|
Колку долго се памети првата љубов? |
Внеси реплика | страница <1 910111213 14> |
Автор | |
Dobi-Insane
Нов член Регистриран: 23.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 24 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ZNA4I NE SUM IMALA EDNA VRSKA TUKU MNOGU...A TI NAJVEROJATNO USHTE NEZNAESH SHTO NAVISTINA E LJUBOV I ZATOA NE JA PAMETISH...JA SUM IMALA MNOOOOOGU VRSKI NO SAMO 2 LICNOSTI SUM SAKALA VO MOJOT ZIVOT I SEUSHTE MI SE VREZANI VO SRCETO I VEKE 2 GODINI GI PAMETAM I KE GI PAMETAM OTI ZA NIV SUM OSEKALA NESHTO PREMNOGU GOLEMO ZA DA GI ZABORAVAM TOLKU LESNO
|
|
Some mistakes are too much fun to only make once...
|
|
Gabriela_S
Модератор Регистриран: 22.Февруари.2008 Локација: On the stone Статус: Офлајн Поени: 21943 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
cel zivot
|
|
kiki_kiki
Сениор Регистриран: 21.Декември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1267 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
se dodeka ne ja zaboravis
|
|
Wonderful_Life
Сениор Амбициозна Бебушка Регистриран: 30.Декември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 7264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se pameti prvata ljubov cel zivot,sepak bilo prvo iskustvo
|
|
Gospod gi sozdal zenskite,zasto imal smisla za ubavina, a maskite zasto imal smisla za humor
|
|
Klapsomun
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2050 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Iskreno ne ni sakam da se navratam na minatoto bilo i pominalo zavrsena prikazna
|
|
Lady Blue
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8431 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Cel zivot be .... toa e nesto sto nikogas nema da go zaboravam .... kako i nisto drugo sto bilo PRVO vo zivotot ...... prviot baknez .... prviot seks...... prviot soprug ......
|
|
mmomirovski
Сениор Регистриран: 15.Септември.2008 Локација: Tuvalu Статус: Офлајн Поени: 1219 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Додека човек не го фати склероза
|
|
rigobet
Група Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 40 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas ja pametev do vtorata ljubov...t.e 2-3 dena.....
|
|
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ја паметам,мојата прва љубов сега ми е поблиска од кога било
|
|
И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв |
|
Omar
Сениор Too young to die... Регистриран: 22.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 12633 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зависи... И тоа многу зависи... Јас на пример сеуште ја помнам, ама ко ќе помислам која е причината заради која таа згасна едноставно ми се стемнува пред очи...
|
|
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
se pameti, duri i koga si ubeden deka si zaboravil na nea
|
|
Calipso
Модератор Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
|
Џо
Сениор Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
дур не се најде вистинска љубов...ваљда?...
|
|
sjena je od zastora kula na nebesima u našim je prsima |
|
Schatzii
Сениор Регистриран: 04.Мај.2010 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 10600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Првата љубов не се заборава...
Сите се сложуваме дека "првата љубов никогаш не се заборава", но дали знаеме зошто е тоа така? Истражувањата докажаа дека се сеќаваме на првата љубов затоа што, всушност, станува збор за трауматично искуство.
Првата љубов активира посебни врски во невроните кои предизвикуваат мешавина од страв и мачнина. Она што го нарекуваме "пеперутки во стомакот", всушност е коктел од чувства како што е нервозата, стравот и опсесивноста. Кога на тоа ќе се додадат страста и физичката привлечност, добиваме "мешавина" која ја нарекуваме прва љубов. Тоа прво, интезивно чувство на љубов предизвикува специфични невронски реакции кои се поинакви, но не и помалку силни од рекациите до кои се доаѓа при второто, третото или секое следно заљубување. Сепак, првата љубов останува длабоко врежана во нас затоа што при таа прилика се активираат деловите од мозокот кои се одговорни за управување со механизмите за завнисност и ментална рамнотежа. Меѓутоа, интересно е тоа што првата љубов се разликува од "вистинската". Имено, кај вистинската љубов се активираат сосема поинакви делови од мозокот кои се поврзани со мотивацијата. Поради тоа таа секогаш е помалку опсесивна од првата љубов. Психијатарот Донатела Маричети, авторка на книгата "Природата на љубовта", ги потврдува овие резултати. Таа вели дека со првото силно чувство се активираат деловите од меѓумозокот под влијание на амигдалите, што буквално ги опива невроните и резултира, како што вели таа, со "биохемиска олуја". Првата љубов понекогаш преминува во вистинска, за што е "крив" окситоцинот, кој ги гаси зоните на амигдалите и ги активира деловите од мозокот поврзани со уживањето. Накратко, чувството на мачнина и напнатост со текот на времето се претвора во уживање. Сепак, многу често првата љубов останува само прва, а др. Маричети го објаснува тоа со фактот што нашиот мозок не е подготвен за такви промени пред 19-та или 20-та година. |
|
Dream what you want to dream;
Go where you want to go; Be what you want to be, because you have only one life and one chance to do all the things you want to do. |
|
Внеси реплика | страница <1 910111213 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |