IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Novata foto/video kamera Nokia N8
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Novata foto/video kamera Nokia N8

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
Автор
Порака
gocemk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 111
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gocemk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2010 во 20:08
Hmmm... ja sledam diskusijava denovive i moram da kazam deka se soglasuvam so povekjeto tvrdenja na Tegla. Diskusijata malku zabega ama edno nesto ostanuva fakt: Nokia N8 e mobilen telefon koj so svoite fotografski performansi dosega najmnogu se priblizil kon eden P&S aparat! Vo vrska so lekjata, deka ne e vistinski Zeiss, deka toa e samo brendiranje i sl. bi sakal da ve potsetam deka pred samo mesec-dva imase megjunaroden foto-konk*rs na Carl Zeiss, a pravo na ucestvo imaa site korisnici na Zeiss optika, duri i onie na mobilnite telefoni. Znaci kompanijata oficijalno zastanuva i zad ovie proizvodi. Duri i da ne e "genuine" Zeiss, lekjata na N8 i dr. Zeiss lekji na mobilnite se defakto najdobrite na ovoj pazar. Kako primer bi vi ja dal Nokia N90 so 2.0MP kamera (koja jas ja poseduvav) so Zeiss staklo koja pravese nesporedlivo podobri fotografii od 2-3 ponovi generacii na SonyEricsson mobilni so 2+ MP. Koj saka neka si proveri! Isto taka, koga izleze Olympus FE-290 7.1 MP so 28 mm objektiv vednas go naracav da mi go donesat od Germanija. Posle kratko koristenje uvidov deka fotkite se kaka i go sitnav.Posle toa koristev Sony DSC-V1 5MP celi 5 godini postar, bez wide objektiv ama so Carl Zeiss staklo. Na internet imase glasini deka e praveno od Tamron i sl. ama edno nesto bese sigurno: fotkite bea dzam i bez problem pravev printovi 20X30 cm za na izlozbi i den denes go koristam. A, da i senzorot mu e 1/1.8" nasproti 1/2.5" na Olympusot, nesto slicno kako i Nokiava. Nekoj se zalese deka Nokiava nemala blic ama siguren sum deka procitav deka ima i toa xenon, a ne beskorisna LED dioda . Poentata mi e deka ne treba da se potcenuva nisto zad koe sto stoi imeto na Zeiss, pogotovo ako e vo kombinacija so druga seriozna firma.

P.S. Kje zaboravev i ova, vcera pak procitav deka preporacanata/ocekuvana cena na uredov kje bide okolu 370 evra. E, sega ako firmite niz Skopje i Makedonija se odlucat da go prodavaat za 500+ evra (kako sto pravat so se i sesto), togas ne moze da se zalime deka Nokia naplakja skapo!

Изменето од gocemk - 04.Мај.2010 во 20:27
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2010 во 20:45
Originally posted by ivotoyota ivotoyota напиша:

Редовно сликам со Panasonic LZ8 компакт и одговорно тврдам дека е светлосни години пред Nokia-ва во секој поглед! Апаратот чини 7.500 денари (и тоа пред една година)! Не знам за Nikon-от точно, ама знам дека не ги бива Coolpix апаратите...

eve sporedba megju nokiata i panasonic lx-3 (na dpreview nemaa od lz8 semplovi, ama gore dolu toa e toa).

panasonic http://s3.amazonaws.com/masters.galleries.dpreview.com/110603.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1272998379&Signature=WF4BOLKvEf4IKgCPs5RknGCQMAg%3d

nokia http://samples.republicpublishi.netdna-cdn.com/Nokia-N8-sample-2.jpg

da, semplovite na panasonikot se podobri. ama malku podobri, ne svetlosni godini. problemot kaj nokiata ocigledno e shumot na osnovno iso, koj dodatno e zgolemen zaradi preteranoto in-camera ostrenje (najverojatno sakale da impresionirat, ama malku preterale). ima sitni tragi na moire, no vednas od semplov se gleda deka odlicno se drzi vo odnos na hromatski aberacii. zeiss si e zeiss kolku i da nekoi tvrdat deka e toa samo rebrendiranje, sepak cz ne stava svoe ime na se i seshto. na kraj, gledam deka odlicno aparetcevo renderira boi.

i se ova ne mora nisto da znaci, ednostavno ne znam kako mozete so tolku skepticizam i tesnogradost da go prifakjate razvojot na tehnologijata, istava diskusija na forumov bese koga izleze i cs5. celo vreme se nakakvi konspiracii, celo vreme kraj na svetot ide, pa ne cinelo tolku mnogu megapikseli, live view - najgolemo sranje, cmos ne cini, ccd vladee, d40 bil plasticen lajka bila od metal, ne cinelo mobilen + fotoaparat, ne cinelo hd video vo dslr itn... koga izlegoa mobilnite - ne cinea, sega site imaat... ne cinea i kompjuterite i internetot, zracele mnogu i rak se dobivalo, stavale droga u koka-kola po diskoteki...

tehnologijata si e ok, pristapot na lugjeto kon nea ne cini... posebno ograniceniot makedonski pogled i somnicavost kon se shto e novo i nepoznato...

Изменето од branko_k - 04.Мај.2010 во 20:47
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2010 во 22:58
Eve LZ8 semplovi
http://www.digitalcamerainfo.com/content/Panasonic-Lumix-DMC-LZ8-Digital-Camera-Review-18483/Sample-Photos.htm
Nokia N8 ima link na prviot post.

Ako pisuva Zeiss, togas e Zeiss. Za mene toa e genuine Zeiss, i nisto pomalku.

Tuku pamtete go muabetov i za edna godina kje vidime koj sto zborel. Jas tvrdam deka so vakvi telefoni nema da ima nikakva potreba od P&S kameri.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Igor-T Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2006
Поени: 622
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor-T Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2010 во 22:59

Naredniot chekor na P&S camerite ne mora
da znachi APS-C senzor ili pogolem.

Poradi segashniov (javen) tek na tehnologijata,
ogranichuvanjeto za kvalitetni fotografii ni se od fizichka priproda.

Mnogu MP na mala povrshina, megjuzaemno dejstvie, greenje itn...
Pogolem senzor e momentalnoto reshenie koe ni nosi i kvalitet.

A shto ke se sluchu so novi otkritija i inovacii vo sensor tehnologija?
Shto ako togash 1/2.5" chip izvadi performansi ednakvi na D3 na ISO 6400 ?

Malo kamerche ili mobilen ti vadi super fotosi i toa bez flash
vo kafich, vo crkva, na ulica nokje i kaj li ne...

E ke nema "umetnichki" DOF, ama site subjekti od tuka do eee onamu ke
bidat vo focus. среќа

Pozdrav

Igor

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 00:27
Кон врв
ivotoyota Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Јуни.2008
Поени: 290
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivotoyota Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 02:15
Originally posted by Igor-T Igor-T напиша:

Naredniot chekor na P&S camerite ne morada znachi APS-C senzor ili pogolem.Poradi segashniov (javen) tek na tehnologijata,ogranichuvanjeto za kvalitetni fotografii ni se od fizichka priproda.Mnogu MP na mala povrshina, megjuzaemno dejstvie, greenje itn...Pogolem senzor e momentalnoto reshenie koe ni nosi i kvalitet.A shto ke se sluchu so novi otkritija i inovacii vo sensor tehnologija?Shto ako togash 1/2.5" chip izvadi performansi ednakvi na D3 na ISO 6400 ?Malo kamerche ili mobilen ti vadi super fotosi i toa bez flashvo kafich, vo crkva, na ulica nokje i kaj li ne...E ke nema "umetnichki" DOF, ama site subjekti od tuka do eee onamu kebidat vo focus. среќаPozdravIgor

Токму тоа сакав да кажам! Дека малите сензори не значи дека ќе умрат! Спомнав јас во претходен пост, квалитетот на сензорите е драстично подобрен во претходниве десетина години!

Не ме сфаќајте погрешно, ми се допаѓа и мене идејата за мобилен со добра камера и тоа мноооогу, но претерани се изјавите за апокалипса на P&S апаратите. Впрочем, на тој начин многу етаблирани производители би ја изгубиле можноста да продаваат апарати. Сигурно Canonikon, Pentax, Oly или Leica нема да прават мобилки, нели?

P.S. Дека не е спешл да имаш Zeiss стакло на мобилен, доказ се и Leica објективите на секој Pana апарат, и тоа од 7.500 денари!
Кон врв
within Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Јуни.2008
Поени: 119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај within Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 19:49
После сета војна тука, еве нешто во слична конотација, италјански фотограф кој за Magnum ја фотографирал војната во Ирак со P&S Olympus C-5050 во 2002-3та година!:

ЛИНК

Денес веројатно користи Leica X1 :)

Изменето од within - 05.Мај.2010 во 21:19
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 22:35
Originally posted by within within напиша:

После сета војна тука, еве нешто во слична конотација, италјански фотограф кој за Magnum ја фотографирал војната во Ирак со P&S Olympus C-5050 во 2002-3та година!:

ЛИНК

Денес веројатно користи Leica X1 :)

Vakvi kompakti vekje ne se pravat. Vidi na lekjata sho pishuva f1.8-2.6. Eheheeejj.
Кон врв
mickeymkd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2006
Поени: 368
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mickeymkd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 23:58
Ако сакаш квалитетен компакт, пак ке треба да опрчиш доста пари. Види само колку се Canon S90, G11, Panasonic Lx3? сите се движат измеѓу 400-600 евра. Плус освен овие 3 модела, нешто што би се квалификувало како квалитетен компакт и не постои.

Цените на ДСЛР апаратите си го направија своето. Полека, прво ги истиснаа од пазарот SLR-Like, Ultra zoom апаратите кој сега и веќе ги нема, потоа ги истиснаа и квалитетните компакти како олимпусов погоре. Само канон нешто се инати со G серијата, но ако направиме споредба меѓу некој G модел од пред 5 години и сегашниот G11 ке видиме дека најновиот модел има полоши карактеристики од постариот посебно кога се зема во предвид објективот. Плус со појавата на микро 4/3 сигурно нема да видиме наследник на Lx3, а тешко и на G11 во изведба каква што е сега.

Така да ако Нокиава биде околу 300-400 евра, би била подобар избор него кој било компакт. И така повеќе луѓе попрво би ја дале таа сума за мобилен, отколку за фотоапарат.

Плус и од компактите од 150-200 евра ретко кој снима видео во 720п.
Canon Powershot S90,Sony DSLR A700,Sony 18-70mm f3.5-5.6 DT,Sigma 10-20mm f4-5.6 EX DC,Sigma 17-70mm f2.8-4.5 DC, Tamron 90mm f2.8 SP AF Di,Minolta 70-210mm f4 AF,Minolta 50mm f1.7 AF,Sony HVL-F56AM.
Кон врв
within Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Јуни.2008
Поени: 119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај within Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 00:09
mickeymkd,
За тоа дек DSLR ги потиснаа хибридните ултра-зум, веројатно е и така, баш со појавувањето на entry DSLR моделите со кит-зум објективите, бидејки и обичните P&S сега имаат доста долг зум

Јас така се зезнав порано со купување на таков хибрид Canon S5IS (кој си имаше свои предности врз P&S, но со премногу повисока цена, и негативности кон DSLR, а и за малку плус пари тогаш се купуваше Nikon D40).
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 00:23
Originally posted by mickeymkd mickeymkd напиша:

. И така повеќе луѓе попрво би ја дале таа сума за мобилен, отколку за фотоапарат.

Bas taka. Mobilniot pokazuva status, barem taka si mislat tie koi sekogash imaat najnov i najskap намигнување
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 01:06
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Originally posted by mickeymkd mickeymkd напиша:

. И така повеќе луѓе попрво би ја дале таа сума за
мобилен, отколку за фотоапарат.
Bas taka. Mobilniot pokazuva status, barem taka si mislat tie koi sekogash imaat najnov i najskap намигнување

Rabotata znachi bila vo dobivanjeto nekakov status so kupuvanjeto novi mobilki!

A jas mislev deka na ovoj podforum govorime za kvalitetni foto kameri...   
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 01:15
Rabotata e vo toa kade se dvizi tehnoloskiot trend. Ako moze telefon da ima dobra kamera, zosto da ne. Iskreno jas sakam da imam "svetlomer" aplikacija vo mobilniot telefon намигнување Seriozno.

http://noknok.tv/2010/04/27/nokia-n8-12-megapixel-camera-reviewed-and-tested/

Изменето од Tegla - 06.Мај.2010 во 01:17
Кон врв
Igor-T Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2006
Поени: 622
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor-T Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 11:31
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Ako moze telefon da ima dobra kamera, zosto da ne. Iskreno jas sakam da imam "svetlomer" aplikacija vo mobilniot telefon намигнување Seriozno.

голема%20насмевка

I jas sakam telefonot da mi bide i svetlomer.
Incident meter, so mal dome tamu.

Kako Sekonic L-308S:

Videte kolku e mal - kako mobilen. голема%20насмевка

Pozdrav

Igor
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.