|
Свети Кирил и Методиј |
Внеси реплика | страница <1 910111213 24> |
Автор | |||
eptendosadno1
Сениор ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ Регистриран: 30.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И што правиме сега , чива е КИРИЛИЦАТА ? |
|||
KastuS
Група Регистриран: 01.Јуни.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 70 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Се знае ... на Кирил, Методиј и нивните ученици и следбеници. Тие создале црковен, словенски јазик ...
Византискиот јазик бил Реформиран Хеленски, затоа во историјата е наречен Византиски ... Современиот Грчки не е како тој, современиот е наречен Димотики и е во употреба од 1818 г. ... Оваа азбука, Кирилица може да се каже дека е и византиска, бидејки овие двајца апостоли биле Византиски поданици, но со словенско потекло. ЗАТОА И СЕ СЕСЛОВЕНСКИ ПРОСВЕТИТЕЛИ ... |
|||
"Not bound to swear allegiance to any master, wherever the wind takes me I travel as a visitor."
|
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сесловенски просветители со Византиска азбука,некако контрадикторно - а и не звучи како што треба.
Сесловенски просветители а Македонска азбука веке некако личи,сепак Византиската култура нема ништо со Словенството а Македонската има се.Сепак Славјаните се Антички Македонци или можеби грешам |
|||
eptendosadno1
Сениор ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ Регистриран: 30.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кирилицата е писмо а не јазик Се знае ... на Кирил, Методиј и нивните ученици и следбеници. Тие создале црковен, словенски јазик ... Словенскиот јазик е создаден тогаш ? |
|||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не баш
|
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не ја мешај кирилицата со св. Кирил и Методиј, нема никаква врска со нив таа азбука. |
|||
DelijaSkopje
Сениор Регистриран: 13.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
КИРИЛИЦАТА да не се меша со КИРИЛ...!!!!!!!!!!!????????????????? ... И со вакви ли небулози почнавте да се служите...??? Оф мори мајкоооо... Кирилицата токму поради Кирил се вика така... И да не ја мешаме...??? Сега ќе испадне дека и Александар Велики се служел со Кирилицата, а не со старогрчката азбука... Леле, леле вициви... Да не ги кажал овие вицови Миленко, а јас да незнам...??? Изменето од DelijaSkopje - 15.Јуни.2010 во 19:10 |
|||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Дали св. Кирил бил жив кога се појавила кирилицата? Дали св. Кирил и Методиј ја измислиле глаголицата, или кирилицата? Очигледно не разликуваш кирилица и глаголица, или пак не разбираш што сакам да кажам? Дали знаеш воопшто и каде се појавила кирилицата, во која школа, па и кога е распространета во Македонија? Дали знаеш од кога датира најраниот кириличен запис во Македонија. Значи пак прашувам: Која е поврзаноста на личноста на св. Кирил со азбуката кирилица, во времето додека бил жив? Изменето од Македон - 15.Јуни.2010 во 19:19 |
|||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Темата ја отворив за да поистражиме малку околу постоењето или непостоењето на Брегалничката мисија, да ги проучиме изворите, и да се обидаме да дојдеме до општи мислења.
За вовед го предлагам овој текст.
Прво ќе го почекам Македон да каже дали е согласен со текстот и дали тоа е официјалниот став на македонската историографија и тогаш ќе продолжам со покажување на изворите кои ги најдов. |
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Солунската легенда не сум ја читал, јас сум ги читал само Панонските легенди, а таму чинам, не се споменува брегалничката мисија, иако тоа дело е напишано од св.Климент Охридски. св.Методиј не бил монах, подоцна се замонашил, како најстаро дете, тој морал да ја продолжи традицијата и да се занимава со она што се занимавал и неговиот татко. Затоа не е воопшто чудно тој да бил управник на византиска област, па не случајно и се здобил со војводски чин во 845 година. По бугарските напади, св.Методиј заминал на планината Олимп каде и се замонашил, а св.Кирил се повлекол во Цариград, затоа што сепак бил во служба на Црквата. Со најновите истражувања од археолошките локалитети не сум запознаен, ќе треба да прашам повеќе за тоа. Во учебниците по историја спомената е брегалничката мисија, што значи дека македонската историографија ја прифаќа истата. |
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Од текстот оставив само за изворите, кои се дадени, имам ги сите. Ете го почетокот на Краткото житие, и во останатиот дел има интересни работи, но давам само делот, каде се зборува за мисијата. Ете ја Солунската легенда освен тие, има и други извори. За твоите „бугарски напади“ е само толкување, кое нема никаква врска со некој извор. Изменето од Каснакоски - 08.Август.2010 во 21:12 |
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во "Панонските легенди" јасно се говори какви се св.Кирил и Методиј, делото е напишано од св.Климент, па одма може да дознаеме за тоа дали станува збор за Бугари, Ромеи или нешто друго. Нема потреба од толкувања. Ништо бугарско нема, независно кој што пишувал подоцна. Тоа прашање чинам, одамна го затворивме.
Патријархот Јован е сменет од страна на Императорката Теодора, мајката на Михаил III, во 843 година. А војна меѓу Византија и Бугарија навистина имало во 855-856 година, што значи дека не е плод на никакви толкувања. Прочитај подолу Михаил III Теодора Теодора навистина се борела против Бугарите, како што може да се види и од линковите. |
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=415&LangID=1
Tuka se Prostranite zhitija na Kiril i Metodij, tvoite Panonski legendi. Vo niv ne stanuva zbor za nikakva Bregalnichka misija. Zoshto sakash da zatvorish prashanjeto za proizhodot sv. brakja, koga toj ne e jasen? Vo Kratkoto Kirilovo zhitie e ukazhan proizhodot na Kiril. Kako inaku mozhe da se objasni sovrshenoto poznavanje na slanjanskiot jazik? Ako go ignorirash Kratkoto zhitie, nema da go znaesh i imeto na majkata na brakjata. |
|||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Така е, јас истотака споменав дека не станува збор за Брегалничката мисија во Панонските легенди. Сакам да го затворам затоа што тие самите кажале дека се Ромеи и ништо друго. А за тоа зошто знаеле словенски, најдобро ќе одговори Императорот Михаил III говорејќи на св.Кирил дека "сите солунчани чисто зборуваат словенски". Сите солунчани сигурно не биле Бугари. И во пространото житие се говори дека мајката на браќата е Марија. Прочитај го пространото житие, таму се е објаснето. |
|||
Внеси реплика | страница <1 910111213 24> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |