IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Преговори за името
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Преговори за името

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5051525354 184>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2010 во 02:57
Buggyman, а јас не можам да разберам: ми вадиш пост од поминат разговор помеѓу двајца членови (каде јас се вклучив со еден пост - мое лично изненадување од напишаното) и ме обвинуваш за немање аргументи, мешање емоции и личности...?

Знаеш, иако сме на пдф Политика, понекогаш на темите дискутираме и за личности, во напишаното внесуваме и емоции, во зависност од темите - некаде помалку, некаде повеќе. Понекогаш се дозволува и по некој “бунар на Славко“ - офтопик на темите (како на пример дискутираш за референдум за најниска плата и одеднаш почнуваш да анализираш бесплатно возење за пензионерите во петокнамигнување).

А за аргументите што да кажам... Активно пишувам на форумов 2 години. Моите ставови и аргументи (аргументи ПРОТИВ промена на името) ги имам пишувано на темава, на старата затворена тема ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1 како и на сите теми поврзани со тематиката, меѓу другите. Ако имаш време, не те мрзи и те интересира, можеш да ги прочиташ. Јас сметам дека е спамирање постојано да ги повторувам, посебно во муабет каде не се дискутира со аргументи.

Сите имаме право да знаеме во кој правец се движат плановите (и политиката) на власта за иднината на државата.
Прашуваш “во кој правец ќе се движиме“? Можеме ли секогаш да го имаме одговорот на тоа прашање? Сме го имале ли одговорот на ова прашање и во други слични ситуации, кога државата или народот бил пред клучни одлуки? Еве едно контра-прашање за компарација: бидејќи сме тука некаде со возраста, дали се сеќаваш на атмосферата пред референдумот за осамостојување? Јас добро паметам како душегрижниците политичари, интелектуалци, експерти кои жалеа по распаднатата држава не убедуваа дека нема да опстанеме како држава, дека ќе ни се случи војна, дека ќе се распаднеме и ќе пропаднеме..... и секакви црни сценарија? Огромно мнозинство од народот сепак изгласа самостојност, па еве не после 20 години, државата преживеа се и сешто и сеуште опстанува? Со сите проблеми кои ги имаме, со сите “детски болести“ (некои не толку наивни) кои моравме да ги прележаме како за една млада држава, досега се покажавме жилави... и еве, Република Македонија како држава сеуште постои.

И сега ние треба да се откажеме од државното име, поради некое идно членство во ЕУ, кое може да се случи најмалку за една деценија, а за тоа време ни самата Европа не знае што со самата себе, кога ја мачат проблеми од финансиска па до етничка основа?

Не мислиш дека цената која ни се бара да ја платиме е преголема, за влез во друштвото?

Не велам дека нема да има позитивности, но нас нема да не оправи ни ЕУ сосе сите нејзини комисии, тела, фондови. Проблемот е во нас, па во нас е и решението за него. Треба да се свртиме кон самите себе, да ги впрегнеме нашите ресурси, да ги промениме нашите грди навики. Како што кажа и Кингдавид понапред, земете ги за пример Романија и Бугарија, дали и колку се среќни нивните граѓани по влезот во ЕУ и колку оттогаш им просперирале државите. Ние ќе бидеме најслични на нив, по навиките и менталитетот балкански што го имаме: пак ќе се крадат пари од фондовите за приватни џебови, пак ќе сме само декларативно во борба со корупцијата, пак администрацијата ќе се трупа наместо да се кастри...

А и Европа откако се изгоре на млекото (Бугарија и Романија), сега дува и на матеницата, па не се знае колку ќе трае одолговлекувањето на евентуален наш прием во Унијата.
Така да мене не ми е јасно, чуму толкаво брзање и притисок?збунетост

Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2010 во 09:41
I jas da se ufrlam vo muabet megju dvajca chlenoviсреќа:

Tokmu zatoa e bitno da se znae vo koj pravec se dvizime- bez vizija i realni opcii, nema realizacija bidejki celta e "matna", nejasna. Da, Makedonija prezhivuva, no na zhabri... ova definitivno ne e kvaliteten zhivot.

Da se kazhe deka EU e pred svojot kraj, e prehrabro, iako ima logika vo seto toa...cenata koja ni ja baraat E visoka... no druga opcija NE gledam. Iako, taa cena samo se cini deka e previsoka. Na krajot na kraishtata, instinktot za SURVIVOR e pojak od se drugo za koe grcevito se drzime i mu pridavame tolku silno znacenje. A vistinata e deka, kompromisot ne znaci deka kje go izgubime identitetot.

"Треба да се свртиме кон самите себе, да ги впрегнеме нашите ресурси, да ги промениме нашите грди навики."

Ova e odlichno i vistinskoto neshto spored mene: no sto mislis, kolku e realno?
Za mene e samo ubava zhelba kako i potreba, no ovaa zemja i narod voopsto nema da se promenat dokolku nestata zavisat samo od nas, toa e tolku realno vekje...ushte povekje, mislam deka nashava zemja i narod nema da se pridvizhat kon PROMENI na mentalniot sklop, dokolku nekoj ne ja POTTURNE. A potturnuvanjeto znaci druzhba so posilni, koi i bi ne prisilile na promeni.
Prikaznata deka ni na Bugarija ne i e najubavo vo EU e tocna, najverojatno e deka ni na nam nema da ni bide: toa e ona deka promenite na nekoi naviki koi so godini se neguvale ne se lesni. No, toa e edinstvenata realna opcija- se drugo, e samo son i posakuvana bajka. Ova zvuci surovo, no navistina ne e...prifakjanjeto na realnosta e podobro otkolku zhivurkanjeto i mechtaenjeto za podobro utre. Realnosta e takva, so vmrovski potencijali i kvaliteti i vrednosti...a ni drugite ne se podobri.

Makedonija e kako dete vo adolescencija: Mnogu se buntuva, a e nejasna vo svoite zhelbi i stavovi, vo svojata nezavisnost i odgovornost. Zatoa i treba roditel, nekoj da i postavi granici i ramki, i ja nasochi kon vistinska samostojnost, i odgovornost...za da moze parnerski na isto nivo da sorabotuva so svetot. Siromastijata i materijalna i na duhot, izolacijata, i niskiot moral, t.e. nedemokratija, se mnogu polosi od promenata na drzavnoto ime.

Изменето од Kali - 07.Јуни.2010 во 10:00
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2010 во 09:46
kali,...uvek pravilno pishuva,..аплауз...i ne troshi "hartija" za djabe!

...i ushte ednash ,..аплауз
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2010 во 13:58
Кали, секоја почит големо%20гушкање, но моите ставови се поинакви.

Не зборувам за крај на ЕУ, иако има политички аналитичари кои не ја исклучуваат и таа опција како можност во некое идно време. Зборувам за потресите кои ја вознемируваат Европа, за кризата на евро-зоната, за падот на економијата последниве месеци, за намален кредитен рејтинг на некои од земјите, за проблеми со буџетски дефицити на други, за големите долгови на банките... Како што некој рече, премногу политички капитал се има вложено во проектот евро-зона и во самата ЕУ за да се дозволи таа да пропадне. Но, сето ова повлекува и внатре-политички турбуленции и проблеми, поради кои ниту Европа во поблиска иднина нема да биде заинтересирана за решавање на нашите проблеми, доколку сами тоа не го направиме.

Јас Македонија не ја гледам како дете во адолесценција на кое му треба родител. Македонија излезе од адолесценцијата, се оддели од “родителот“ и неговата заедница, како што направија и другите братчиња и сестричињанамигнување и тргна по својот пат. Сега сме пред испит на зрелост: дали ќе си го сочуваме достоинството и како такви ќе се бориме за влез во друштвото или ќе ја свиткаме кичмата и ќе отвориме пандорина кутија (зарем некој мисли дека после грчкото вето и наше согласување на промена на името, нема да следуваат исти или слични уцени од Бугарија па и Албанија?)

“instinktot za SURVIVOR“ не е ништо ново за Македонците. Во колку потешки моменти не потклекнал духот на нашите големи личности од минатото и под пострашни притисоци се успеало да се сочува достоинство и интегритет. Сега ми текна на Ченто (кој денес си доби споменик), под какви притисоци, прогони, затвор, осуда на смрт... не потклекнал и останал доследен на својата идеја и борба за самостојна Македонија, кој верувал дека Македонија еден ден ќе биде самостојна држава и нема да се вика никако поинаку, туку Македонија? Зарем нему не му било тешко?

Малку почит и учење од примерите на оние кои се бореле за Македонија не е зијан, може да ни биде само од помош. Од нивните примери треба да ја црпиме енергијата која ни недостига во вакви клучни моменти.

Зарем престанавме да веруваме во идеали, а истовремено зборуваме за достоинство и морал? Зарем треба да веруваме во некакви заеднички европски идеали, заборавајќи ги сопствените?

Самосогласување на промена на државното име и се она што ќе следува потоа, за мене спаѓа во уште поголема беда на духот, низок морал и недостоинство, од она што ти го опишуваш. Како такви може да и служиме само за потсмев на Европа. Европјаните се почитуваат прво самите себеси, па потоа другите. Зошто ние да одиме обратно и притоа да очекуваме почит од нивна страна?

“Почитувај се самиот себеси, ако сакаш да те почитуваат и другите.“

Тоа е основното нешто што треба не само да го научиме, туку да почнеме и да го применуваме. Инаку ќе си останеме вејки на ветрот...

Како и секој народ на планетава, и Македонците имаат легитимно право да се самоопределат и да изберат име за сопствената држава.
Тоа е основниот аргумент кој е на наша страна, се друго е манипулација.

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2010 во 16:17
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Кали, секоја почит големо%20гушкање, но моите ставови се поинакви.

............................

taka e ,..ama , kali,...gledash deka sepak ,..nekoj si misli deka negooto e pravilno,...ako napishe ..."beskraj" redovi,...намигнување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
marsovec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2010
Поени: 3378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2010 во 19:26
Originally posted by Kali Kali напиша:

I jas da se ufrlam vo muabet megju dvajca chlenoviсреќа:Tokmu zatoa e bitno da se znae vo koj pravec se dvizime- bez vizija i realni opcii, nema realizacija bidejki celta e "matna", nejasna. Da, Makedonija prezhivuva, no na zhabri... ova definitivno ne e kvaliteten zhivot.Da se kazhe deka EU e pred svojot kraj, e prehrabro, iako ima logika vo seto toa...cenata koja ni ja baraat E visoka... no druga opcija NE gledam. Iako, taa cena samo se cini deka e previsoka. Na krajot na kraishtata, instinktot za SURVIVOR e pojak od se drugo za koe grcevito se drzime i mu pridavame tolku silno znacenje. A vistinata e deka, kompromisot ne znaci deka kje go izgubime identitetot. "Треба да се свртиме кон самите себе, да ги впрегнеме нашите ресурси, да ги промениме нашите грди навики."Ova e odlichno i vistinskoto neshto spored mene: no sto mislis, kolku e realno?Za mene e samo ubava zhelba kako i potreba, no ovaa zemja i narod voopsto nema da se promenat dokolku nestata zavisat samo od nas, toa e tolku realno vekje...ushte povekje, mislam deka nashava zemja i narod nema da se pridvizhat kon PROMENI na mentalniot sklop, dokolku nekoj ne ja POTTURNE. A potturnuvanjeto znaci druzhba so posilni, koi i bi ne prisilile na promeni. Prikaznata deka ni na Bugarija ne i e najubavo vo EU e tocna, najverojatno e deka ni na nam nema da ni bide: toa e ona deka promenite na nekoi naviki koi so godini se neguvale ne se lesni. No, toa e edinstvenata realna opcija- se drugo, e samo son i posakuvana bajka. Ova zvuci surovo, no navistina ne e...prifakjanjeto na realnosta e podobro otkolku zhivurkanjeto i mechtaenjeto za podobro utre. Realnosta e takva, so vmrovski potencijali i kvaliteti i vrednosti...a ni drugite ne se podobri. Makedonija e kako dete vo adolescencija: Mnogu se buntuva, a e nejasna vo svoite zhelbi i stavovi, vo svojata nezavisnost i odgovornost. Zatoa i treba roditel, nekoj da i postavi granici i ramki, i ja nasochi kon vistinska samostojnost, i odgovornost...za da moze parnerski na isto nivo da sorabotuva so svetot. Siromastijata i materijalna i na duhot, izolacijata, i niskiot moral, t.e. nedemokratija, se mnogu polosi od promenata na drzavnoto ime.

Navistina ubavo kazano.

И навистина како што се движиме наназад дали ќе да е да станеме ( или останеме) на ниво на племе и племенските односи.
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
Кон врв
aLbaneso Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2009
Локација: Macedonia
Поени: 933
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aLbaneso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2010 во 19:46
Kali секој збор ти е на место но секогаш ВИСТИНАТА БОЛИ и не сакаме да се будиме од сонот односно можеби во КОМА сме
Љаеш НЕ касаш !
Кон врв
depo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Февруари.2009
Поени: 501
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2010 во 22:10
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Што е за тебе велепредавтсво, државата да го држи народот како жив штит на поедини политички суети или обратно? Дали за тебе граѓаните постојат за државата или државата се создава за заштита на своите граѓани.

Ти не можеш да осудуваш никого, ниту да помислуваш за таканаречени велепредавства бидејки тоа може да биде од една индивидуа (политичка) а не од илјадници луѓе (граѓани) кој размислуваат поинаку од тебе. Актот на обвинување е последен аргумент бидејки милуваш за аргументи. Изнеси ти друг аргумент дека иднината на граѓаните ке биде светла во следните 20 год и понатаму дури тогаш можеш да осудуваш за таканаречено велепредавство. Од друга страна можеме сите ние да лепиме етикети, како пример ке речам дека мене не ми одговара радикално екстремно десничарско размислување.

Сепак останува една голема празнина, КАДЕ ПОНАТАМУ, во кој правец одиме?

Мора да бидам малку вулгарен за да разбереш некои работи. Ти имаш право да си кажуваш за тебе и за илјадници како што ги нарекуваш што сакате промена заради „подобра“ иднина. Не ви е јасно како во другите држави се гледа на националната гордост и како е незамисливо за нив она што на некои им изгледа нормално. Кога ќе може Шпанец да му каже на Португалец да си го смени името а овој се согласи тогаш ќе излезам и јас да си потпишам капитулација и да си го потпишам моето исчезнување од историјата. Дотогаш ќе биде само трубење на неколку илјади, од кои огромен процент не се етнички Македонци па не е ни чудно што промена на име не им е проблем. Доколку нивните „матични “ држави на тие малцинства се соочат со ваков проблем секако дека во истата минута ќе престанат да бидат европејци по секоја цена. Значи не се тоа никакви политички суети што не сакаат промена на име, туку мнозинството граѓани на оваа држава.

Но не зборувај од името на народот, бидејќи сите анкети покажуваат дека мнозинството од народот не сакаат промена на име по никаква цена.

Сега да речеме дека некој дошол да ти ја силува жената и да те тера тоа да го прави повремено , и да речеме повеќето твои пријатели (во случајот со Македонија се помалку за среќа) ти велат остај нека ти ја силуваат после тоа ќе имаш подобар живот ќе и се зголеми платата и тоа да ти е единствен начин да може тоа семејство да добие зголемување на примањата.

Тие „пријатели“ што ќе те убедувааат да го дозволиш тој срамен акт за повеќе пари и „подобар“ живот се оние што се за промена на името и за губење на достоинството на државата. Од поединецот зависи дали ќе дозволи тоа да му се случи и дали е прифатлива цената што треба да ја плати. За многумина граѓани името е барем толку свето колку честа на нивните блиски.

Аргумент за светла иднина нека ти биде тоа што многу земји што не се членки на ЕУ се просперитетни и добро се живее. А јас лично не би сменил име (како и огромен дел од населението од повеќето земји во светот) макар и полошо да живеам од што живеам денес. Тајмингот пак за влегување во ЕУ не е воопшто поволен заради тоа што ќе мора да издвојуваме средства за спас на загрозените европски економии кои се множат.

За крај, секој нека си го каже своето мислење на референдум , па ќе видиме која опција ќе победи. Заговарачите за промена секако дека ќе речат „не треба народот да си каже “ затоа што знаат дека се многу помалку.

Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2010 во 22:46

Малку почит и учење од примерите на оние кои се бореле за Македонија не е зијан, може да ни биде само од помош. Од нивните примери треба да ја црпиме енергијата која ни недостига во вакви клучни моменти.

Зарем престанавме да веруваме во идеали, а истовремено зборуваме за достоинство и морал? Зарем треба да веруваме во некакви заеднички европски идеали, заборавајќи ги сопствените?

Самосогласување на промена на државното име и се она што ќе следува потоа, за мене спаѓа во уште поголема беда на духот, низок морал и недостоинство, од она што ти го опишуваш. Како такви може да и служиме само за потсмев на Европа. Европјаните се почитуваат прво самите себеси, па потоа другите. Зошто ние да одиме обратно и притоа да очекуваме почит од нивна страна?

“Почитувај се самиот себеси, ако сакаш да те почитуваат и другите.“

Тоа е основното нешто што треба не само да го научиме, туку да почнеме и да го применуваме. Инаку ќе си останеме вејки на ветрот...

Како и секој народ на планетава, и Македонците имаат легитимно право да се самоопределат и да изберат име за сопствената држава.
Тоа е основниот аргумент кој е на наша страна, се друго е манипулација.

Taka e, ne velam deka ova prasanje e najsrekjno za nas, chesno ili fer, bidejkji ne e.
Ima dve nesta koi bi sakala da gi kazam: tie koi se borele za nasata zemja, se borele najdobro sto mozele, so resursite koi gi imale, za ona sto go smetale za najdobro za zemjata.
Ne e izneveruvanje na niv, dokolku i nie denes toa go napravime.
Ne bi ne cenela Evropa pomalku, dokolku vo ime na napredokot na zemjata, go resime ova prasanje.

Naprotiv... se sekjavas kako na primer, vo situacii koga zivotot na nash blizok e zagrozen, i chovek kje napravi se, kolku i toa da e nepozhelno, za da go zashtiti..i togas, site navivame za nego, voopsto ne stanuva zbor deka toj go izgubil dostoinstvoto ili pocitta.
Ova e tokmu takvo prasanje, nie imame seriozni egzistencijalni problemi. I toa e vtoroto nesto koe sakav da go kazam: dokolku se soglasi ovaa zemja da podnesuva herojski i zhivurka vo ime na IMETO...do koga treba toa da go pravi? Dolgo vreme ne sledi toj arhetip na izmacen narod...neli ni e vekje dosta? Kolku generacii treba da ziveat vo ovoj sistem so vakvi vrednosti-ova mi e mene skroz neprifatlivo. Vo ovoj kontekst, imeto nema tolku silno znacenje na dostoinstvo, integritet, kolku sto mu pridavame.

Naprotiv, mislam deka tokmu promenata i izleguvanjeto na ovaa situacija kje bide dostoinstvena i za pochit i za nas, i za svetot- i nie ja imame taa odgovornost.

Mene nikogas ne bi mi bila prifatliva ovaa ideja, da sme zemja i narod koi imaat vodaci koi se dovolno sposobni, racionalni, chesni, odgovorni, veshti diplomati, i so zaednicka kolektivna cel za kolektivno dobro, nekoi na koi znaesh deka mozhes da smetash. Fakt e deka gi nemame, i ne znam koga bi gi dobile. I toa ja menuva celata slika.

Изменето од Kali - 07.Јуни.2010 во 22:54
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2010 во 00:02
Originally posted by brza brza напиша:

taka e ,..ama , kali,...gledash deka sepak ,..nekoj si misli deka negooto e pravilno,...ako napishe ..."beskraj" redovi,...намигнување

Ако немаш попаметна работа - број кој колку редови напишалнамигнување. Јас кога пишувам не внимавам на тоа, туку да одговорам на се она на што сакам да реплицирам.

И наместо како судија по секој пост да даваш оценки дали е добро, лошо, вистина или лага, пишувај твои ставови на темите.

Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2010 во 00:11
Originally posted by aLbaneso aLbaneso напиша:

Kali секој збор ти е на место но секогаш ВИСТИНАТА БОЛИ и не сакаме да се будиме од сонот односно можеби во КОМА сме

Имаш во потпис:

F*CK GREECE "I'm proud to be aLbanian"

Па со твојот потпис и ќе ти одговорам:

F*CK GREECE "I'm proud to be Macedonian! да

Кон врв
bobiii Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 06.Јуни.2010
Поени: 22
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobiii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2010 во 00:32

Originally posted by brza brza напиша:

Ако немаш попаметна работа - број кој колку редови напишалнамигнување. Јас кога пишувам не внимавам на тоа, туку да одговорам на се она на што сакам да реплицирам.И наместо како судија по секој пост да даваш оценки дали е добро, лошо, вистина или лага, пишувај твои ставови на темите.

@brza
Ако дадеш краток одговор со неаргументиран став(Зошто е тоа така?) тоа е само субјективно мислење,кое е под знак прашалник колку е блиско со вистината.
Подвистини постојат бескрајно многу,но сепак конечната вистина е една и единствена.
На пример постојат многу подвистини:
-Македонија е во економска криза,слаба економија и длабока сиромаштија
-Македонија смени знаме како знак на добра волја за меѓународно интегрирање и добрососедски односи со Грција
-Македонија прифати референца за влез во ООН и желба за понатамошно меѓународно интегрирање во организациите.
-Македонија прими бегалци од Косово во 1994 со директно одобрение од Киро Глигоров,по барање на Меѓународна заедница во знак на добра волја
-Македонија прими дополнителни 300 000бегалци од Косово
во 1999 во знак на добра волја
-Македонија дозволи напад на Југославија во 1999 од наше тло по барање на САД(вајда се сеќаваш на КФОР,Умпредеп,Умпрофор итн) со ветување дека токму по завршување на војната ќе следат средства за реновирање на нашите патишта-средства што никогаш не ни ги дадоа.
-Македонија донесе уставни промени со потпишување на рамковниот договор по барање на меѓународна заедница како знак на добра волја
-Македонија донесе закон за територијална поделба 2004(преку фрингиран референдум)по барање на меѓународна заедница во знак на добра волја за соживот.

Уште колку отстапки треба да ти ги набројам што македонија ги направи само како знак на добра волја и влез во НАТО,ЕУ и сите останата меѓ.организации.

Но вистината е сепак една-ДА треба Македонија да влезе во ЕУ но цената е превисока,не по секоја цена!!!
-Милиони отстапки направивме,а за возврат не гледам ништо на дело!!!

Значи во тие "бескрај редови" некој со солидни аргументи го поткрепува мислењето,додека пак некој со 2реда не кажува ама баш ништо освен негов субјективен став.
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2010 во 02:06

Ima dve nesta koi bi sakala da gi kazam: tie koi se borele za nasata zemja, se borele najdobro sto mozele, so resursite koi gi imale, za ona sto go smetale za najdobro za zemjata.
Ne e izneveruvanje na niv, dokolku i nie denes toa go napravime.
Ne bi ne cenela Evropa pomalku, dokolku vo ime na napredokot na zemjata, go resime ova prasanje.

Напротив!
Јас сметам дека е големо изневерување. Толку големо што покрај името, би требало да се откажеме и од сите нив кои за идеал ја имале Македонија и никогаш повеќе да не ги спомнеме. Оти сигурно не се бореле за ваква Македонија, која би се продала за грст евра.

Да го решиме прашањето, да, и јас сум за тоа, но не на наша штета, со додавки и придавки во името, кои имплицираат понатамошни проблеми.

Ova e tokmu takvo prasanje, nie imame seriozni egzistencijalni problemi. I toa e vtoroto nesto koe sakav da go kazam: dokolku se soglasi ovaa zemja da podnesuva herojski i zhivurka vo ime na IMETO...do koga treba toa da go pravi? Dolgo vreme ne sledi toj arhetip na izmacen narod...neli ni e vekje dosta? Kolku generacii treba da ziveat vo ovoj sistem so vakvi vrednosti-ova mi e mene skroz neprifatlivo. Vo ovoj kontekst, imeto nema tolku silno znacenje na dostoinstvo, integritet, kolku sto mu pridavame.

Можеби нема Кали за тебе и за сите што го делат ова мислење, но не за мене и за уште многу народ како мене што делат спротивно мислење. Значи не се работи за вистина, туку за лична перцепција на вистината, во зависност од сфаќањата за поимите достоинство, интегритет... Кој е во право - не е на мене да судам.

И уште нешто за што јас и ти не се разбираме: мое мислење е дека излезот од егзистенцијалните проблеми е прво во нас, па дури после во пристап до Унијата. Ни фали самокритичност и работа врз себе, одвнатре. Прво ние дома да си ги средиме работите, оти дури не си ги средиме нема ни Европа да не прими, дури и веднаш да го смениме името. Додека не ги исполниме бенчмарковите нема ЕУ (минимум 7-8 години, најоптимално).
А дотогаш? Ќе умре ли пациентот или сам ќе си го најде лекот?

Изменето од Анастеа - 08.Јуни.2010 во 02:08
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2010 во 02:24

Nekoj vo istorijata ginel za imeto Makedonija, a nasite segasni  t.n. patrioti ke go prodadat za bez pari не
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5051525354 184>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.