|
Индивидуи на изминатите 2 милениуми |
Внеси реплика | страница <1 203204205206207 217> |
Автор | |||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
Ninja 35
Модератор Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Гејша е традиционална јапонска забавувачка (танчарка, музичарка или пејачка) што игра улога на домаќинка или дама за придружба во определени околности во општествениот живот. Во денешно време има се помалку гејши во Јапонија, бидејќи процесот да се постане гејша е долг, строг и неприфатлив за модерните јапонски девојки. Гејшите мора да имаат многугодишна пракса во нивната струка пред да излезат во традиционалните јапонски ресторани (рјоотеи). Секоја гејша е член на дом (окија) од каде што ќе биде повикана да оди во рјоотеи во околината. Менаџерите на рестораните повикуваат гејша при барање на потрошувачите. Цената за да се повика една гејша е многу скапа. Секоја гејша мора да знае да пее, танцува, слика, да познава калиграфија и да знае да свири на неколку инструменти ...исто треба и да знае да разговара за актуелни случувања и да е добар познавач на уметноста и литературата....
Инаку првите гејши во почетокот на 17 век биле мажи, за подоцна околу средината на 18 век, да се појават и првите женски гејши....
|
|||
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|||
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
На средината од 50-тите години на 20-от век во Јапонија имало околу 40.000 гејши, но денес ги има одвај 1.000. Причина е намаленото интересирање за традиционалната уметност која, помеѓу младите, на големо ја заменуваат караоке и другите видови на современа технолошка забава.
Гејшите биле уметнички кои можеле да имаат мецени според свој избор, на кои можеле да им бидат љубовнички, а понекогаш и жени, затоа што овие ги плаќале трошоците за нивното образование и скапата опрема која претставува не мала ставка за низата од свилени рачно ткаени кимона. Младите не се потресуваат оти изумира цел еден свет. Меѓутоа, одделни заедници настојуваат- за да ја сочуваат традицијата- уметноста на гејшите да им ја прикажат на туристите и тоа да го прилагодат на нивниот џеб и во Кјото, старата престолнина на таинствениот свет на гејшите. Во квартот Кагуразака, во централниот дел на Токио, непрофитни организации настојуваат да понудат програми во кои гејши можат да и ја прикажат својата уметност на поширока публика. Тука гејшите, облечени за класичен танц и музика, свираат на инструменти со ритуална чајна церемонија. Во токискиот кварт Мукоѓима, ресторанот „Сак*раѓаја“ им нуди на групи од по 30-мина туристи вечера со перформанс на шест гејши за цена од околу 10.000 јени по лице, истакнува сопственикот на ресторанот Казуко Амемија. Гејшите обично биле „чираци“ во работата до својата 13-та година, а денес работат од 18-тата- освен во Кјото, каде што почнуваат од 15 години, за по повеќегодишна обука да можат да се занимаваат со занаетот кој бара строга обука како во однесувањето, исто така и во свирењето на шамисен, флаута и тапани, танц, пеење и уметност на служење на чај. Со лица прекриени со бела подлога, со шминка, со усни намачкани со црвен кармин и беспрекорни фризури, во повеќебојни скапи кимона, гејшите отсекогаш биле врни уметнички, кои заедно со лесна конверзација забавувале политичари и сопственици на фирми, заветувајќи се дека никогаш никому нема да му обелоденат за што тие пред нив разговарале. Да се биде гејша во Јапонија своевремено значело да се биде уметничка, да се познаваат традиционалниот танц и музиката и да се настапува на повик во ексклузивни резторани за имашни посетители, што не подразбирало автоматска согласност на љубов. Изменето од Andjelina - 17.Август.2010 во 00:09 |
|||
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
мали откритија - чаптер 8сум
. основа на ЛОГИКА та е – очекувај очекуванооснова на МУДРОСТА е – очекувај неочекуванооснова на ЉУБОВТА е- очекувај неможнооснова на ЖИВОТНОТО ИСКУСТВО е- не очекувај ништоИзменето од anakin - 25.Мај.2010 во 18:56 |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Параглајдер.....
Македонските параглајдеристи не ги посетуваат к*рсевите за безбедно управување со параглајдер, иако тие се бесплатни... Клубот „Букефал“ шест години едноподруго организира к*рс за безбедност при летањето со параглајдер. Обуката се одржува од мај до септември, во охридската туристичката населба Љубаниште. Досега повеќе од 200 параглајдеристи од странство ја завршиле обуката. За жал, никој од македонските параглајдеристи не го завршил овој к*рс.Кај секој параглајдерист постои страв од несреќа. Најчесто грешат неодговорните пилоти, кои не го пријавуваат летањето во матичниот клуб, во Управата за цивилна и воздушна пловидба за да се уверат за временските услови .... |
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
откритија чаптер 9евет
Изменето од anakin - 27.Мај.2010 во 20:57 |
|||
|
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
пивце
. Ако заглавите со некоја работа, прекинете и опнете едно пивце, потоа вратете и‘се на работата….. Ако ниту после пивцето не можете да најдете решење, прекинете пак, и опнете уште едно во комбинација со соленки, кикирики или гирици и вратете и’ се пак на работата со насмевка.. Ако и понатаму не можете да ја решите, тогаш не се разочарувајте, нема решење.. Некои работи и проблеми некогаш немаат решења, ама секогаш има некаде пивце у близина….Изменето од anakin - 27.Мај.2010 во 21:02 |
|||
|
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
.шо е со милионите сперматозоиди, кои не успеале во животот |
|||
|
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
neumesnost
e nekogas karakteristika na mnogu individui naprimer vakva
Изменето од anakin - 02.Јуни.2010 во 16:44 |
|||
|
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
julie ceasar
toj bil zabar narecen rimjanec i bil cezar , znaci vladeel vo triumvirat so Rim kaj koj vodat site patista osvoil pola svet so svoite legii i kjaril ona nasata kleopatra imal tri poznati izreki dojde vide i demek pobedil kocka e bachena i zar ti sine brute za julie po koj e i narecen naredniot mesec JULI hip hip hurej |
|||
|
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
koj ja napravi temava,..ich neinteresna?!
|
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
koj go e toa napravil????
|
|||
|
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
da bee,..koj?!...mme...sh!
|
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
па јас
кој би друг |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 203204205206207 217> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |