IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Улична фотографија - Street photography (КАЈ НАС)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Улична фотографија - Street photography (КАЈ НАС)

Внеси реплика Внеси реплика
Автор
Порака
within Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај within Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Улична фотографија - Street photography (КАЈ НАС)
    Испратена: 29.Април.2010 во 23:31
Здраво,

Не најдов ваква тема тука па,
мислам дека темата е опширна и опфаќа повеќе сфери, предизвикувачка е и има што да се зборува, разделување на мислења/искуства/случки/совети итн..

Дали тука некој (активно) се бави со улична фотографија (покрај други стилови)?

Дали некој излегува да фотографира со цел да направи добра улична фотографија / го носи со себе често апаратот во случај "нешто да налета"?

Какви места би биле најадекватни за фотографирање (немора да биде улица воопшто нели)?

Дали некој оди на (не)позната локација со цел дека има потенцијал да се слика / однапред знае/ оставава на случајности?

Би сакал ова да не се однесува на учичната фотографија (пр.) од типот на улиците во Бруклин, Њујорк, и тоа како фотографи одат по улица впревуајки им фотоапарат (+ блиц!) во лицето на минувачите, туку баш на можностите/недостатоците на улична фотографија тука кај нас, во Скопје (како поголем град) но уште повеќе како е ситуацијата во другите помали градови, со помала развдвиженост што може да значи и поголем предизвик пред се како и трпение/мислење/бавна работа и сл.

Коментирање/критикување на (лични) вкусови, стилови, примери, фотографи, оправдувања/неоправдувања...

Прашања може да има многу, па кој е заинтересиран нека си постави.

Изменето од within - 30.Април.2010 во 01:09
Кон врв
Vojkan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Мај.2007
Локација: Macedonia
Поени: 387
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vojkan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 15:10

Пааааа, како да ти кажам... сакам улична фотографија, ама во Скопје некако тешко се снаоѓам. Луѓето не се навикнати да гледаат апарати (за разлика од места каде што има многу туристи, па никој не се врти по тебе), па најчесто реагираат нервозно или исплашено, ако сакаш да сликаш без дозвола (или што би рекле, да украдеш момент).

Затоа, најдобро прашај пред да сликаш, ако не си сигурен дека можеби ќе јадеш ќотек или такво нешто. Зашто ми се има случено, да тргнат да се силат (кондураџии, минувачи, тетки, стрини...). Некои ќе тепаат, некои ќе тужат. Нормално, ако имаш апарат, тогаш си новинар. Ако си новинар, значи сакаш да напишеш нешто лошо.

Апаратот (скоро) секогаш е со мене. Гледам да сликам со 35мм или 50мм (понекогаш и со широк, на пр. 19мм). Сум пробал да сликам над 100мм, ама не ми се допаѓа.

Места за сликање има секаде, а ако налетам на некое поинтересно, знам да се уштекам таму и да чекам ситуација (не мора истиот ден, обично размислувам каква ситуација сакам, па се враќам на местото). Чучам по грмушки :)

Горе-доле истите фотки се и на Идивиди.

Поздрав
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 16:15
Активно не, ама ми прави големо задоволство кога ќе успеам некогаш да уловам момент.
Како што рече Војкан, кај нас луѓето имаат тежок менталитет кога станува збор за фотоапарати на улица.
Месецов шетав низ 10тина европски градови и имав безброј можности за добра улична фотографија, дури до момент на заситување кога повеќе не ти е ни интересно сликањето :)
Користам фиксен 100мм на canon со отвор 2.0 што на кроп тело дава идеален баланс меѓу растојанието на сликање и изолацијата од позадината. Не сакам да се доближувам премногу, на многу од фотографиите луѓето воопшто и не знаат дека се сликани. Никогаш не сум бил љубител на широкоаголниците за фотографирање на луѓе зашто не нудат селективност на фокусот што за мене е најважното средство за изразување
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 16:19
примери :

eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
TafTabiT Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2008
Поени: 224
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај TafTabiT Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2010 во 13:18
zdravo

Vojkan e totalno vo pravo .... za zal neli
Skopje se plasi od fotografija , site mislat deka ako nekoj gi fotografira utre ke se pojavat vo nekoj dneven vesnik ili nesto slicno .... drugo niz skopje osven sivilo i prljavstina mislam deka nema mnogu sto da se fotografira osven nekolku veke poznati i iziveani lokacii
no se nadevame na podobro neli

pozz

Изменето од TafTabiT - 01.Мај.2010 во 13:22
http://www.treklens.com/members/taftabit/
Кон врв
nikola_bb Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikola_bb Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2010 во 14:23
Jas duri ednas ke izedev kjotek zatoa sto slikav lugje na semafor kako stojat na crveno im mi doagja tipot(a bea tip i tipka) i mi vika sto ne slikas be onaka gotovo ke me tepa. i pricata bese abe koj te slika tebe semaforot go slikav i aj nekako si go produzi patot
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај within Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2010 во 18:38
За менталитетот на луѓето тука незнам дали ќе треба да се почека уште за навикнување воопшто, затоа што тоа можеби никогаш да се случи, барем во блиска иднина.

Hypertech, Vojkan, Taftabit - одлични примери.

за должината на објективот, за нашиот простор и ситуацијата тука, подобро и поефикасно би било користење на 50мм+ објективи, како за поплиток DOF како и за поголема дистанца и безбедност (пред се!) :)

Како е на полето со користење на DSLR, и не е најидеално решение за фотографирање (барем не од близина).

Јас не носам со мене апарат често (само кога имам потреба да сликам главно), али почнувам во последно време да носам помал апарат баш онака за street, бидејки од една страна баш е опуштање од сите затегнати технички аспекти на корисење на апаратот и во самата фотографија, а од друга страна предизвик и фокусирање директно на субјектот.
Кон врв
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2010 во 21:45
I jas sum vo grupata na luge koj ne sakat bilo koj so FA da me fotografira (iako sum fotograf) pa zatoa retko rabotam tajov tip na fotografija. Inaku umam edna kolekcija "PAZAREN DEN".Inaku pazarot e idealen za ova, premnogu guzva pa taka po tesko te zabelezuvaat. Inaku vo Stip na pazar doagaat luge od okolnite sela od turska nacionalnost, kaj koj zenite imaat karakteristicen stil na oblekuvanje. Znaev deka lugeto ke reagiraat pa taka so mene go povedov i "cirakot" (kerkata) i koga taa gi zamoli da gi fotografira mazite dadoa soglasnost toa da go pravi devojceto a ne TATKOTO. Znaci vo nekoi momenti trebe i da si snaodliv.
PS FOTOGRAFIRA a ne SLIKA
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај within Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2010 во 23:43
Да додадам и јас нешто во контекст на уличната фотографија:

Добар мобилен телефон со квалитетен фотоапарат/добра оптика/исо/селективен фокус/DOF/брзина итн.. би бил можеби најдобро решение за учична фотографија бидејки подискретно и помобилно од тој "фотоапарат" веројатно и нема. Како и да е, Првите 4 фотографии се на филм, а последната е фотографирана со мобилен телефон.

Изменето од within - 13.Мај.2010 во 23:48
Кон врв
Igor-T Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2006
Поени: 622
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor-T Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2010 во 00:59
Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

... "PAZAREN DEN".Inaku pazarot e idealen za ova, premnogu guzva pa taka po tesko te zabelezuvaat. Inaku vo Stip na pazar doagaat luge od okolnite sela od turska nacionalnost, kaj koj zenite imaat karakteristicen stil na oblekuvanje.

Jas imam edna TAKVA fotografija od nashio(t) pazar голема%20насмевка:

Pozdrav

Igor

PS: Zenit ili Asahi Pentax beshe so 135mm Vivitar f/2.8
      Senzor: Nekoja Budget Konica големо%20гушкање

Кон врв
Sanja84 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Февруари.2007
Поени: 643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sanja84 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2010 во 11:44
http://www.flickr.com/photos/prideandpassion/sets/72157623698949561/show/

Stevco ako si seriozno zainteresiran za street fotografija moras prvo da naucis kako da se spravuvas so lugeto na ulica,voopsto,da im stanes mil so kamera,da bides dinamicen i da imas brzi refleksi голема%20насмевка A toa ne se uci od kniga,nitu pak e vgradena opcija vo kamera.

I da,ostaj si go mobilniot za zborenje i ljubovni poraki љубов

Ti posakuvam sreka да

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај within Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2010 во 12:32
Сања,
Очекував да се појавиш со твоиве фасцинантни моменти во длабоко црно, и посебно одлично изгледаат тие со широкоаголен објектив :)

Инаку, да, се согласувам во сето тоа што велиш.
Секако, не се обидувам да заменувам телефон за фото-апарат, туку ја нагласувам можноста што телефонот овозможува една неприметлива блискост, а и што се однесува до улична фотографија, техничкиот аспект на опрема/фотографија веројатно знае да биде и најмногу занемарен.

Лично, мразам да фотографирам со мобилен. Последната фотографија што ја имам горе поставено, ја сметам за прва користејки мобилен телефон, а и тоа беше "пробна фотографија" да видам како ќе изгледа, за после од сличен агол да ја фотографирам сцената на филм - техника која некогаш знае да биде од корист.

Продолжи така,
поздрав.

Изменето од within - 15.Мај.2010 во 12:33
Кон врв
TafTabiT Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2008
Поени: 224
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај TafTabiT Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2010 во 23:45
Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

I jas sum vo grupata na luge koj ne sakat bilo koj so FA da me fotografira (iako sum fotograf) pa zatoa retko rabotam tajov tip na fotografija. Inaku umam edna kolekcija "PAZAREN DEN".Inaku pazarot e idealen za ova, premnogu guzva pa taka po tesko te zabelezuvaat. Inaku vo Stip na pazar doagaat luge od okolnite sela od turska nacionalnost, kaj koj zenite imaat karakteristicen stil na oblekuvanje. Znaev deka lugeto ke reagiraat pa taka so mene go povedov i "cirakot" (kerkata) i koga taa gi zamoli da gi fotografira mazite dadoa soglasnost toa da go pravi devojceto a ne TATKOTO. Znaci vo nekoi momenti trebe i da si snaodliv.
PS FOTOGRAFIRA a ne SLIKA

INTERESEN E MUABETOT ZA "PAZAR" FOTOGRAFIJA SAMO STO ZA PET MINUTI DOVIV 500 PRASANJA OD KOJ VESNIK SUM I ZOSTO FOTOGRAFIRAM , DA NE SE DIGAAT CENITE ILI SKOSKI PAZAR DA NE PLANIRA NESTO .....
http://www.treklens.com/members/taftabit/
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 2,063 секунди.