IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Средства за заплашување
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Средства за заплашување

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 170
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 16:37
Исус му одговори и рече:

16 Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.

17 Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него.
18 Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син.

19 Судот се состои во ова: Светлината дојде во светот, а луѓето ја засакаа темнината повеќе од светлината, зашто делата им беа зли.
20 Зашто, секој кој прави зло ја мрази светлината и не оди кон светлината, за да не бидат откриени неговите дела; ( Јован 3:16,19-20)

Kој прави зло, му сметаат законите, и ќе бара да се крие од светлината и правдата, секој криминалец го прави тоа, ништо ново.

Поздрав,

Изменето од Niko777 - 07.Мај.2010 во 16:40
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 16:39
Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

Е овака, јас ќе променам еден збор, па потоа дискутирајте
пошто нема логика да ги мешате католиците кои си имаат своја наука наречена катекисм (или така нешто), а да ја коментирате Библијата.

Ако си промовирате други религии, зборете си за нив. А за тоа е точно дека во сите други ЧОВЕЧКИ религии има такви кои користат средства за заплашување.

И јас се плашам од други ЛУЃЕ кога ќе видам какво насилство применуваат.

Но тие што сакаат да заплашуваат, тие САМИТЕ СИ ИЗМИСЛУВААТ човечки учења, како што им одговара.

Една книга на нив не им треба, ОНИ САМИ СИ ПИШУВААТ СВОИ Книги со плашила.

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Spored mene se :

Catechism*от - nejzina interpretacija od strana na isfrustrirani politicki lazgovci sokrieni vo finansiski institucii koi tie gi narekuvaat crkvi, vo koi ekskluzivnosta i spasenie im e granatirano samo na onie koi ne razbiraat. imaat pari i sledat slepo se sto tie ce kazat.

Predanija - razni gluposti iskonstruirani so cel narodot da se drzi pokoren i da mu se nametne voljata na manipulatorite..

... ajde sega i vie kazete sto mislite....

Ne mi e jasno zasto si se bre nafrlill na mene pa mi gi menuvash zborovite, pa ti si bezobrazen do krajnost po celiov forum ti velam nemoj da mi gi isprevrtuvash zborovite, te zamoliv i se da bide ok. I vidi bre sega kolku si bezobrazen pocna da vmetnuvas tvoi zborovi vo moi recenici i seto toa pod mojot nick aloooo- da vredjam ili moderatorot ce prevzeme nesto ... pa ovaa nema kraj..

Изменето од Templarius - 07.Мај.2010 во 16:43
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 16:45

Ako covek ja znae vistinata za svoeto postoenje i vistinata  za zivotot, togas nikakvo sredstvo za zaplasuvanje nema da mu vlijae.

Kako sto rece ISUS:

" I ke ja poznaete vistinata, i vistinata ke ve oslobodi."

( Jovan 8:32)

Кон врв
fileo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 17:07
AMIN
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 17:32
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Ako covek ja znae vistinata za svoeto postoenje i vistinata  za zivotot, togas nikakvo sredstvo za zaplasuvanje nema da mu vlijae.Kako sto rece ISUS: " I ke ja poznaete vistinata, i vistinata ke ve oslobodi."                                        ( Jovan 8:32)

Fala Bogu!

I toa e ponetata na anegdotata so Rabija. Samo koj razbira - razbira, a koj ne... mozhebi kje ja razberat narodnata pogovorka "so sila ubavina ne biva"..
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 17:38
Niko777 imash javna opomena za menuvanje na citatite na chlenovite. Ako citirash nekogo togash ne smeesh da dodavash i vadish zborovi ili da menuvash kako shto smetash ti deka trebalo chlenot na napishe (misli) vo svojot komentar. Citiranjeto znachi tokmu toa: bukvalno prenesuvanje na kazhanite zborovi, a ne manipuliranje so niv.

Pod pretpostavka deka verojatno ne ti bilo poznato ova, ovoj pat rabotava kje ostane samo na opomena.

Изменето од Messenger - 07.Мај.2010 во 17:39
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 20:42
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Ako covek ja znae vistinata za svoeto postoenje i vistinata  za zivotot, togas nikakvo sredstvo za zaplasuvanje nema da mu vlijae.Kako sto rece ISUS: " I ke ja poznaete vistinata, i vistinata ke ve oslobodi."                                        ( Jovan 8:32)

No togash ne mi trebaat tolkuvaci, nitu pak vodici togash nivnata uloga zavrshuva i jas ne sum im pokoren ne moze da manipuliraat so mene ....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 23:16

ЗОШТО СУМ ОВДЕ?

Зошто сум овде, прашање кое не е едноставно да се објасне? Патуваме низ рамко- вно време (определено) во години, како го живееме тоа определено време зависи од нас? Дали ние го трошиме времето на работи кои не се по Божјата воља, или живееме живот каков што го посакувал Творецот од секогаш за своето создание. Но ние како луѓе често се ставаме во позиција на семоќни и сезнајни без разлика дали го правиме тоа свесно или несвесно, не се прашуваме дали сме навистина во право кога разми- слуваме или работиме нешто што можеби многу го растажува нашиот Творец. Овде сме создадени со некоја цел, Бог има план со нас, но треба да Му дозволиме да не обликува според својот карактер. Бог е секогаш спремен да ни помогне, но ние треба да бараме со вера, дека тоа што го бараме и ќе го добиеме ако е според Божјата воља. Нашата заедница со Творецот треба да биде многу присна (тесно поврзана) за да можеме да бараме и да добиеме. Нашата откупнина од гревот ја плати Божјиот Син отелотворен во човек. Нашиот живот, е живот исполнет со грев од самото раѓање, треба да бидеме спремни да ги дочекаме сите искушенија на здрави нозе. А како ќе го сториме тоа? Навидум тешко сами, но со секојдневно разговарање со Творецот многу лесно и едноставно, ќе се запрашаме зошто? Малку е зачудувачко како може тој кој е толку далеку да ни помогне? Но за среќа може затоа што Тој не откупи и ние сме негова своина не познава добро, и затоа може да ни помогне. Нашите греови го однесоа на Голгота, зошто Тој беше невино јагне кое мораше да биде жртвувано за откупнина на својот грешен род. Целта на Бог за нашиот откуп е спроведена, сега до нас стои колку сме ние спремни да можеме да Му возвратиме. Ние би Му возвратиле со почит кон Неговото име, кон Речта Божја, ценејќи ја жртвата на Голгота, и се што сторил дотогаш, па и денденес уште посредува за нас. Нашата минимална жртва е само мало внимание кон Творецот и почитување на Неговите правила и начела. Секогаш да бидеме спремни да го примиме Божјиот налог без тешкотија ниту од принуда, зошто Бог ја сака слободната воља на неговото створење. Слободното бирање на чија страна ќе се најдеме е наша одлука и никој не може да помогне во спасението освен ние самите, се разбира водени од Светиот Дух. Нашиот живот е безвреден ако Бог не е во него, како грешни човечки суштества ние сами не сме во состојба да ги согледаме последиците од нашето невнимание, исто како и Ева која од невнимание влегла во дијалог со некој за кого не била во состојба да размисли во тој миг, дека и кова план за уништување. Неговото лукавство било голема опасност за компромис со гревот! Но Ева не ни размислувала дека со тој разговор ќе го направи и првиот грев кој води во смрт. Па затоа ако некогаш ги согледаме таквите опасности да се придржуваме понастрана од компромис со непријателот. Штом ни се нуди нешто повеќе од потребно треба да ни биде јасно дека во позадина стои нешто поголемо од нашите желби, а тоа е нечестивиот кој сака да се сруши уште некоја избрана душа. Зошто неговата цел е да го победи Божјиот народ и да извојува победа над Творецот. Но прашање е дали ние ќе бидеме влезната врата на неговите лукавства кои се секогаш тука спремни без пардон да влезат во нашиот живот и од него да направат пустош после торнадо. Нашето тело како Божји храм треба да биде секогаш чисто и исполнето со радост да ја прими радосната вест за вечно спасение. Непријателот не сака да го гледа човекот среќен, и затоа неговата цел е да внесе немир во срцето, и не само тоа, туку ако е можно да внесе раздор во неговото срце за да нема место во него за Творецот, или пак за нешто повозвишено како на пример вера во Бога. Непри- јателот е спремен да му го направи животот на човекот кошмар, секогаш да го ставе во искушение за да може на било кој начин да го придобие за себе. Зошто сме овде? За да го поправиме нашиот живот со Божја помош следејќи го животот како пример што ни го остави лично нашиот Спасител. Начелата се јасни во прашање е нашата доверба и вера во Бога кој е Семоќен, Сеприсутен, секогаш да подаде рака на своето изгубено чедо во гревот. Гревот како тешка последица разорува многу домови, расплакува многу невини срца, многу детски очиња наместо насмеани исполнети се со страв и солзи. Да му ставиме стоп на гревот бар онаму каде што стои до нас. Нека тажните солзи бидат заменети со радосни, детските очиња од страв нека се исполнат со смеа, нека нивното детство биде незаборавно, полно со љубов и почитување на нивното детско право, а возрасните да го живеат својот живот во семејна хармонија без тага и страв дека некој трет ќе ја наруши семејната хармонија. Само така исполнети и опашани со Божјата Правда ние можеме да се стремиме кон Божјето царство за кое Бог ни ветил дека има место за сите, кои ќе поверуваат и ја примат Неговата Правда како услов за влез во ветеното царство. Затоа сме овде да ја запознземе вистината и да ја спроведеме на дело, само така ќе ја дознаеме тајната на нашето раѓање и постоење! Во спротивно нашиот живот засекогаш ќе биде предаден во заборав. За да не би дошло до погубни последици од кои тешко некој би можел да се извлече, моја желба и молитва е секој кој е во можност да чита нека крај себе го има единствениот верен и драг пријател кој безусловно сака, дарува, а за возврат бара толку малку само почитување, и поголемо дружење со него преку страниците на *СТАРАТА ДОБРА КНИГА БИБЛИЈАТА*.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2010 во 23:46
I bas onaa za zto sboruvam zamrsen tekstvoi vo koi nedifinirani neprijateli ja unistuvaat dushata na covekot koaj pak po svoja priroda e pretstavena kako nesto sto nema sila, zaplashuvanja so lukaviot i sto jas znam koj, "ispravnite" im drzat lekcii po lazen moral na izgubenite, se pleskaat frazi i sthivi od biblijata se mati vodata za da na kraj edniot bide perfiden i lukav manipulator a drugiot so griza na sovest izgubena izmanipulirana ovca koja pocnuva da zavisi od manipulatorot...

Sto li ja tera ovcata da se ponizi i pokori tolku ????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 08:11
Messenger, Templarius,

како тоа од вас добивам "опомена" ? па нели вие бевте против "средства за заплашување" ?

Едниот тужибаба, а другиот ме "заплашува со опомена" и тоа од ЧОВЕЧКИ ЗАКОНИК, и тоа ЗАРАДИ ЕДНО ЗБОРЧЕ од еден човек грешник. А на друга страна ви смета целата Библија од Господ.

Па вие со ова докажувате дека тие што заплашуваат можат и со обични правила на форумот да заплашуваат. Заплашувањето очигледно доаѓа од луѓето и од нивното срце.

Така и инквизиторите си имале свои ЧОВЕЧКИ ЗАКОНИ, и си суделе и тужеле и казнувале според нив --- ТОА СИ ДОАЃА од ЛУЃЕТО, а не од книгите.

Вие двајцата нема шанси да сте христијани, --- вие да бевте христијани ќе ја знаевте Оче Наш и ќе знаевте што значи "...прости ми како јас што опростувам...", ама вие вакви "тужибаба" и "судија/полицаец" покажувате основни непознавања од христијанството.

Сте слушнале за молитвата Оче Наш ??

Поздрав,

-------------------------------------------------
Исус им рече... 7 Лицемери! Добро Исаија пророкуваше за вас, велејќи:
8 ’Овој народ Ме почитува со усните, а нивното срце е далеку од Мене.
9 Но напразно Ми се поклонуваат, учејќи науки, што се човечки заповеди.’” (Матеј 15:7-9)

Мили други форумџии,

34 Исус им одговори: „Вистина, вистина ви велам, дека секој кој прави грев, роб му е на гревот. (Јован 8:34)

А според ова грешниците СЕ робови, а робови НЕ ЗНААТ ШТО Е слобода. Робови може само да ве ВОДАТ ВО РОПСТВО. Оние што се робови на својата самозаљубеност и омраза, таму и ќе ве одведат.

Така и секој ЧОВЕК кој е СЛУГА на ЧОВЕЧКИ ЗАКОНИ, тој не знае што е слобода, и НЕ Е КОМПЕТЕНТЕН за да "ослободи".

Кој од вас може да каже дека НЕ Е СЛУГА на ЧОВЕЧКИ ЗАКОНИ ? и дека не се плаши од ЧОВЕЧКИ Средства за ЗАПЛАШУВАЊЕ ?

Поздрав,

Изменето од Niko777 - 08.Мај.2010 во 08:39
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 08:58

Messenger, Templarius,

како тоа од вас добивам "опомена" ? па нели вие бевте против "средства за заплашување" ?

Едниот тужибаба, а другиот ме "заплашува со опомена" и тоа од ЧОВЕЧКИ ЗАКОНИК, и тоа ЗАРАДИ ЕДНО ЗБОРЧЕ од еден човек грешник. А на друга страна ви смета целата Библија од Господ.

Па вие со ова докажувате дека тие што заплашуваат можат и со обични правила на форумот да заплашуваат. Заплашувањето очигледно доаѓа од луѓето и од нивното срце.

Така и инквизиторите си имале свои ЧОВЕЧКИ ЗАКОНИ, и си суделе и тужеле и казнувале според нив --- ТОА СИ ДОАЃА од ЛУЃЕТО, а не од книгите.

Вие двајцата нема шанси да сте христијани, --- вие да бевте христијани ќе ја знаевте Оче Наш и ќе знаевте што значи "...прости ми како јас што опростувам...", ама вие вакви "тужибаба" и "судија/полицаец" покажувате основни непознавања од христијанството.

Сте слушнале за молитвата Оче Наш ??

Поздрав,

Исус им рече... 7 Лицемери! Добро Исаија пророкуваше за вас, велејќи:
8 ’Овој народ Ме почитува со усните, а нивното срце е далеку од Мене.
9 Но напразно Ми се поклонуваат, учејќи науки, што се човечки заповеди.’” (Матеј 15:7-9)

Мили други форумџии,

34 Исус им одговори: „Вистина, вистина ви велам, дека секој кој прави грев, роб му е на гревот. (Јован 8:34)

А според ова грешниците СЕ робови, а робови НЕ ЗНААТ ШТО Е слобода. Робови може само да ве ВОДАТ ВО РОПСТВО. Оние што се робови на својата самозаљубеност и омраза, таму и ќе ве одведат.

Така и секој ЧОВЕК кој е СЛУГА на ЧОВЕЧКИ ЗАКОНИ, тој не знае што е слобода, и НЕ Е КОМПЕТЕНТЕН за да "ослободи".

Кој од вас може да каже дека НЕ Е СЛУГА на ЧОВЕЧКИ ЗАКОНИ ? и дека не се плаши од ЧОВЕЧКИ Средства за ЗАПЛАШУВАЊЕ ?

Поздрав,

Ne provociraj ...
Ne lazi ...
Za razlika od tebe ludje na forumov ovdeka so godini diskutiraat, razmenuvaat mislenja NE NEMAETNUVAAT SVOI MISLENJA po sekoja cena pa duri i so isprevrtuvanje na zborovi na drugi diskutanti...
Me narekuvash tuzibaba samo zatoa sto ne te ostavam da LAZES i da ja sirish svojata zloba koja ja kriesh zad tvoeto licemerno pobozno lice ...
Ti mrazish a onoj koj mrazi ne moze da ima niedna hristijanska doblest vo sebe ...
Seti se uste koga ti rekov da me ostavish na mira zasto so ludje kako tebe ne diskutiram ???
Ti nemas sto da kazes, sem lagi i licemerni stavovi ... Eve pak ti velam ostavi me na mira poln si so omraza zloben coveku ....

Изменето од Templarius - 08.Мај.2010 во 09:06
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 09:13
21 Тогаш Петар пристапи и Му рече: „Господи, колку пати да му простам на брата си кој греши против мене? До седумпати ли?”
22 Исус му рече: „Не ти велам до седумпати, туку до седумдесетпати по седум.” ( Матеј 15:21-22)

Средства за помирување, а не за заплашување.

Поздрав,
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 09:21

21 Тогаш Петар пристапи и Му рече: „Господи, колку пати да му простам на брата си кој греши против мене? До седумпати ли?”
22 Исус му рече: „Не ти велам до седумпати, туку до седумдесетпати по седум.” ( Матеј 15:21-22)

Средства за помирување, а не за заплашување.

Поздрав,

Licemeren si do koska kako sto rekov se kries zad lazna poboznost i sem copy paste od biblijata neznaesh nisto drugo, sam rece deka imash omraza vo sebe - ne ti pomaga nisto zloben coveku, nema spasenie za tebe nitu pak proshka, ti go ziveesh pekolot sekoj den...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
fileo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2010 во 09:34
jakov 3:13-18
13 Кој е меѓу вас мудар и разумен? Со добро владеење нека ги покаже своите дела во мудра смиреност.
14 Ако ли пак во своето срце имате горчлива завист и карање, не се фалете и не лажете против вистината!
15 Тоа не е мудрост, која слегува одозгора, туку е земна, душевна, демонска;
16 зашто каде се зависта и карањато, таму е неред и секакво лошо нешто.
17 А мудроста која доаѓа одозгора, пред сè: е чиста, потоа мирољубива, блага, покорна, полна со милост и добри плодови, непристрасна и нелицемерна.
18 А плодот на правдата се сее во мир, за оние кои создаваат мир.

Jakov 1:19-21
Знајте го ова, возљубени браќа мои: секој човек да биде брз во слушањето, а бавен во зборувањето, бавен на гнев,
20 зашто човечкиот гнев не создава правда пред Бога.
21 Затоа отфрлете од себе: секаква нечистота, и последниот остаток на злобата, и примете го со кротост во вас насаденото Слово, кое може да ги спаси вашите души.

mali soveti na odnesuvanje
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.