|
Преговори за името |
Внеси реплика | страница <1 4950515253 184> |
Автор | |||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Sekako deka e dobro za Makedonija da vleze vo EU i Nato. No, ako Grcija od nas bara da ni go smeni imeto i identitetot, toa ne e dobro za Makedonija i za Makedonskiot narod. Ne se soglasuvam deka politicarite go pravat evroskepticizmot. Gragjanite, posebno makedonskiot narod se skepticni sprema EU zaradi stavot na Grcija kon nas. Politicarite se edinstveni i site politicki partii sakaat Makedonija da vleze vo EU i vo Nato. No,na site nas treba da ni bide jasno deka vlezot vo EU i Nato ne e vlez vo Rajot i pregolema e cenata ako se odreceme od imeto i nacijata i jazikot, a za vozvrat dobivame mnogu malku! Zatoa, baranjata na Grcija se tokmu toa: UCENA I REKETIRANJE |
|||
Buggyman
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сеуште никој не покажа официјален документ дека станува збор за промена на идентитетот и јазикот. Кога тој документ (официјален) ке се покаже, не верувам дека и еден Македонец во светот ке се согласи за промена на името и јазикот.
Сега сме само ФИРОМ во ОН, без разлика колку земји не признале под името Република Македонија ние сеуште официјално сме ФИРОМ. Дали е тоа вистинското име на државата? Во ОН никогаш не сме примени под нашето уставно име, ние според нив не ни постоиме според нашето уставно име колку и да е нашата желба за тоа. Дали би имале можност да учествуваме во меѓународните ацоцијации без легитимитетот на он? НЕ. Ниту нашата репрезентација би можела да учествува во некој меѓународен натпревар а да не говорам за важните институции. Има една дилема кај мене, ако сите тие 120 и нешто земји изгласаат Македонија да го користи уставното име, ние со тоа ке имаме легитимитет и немаме што со Грција ниту да преговараме а најмалку да раговараме со нив. За жал, пшоради тоа де јуре, потпишавме ОРО со кое ке мораме да го одиграме до крај, со мудрост секако. Ако нашите политичари лобираат низ светот, ако лобираат?, тогаш нека се потрудат да поработат повеќе на тоа а не само да плачеме како мали деца ете како Грција нас не блокира во сите меѓународни институции. Затоа не би ги мешал појмовите име на држава, идентитет и јазик. Државата/те се политичка творба, додека идентитетот е нешто вродено. За јазикот не би бил толку гласен колку за идентитетот бидејки јазикот ние од словенската група на јазици а тие се крстени во повеќе видови НО сепак е пожелно да е Македонски. Политичарите се виновни, јас длабоко ВЕРУВАМ во тоа. |
|||
Homo homini lupus est...
|
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ednostavno,..i ova e unikatno ,..megju site do sega shto se tamu i i onie koi tek sakaat da bidat tamu ! |
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||
Buggyman
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Можеби КингДавид е во право, и мислам дека е во право. Јас никогаш не сум слуѓнал убаво мислење за ЕУ и НАТО од соседите, пријателите, роднините. Сем старата к*рва, двојни стандарди, нешто убаво да се каже е реткост. Затоа верувам дека е во право. тоа жто анкетите говорат е само моментална фингирана анкета. Ако некој сака да има дури 100% како во Ирак, доволно е да излезе со таква фингирана анкета и ете ти процент. Ние сме најдобрата анкета и форумите, тука можеш да прочиташ мислење. |
|||
Homo homini lupus est...
|
|||
Maznik
Група Регистриран: 03.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 72 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Segashnata vladeachka partija pobedi na poslednite parlamentarni izbori, vo golem del i blagodarejki na ponudenata programa (napishana i dostavena).
Ako pravno gi gledame rabotite, bilo koj gragjanin na R. Makedonija, dokolku se gleda sebesi kako izmamen ili izmanipuliran ili pak doveden vo zabluda od rabotata na vladata po odnos na nametnatiot spor shto go ima R. Grcija so nasheto ustavno ime, ili pak po nekoe drugo prashanje, a toa e navedeno vo programata na vladeachkata partija, no sprotivno od zacrtanoto vladata postapuva, TOGASH gragjaninot IMA PRAVO da ja tuzhi VLADATA. Kako dokaz mozhe da ja koristi programata ,, PRERODBA .... i t.n.,,. Sekoe zdruzhuvanje na gragjanite za podnesuvanjeto na tuzhba e povolno. E... sega : doktorite po pravni nauki vo opozicionite partii, osobeno vo najgolemata, ova sovrsheno dobro go znaat. Togash zoshto ne prevzemat neshto vo taa nasoka za da ja soborat vlasta i gi reshat problemite? Odgovorot da ne e : ,,Vlasta da se srushi po sekoja cena , no i nie nemame reshenie,, Narodot znae , mnogu dobro znae, i dvapati na parlamentarnite izbori si kazha shto misli, pa ednash na lokalnite izbori si kazha shto misli i na krajot i na pretsedatelskite izbori si kazha shto misli. I toa so pravo. Patetichni se obidite na ,,podrzhanite,, opozicioneri, no i smeshni se nekoi od ,,podrzhuvachite,, na pozicionerite. Aman,, ostavete ne raat da rabotime.!!! Dosta so mediumsko prepukuvanje i koristenje na ,,radio Mile..vi,, i rekla-kazala muabeti. Dajte repriza na ,,Monti pajton,, namesto Vash*te port-paroli. VI BLAGODARIME .... -narodot |
|||
marsovec
Сениор Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
За пасош сто илјади станаа бугари? Тие сега се најгласни - најголем дел од власта ги имаат овие пасоши? Кој што продава - или т.н. патриоти продаваат м*да за бубрези? Изменето од marsovec - 03.Јуни.2010 во 10:01 |
|||
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
|||
Buggyman
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
1 болдирано... Автрија Остерајх или источно Германско кралство како требало да биде. Фрнкрајх или Франција, требала да се вика земјата на галите... 2 болдирано, никаде не пишува за менување на идентитетот... http://untreaty.un.org/unts/120001_144071/6/3/00004456.pdf |
|||
Homo homini lupus est...
|
|||
Maznik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Poradi prekrshuvanjeto na ,, C - article 11 - 1 ,, od Interim Accord , od 13 Sep 1995 god. od strana na prvata strana ( Grcija), a so toa i e nanesena ogromna shteta na vtorata strana (FYRO. Macedonia)=> INTERIM ACCORD - ot, poveke NE E VALIDEN. |
|||
Buggyman
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не можам да разберам како може да се прави компарација помеѓу политичка одлука и идентитет на една индивидуа. Тоа навистина нема смисол. Значи никако не можеме да се фокусираме на детал, секогаш се мешаат работите како примерот со личното име. Каква врска има личното име со името на државата? Тоа е момент кога остануваме без аргументи и одиме на емоции и мешање на личности. Ваквиот настап сум го забележал не само кај граѓаните, истото е и кај луѓето во политиката кога остануваат без никаков аргумент тогаш ја префрлуваат темата. Ако ги погледнеме таканаречените дебати и темите на дебатите, се се започнува со темата и после првото прашање ниту една дебата немала завршница. Секогаш завршуваат со две скарани страни, со тешки навреди кон личноста но никако серионо да се допре до проблемот. Исто како да говориме за реката Вардар и нејзината убавина и одеднаш почнуваме да анализираме како бунарот на Славко има кофа која е со дупки. Сите ние од емотивна страна велиме НЕ за промена на името и СТОП за преговорите, сепак би сакал да знам што потоа. Дали некој ни кажал дали има алтрнатива во случај на стопирање на преговорите. Каков е планот за развој на земјата во тој случај, кои се идните партнери во економијата? Во кој правец ке се движиме? Да се разбереме, не секој од нас е дел од власта и опозицијата (за себе говорам, тотално сум неутрален) и секако имам право знам што ме чека во иднината. Како родител сакам да си ја обезбедам иднината на најблиските, а не да чекам што ми подготвува некој од власта која е избрана баш од овој народ. Ако последната информација дека власта се спрема за нови вработувања од буџетот на Р.М. (едните велат 5000 другите многу повеќе) се прашувам, дали моите деца во иднината која доаѓа ке најдат некоја работа за да си имаат свои семејства. Не е така едноставно како што многумина мислат, многумина размислуваат за заминување од земјава бидејки не гледаат алтернатива дома, во земјата каде се родил. Голем дел од нашето население веќе аплицира за заминување во Канада, Австралија, со помош од роднините кој веќе таму живеат. Информацијата може лесно да се провери во Фед екс каде многумина ги испраќаат своите апликации. Дали е и тоа решение? Што ке вреди сево ова ако немаме население? Ако одиме со емоции, ова беше исто така пишано со емоции. Не велам дека треба да ги послушаме Грците и да смениме се тие што сакаат, поентата ми беше дека ние немаме алтернативен план и водиме политика (политика? што е тоа?) која за мене е неразбирлива, без план, без алтернатива живеејќи ден за ден, но до кога? |
|||
Homo homini lupus est...
|
|||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Имаше едно манипулаторче на една телевизија , можно е да си инспириран од него. Манипулаторчето кога му рекоa дека е невидено на некоја земја да и се наложува промена на име, се дрзна да кажува како со сила и наметнале на друга држава (баш истиот пример што ти го пишуваш за Австрија) - и тоа е оправдување за ние да направиме промена. Демек ако на некој некаде му ја силуваат жената и тој треба да дозволи да ја силуваат неговата. Перверзии во тој стил пробуваше да протурка. Кои ти се мотивите такви аргументи да прикажуваш - ако на некоја земја и било нанесено зло некогаш и ние да треба да сме солидарни за да и ја ублажиме болката - не знам, може да појасниш. p.s. Баш ме интересира тој пример со Австрија , мислам дека во контекст на темата е и не би се сметало за офтопик. Изменето од depo - 06.Јуни.2010 во 19:21 |
|||
Buggyman
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Прочитај го коментарот пред твојот и ке ти биде јасно.
Изменето од Buggyman - 06.Јуни.2010 во 21:21 |
|||
Homo homini lupus est...
|
|||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сепак не одговори за примерот со Австрија и Франција во кој ти сакаше да кажеш дека имало и други што принудно менувале име а што мислам дека не е така, па демантирај со аргументи или може да се согласиш дека тоа тврдење не е вистина. Секако дури и да би било вистина тоа не е никаков аргумент за промена на име туку пример кој не треба да служи за пример.
Го причитав коментарот што ми го посочуваш уште пред да те цитирам. Нема што да ти замерам за тоа што сакаш да знаеш во кој правец се движи државата. Но тоа што пишуваш за мешање баби и жаби ти се состоеше и во постот што ти го цитирав затоа само на тоа ти пишав коментар. Значи кога си за тоа да не се мешаат работи , не мешај не со друга земја. Твое право си е да сакаш промена на име, кој акт според мене како што сум кажал неколкупати е велепредавство во секаква смисла. Но не би требало тоа да се прави врз основа на измислици на луѓе кои најверојатно се платени да ги шират тие измислици бидејќи нема друго логичко објаснување за такво нешто. |
|||
Buggyman
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Што е за тебе велепредавтсво, државата да го држи народот како жив штит на поедини политички суети или обратно? Дали за тебе граѓаните постојат за државата или државата се создава за заштита на своите граѓани. Ти не можеш да осудуваш никого, ниту да помислуваш за таканаречени велепредавства бидејки тоа може да биде од една индивидуа (политичка) а не од илјадници луѓе (граѓани) кој размислуваат поинаку од тебе. Актот на обвинување е последен аргумент бидејки милуваш за аргументи. Изнеси ти друг аргумент дека иднината на граѓаните ке биде светла во следните 20 год и понатаму дури тогаш можеш да осудуваш за таканаречено велепредавство. Од друга страна можеме сите ние да лепиме етикети, како пример ке речам дека мене не ми одговара радикално екстремно десничарско размислување. За мојот претходен коментар во врска со Австрија и Франција нема да го коментирам бидејки нема да се дојде до крајната цел, негирањата и менувањето на темите ке бидат многу и целиот форум ке нема место како и за аргументирањата за антички и словенски народ. Каде завршува аргументацијата таму започнува обвинувањето. Како и последниот пример со велепредавтсвото. Сепак останува една голема празнина, КАДЕ ПОНАТАМУ, во кој правец одиме? Изменето од Buggyman - 06.Јуни.2010 во 23:13 |
|||
Homo homini lupus est...
|
|||
Maznik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Gandi - izmot kako oblik na nenasilna komunikacija i akcija do iznaogjanje na reshenie, NE sekogash podrazbira linija na pomal otpor i slepo prifakjanje na uslovite na ,, siledzijata,, t. e. pojakata strana. Rabotata e vo toa da se ostane dosleden na sopstvenata vistina i sochuvuvanje na dignitetot preku silata na argumentot. Argumentot (argumentite) se na nasha strana vo nametnatiot spor. I prijatelskite 127 drzhavi ili potochno povekje od 2/3 od choveshtvoto go potvrduva toa. Zatoa spokojno moj narode, ne potkleknuvajte pred nichij skepticizam za toa dali ke ne bide ili ne, NAS NE IMA i toa kolku sme tolku sme dovolno sme. <<BOG DA JA BLAGOSLOVI MAKEDONIJA I NEJZINITE ZHITELI>> |
|||
Внеси реплика | страница <1 4950515253 184> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |