IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Задолжително вадење македонски пасош
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Задолжително вадење македонски пасош

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Прашање: Треба ли македонските иселеници да имаат македонски пасош?
Одговор Гласови Статистика
0 [0,00%]
10 [55,56%]
4 [22,22%]
2 [11,11%]
2 [11,11%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Задолжително вадење македонски пасош
    Испратена: 11.Мај.2010 во 13:18
Деновиве се разви остра полемика за македонските пасоши на македонските иселеници. Наиме владата почна да го применува законот според кој иселениците кои во Македонија влегуваат со странски пасош МОРА Македонија да ја напуштат со македонски пасош. Иселениците остро реагираат на овој закон бидејки процедурата за вадење пасош е долга па се принудени да вадат пасош по кратка постапка- кој е неколку пати поскапа од пасошот по редовна постапка. Ова правило важи и за ’’домашните’’ македонски граѓани, кои во зорт плаќаат. Иселениците на ова бурно реагираат бидејки тешко заработените пари на гурбет не им се даваат така лесно за ’’македонските закони’’.
Многумина можеби со право се лутат на постоечкиот закон со образложение дека до колку би знаеле не би дошле во Макеонија. Скептиците пак се радуваат на настанатата ситуација со аргумент дека нашите иселеници треба да ги осетат последиците од ’’небулозните закони’’ на владата  која иселениците со топкава жестина ја бранат и ги осудуваат ’’локалниве’’ што се бунат и реагираат против 100те чекори.
Едно е јасно, законот не е донесен сега и ако не грешам не е донесен во овој мандат (тоа Македон ке не извести во делот за Правоголема%20насмевка) но примената тече сега.
Искрено, јас лично малку се израдував што нашите иселеници ке придонесат во полнењето на буџетот бидејки за да се вратат дома-во странство, ке мора да вадат пасоши по скратена процедура (по поголема цена). Не за друго, да ја осетат малку нашава домашна демократија, нашите домашни закони, нашето живеење.голема%20насмевка
Печалбарите не можат да ја напуштат државата без македонски пасош
Кон врв
NRGMKD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Регистриран: 18.Ноември.2005
Поени: 7512
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2010 во 14:08
A добар дел од нив, нема ни да дојдат токму заради овие зафрканции... па така Македонија ќе остане покуса за добар дел од печалбарските евра, кои секое лето и тоа како се влеваат во Македонија...

The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2010 во 14:13
Ја не го разбирам законов. Која е поентата/логиката да се влегува со еден, а излегува со друг пасош? Дај нека објасни некој...
Кон врв
gonzo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Мачкозил

Регистриран: 04.Декември.2008
Локација: У дневну
Поени: 3137
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gonzo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2010 во 20:09
Ova e izoliran slucaj i najverovatno e izvaden od kontekst...So pasos so koj vleguvas vo nekoja zemja so toj i mora da izlezes...Mada i nasite zakoni se ekstraidiotski...hmmm....
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2010 во 21:24
газење%20од%20смеење

Ова е нешто безвезе. Не може никој да ме натера да излезам со македонски пасош, затоа што патувањата треба да се почнат и да се завршат со еден пасош, значи ќе ми треба виза да се вратам дома во Канада. Јас го имам спротивното искуство, кога пробав да излезам со МК пасош (без канадска виза, нормално), ми побараа некаков канадски документ за да докажам дека легално можам да влезам во Канада, што е логично.

Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
marsovec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2010
Поени: 3378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 07:20
Голем проблем и таму каде што не треба да го има.Се колнеме во дијаспората и бараме помош од истата а ваму проблеми со пасошите.
Што се тие виновни за нашата некадарност?.
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
Кон врв
ultra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Март.2006
Поени: 2616
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ultra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 07:52
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

...Наиме владата почна да го применува законот според кој иселениците кои во Македонија влегуваат со странски пасош МОРА Македонија да ја напуштат со македонски пасош.
Печалбарите не можат да ја напуштат државата без македонски пасош

Дај да го видам овој закон...

Јас го немав овој проблем. Не лично за мене пошто имам само македонско државјанство туку за детето.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 09:38
Originally posted by Polar Bear Polar Bear напиша:

газење%20од%20смеење

Ова е нешто безвезе. Не може никој да ме натера да излезам со македонски пасош, затоа што патувањата треба да се почнат и да се завршат со еден пасош, значи ќе ми треба виза да се вратам дома во Канада. Јас го имам спротивното искуство, кога пробав да излезам со МК пасош (без канадска виза, нормално), ми побараа некаков канадски документ за да докажам дека легално можам да влезам во Канада, што е логично.

ti sekogash pametno zvuchish , ama ovojpatизненадување.....a, zoshto bi ti bila potrebna viza,...koga tuka ti baraat makedonski samo  da izlezesh od zemjava(aj,  da ne ja epitetiram)!.....vo kanada ke si vlezesh so nivniot,...a, makedonskiot ke mozesh i da si go frlish,...ako vekje nemash namera da se vratish da ne pochestish so svoeto prisustvo.

....a i shto gi boli makedonskive .....kade ti ke odish  ottuka, otkako ke izlezesh збунетост
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 09:47
toa ti e isto kako koga idesh u grcija,...makedoncive da ti pobaraat grchka viza!....pa , shto gi boli niv dali ti imash ili nemash viza!?изненадување....ako nemash ,..toa e nivni pronlem , a ne na makedoncive. ..

..a mozebi sakash da trknesh samo do  frishopot, a za tamu ne ti treba viza ili nov pasosh.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 10:03
a be,...kako ne razbirate?....shto gi boli tuka,..kaj ke odish ti  koga izleguvash?изненадувањезбунетост....ako nemash viza ednostavno nema da te pushtat vo kanada i svrshena rabota!...toa ne e rabota na makedoncite!изненадување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 10:31
eehhh, da sum bil na tvoe mesto...ne znam kako ke si pominel toj kulturen pametnjakovich !( pod uslov da ne sum bil sam)...zashto koga si sam ,...i totalno da si vo pravo za bilo shto i bilo kade , ne treba da se inatish so idiotskite policajci i sl....

...tuku, drugo neshto,...od kaj ke znae toj dali imam drug pasosh ,...ako izlezam so makedonski?....ili vlezam so tunguzijski?....za pasosh ne s i obvrzan da imash  ako ti ne sakash, kako shto treba lichna karta sekoj da ima!...jas na primer koga bi imal drug pasosh ( a ,kamoli amerikanski) voopshto i ne bi zel povekje makedonski,....ako imam lichna karta od tuka.
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 10:47
има една поговорка која вели “ мора само да се умре “ ...... а што се однесува до вадење пасош , ништо не мора доколку се има некој САГАЛАМ пасош ...... некој кој отвара и “ железни порти “ ........ така да нема потреба од плаќање и чекање за вадење НЕСАГЛАМ пасош ......
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 12:55
Ајде малку да ја рајасниме ситуацијава да не се караме напразно. Си доаѓа наш гастајбајтерод да речеме Канада и влегува во Македонија со канадски пасош (има двојно државјанство) ама нема македонски пасош-му истекол, стар е од  ЈУ време и да не набројувам...и сега додека престојува тука тој си е наш-македонски граѓанин, некои дури си имаат свои станови, куќи значи имаат и лични карти. И сега за враќање во другата домаголема%20насмевка, од Македонија си одат со нашкиот пасош оти они си се наши (е сега што се и туѓи). Така ние како држава ке си ги преброиме, па ке си ги имаме на изборниот список, ке си знаеме со се нив колку сме и кај се не има.
Инаку може да си чекаат за пасош по редовна процедура како и ние што си чекаме, година, две. Тие се жалат оти во новата дома ќе си ја изгубат визата за престој, работата, па затоа так нормални си вадат пасош по скратена постапка ама им е скап. Денеска во еден неврзан муабет разбрав дека во Австралија пасошот чинел околу 380 долари. Според тоа нашиов и по скратена процедура е поефтин.голема%20насмевка
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Мај.2010 во 16:22
Некои овде имаат многу либерално тумачење (госпоѓата над мене има безмалку диктаторски став) за користењето на патните исправи.
Правило е да се користи патната исправа на земјата каде што престојуваш, ако си државјанин на таа земја. Посебно не е исправно да се менува патната исправа во текот на патувањето. А патувањето сеуште трае додека иселеникот е во МК (не е дома, каде што стално живее). Треба да се има континуитет влез/излез/влез, и немојте да се лажете дека тоа не се контролира само затоа што не удираат печати. Секој пасош се сканира, и ако мечката влегла во МК со канадска исправа, треба и да излезе, оти во списокот на мечки во МК ќе има една плус. голема%20насмевка
И нормално е МК полиција да праша за виза секој што излегува со МК исправа. За виза прашуваат и агенциите кога вадиш карти, и авиокомпаниите кога земаш бординг карта. Ако некого вратат од граница, ќе биде депортиран назад во МК, а то кошта. Фактурата ќе им ја испорачаат на македонците.

Бај-д-веј, може ли некој да постира што точно пишува во тој закон за патни исправи по ова прашање, оти новинарите скоро секогаш ги вадат работите од контекст за свои потреби.

голема%20насмевка

Изменето од Polar Bear - 12.Мај.2010 во 16:39
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,422 секунди.