Изменето од renatax - 20.Јуни.2010 во 12:54
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 12:53

Па да се мајтапам со “ успешниот “ , да се насмееме
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 12:57

Па да се мајтапам со “ успешниот “ , да се насмееме

Многу смеење  не ќе е на арно но бар ке се изнасмееме додека можемесреќа
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 13:08

Ако ми го правите ова намерно , ДА ВИ Е СРАМ

Da, optimizmot gi pridvizhuva neshtata, ...

Да се биде оптимист, во типичен смислата на светот, во крајна линија значи еден очекува на најдобар можен исход од која било дадена ситуација.

Малку барем прочитајте нешто , малку барем .

Разбирање дека сите работи и настани во светот, видени од нивните најдобри страни, во розова боја, една филозофска студија на кои овој свет е најдобриот од сите можни светови (Лајбниц), Сл. тенденција да ги гледам работите од нивната најдобра страна, спротивно - песимизам .

I sega, deka kje prochitame definicii, se' kje razjasnime.
Neli gledash deka se izgubivme vo prevodot :)

Muabetot e deka pozitivnata misla, "ochekuvanjeto na najdobar mozhen ishod od dadena situacija" navistina ja pridvizhuva energijata vo toj pravec, oti nashiot um se programira isto kako i kompjuterot! Kako go programirash, toj taka realizira.

E sega, prashanje e vo doziranosta... samo optimizam bez realni resursi, nishto ne ostvaruva- e odenje sproti vetar.
Skeptichnosta mozhe da bide bash reality check.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 13:15
"ochekuvanjeto na najdobar mozhen ishod od dadena situacija" navistina ja pridvizhuva energijata vo toj pravec

Мислам дека тоа е МИТ а не вистина .

Друго ги придвижува нештата , ОПТИМИЗМОТ е само поглед како тоа ќе заврши , и ништо повеќе .

Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 13:17
A pomislata deka neshto dobro kje zavrshi, ne e prizdvizhuvachka? намигнување

Изменето од Kali - 20.Јуни.2010 во 13:17
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 13:19
Originally posted by Kali Kali напиша:

A pomislata deka neshto dobro kje zavrshi, ne e prizdvizhuvachka? намигнување

Не , тоа е само желба ДОБРО ДА ЗАВРШИ
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.