|
Лустрација и кога ќе се проветриме? |
Внеси реплика | страница <1 1415161718 26> |
Автор | |||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Конечно после триста перипетии, де немање ова, де немање она - почна со работа Комисијата за лустрација, со големо задоцнување, бидејќи имаше обврска да ги провери сите државни функционери и оние кои за таа функција се кандидираат уште пред изборите.
Сега се надмудруваат со Архивот на Југославија во Белград дали може да се подигнат досиејата од тајните служби кои таму се чуваат, овие пак велат дека тие досиеја никој од Македонија и не ги побарал...? Очигледно е дека процесот на лустрација до сега се оспоруваше и кочеше на секој можен начин, па дури и со поднесоци до Уставен суд за неуставност на некои одредби од законот. Нашите кодоши направија и ќе направат се да се спасат од судот на јавноста, бидејќи од вистинските судови веќе и законски се спасени. Да видиме дали после се’ од целата лакрдија ќе излезе на виделина некоја лустрирана глава или оние позвучните и помоќни имиња веќе навреме се спасиле од столбот на срамот, со бришење на нивните имиња од срамните тефтери?! |
|||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во сенка на разноразни информации помина и веста за немањето кодоши во редовите на нашата политичка елита. Сега ке си спијат раат
Политичката елита лустрирана |
|||
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
еваллаа, машаллла
|
|||
bimba
Нов член Регистриран: 26.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 15 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
аирлија нека е..има една народна Баве ама не Заборава
|
|||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Како што и се очекуваше, Уставниот Суд укина неколку одредби од законот за лустрација, со што ги поштеди модерните кодоши од периодот на македонската дваесетгодишна транзиција, сега ќе можат мирно да спијат:
Ќе се лустрира до ноември 1991, а не до 2008 |
|||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Никогаш кај нас нема да почне процесот.Оти ако почни ќе треба да изградиме еден град за затвореници со приближно 500000 илјади кодоши
|
|||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|||
Polar Bear
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
После двеипол години, сеуште сум за КАСТРАЦИЈА...
|
|||
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
taka da ima lov na komunjarski kodoshi znaci kodoshea po pat na glasanje demokratsko ej ne e lesno da si star kodosh, |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
novace
Сениор Регистриран: 06.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 3067 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Добил азил во Канада оти го шпионирале во Македонија
Македонец добил политички азил во Канада поради следење од тајните служби во 90-тите. Лустрацијата сега по одлуката на Уставниот суд нема да важи за неговите кодоши. Станува збор за слуачјот со Кумановецот Јордан Петровски. „Македонија е единствена земја во 21-иот век чиј државјанин добил политички азил поради следење од тајните служби. Наредбата била издадена од тогашниот министер за внатрешни Фрчковски, а мотивот за оперативната обработка бил од политички причини.“ – вели новинарот Александар Дамовски. Случајот со Петровски, според Дамовски и останатите дискутанти на трибината на институтот Павел Шатев на тема лустрација, е доказ дека лустрацијата треба да важи и за перидот на транзицијата, а не само до 91-ва и промена на системот и носењето на новиот Устав. Тајните служби и понатаму продолжиле да си работат по комунистички терк, а тоа уставните судии не го зеле во предвид. „Јас бев и претседател и член на комисијата за заштита на човекови права во Собранието и таму добивме, најдовме докази и документи дека тоа продолжило и по 91-та.“- изјави предлагачот на законот за лустрација, пратеникот Стојан Андов. Одлуката на Уставниот суд лустрацијата да се изведува само 91-вата е повратен удар на кодошите кои сакаат да ги задржат позициите и понатаму да го трујат системот- тврди Бонева од ВМРО-ДПМНЕ. „Со лустрација ќе го исчистат својот живот и оние што кодошеле и оние што наредувале. Тие имаат вградено чип дека тоа треба да го прават и може и понатаму да продолжат да кодошат, ама не од чиста совест туку затоа што така се диригирани. Еднаш соработник- секогаш со тајните служби- вели старото правило.“- објасни Бонева. „Тоа е како вирус во компјутер, доколку не се спречи и уништи ќе падне целиот систем. А државата нема да оди напред.“- рече професорот Звонимир Јанкуловски. Уставниот суд пред два дена ја укина одредбата од законот за лустрација и го ограничи таа да се врши само до 91-ва, а не и за време на транзицијата. Миомир Серафиновиќ Канал 5 |
|||
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
|||
novace
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Никако да се... конечно нели „разбере„....КОЈ кај нас ја „кочи„ ЛУСТРАЦИЈАТА..односно „освелување„ (луфтирање некој би кажал) на веќе светлите ликови на нашите ептен мудри водачи...и во минатото..но и денес...хаха
Тука (веќе) се препознаени (од новинарот)...некои од „чинителите„..а кои сеуште нели..одлучуваат за нашата судбина и (ептен светла) иднина
И лустрацијата бавна како транзицијата
|
|||
|
|||
novace
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Можеби си радикален..за мој вкус нели..но како да имаш донекаде и право..на таквото мислење.
Прочитај(те) зашто тоа и така го мислам..
|
|||
|
|||
marsovec
Сениор Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Немојте луѓе, пола Македонија кастрати.... |
|||
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
|||
novace
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Се одред КОДОШИ ....сигурно си мислиш бре marsovec..хаха
|
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 1415161718 26> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |