IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Novata foto/video kamera Nokia N8
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Novata foto/video kamera Nokia N8

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
Автор
Порака
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2010 во 21:18
Bravo Medeni,
izgleda deka so vakvite reklamni spotovi nokia site ne pravi TREVOPASNI ZIVOTNI
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 01:01
Originally posted by mdeni mdeni напиша:

Само ќе ве потсетам, колку лоша компресија имаат сликите од другите телефони на нокиа кога ги гледаш на цел екран, а камо ли на 100%.
Не ми се верува, како истите луѓе зборуваат дека ДСЛР бил со мал сензор и бил инфериорен, а вакво тешко ѓубре било добро... Свашта.

Deni ne zbori vo mnozina намигнување. Slobodno spomni me so ime намигнување
Si stojam na stavot deka DSLR so mal senzor za tie pari e INFERIOREN. Ako bese D300s 500 evra so kit lekja kje bese super, ama za zal ne e. Na masata ne i treba DSLR, im treba ured koj kje napravi fotka, i vednas da ja spodeli na Facebook, so eden klik.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 01:02
Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

Bravo Medeni,
izgleda deka so vakvite reklamni spotovi nokia site ne pravi TREVOPASNI ZIVOTNI

Zosto taka mislis?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 01:09
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Ma tehnoloshkiot napredokot e super, druga rabota e decepcijata na komercijalizacijata i potroshuvachkoto opshtestvo.

Eheee.... 4 seminarski napisav na taa tema голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка preku 60 stranici голема%20насмевкаголема%20насмевка
Welcome to the Brave New World - Aldous Huxley
http://recordbrother.typepad.com/imagesilike/images/brave_new_world_cover_1.jpg
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 12:09
Pa ti Tegla vikas film da se koristi itn... I plus toa. No na otvoren forum ubavo e da se govori za site, ne samo za eden.
I dali navistina smetas/smetate, deka ovaa Nokia koja e teska kopija na iPhone vo sekoj mozen pogled, so "fenomenalni" fotografski i video karakteristiki, ke bide pod 500 evra!?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 12:40
Tegla izvini ama si mnogu kontradiktoren vo nekoi raboti koi gi zastapuvas. Ovde na forumov iljadnici stranici se napisaa dali FF senzor dali crop, kolku pikseli itn ....
I odednas cup, KUPETE SI NOKIA PU, PU SETO DOSEGA NE VAZI, STAVITE SE STO IMATE NA VITRINA DOJDE "AVATAR" Izvini ama ova ne mozam da go prifatam. A Nokia moze da pusta reklami kolku saka so VIDEO i UN TOUCH fotki ama jas ne sakam da spagam vo onie koi veruvaat na vakov BEZOBRAZEN marketing, i se smetam deka ne sum OVCA. A site onie koj veruvaat moze slobodno da me smestat vo OVCITE.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 13:09
Mora da bide pod 500 evra ako sakaat da bide konk*rentna so iPhone. Samo ne znam kakva kje bide osetlivosta na dopir na displejot vo odnos na iPhone. A, toa e najbitnoto koga vekje nemas hardverski kopcinja.
Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 13:23
Brej ama go napdnavte Tegla... kako covekot da vi kaze od sega se sto kje snimate i fotografirate da bide so N8 i kako da kaza deka kje gi frli site aparati, filmovi, negativi, objektivi i slicni stvari vo vardar голема%20насмевка

telefonceto e interesno, ima interesni opcii izgleda ubavo, snima  i fotografira.... mene mi se dopagja i kje si gu kupam, a ako mu se dopagja na Tegla i on kje si go kupi!

me zabole dali videata se snimani so telefonot i dali slikite bile obraboteni.

Logikata e ednostavna... imam DSLR FF, kamera ne me interesira za da kupam, no mi treba nesto za zebancija i fotkanje i snimanje na odmor, koncerti i slicni sranja, a ako mozam i da zboram so nego uste podobro :)
kje mi ja eliminira poterebata da nosam 3 kila oprema ili pak da nosam aparatce i telefon
голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 13:25
Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

Tegla izvini ama si mnogu kontradiktoren vo nekoi raboti koi gi zastapuvas. Ovde na forumov iljadnici stranici se napisaa dali FF senzor dali crop, kolku pikseli itn ....
I odednas cup, KUPETE SI NOKIA PU, PU SETO DOSEGA NE VAZI, STAVITE SE STO IMATE NA VITRINA DOJDE "AVATAR" Izvini ama ova ne mozam da go prifatam. A Nokia moze da pusta reklami kolku saka so VIDEO i UN TOUCH fotki ama jas ne sakam da spagam vo onie koi veruvaat na vakov BEZOBRAZEN marketing, i se smetam deka ne sum OVCA. A site onie koj veruvaat moze slobodno da me smestat vo OVCITE.

Izgleda zborime vo razlicni kodeci, pa ne se dekodirame kako sto treba намигнување.
Nokia N8 e toa sto im treba na lugjeto na koi doma im treba P&S kamera, i ne gi interesira DSLR, a i za site koi imaat DSLR, a im treba i P&S za koga ne go nosat ili ne mozat/ne sakaat da go nosat. Ovoj koncept doprva kje se razviva. P&S senzor vo mobilen telefon koj pravi i slika i HD video. Kako sto kazav na pocetok, P&S kamerite treba da se so APS-C ili m4/3 senzor kako Leica X1, DSLR da si bide FF. I togas rabotite kje si dojdat na mesto kako i sto bea pred 7-8 godini koga i idiotite bea FF намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2010 во 17:36
E PA TEGLA NE MOZE DA SE DEKODIRAME, NE SME SEDNALE ZAEDNO NA SOFRA I NE SME SE ALKOHLIZIRALE PA PLUS GENERACISKI RAZLIKI... Se salam sega te razbrav
Pozdrav
PS a ovoa za sofrata mislam drze voda
Кон врв
ivotoyota Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Јуни.2008
Локација: Macedonia
Поени: 290
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivotoyota Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 04:49
Уффф, интересно напредува фотографијата во мобилните, но ова сигурно нема да чини под 500 евра... Плус, сликите се во најмала рака лоши (има таму една девојка на велосипед сликано). Многу голема компресија, катастрофа се. Плус кај овој концепт фалат и многу други работи. Добар блиц на пример - LED светленцата никако не можат да заменат блиц кај P&S фотоапарат! Еве и да речеме дека ќе стават, после колку слики ќе се троши батеријата? А младинава слики на фб става најчесто од навечер, од диско, а за таму и тоа како треба блиц...
А за „објективот“ да не зборувам... Толку малце стакло не може да има оптички квалитет на добро објективче на P&S.
Сакам да кажам, дека за 5.000-7.000 денари денес може да се земе солиден фотоапарат, со блиц, 3-5х оптички зум, прилично брз автофокус... Производ кој е развиван исклучиво за таа намена, од луѓе и инженери што се занимаваат само со тоа... А не од некои маркетинг менаџери чија единствена цел е да го победат iPhone.
Значи јас искрено не ја гледам иднината како што ја гледа Тегла. Не би рекол дека големината на сензорите ќе игра голема улога во иднината и дека ќе се оди баш на нивно зголемување. Денешен P&S сензор, во споредба со ист таков од пред 6-7 години, вади фантастично повеќе резолуција, помалку шум... Значи дека се напредува и во тој аспект - за 10-15 години ќе имаме мали сензори со карактеристики на денешните DSLR сензори. Софтверот толку ќе напредне, што сум сигурен дека ќе симулира плиток DOF, и тоа во самиот апарат на JPEG и тоа ќе го прави успешно (како што денес го прави за корекција на искривување на објектив, или за хроматски аберации...). Ја се некако мислам ќе останат маливе сензори!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 18:05
Originally posted by ivotoyota ivotoyota напиша:

Уффф, интересно напредува фотографијата во мобилните, но ова сигурно нема да чини под 500 евра... Плус, сликите се во најмала рака лоши (има таму една девојка на велосипед сликано). Многу голема компресија, катастрофа се. Плус кај овој концепт фалат и многу други работи. Добар блиц на пример - LED светленцата никако не можат да заменат блиц кај P&S фотоапарат! Еве и да речеме дека ќе стават, после колку слики ќе се троши батеријата? А младинава слики на фб става најчесто од навечер, од диско, а за таму и тоа како треба блиц...
А за „објективот“ да не зборувам... Толку малце стакло не може да има оптички квалитет на добро објективче на P&S.
Сакам да кажам, дека за 5.000-7.000 денари денес може да се земе солиден фотоапарат, со блиц, 3-5х оптички зум, прилично брз автофокус... Производ кој е развиван исклучиво за таа намена, од луѓе и инженери што се занимаваат само со тоа... А не од некои маркетинг менаџери чија единствена цел е да го победат iPhone.
Значи јас искрено не ја гледам иднината како што ја гледа Тегла. Не би рекол дека големината на сензорите ќе игра голема улога во иднината и дека ќе се оди баш на нивно зголемување. Денешен P&S сензор, во споредба со ист таков од пред 6-7 години, вади фантастично повеќе резолуција, помалку шум... Значи дека се напредува и во тој аспект - за 10-15 години ќе имаме мали сензори со карактеристики на денешните DSLR сензори. Софтверот толку ќе напредне, што сум сигурен дека ќе симулира плиток DOF, и тоа во самиот апарат на JPEG и тоа ќе го прави успешно (како што денес го прави за корекција на искривување на објектив, или за хроматски аберации...). Ја се некако мислам ќе останат маливе сензори!

Ova e podobar ured vo sekoj pogled od bilo koja P&S kamera zatoa sto vo odnos na bilo koj P&S ima + 3G + WiFi + browser + java +realplayer + skype + messenger + flash + GPS mapi + OS za drugi aplikacii + igri +SMS + telefon i na seto toa ZEISS optika so senzor kako na bilo koj P&S. Jas ne gledam nesto nejasno tuka. Pokazete mi vakov ured od Nikon ili Canon i da debatirame sto e podobro.
Jas ova go gleam kako progres, deka sega site mobilni kje imaat vakvi senzori, a fotokamerite treba da imaat pogolem. Za godina dve kje ima vistinski P&S so APS-C senzor za pod 500 evra. nesto kako Leica X1.
Inaku plitkiot DOF zavisi od fizika/hardver ne od softver. Moze da postoi emulacija, ama kako HDR (Fuji imase na nivnite P&S kameri nesto takvo) za staticni objekti.
Malite senzori se za vo telefon i za sekoj moment. Golemite se za ubavi raboti намигнување.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 20:26
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Ova e podobar ured vo sekoj pogled od bilo koja P&S kamera zatoa sto vo odnos na bilo koj P&S ima + 3G + WiFi + browser + java +realplayer + skype + messenger + flash + GPS mapi + OS za drugi aplikacii + igri +SMS + telefon ...

A jas mislev deka sporeduvame kameri i kvalitetot na slikite napraveni so niv... a ti si sporeduval entertainment centers.

Изменето од Zoran K - 03.Мај.2010 во 20:28
Кон врв
ogledalo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Април.2008
Поени: 151
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ogledalo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 22:58
Tegla me potseka na Ken Rockwell , so nekoi svoi izjavi (vsusnost so mnogu )
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 5>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.