IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Ароганција
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ароганција

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 15>
Автор
Порака
Џо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Регистриран: 17.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 2121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2010 во 19:47
Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

арогантен е затоа што е посилен?
хм...повеќе би рекла дека арогантен  е затоа што е послаб,искомплексиран,глушец....па се води од максимата -повреди ги за да не бидеш повреден...

Помешано е стравот , паниката со ароганцијата .

Незнам во кој свет живеете , но во мојот свет директорот , шефот , симболите на моќ се олицетворение на ароганција - сила , каја истите без проблем ја манифестираат , јавно .

Затоа што таква е хиерархијата во нашето животинско царство .

Ако е лидер , незначи дека е Арогантен.
Значи дека патот што ти го одиш , го има изодено понапред.
Или тоа , или има братучеди пратеници...

Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2010 во 20:10
Originally posted by Џо Џо напиша:

Ако е лидер , незначи дека е Арогантен.Значи дека патот што ти го одиш , го има изодено понапред.

Dobra poenta.

Ponekogash lugjeto pogreshno go tolkuvaat neprifakjanjeto na sopstvenite idei i mislenja od strana na drugite lugje kako arogancija.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Поени: 1149
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2010 во 22:10
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

I ?

Shto dokazhuva toa? Nekakva vrednost, doblest, pravilen i ispraven nachin na odnesuvanje?

Demek, ako se na povisoka hiearhijska pozicija vo opshtestvoto ili na rabotnoto mesto togash se posvesni ili poproduhovni od drugite i treba lugjeto da se ugledaat na takviot odnos? Demek, nivnata pozicija po nekoj avtomatizam go pravi nivnoto odnesuvanje korektno?

P.S. Patem, vo mojot svet imam sretnato arogantni lugje od site rasi, klasi i sloevi na opshtetvoto bidejki arogancijata e opshtochovechka karakterna osobina koja, kako takva, mozhe da se sretne kaj sekoj onoj koj ima golemo Ego i mala Svest. No, kako shto i samiot zabelezhuvash, kvantumot na znaenje i pozicijata vo opshtestvoto toa samo mozhat da go amplificiraat. Ne za badijala narodot rekol "daj mu na chovekot vlast, pa kje vidish kakov e..."

Тоа е манифестирање на ароганција од позиција на сила - моќ .
Еден обичен шалтерски работник има да те шета 3 дена , види во соба 3, пробај во завод , види во министерство и.т.н., затоа што ја имаа таа моќ , затоа што може од тебе како безвреден да изнуди 100 грама кафе , некое евро или да го молиш затоа што детето ти било болно и сл. , односно да му ја признаеш силата , моќта .

Да ви објаснам ароганција од позиција на титула , диплома , општествено признание или нема потреба , го разбравте филмот , Ооооо.... заблудени народе
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2010 во 22:17
А тие што немаат моќ , не се арогантни?

Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2010 во 22:51
Originally posted by Џо Џо напиша:

А тие што немаат моќ , не се арогантни?

Луѓето кои немаат можност ароганцијата од позиција на маќ да ја артикулираат , тие не се моќни .
Инаку има повеќе причини и поводи каде може да си манифестира ароганцијата

Ароганција во движење :

Изменето од eptendosadno1 - 09.Мај.2010 во 22:55
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2010 во 23:15
Што е арогантно на сликата?
И воопшто...
Што е во движење???? газење%20од%20смеење
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2010 во 23:45
Abe Dzo, ic nemas fantazija... fantasy in motion...
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 00:09
Pochnavme da go upotrebuvame terminot "mokj"...

Treba da se pravi razlika megju "mokj" i "sila".

Onie koi se odnesuvaat arogantno koristejki ja svojata polozhba vo opshtestvoto ili biznisot, toa go pravat od pozicija na sila. Toa ne e mokj.

Site porano navedeni primeri pokazhuvaat kako chovekot ja zloupotrebuva silata na pozicijata, ne zatoa shto mozhe neshtata da gi pravi iskuchivo poradi svoite kvaliteti, tuku samo zatoa shto toa mu go ovozmozhuva mestoto na koe se naogja.

Toa e zloupotreba na pozicijata, a toa nema vrska so mokj, Toa e siledzhijstvo, raketarstvo, iznuduvanje i izhivuvanje.

Mokjta e onaa vrednost shto chovekot ja sodrzhi vo sebe, nezavisno od polozhbata vo opshtestvoto.

Rakovoditelot, policaecot, gazdata... se silni, no toa ne znachi deka avtomatski se i mokjni. Silata ne pretstavuva mokj.

Sila e koga kje vidish mravka i kje ja zgazish, a mokj e koga si svesen oti toa mozhesh da go storish, no nema da go napravish. Silen si koga kje go pobedish drugiot, a mokjen si koga kje se pobedish sebe si.

Pravete razlika megju sila i mokj.

Изменето од Messenger - 10.Мај.2010 во 00:17
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 12:46
а како се нарекуваат тие што имаат моќ а не се арогантни?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 13:19
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Pochnavme da go upotrebuvame terminot "mokj"...

Treba da se pravi razlika megju "mokj" i "sila".

Onie koi se odnesuvaat arogantno koristejki ja svojata polozhba vo opshtestvoto ili biznisot, toa go pravat od pozicija na sila. Toa ne e mokj.

Site porano navedeni primeri pokazhuvaat kako chovekot ja zloupotrebuva silata na pozicijata, ne zatoa shto mozhe neshtata da gi pravi iskuchivo poradi svoite kvaliteti, tuku samo zatoa shto toa mu go ovozmozhuva mestoto na koe se naogja.

Toa e zloupotreba na pozicijata, a toa nema vrska so mokj, Toa e siledzhijstvo, raketarstvo, iznuduvanje i izhivuvanje.

Mokjta e onaa vrednost shto chovekot ja sodrzhi vo sebe, nezavisno od polozhbata vo opshtestvoto.

Rakovoditelot, policaecot, gazdata... se silni, no toa ne znachi deka avtomatski se i mokjni. Silata ne pretstavuva mokj.

Sila e koga kje vidish mravka i kje ja zgazish, a mokj e koga si svesen oti toa mozhesh da go storish, no nema da go napravish. Silen si koga kje go pobedish drugiot, a mokjen si koga kje se pobedish sebe si.

Pravete razlika megju sila i mokj.

Драги ми колега , си ја утнал темата , а таа е :Ароганција
Без разлика дали истата се презентира е од позиција на сила , моќ , како сакаш наведи го , таа сепак е АРОГАНЦИЈА .Тоа е темата .

Незнам зашто сите ја ставате во негативен контекст , стварно не разбирам зашто .

Сите Вие , вкључувајки ја и мојата маленкост истата ја применуваме , практикуваме во секоја згодна прилика кога ќе ни се укаже . Нема потреба од хипокризија и лажен морал . Се ми наликува на проповеди со религиозна содржина , но за кого е таа ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 13:22
Originally posted by connected connected напиша:

Нема моќ ако нема арогантност . Моќ без ароганција неможе да биде моќ . Ароганцијата е заштита од лузерите

Изменето од eptendosadno1 - 10.Мај.2010 во 13:22
Кон врв
mimicria Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
magnet za defekti

Регистриран: 27.Ноември.2008
Поени: 3444
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mimicria Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 13:31
Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

Originally posted by connected connected напиша:

Нема моќ ако нема арогантност . Моќ без ароганција неможе да биде моќ . Ароганцијата е заштита од лузерите

дададада ...moram da kazam... mrzam luzeriголема%20насмевка
Dajem ti verse i note, sve moje sarene perle na dar, jos te mogu pjesmom kupiti, lukavo i slatkorjecivo, jos uvjek mogu ti podvaliti ljubav...
Кон врв
MyWay Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Антиталенат на годината

Регистриран: 05.Септември.2008
Локација: Aruba
Поени: 23914
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MyWay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 13:33
svativ deka vo zivotot covek treba da bide aroganten, samo taka ke go pocituvaat i ke se vrtat site okolu nego..........

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Мај.2010 во 13:47
Originally posted by MyWay MyWay напиша:

svativ deka vo zivotot covek treba da bide aroganten, samo taka ke go pocituvaat i ke se vrtat site okolu nego..........

Ароганцијата е составен дел , последица на убавината , памета , силата , моќта . Наместо да се губи силата и времето во презрањето на арогантните , треба истото да се искористи да се направи нешто да се биде побогат , помоќен , поубав и сл.
Доколку се постигнат тие нешта , ароганцијата е твојот сојузник и заштитник од “ моралните “ и добри по душа

Изменето од eptendosadno1 - 10.Мај.2010 во 13:48
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 15>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.