IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Sony NEX
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Sony NEX

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 15:26
aparatov e smesen :)
osobeno so golemiot objektiv :)

neznam kako nekoj kje se seta so ova po ulica :):P:P:P:P

no konceptot mi se dopagja mnogu i se nadevam deka uste kje se razviva
:)

Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 16:08
Sony NEX-3 with 16mm F2.8 Lens – $549.99
Sony NEX-3 with 18-55mm F3.5-5.6— $599.99
Sony NEX-5 with 16mm F2.8 Lens – $649.99
Sony NEX-5 with 18-55mm F3.5-5.6— $699.99

16mm f/2.8 – $249.99
18-55mm f3.5-f5.6 – $299
18-200mm – $800 (available sometime in the fall).

Cenive se odlicni. Bye bye micro4/3 намигнување

Grcite se krivi so pagja evroto vo odnos na dolarot.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 16:09
Originally posted by mickeymkd mickeymkd напиша:

Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Nishto posebno novo. Sony go sledi pionerskiot chekor na Samsung NX10, so taa razlika shto go trgnale viewfinderot (kako shto e kaj nivnite idiotchinja).
Во што е толку добар Самсунгот? Копија на Панасоник GH1 кој се појави на пазарот скоро година дена пред NX10. Плус по димензии не се разликува многу од ДСЛР, па не гледам што е тука пионерско. Ако некој апарат го направил пионерскиот чекор, тоа секако е Олимпус Пен.<h1></h1>

Ne govorime samo kako fizichki izgledaat kamerite, tuku kakva e nivnta konstrukcija.

Poentata na marketingot na Sony e deka na pazarot nudi mirrorless interchangeable lens cameras built around the 14.6 megapixel Exmor APS HD CMOS sensor.

Poentata e jasna - nudime kamera so senzor na DSLR, koj e pogolem od onoj 4/3 senzor, na koja mozhat da se menuvaat objektivite i nema ogledalo. Za dimenziite ne pravat golem akcent bidejki znaat oti ne mozhe da se postavi rekord na toa pole, no so objavuvanje na dimenziite i fotografii na kamerite impliciraat deka se komparativni so najmalite kameri na pazarot.

Znachi, so pravo, celoto vnimanie go posochuvaat na APS goleminata i kvalitetot na senzorot, odstranuvanje na ogledaloto i promenlivosta na objektivite.

Pioner na seto toa beshe Samsung so svojot model NX10.

Sega kje sledat varijacii na taa tema od site drugi proizvoditeli na kameri - so viewfinder, bez viewfinder, so promenlivi objektivi, so fiksni objektivi, so pomali dimenzii, pogolemi dimenzii, so vgraden blic, bez blic, so dalechinsko upravuvanje, vo crna boja, bela boja, titanium...

Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 18:11
Не ве потсеќа ова на пропаднатата серија на Сони f717, f828 и слично? Тие беа пред Сони да се здружи со минолта и да ги преземе телата за Bridge фотоапарати од нив.

Ако пробате да направите фотографија со ваков фотоапарат, многу би ви било интересно, споредено со ДСЛР во другата рака. Знам лани пробав, и сликите неможе да се поразлични и поодвратни од Bridge фотоапаратот. Значи иако тие имаа ф2 објективи, сепак сензорот ги убиваше во поим. Со голем сензор, овие фотоапаратчиња може и да не се лоши. Секако во комбинација со фиксен објектив, што помал.
Ме интересира како ќе изгледаат 30-50мм фиксните и 70-100 фиксните, нормално испод ф2.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 18:39
Definitvno Sony kje si gi koristi site aseti od minatoto za da si ja olesni i poeftini rabotata. Nema nishto losho vo toa. Istoto go pravat i Nikon i Canon.

Tehnologijata e naprednata mnogu od vremeto na f717 i f828, pa sigurno deka novive modeli kje bidat nesporedlivo podobri od togashnite. Rabotata e kolku kje bidat podobri od onie koi kje izlezat od konk*rentite i kako kje se sporedat so DSLR-ite koi imaat isti dimenzii na senzori.

Mislam deka, dokolku se posveti dovolno vnimanie na ovaa nova generacija kameri, tie ke imaat dobra shansa da im ja zatemnat idninata na onie modeli so 4/3 senzor. Zarem ne zabelezhavte do sega deka nitu edno golemo ime od foto-industrijata ne se pridruzhi na 4/3 alijansa?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 18:59
И незнам дали некој примети дека се на се на овие фотоапаратчиња, има вкупно „3“ копчиња. Колку прекрасно... Па размислете малку дали е ова замена за ДСЛР или е замена за П&С.
Абе што не ќе измислат за да ви ги извлечат парите од џеб. И покрај се, дали (ОЗБИЛНО) некој би купил нешто вакво?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 19:36
Za mene ova e "best bang for the buck" kako sto veli vujce od Amerika намигнување. DSLR odbivam da koristam, a sakam da snimam video so APS-C senzor, dodeka P&S mi treba za doma, ama dobrite kako LX3 ili G11 mi se preskapi za kvalitetot sto go nudat. Ovoj koncept e se sto mi treba. Golem senzor vo malo telo so nekolku mali fixni lekji i moznost so adapter za treti proizvoditeli. Inaku nema zosto ovoj tip na kameri da ne moze da se tepa so DSLR na nivo na kvalitet na pixel ili visoka osetlivost. Sony sepak e vo biznisot so izrabotka na senzori i elektronika nekolku decenii pred Canon, a Nikon kolku sto znam imase senzori od Sony, pa nema zosto da ne e na nivo na DSLR vo osetlivost.
I nemojte da sporeduvate upotreblivost so kvalitet na finalen produkt (slika) deka toa se razlicni poimi. A, na nivo na kvalitet na slika ova se nosi so bilo koj DSLR.
Кон врв
ogledalo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Април.2008
Поени: 151
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ogledalo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 19:37
Originally posted by mdeni mdeni напиша:

И незнам дали некој примети дека се на се на овие фотоапаратчиња, има вкупно „3“ копчиња. Колку прекрасно... Па размислете малку дали е ова замена за ДСЛР или е замена за П&С.
Абе што не ќе измислат за да ви ги извлечат парите од џеб. И покрај се, дали (ОЗБИЛНО) некој би купил нешто вакво?

Mene mi se svigja dizajnov. Duri i so 18-55 izgleda interesno, da ne zborime so pancakeot kako izgleda (NEX-3 go gledam).
A bidejki mi begase pametot kon PEN E-PL1, koga gi vidov denes prvite semple fotografii od Sony-vo, sega mnogu poveke ke mi zabeguva pametot kon ova. (ОЗБИЛНО)

PS. Imase negde ceni i vo evra
NEX-3 + 16mm = 499eur
NEX-3 + 18-55 = 549eur
NEX-5 + 16mm = 599eur
NEX-5 + 18-55 = 649eur
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 20:57

znaev deka treba poveke kopcinja za dobra fotka... celo vreme mislev deka e do mene. a izgleda megju tie tri ne e famoznoto "shoot art" kopce, kakvi prevaranti se soni, znaci...

p.s.: i nemojte nikogas da slikate so zenit, nema niedno kopce. ke vi ispadnat matni slikite i ke vi se smeat u skolo.
Кон врв
mickeymkd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2006
Локација: Macedonia
Поени: 368
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mickeymkd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 21:07

Секој според своите потреби и желби. Не е ни замена за ДСЛР ни за П&С. Него е нешто измеѓу. Ова е за оние коишто сакаат да дадат пари за поквалитетен п&с но сакаат квалитет на слика како кај ДСЛР. Не сваќам која е поврзаноста меѓу бројот на копчиња и квалитетот на фотографијата?
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 23:00
NEX ima 3 kopcinja, ama zatoa pak ima touch screen. Ako nekoj imal iskustvo so Sony handycam video kamerite kje znae deka toa e odlicna rabota. Samo si klikas tamo kaj sto treba da fokusira i da izmeri svetlo i posle sve sam si pravi. Korisnikot so nistno ne se zamara. Podobro zdravje. Mi se svigja sto ima avtomatska panorama - korisnikot samo vrti so kamerata, a kamerata si ja vrsi rabotata na fotografiranje i spojuvanje.
A, za cenata da ne praime muabet - kazete mi 16/2.8 za pod 300$, ili kamera so APS-C senzor i 16/2.8 za pod 600$?
Ova e trendot prema koj kje se dvizat foto i video kamerite, deka kako sto kazav Nokia N8 i slednite telefoni gi stignaa P&S kamerite. I kje se sluci slednata rabota. P&S kamerite kakvi sto gi znaeme kje gi snema zaradi mobilni telefoni, i kje bidat zameneti od vakov tip na kameri. No, sega ako korisnicite kupuvaat P&S zaradi internet i 10x15 printovi, togas nikogas nema da dadat extra za APS-C pa kolku i da e dobar - mobilniot kje im vrsi rabota. Ova e za onie korisnici koi kupuvaat entry level DSLR, za onie koi kupuvaat bridge i za onie koi kupuvaat LX3, G11. Na tie sto bas im treba DSLR kje si ostanat nesto kako 7D, D300 pa nagore.
So ova golem del od profitot na proizvoditelite na foto kameri kje otide kaj proizvoditelite na mobilni telefoni. Sony i Samsung imaat i mobilni taka sto se spremni, dodeka Canon, Nikon, Olympus.... kje treba da gi ubeduvaat lugjeto deka im treba foto kamera pokraj kamerata na mobilniot koj im ja brka cela rabota. A, najgolemiot profit go generiraa kaj najeftinite P&S kameri. Znaete kaj e najgolemiot profit kaj kafanite? Kaj kafeto, a ne vo francuski konjak.
Vreminjata se menuvaat. Istorijata pokazala deka korisnicite ne gi interesira ultimativniot kvalitet, tuku ednostavnosta i cenata. 

P.S. Sega fali i OS za da ima i photoshop portable намигнување

Изменето од Tegla - 12.Мај.2010 во 23:01
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 23:22
Кон врв
gocemk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 111
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gocemk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 23:51
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2010 во 17:48
„Само празни зборови, меѓу нас и она што е суштина.“ Крајна арогантност, само со крајна арогантност. Значи џабе се тркалцата и копчињата на ДСЛР? Аааххахахахахаххаха! Сеееееекако!    Како божем будали сме луѓево, па демек битно е тоа што ќе речеш, наспрема тоа што го правиш.
Зенит си има една врталка за фокус, една за бленда, една за затварач, и една за филмот. Такааааа даааааа... Водава протече, некако не држи лепакот. Тркалцата се уште поважни од копчињата, како што чистата логика ни кажува.
На вакво дур наместиш потребни сетинзи, богами ќе помине бајаги временце... Ама затоа е тука АУТО. Па сииииигурно!!!! Нит копче ти треба, нит вртало! Пуцаааааај! Па „ваљда“ ќе испадне нешто.

П.С. Си има зошто Д40 има толку и толку копчиња, си има зошто Д90 си има толку и толку копчиња, и си има зошто Д3 си има толку и толку копчиња. Оспорувањето на нивната употребливост не е воопшто логично, на ниедно можно поле.
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

znaev deka treba poveke kopcinja za dobra fotka... celo vreme mislev deka e do mene. a izgleda megju tie tri ne e famoznoto "shoot art" kopce, kakvi prevaranti se soni, znaci...

p.s.: i nemojte nikogas da slikate so zenit, nema niedno kopce. ke vi ispadnat matni slikite i ke vi se smeat u skolo.

Изменето од mdeni - 13.Мај.2010 во 18:15
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,375 секунди.