|
Sony NEX |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | ||
ogledalo
Сениор Регистриран: 15.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 151 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 11.Мај.2010 во 10:58 |
|
Sony najavi dve mirrorless kameri, NEX-5 i NEX-3.
http://dpreview.com/news/1005/10051102sonynex.asp NEX-3 so 16mm pancake ke bide 500eur vo Juli (toa e 24mm) Seuste nema semple photos, da vidime kako ke se nosi so Olympus i Panasonic. Realno, Sony ima dosta pogolem senzor, no slab procesing (barem do sega) Изменето од ogledalo - 11.Мај.2010 во 11:00 |
||
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ajde, na arno neka e, ama mnogu smesno izgledaat. Vo obid da napravat sto pomalo telo, kako trgnala rabotava use malce samo edno kibritce so senzor od ednata i lcd od drugata strana ke ima.
|
||
StefanDMS
Група Регистриран: 10.Март.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 40 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас би одел на Olympus PEN моделите. Незнам зошто но некако повеќе ветувачки се од овој ултра-смешен дизајн на Sony. Бидејќи имам мало искуство со Sony- можам да кажам дека не ми се нешто погодени моделите.
|
||
З Е Н И Т 12 СД
|
||
ivotoyota
Сениор Регистриран: 22.Јуни.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 290 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ај што дизајнот не ми се допаѓа, ај што изгледа ептен како играчка, ај што има малку копчиња (наменето изгледа исклучиво за P&S), али и објективите се гооооооолеми и тоа поготово во дијаметар. Којзнае колкава би била леќа со брза бленда... Е да и нема вграден блиц, а кај и би имало, телото е многу тенко.
Во секој случај, не би се бунел многу, фантастично е што изборот на вакви камери се шири и што цените ќе паѓаат понатаму, а спецификациите само ќе се подобруваат. |
||
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nishto posebno novo. Sony go sledi pionerskiot chekor na Samsung NX10, so taa razlika shto go trgnale viewfinderot (kako shto e kaj nivnite idiotchinja).
|
||
ivotoyota
Сениор Регистриран: 22.Јуни.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 290 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Приметив една многу слаба страна - блицот е на некоја завртка и е вистинска мака да го извадиш/ставиш, посебно ако се знае дека таму треба да стои евентуалниот окулар или стерео микрофонот...
|
||
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne e voopsto mal ako se sporedi so filmskite P&S kameri so 35/2.8. Olympus mjuII na film e daleku pokompakten od NEX. Ova kolku za informacija .
Generalno lekjite se golemi zaradi golemiot senzor. Na film ne e bitno pod koj agol kje padne svetloto, na senzor mora da e pod prav agol i zatoa lekjite se nesrazmerno golemi vo odnos na teloto. So zum lekja mi izgleda na poranesni Sony bridge kameri koi bea skapi i popularni. Dobro e sto kje moze da se koristat lekjite od DSLR sistemot, a tamo vekje ima Zeiss so nekolku odlicni primeroci. Inaku ova e patot na koj treba da se usovrsuvaat malite foto kameri. |
||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||
Vojkan
Сениор Регистриран: 02.Мај.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 387 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не е мал, ама не е ни голем. Малце чудно изгледа. Ама мора да се земе предвид и за кого е наменет. За луѓе на кои не им треба окулар или микрофон. И навикнати се да користат компакт, не ДСЛР.
Стварно, малце е заебано тоа со блицот. |
||
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
|
||
mickeymkd
Сениор Регистриран: 03.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 368 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Али Olympus mjuII не е апарат со променлив објектив. Да го направеа сониво со фиксен објектив како што се Сигмите DPX ке изгледаше далеку покомпактен, но тогаш сите ке се бунеа зошто е со фиксен објектив. Инаку споредба во димензии на тело. Mju 108 x 59 x 37mm NEX:111 x 59 x 38mm
Не се ништо поголеми од тие на PEN или на GF1. А има осетна разлика меѓу APS-C и 4/3 сензор во димензии. Мене пак ми се свиѓа некако дизајнов. Мислев дека поутепан ке биде откако беа прикажани mockup моделите, но вака доста елегантно и симплистички изгледаат. Незнам што очекуваат луѓето од овие апарати? Јас мислам дека се наменети за хоби, за терање кејф, за сликање во друштво, за почесто носење со себе, за вадење на квалитетни слики и во потешки светлосни услови. Нешто што до сега неможеше да се добие од p&s компактите, дури и тие од по 500-600 евра што беа. За тоа не ти треба ни посебни копчиња за исо, експозиција, баланс на бело итн....не ти треба ни голем окулар, ни Ф1.2 објектив, ни папуча за екстерен блиц.....А ако тие работи ти се битни, тогаш си имаш ДСЛР. Според мене сега ке се чека на Канон и на Никон што ке понудат во овој сегмент. Би требало побрзо да реагираат, бидејки мислам дека оваа класа на апарати ем ке земе дел од продажбата на најевтините ДСЛР, ем ке земе дел и од продажбата на поскапите компакти. |
||
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
|
||
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
So tolku golem senzor ova kamerce e spremno da se tepa so DSLR vo odredeni uslovi. Konceptot e odlicen za mene. Jas licno nikogas ne sum koristel SLR, a chuvaj bozhe pa DSLR. DSLR ne mi se svigja kako izgleda, a mene mi e bitno kako kamerata kje mi se vklopi vo stilot. DSLR za mene e prakticen, ama stilski e nikakov. Blackberry e prakticen za biznis lugje, ama iPhone e zabaven. Isto i ova. DSLR za tie sto bas im trebaat tie performansi, za se drugo i ova brka rabota. So prime lekjata e super, so zumot e mnogu grd i veruvam neprakticen za koristenje koga kje natezne stakloto nanapred, a ne mozes da go fatis kako DSLR. Zatoa ova so 2-3 fixni lekji e odlicno za sekoj koj saka dobri fotki so mal form faktor kamera. |
||
|
||
ivotoyota
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добро е што сега и М4/3 ќе одат на жестоко намалување на димензиите на телото (досега се прчеа дека само DSLR им беше некаква конк*ренција), ама сега се веќе големи во споредба со NEX (за телата само зборувам, објективите на 4/3 секогаш ќе бидат помали, поготово поголемите зумови и оние со брза бленда). Верувам дека за две три години ќе има со лопата да се ринат вакви апарати и тоа по смешни цени, како што се денес на основните DSLR... Каков убав правец си фаќа развојов на фото апарати!!!
Изменето од ivotoyota - 12.Мај.2010 во 03:52 |
||
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
ogledalo
Сениор Регистриран: 15.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 151 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Tegla, taa nasoka ti e za drug forum! (PS. sega vidov na Kamera i video forumot nema nisto spomnato za ova, a ti ovde )
Eve go prvoto review za NEX (direktno na ISO stranata): http://www.imaging-resource.com/PRODS/NEX5/NEX5HI_ISO_NR.HTM Golema razlika ima so Olympus/Panasonic, vsusnost go dostignale kvalitetot na Nikon D5000 Izgleda se pridvizuvaat rabotite kaj Sony! Samo napred. Изменето од ogledalo - 12.Мај.2010 во 12:22 |
||
mickeymkd
Сениор Регистриран: 03.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 368 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во што е толку добар Самсунгот? Копија на Панасоник GH1 кој се појави на пазарот скоро година дена пред NX10. Плус по димензии не се разликува многу од ДСЛР, па не гледам што е тука пионерско. Ако некој апарат го направил пионерскиот чекор, тоа секако е Олимпус Пен. Изменето од mickeymkd - 12.Мај.2010 во 14:58 |
||
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
|
||
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |