|
Алергија |
Внеси реплика | страница <1 910111213> |
Автор | |
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Со јогурт против алергија
Сапрофитните бактерии кои, нормално, се наоѓаат во јогуртот можат да бидат корисни за бебињата со егзем и други алергиски состојби, откриле финските стручњаци. Станува збор за лацтобациллус ГГ, која заедно со другите сапрофитни бактерии одржува поволен однос на бактериските видови во цревата и така позитивно влијае врз одбранбените способности на организмот. Во истражувањето на финските експерти учествувале 159 бремени жени со семејна анамнеза на разни алергиски болести, кои земале препарат со лактобацилус и плацебо и тоа два пати дневно во последните три недели од бременоста. Терапијата била продолжена и по породувањето, а бебињата хранети со шишенце добиле соодветно количество препарат растворен во вода. Сите деца биле прегледани во третиот, шестиот, дванаесеттиот, осумнаесеттиот и дваесет и четвртиот месец од животот. Во групата која добивала лактобацилус, 23% од децата развиле егзем до втората година од животот во споредба со 46% од децата кои добивале плацебо. Детскиот егзем е алергиска состојба, која се карактеризира со промени на кожата, црвенило, оток, чешање и чести бактериски инфекции. Во последните децении оваа болест и другите алергиски болести се во пораст. Во САД, од егзем боледуваат 10 отсто од децата и 3 отсто од возрасните луѓе. Во две третини од случаите детскиот егзем се губи целосно до пубертетот. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пронајден лек за алергијата од кикирики
Родителите на децата алергични од кикирики сега можат да здивнат благодарение на еден британски доктор, кој верува дека лекот за оваа алергија ќе биде пронајден за најмногу три години. Студијата која чинеше 1 милион фунти, а ја водеше д-р. Ендрју Клард од болницата во Кембриџ ќе им помогне на илјадници деца во светот кои ја имаат оваа потенцијално фатална болест. Третманот, кој го изработиле докторите се состоел од мали дози на брашно од кикирики, кое било растворено во јогурт. Во минатото сите обиди за истражување на алергијата од кикирики биле неуспешни.
|
|
*moon*
Сениор Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7657 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Годинава ми установија алергија на: полен од мешани треви, полен од рж, мачка и габички некои....
Создаваше ринитис, а не кивав, не кашлав, не ме печеа очите и носот..... Едвај поставивме дијагноза..ни еден доктор не се посомнева прво на алергија.... симптомите ми биле неспецифични, така ми рекоа... Сега пијам цезера и прскам фликсоназе и добра сум.... |
|
МИР со сите
|
|
-Goldi
Сениор Регистриран: 09.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 750 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ШТО Е АЛЕРГИЈА?
Алергија е преосетливост на некои супстанци, додека алергиската реакција е одговор на имуниот систем на организмот кон внесените алергиски супстанци. Носечките супстанци (алергени), кои предизвикуваат алергиска реакција може да бидат: храна, полен, спори, микрокрлeжи, делови од тело на животните, отров од инсектите и др. |
|
-Goldi
Сениор Регистриран: 09.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 750 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
АЛЕРГИЈА ОД ПОЛЕН
Временска рамка: се јавува на крајот на зимата и почетокот на пролетта или поточно во месец февруари. Мета на напад: дишните патишта. Симптоми: воспалување на носната слузница, појава на оток и црвенило, излачување на поголема количина слуз. Може да дојде и воспалување на слузницата на грлото и мекото непце, проследено со солзење на очите и отежнато дишење. Третман: лекувањето се одвива преку медикаменти и инјекции, но конкретен лек не постои. Проблемот е во тоа што луѓето не може целосно да се изолираат од поленот, освен ако заминат некаде на море или редовно да носат заштитна маска................... |
|
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kako i sekoja godina, taka i ovaa tradicionalno pak me fati alergijata na polen
I kako sto e redot pijam loratadin apcinja i operil kapki za nos za da se smiram |
|
|
|
Tiggy Vicious
Сениор Consume. Be silent. Die. Регистриран: 27.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 6238 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
На ништо не сум алергична.
Фала богу.. |
|
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality |
|
mariija
Сениор Регистриран: 01.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2459 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
na svezo pokoshena trava ccccccccccc
|
|
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
денеска попладнетно, дуваше еден ,,поленски,, ветер... очите ми отекоа од солзење, непцето ми е жар и ме чеша, како и се останато се разбира.... уххх не можам да поднесам веќе
а се зафркнав со лоратадинот, друг пат лекови од гала фарм - не |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И мене денес истото ме најде,сигурно имаше јака концентрација на полен. Дури и ушите ме чешаа, сите ме прашуваа дали сум плачела очите ми беа бумбари а се исфрлав и по кожата. Се напив лоратадин ама дефинитивно требаше порано да ги почнам, и земав и еден “вентолин“ да ми се најде (за не дај Боже). Многоооогу лошо, многу.
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
ANITA11
Сениор Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 21488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
aman od taa alergija me pukna...
|
|
bingo
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 2522 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
здр јас сум бинго и јас имам алергија
Изменето од bingo - 05.Мај.2010 во 12:43 |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Welcome to the club, ап...ап..ап...чихаааааааааа!
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Внеси реплика | страница <1 910111213> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |