IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Преговори за името
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Преговори за името

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4647484950 184>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
Maznik Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 03.Декември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 72
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maznik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 00:14

R. Makedonija mozhe da stane chlenka na NATO i EU so novo privremeno ime koe ke bide zamena za segashnoto FYROM koe namesto dosegashnoto opisno (bivsha ......) mozhe da e so geografska odrednica.
Za da istoto ne odi na referendum vo R. Makedonija, a i da ne predizvikuva ustavni promeni kako i da ja zadovoli prvata strana vo sporot (R. Grcija), za istoto mora da se donese rezolucija vo sovetot za bezbednost pri UN. Taka i site onie drzhavi koi dosega ne imaat priznato pod ustavnoto ime, nemora nishto ( ako ne sakaat) da menuvaa vo bilateralnite odnosi.
E, za da se stigne do UN, mora zdrava diplomatska bitka koja Makedonskata diplomatija , podrzhana od iskusnite diplomati od drzhavi bliski (sponzori vo ova prashanje ) vo ovie momenti odlichno se odviva.
Zatoa nejasni ni se vnatreshnite (vo R. Makedonija ) javni debati, kolumni i kakvi ushte ne diskusii, koi povekje ni se shtetni vo celiot proces, otkolku diplomatskite pritisoci.
No edno e sigurno :
<<   PAZARENJE N E M A   I N E M A DA I M A >>

<< BOG DA JA BLAGOSLOVI MAKEDONIJA I NEJZINITE ZHITELI >>

Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 01:35
Брза, јас пишувам за анкетата, за ставовите на македонскиот граѓанин, така како што се изјаснил. Мојата логика, како Македонка вика дека прво треба да се бранат сопствените национални интереси, а како такви ги сметам и влегувањето во ЕУ и НАТО, но од друга страна и зачувувањето на уставното име.

Твојата логика гледам ти наложува да ги правдаш грчките интереси и ставови: да си го смениме кумот (а кој ни е кумотзбунетост), правото на вето (за кое не сме смееле да се лутиме, иако тие потпишале во спогодбата дека нема да ни попречуваат интеграции)...? Ако тоа го гледаш како каприц (што и е), зарем треба заради удоволување на грчкиот каприц да си го смениме името? И после? По нив ќе следи Бугарија со удоволување некој нивни каприц, по истиот пример искористувајќи го правото на вето... Па некој трет... И кај ќе ни биде крајот?

Не знам што е пологично: да го браниш прво сопствениот интерес или да го правдаш туѓиот?

Изменето од Анастеа - 30.Мај.2010 во 01:35
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maznik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 01:53

Grcite po prashanjeto na sporot se edinstveni vo nelogichnite baranja od R. Makedonija.
No kaj nas im uspea "Divide et impera".
Zhalosno e shto toa im uspeva, no samo do nekade.
Sigurno nema da vliae na krajniot ishod.
Toa samo ja potvrduva losho vodenata politika vo `90 godini od minatiot vek koga golem del od Makedonskata intelegencija se iseluvashe vo stranstvo (brain drain),
pa sega nema dovolno od onie koi mozhat da se sprotistavat so logichno izdrzhani argumenti.
Sekoja chest na iskluchocite.
Кон врв
dras Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2007
Поени: 858
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dras Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 11:34
Originally posted by Maznik Maznik напиша:

R. Makedonija mozhe da stane chlenka na NATO i EU so novo privremeno ime koe ke bide zamena za segashnoto FYROM koe namesto dosegashnoto opisno (bivsha ......) mozhe da e so geografska odrednica.
Za da istoto ne odi na referendum vo R. Makedonija, a i da ne predizvikuva ustavni promeni kako i da ja zadovoli prvata strana vo sporot (R. Grcija), za istoto mora da se donese rezolucija vo sovetot za bezbednost pri UN. Taka i site onie drzhavi koi dosega ne imaat priznato pod ustavnoto ime, nemora nishto ( ako ne sakaat) da menuvaa vo bilateralnite odnosi.
E, za da se stigne do UN, mora zdrava diplomatska bitka koja Makedonskata diplomatija , podrzhana od iskusnite diplomati od drzhavi bliski (sponzori vo ova prashanje ) vo ovie momenti odlichno se odviva.
Zatoa nejasni ni se vnatreshnite (vo R. Makedonija ) javni debati, kolumni i kakvi ushte ne diskusii, koi povekje ni se shtetni vo celiot proces, otkolku diplomatskite pritisoci.
No edno e sigurno :
<<   PAZARENJE N E M A   I N E M A DA I M A >>

<< BOG DA JA BLAGOSLOVI MAKEDONIJA I NEJZINITE ZHITELI >>

...на повидок едно интересно размислување!?,....., без логиката која ни ја презентираат оние кои се на власт,.... дека татковината на нашите “прадедовци“ била центар на светот,...во античкиот период,... а денес најголем крстопат на балканот!?, па затоа ние како „директни“ наследници итн...итн!?...,....Идејата со ново ПРИВРЕМЕНО име со „географска одредница“ секако без влијание во прашањата од другите сфери како, идентитет , јазик, култура итн.,.... како премин, кон пообјективни и поефикасни преговори со Грција и овозможување на правата на РМ за откочување на процесите за ЕУ и НАТО,....секако е корисна,.... но дали има волја кај „Владеачката Компанија“,...и дали истата има капцитет да излобира доволен број на наши странски подржувачи, за нејзино реализирање!?...или пак и една ваква идеја е спротивна од Патриоско- Корисничката агенда на владеачката гарнитура?....
....но едно е сигурно европските гласноговорници и советници праќаат јасна порака:....ПАЗАРЕЊЕ НЕМА ДА ИМА.... земи или остави,....сега секако се на потез младите надобудни македонски дипломати!.....време е можеби популистичките ОСТВАРУВАМЕ,..., „лопати“ да се заменат со по корисни работи,...на пр. водење вистинска надворешна политика,....„ионака ништо не остварија“
Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 17:47
Originally posted by Maznik Maznik напиша:

Grcite po prashanjeto na sporot se edinstveni vo nelogichnite baranja od R. Makedonija.
No kaj nas im uspea "Divide et impera".
Zhalosno e shto toa im uspeva, no samo do nekade.
Sigurno nema da vliae na krajniot ishod.
Toa samo ja potvrduva losho vodenata politika vo `90 godini od minatiot vek koga golem del od Makedonskata intelegencija se iseluvashe vo stranstvo (brain drain),
pa sega nema dovolno od onie koi mozhat da se sprotistavat so logichno izdrzhani argumenti.
Sekoja chest na iskluchocite.

НЕ Е ТОЧНО...

И во Грција има кругови, граѓански организации кои не се противат за името на Р. Македонија. Вакви тврди одговори е само манипулација и замајување на вистината.

Во право си за иселувањето на Македонската интелегенција, но тука не ни се криви ниту Грците, ниту Бугарите.... самите сме си криви. Ако во целиот нормален свет важи правилото дека државата постои за заштита на граѓаните, кај нас тоа правило е обратно, кај нас граѓаните постојат за државата. Затоа да не ти е чудно зошто таа интелегенија ја напушта својата матица. Убаво кажано, интелегенција, размислил и разбрал дека тука нема просперитет и пуфффффф.... фатил магла....

Изменето од Buggyman - 30.Мај.2010 во 17:48
Homo homini lupus est...
Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 18:00
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Брза, јас пишувам за анкетата, за ставовите на македонскиот граѓанин, така како што се изјаснил. Мојата логика, како Македонка вика дека прво треба да се бранат сопствените национални интереси, а како такви ги сметам и влегувањето во ЕУ и НАТО, но од друга страна и зачувувањето на уставното име.Твојата логика гледам ти наложува да ги правдаш грчките интереси и ставови: да си го смениме кумот (а кој ни е кумотзбунетост), правото на вето (за кое не сме смееле да се лутиме, иако тие потпишале во спогодбата дека нема да ни попречуваат интеграции)...? Ако тоа го гледаш како каприц (што и е), зарем треба заради удоволување на грчкиот каприц да си го смениме името? И после? По нив ќе следи Бугарија со удоволување некој нивни каприц, по истиот пример искористувајќи го правото на вето... Па некој трет... И кај ќе ни биде крајот?Не знам што е пологично: да го браниш прво сопствениот интерес или да го правдаш туѓиот? 

Во право си кога велиш дека треба прво да си го браниш својот интерес. Дали некој од актуелната влада објавил документ што точно се преговара?
Дали некој од актуелната власт има резервен план? Дали има одредница на целите и каде ако не во ЕУ? Дали ке мораме да ги користиме истите стандарди во трговијата кон ЕУ и нивните членки? Дали има начин за излез од овој "ќор-сокак" наречен преговори?

Ако сме за прекин на преговорите нека биде така, но нека биде транспарентно а не да се крие од граѓаните за да секој од нас размисли за свои алтернативи и за својата иднина, тоа е наше право да знаеме, затоа се избрани за да ни кажат во кој правец не водат а не да не залажуваат.

Дали на оваа или која било влада им е јасно дека се деструктивни кон општеството?

Ништо не барам сем да бидат транспарентни. Како и да е, мислам дека еден ден ке ни сервираат чинија, и ке речат дека нема ништо друго на менито!!

Изменето од Buggyman - 30.Мај.2010 во 18:02
Homo homini lupus est...
Кон врв
marsovec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2010
Поени: 3378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 19:10
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Брза, јас пишувам за анкетата, за ставовите на македонскиот граѓанин, така како што се изјаснил. Мојата логика, како Македонка вика дека прво треба да се бранат сопствените национални интереси, а како такви ги сметам и влегувањето во ЕУ и НАТО, но од друга страна и зачувувањето на уставното име.Твојата логика гледам ти наложува да ги правдаш грчките интереси и ставови: да си го смениме кумот (а кој ни е кумотзбунетост), правото на вето (за кое не сме смееле да се лутиме, иако тие потпишале во спогодбата дека нема да ни попречуваат интеграции)...? Ако тоа го гледаш како каприц (што и е), зарем треба заради удоволување на грчкиот каприц да си го смениме името? И после? По нив ќе следи Бугарија со удоволување некој нивни каприц, по истиот пример искористувајќи го правото на вето... Па некој трет... И кај ќе ни биде крајот?Не знам што е пологично: да го браниш прво сопствениот интерес или да го правдаш туѓиот? 

Во право си кога велиш дека треба прво да си го браниш својот интерес. Дали некој од актуелната влада објавил документ што точно се преговара?
Дали некој од актуелната власт има резервен план? Дали има одредница на целите и каде ако не во ЕУ? Дали ке мораме да ги користиме истите стандарди во трговијата кон ЕУ и нивните членки? Дали има начин за излез од овој "ќор-сокак" наречен преговори?

Ако сме за прекин на преговорите нека биде така, но нека биде транспарентно а не да се крие од граѓаните за да секој од нас размисли за свои алтернативи и за својата иднина, тоа е наше право да знаеме, затоа се избрани за да ни кажат во кој правец не водат а не да не залажуваат.

Дали на оваа или која било влада им е јасно дека се деструктивни кон општеството?

Ништо не барам сем да бидат транспарентни. Како и да е, мислам дека еден ден ке ни сервираат чинија, и ке речат дека нема ништо друго на менито!!

Sakam da ja prepoznaam politikata na vlasta, da znam sto ni spremaat na nas obicnite luge.Ako tie si gi spremaat koferite sto da pravime nie.Ako imaat re[enie kakvo i da e neka ko izlozat. Vaka ne davam, e najgolemiot i velicestven poteg? ta toa moze sekoj da go izjavi, narocno isfrustrirana edinka. Vo prasawe e drzavata i ne e se taka prosto.Treba da se prezemaat ;ekori a ne da se davaat izjavi i da se zemaat krediti za rasfrlawe so tugi pari.
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
Кон врв
computer Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Патриот

Регистриран: 25.Март.2010
Поени: 504
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај computer Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 19:20
Пак ќе повторам - никакво менување на името! Од каде им право на грците да бараат промена на името? Македонија сме биле, Македонија сме, Македонија ќе останеме одсекогаш и засекогаш! 
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maznik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2010 во 23:02
Pochituvan ,,dras,, postot na koj me komentirate e ideja postara od 6 meseci. vo chie sozdavanje lichno uchestvuvav, no ne e moja nitu pripagja na poedinec. Pokasno (pred okolu 3-4 meseci) razrabotena e nadvor od Makedonija od vrvni poznavachi na megjunarodnoto pravo, i diplomatijata, a i e podrzhana od vladata na edna drzhava-sponzor na R. Makedonija. Istata ke bide aktuelna samo ako i poslednite obidi za sozdavanje na ,,popustliva vnatreshna kritichna masa,, bidat neuspeshni vo R. Makedonija.
Zatoa kontraverzni Vi izgledaat optimistichkite izjavi na nekoi diplomati, i faktichkata sostojba. No shto da se pravi , takva e diplomatijata.
Ova shto jas go pishuvam e samo moj lichen skromen doprinos kon kreiranjeto na javnoto mislenje, za koe patem recheno nitu sum platen nitu sakam bilo koj da me plakja ili da imam odreden benefit. Jas toa go chustvuvam kako obvrska.
(I love you all,I`ve been Blessed to have you in my life,Much love & light,always your - macedonia ...)

<<BOG DA JA BLAGOSLOVI MAKEDONIJA I NEJZINITE ZHITELI>>

Изменето од Maznik - 30.Мај.2010 во 23:07
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2010 во 01:54
Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Ако за многу други работи Груевски не ми се допаѓа, по прашањето за името морам да признаам дека за решителноста и непопустливоста која ја покажа (барем досега) му оддавам признание, како и за одлуката да ги праша или консултира граѓаните за мислење.
Во тој контекст, неговата изјава што пред малку ја прочитав:

Не постои закана која може да не натера да направиме штета на државните и на националните интереси, во однос на името и во однос на интегритетот. Не знам како да им објаснам дека во оваа држава, освен политичари и влада, има и два милиони живи души, кои размислуваат со своја глава, имаат свои потреби, имаат свои ставови и свои чувства и јас не знам што планираат со нив.

-Овој народ, а не политичарите и колумнистите или мисионерите, овој народ, каков, таков е господар на овој простор и тој одлучува за своето име и за својот идентитет“.

Ако си достои на зборот.да

Кон врв
MyWay Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Регистриран: 05.Септември.2008
Локација: Aruba
Поени: 23914
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2010 во 14:07
Не постои закана која може да не натера да направиме штета на државните и на националните интереси, во однос на името и во однос на интегритетот. Не знам како да им објаснам дека во оваа држава, освен политичари и влада, има и два милиони живи души, кои размислуваат со своја глава, имаат свои потреби, имаат свои ставови и свои чувства и јас не знам што планираат со нив. -Овој народ, а не политичарите и колумнистите или мисионерите, овој народ, каков, таков е господар на овој простор и тој одлучува за своето име и за својот идентитет“.

Ќе си достои на зборот, нормално ако размислуваше поинаку човекот до сега кој знае како ќе се викавме....респектда

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2010 во 14:08
Билјана Ванковска, многу ми се допадна колумната, ќе ја пренесам во целост.
“Веднаш да ви кажам дека престанувам да бидам фина“ намигнување

Ad hominem - сé по список...

Нека речат дека е ова колумна со непотребни емоции во време кога се потребни рационални и „храбри“ одлуки. Но разумот зборува и низ срцето, а храброст е да покажеш дека си од крв и од месо, дека реагираш со непокор кон надворешните дресури, и дека јавните политики се за луѓе кои сакаат да бидат слободни, а не за луѓе минати низ шок-терапија!

Прагот на толеранција кај луѓето е различен, па оваа колумна можете да ја земете и како показател на мојот (веќе пробиен) праг. Ги апстрахирам минатите години и се фокусирам само на последниве месеци на забрзано центрифугирање во перењето мозоци. Веднаш да ви кажам дека престанувам да бидам фина. И онака веќе ми вадат муабети, ни помалку ни повеќе, туку дека Груевски лично ми нарачува колумни и ме плаќа, па барем нека ги јаде јанѕа колку ли сум платена кога зборувам без ракавици. (А ги јаде јанѕа комерцијално и коњуктурно ориентираните „интелектуалци“, кои не можат ни да замислат да направат нешто без (трансакциска или сива сметка). Баукот од пишување ад хоминем како највисок грев е нешто што веќе претставува параван за вистинска критика. Демек, се пишувало за идеи и за визии, а не за луѓе и нивните (не)карактери... А што е со нелуѓе? Што со искомпромитирани величини, кои само заради домашното воспитување и од култура сé уште ги персираме и ги игнорираме дека се директно одговорни за ова дереџе? Затоа, тргнувам со сé по список (мој личен, не се плашете, не е список за егзекуција). Еве ја еволуцијата на настани, кои за само неколку дена ми ги разбудија сите дамари, ми ги освежија сите болки на моите предци, за кои не сум ни сакала да мислам (нели, како интелектуалка, треба да гледам само напред, како коњот на кој му е ставен оглавник - ни лево, ни десно, само напред, кон светлата иднина...). Нека речат дека е ова колумна со непотребни емоции во време кога се потребни рационални и „храбри“ одлуки. Но разумот зборува и низ срцето, а храброст е да покажеш дека си од крв и од месо, дека реагираш со непокор кон надворешните дресури, и дека јавните политики се за луѓе кои сакаат да бидат слободни, а не за луѓе минати низ шок-терапија!

Читам, така, по странските медиуми извештаи за славното „истражување“ на „Дневник“, кога - оп! За електронски медиум на англиски јазик, среќавам јазичка иновација за некакви self-declared Macedonians или варијанта на self-professed Macedonians, а потпишана реномираната дописничка од Брисел, Светлана Јовановска. И се чудам и се крстам (иако атеист)! Да е неука, да не знае англиски, да е странец, па да разберам дека и се слизнале незгодни термини, кои се крајно навредливи. Овие термини можат да се преведат само како „самопрогласени Македонци“, или Македонци кои можеби тоа и не се, ама така се изјаснуваат. (Со слична теза излезе и онаа срамота од бивш премиер, Бугарин/Бугарофил што-ли-е, чие име не сакам да го споменам, дури ни во ад хоминем варијанта). Насловот на написот беше за поделеноста на јавното мислење (околу проблемот со името), иако сите параметри (ако не ги спинувате резултатите) покажуваат дека (алелуја!) настанала хомогенизација на граѓаните, кои се доволно умни да ја направат разликата која францускиот и другите амбасадори не ја препознаваат (или глумат лудило). Едно е национален интерес (по прашањето на името, кое е дел на идентитетот); тоа што Фуере и Рикер кажуваат едноставно не одговара на она што го пишува во сите грчки позиции и јавни изјави од радикалниот Кофос, до умерениот и разумен новинар Пападакис. Сосема друга работа е интерес од стратегиска надворешно-политичка природа. Амбасадорот ја затркала топката на запрепастени дипломати и евробирократи од дотичното истражување. За чудо, Центарот за европско образование (така ли се викаше оној на Димовска?) „случајно“ го кани Талер да ни одржи лекција. Несвојствено за прибраните Словенци, тој целиот запенет ни кажува дека е потребна „едукација на јавноста“, која замислете се дрзнала да размислува поинаку од оние фантастично застрашувачки 99 отсто поддршка за евроинтеграциите! Тоа го кажува човек од земја во која референдумот за ЕУ/НАТО мина низ иглени уши! Зошто не го фаќа паника од соседите, Хрватите, кои мува не ги лази за ЕУ со 30-40 отсто поддршка?! На крајот, всушност, ја кажува работата заради која и дошол: нé потсети и нé застраши со „булдожерот“ Холбрук (поддржан од Обама, Хилари, Саркози и Меркел; чудно, не го спомена оној Ромпуј?). И во стилот на Црвенковски извика: „Ај да го видам оној маж кој нема да го послуша Холбрук!“ На ваквата опција, роговите веднаш си ги покажаа и нашиве дипломати (кога ги гледам кој се бил министер за надворешни работи не е ни чудно што сме на ова дереџе). Керим рече и жив остана - бара кумови, сведоци или нешто во тој стил. За што? Да ја омажат невестата и да и го сменат името? Па јас и кога се омажив не сменив име, а не пак Македонија! Неговиот колега Нато Ружин, на промоција на научна книга промовирана од американскиот амбасадор (што наука ќе беше тоа?!), покажа со прст на „ортодоксните бранители на името“ (јас еве волонтирам за оваа етикета). Како да не бидеш ортодоксен кога станува збор за изворно име? Знае ли Ружин што значи зборот ортодоксен? И останатата дипломатската братија загриза на идејата за „булдожерот“. Спасов се обиде да ја омекне работата бранејќи го македонскиот народ, па рече дека секој разумен човек е за НАТО и ЕУ. Еве, и овде волонтирам: не сум разумна и не ги сакам сé додека едно зборуваат, друго прават, спроведуваат двојни стандарди и користат јазик карактеристичен за мафијата (понуда која не можете да ја одбиете). Нема да ме натераат да го засакам Големиот брат! Според дотичните, јас сум некомпетентна и фала му на Бога за тоа. Не ги сакам ни нивната компетентност, одговорност и нечиста совест. Димитров ја продаваше Македонија за пари кај Тајван и ни нанесе невидена меѓународна штета! Да не заборавив некого? Ах, да! Она дуо-трио со колумната. По двоецот Солана/Рен, сега тројка (Филе, Талер и Шацимаркакис) пишува заедно (како ли успеваат? Јас имам проблем и сама кога пишувам колумна, а не пак некој да ми се меша во „манџата“). Велат „вашата земја“ и „т.н. спор за името“. Да не мислат дека имаме халуцинации? Шацимаркакис нека ја преведе на мајчиниот грчки и нека ја објави во Атина, ама со формулација „Македонија и вашата земја“. Ако досега помислував дека се можеби само неспретни, ама добронамерни, сега веќе ми е нејасна нервозата која ја покажуваат. Толку ли ги боли срцето што немаа да започнеме преговори? Па пречката е во нивниот двор, барем за името! Зошто да ја плаќаме цената за нивната неконзистентна политика, ветото и нивниот инфант террибле? Доволно сум стара за да го помнам центарот на моќ во Белград, но ако тој бараше едноумие, бриселскиов очекува безумие и мазохизам! За да го заокружам „списоков“ морам да го споменам и претседателот на МАНУ со „пофалбата на иднината“. Ја смениле ли песната? А само до вчера му се поклонуваа на премиерот-магистер за да им потпише книга! По толку разочарувања, единствената надеж ми се обичните граѓани - кои се, всушност, необични. За еден толку кроток народ, наоѓаат стамина за респект. Без оглед дали се за НАТО/ЕУ, лево или десно, тие ја знаат цената што треба да се плати. Карикатуристите карикираат: премиерот го прашува народот дали се за промена на името, а тој одговара „не“ со усните, а „да“ со стомаците. Нé сведуваат на дигестивен тракт, на анимална природа, нé плашат со глад и со војна. Еден колумнист во секоја колумна потпевнува, па и мене ми доаѓа онаа „Народе македонски, знаеш ли кој си, што си?“ Сакаш пари или човечки правдини? На душегрижниците во стилот на Брехт ќе им порачам: „Ако народот не е во право, едноставно најдете си друг народ!“

Авторката е универзитетски професор

Изменето од Анастеа - 31.Мај.2010 во 14:09
Кон врв
MyWay Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Регистриран: 05.Септември.2008
Локација: Aruba
Поени: 23914
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2010 во 14:14
Едно нешто ми остана неразјаснето...
Која беше стратегијата за решавање на спорот со името за 3 месеци, што опозоцијата ја кажуваше во пред изборните кампањи..Тоа ќе ми остане загатка КАКО ќе го решеа проблемот.Зошто ако се грижат толку за Македонија и за народот македонски не излезат со својата стратегија, да ја кажат и да се решат проблемот еднаш за секогаш....Освен ако стратегијата не е менување на името...(а 100% беше тоа)....да

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Кон врв
computer Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Патриот

Регистриран: 25.Март.2010
Поени: 504
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај computer Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2010 во 14:34
Originally posted by MyWay MyWay напиша:

Едно нешто ми остана неразјаснето...
Која беше стратегијата за решавање на спорот со името за 3 месеци, што опозоцијата ја кажуваше во пред изборните кампањи..Тоа ќе ми остане загатка КАКО ќе го решеа проблемот.Зошто ако се грижат толку за Македонија и за народот македонски не излезат со својата стратегија, да ја кажат и да се решат проблемот еднаш за секогаш....Освен ако стратегијата не е менување на името...(а 100% беше тоа)....да

Се согласувам потполно. Како тие планираа да го решат проблемот и зошто не ја кажаа својата стратегија? Или нивниот план беше менување на името (100%), или само на празно ломотеа? (и ова е точно). намигнување

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4647484950 184>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.