|
Просветленост. . . |
Внеси реплика | страница 123 5> |
Автор | |
Џо
Сениор Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 23.Април.2010 во 23:09 |
Ај да ве мачам повторно...
-Што е просветленост? -Како се постигнува? -Како изгледаме пред и потоа просветлувањето? -A што е тоа што се менува? -Се разбира , првото прашање може да ги сруши другите... Ама ајде... Губете време другари... |
|
sjena je od zastora kula na nebesima u našim je prsima |
|
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ај да почнам прва
Просвелтеноста е еден момент кој доаѓа одеднаш, го искусуваш преку ум, интелект и срце и кога тоа се случува, спознаваш дека понатаму неможеш да живееш, да гледаш, и да чувствуваш како порано. Тоа е состојба во која неможеш да разграничиш дали во даден момент чувствуваш, гледаш или разбираш, сите овие работи се поврзуваат во една нова состојба на доживување, едноставно се сплотуваат во едно. Просветлувањето на еден начин ти ги интензивира, засилува сите твои сетила, сите твои чувства и целиот твој разум. сфаќаш дека претходно тоа што си мислел дека го „сфаќаш/љубиш/разбираш/гледаш“ не било ни до половина откако ти „светнало“. Тогаш ти доаѓа елан повторно да ги читаш сите книги одново, да си ги љубиш најблиските уште повеќе, да си направиш една ретроспектива на целиот твој живот и искуства и да продолжиш пак со животот, одново со многу поголема желба. Тогаш Бог го доживуваш многу блиску до себе. Одеднаш се` добива смисла (дури и „смисла“ не е соодветен збор). Тогаш материјалните работи се чиста тривијалност. Сфаќаш дека се потребни но не и неопходни, сфаќаш дека Бог никогаш не те оставил без тоа што ти е најмногу потребно, сите негови зборови упатени преку Исус добиваат вистинска смисла. Тогаш сфаќаш зошто било потребно да сакаш, да веруваш, да разбираш, да почитуваш. Тогаш едноставно спознаваш преку целото твое битие. Тогаш се раѓа едно ново битие во тебе |
|
Џо
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Буда просветлен човек бил?
|
|
|
Anarchy
Сениор Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Џо, мислам на темава имаме многу добро дискутирано за просветленост, можеш да прочиташ некои работи.
|
|
DragancoLeskoec
Сениор Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Просвеленост демек, да ја видиш реалноста како шо е, без слоевите на превези преку очите.Просветлени луѓе, Исус, Буда.
Изменето од DragancoLeskoec - 24.Април.2010 во 18:28 |
|
Џо
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Просветлување = Его-Смрт ?
|
|
|
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Temata veke postoi i ne gledam pricina zosto ja otvarate pak.So cel respekt na mojot simpa na forumot ke kazam nekolku...
DA IMAS EDNO BITIE DO SEBE STO KE DISE ZA TEBE DA IMAS TOTALEN BALANS NA DUHOT I MOZOKOT(kako del od teloto) DA GI ZAPRIMETUVAS SITE NOVI PROMENI VO I OKOLU TEBE SO SETA RADOZNALOST NA SVETOT(decata toa najubavo znaat da go pravat) |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
Anarchy
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас ќе кажам дека е само чувство кое што може само да се доживее, не може да се раскаже, ниту претпостави како изгледа, како е да се почувствува.
И, според мене, секое доживување на тоа чувство е различно. Да не речам, за во другана тема се тие чувства, за во совршенство. |
|
Џо
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
да , да...сфатив...
сакав некој со други зборови да ми опише... бришете ако сакате... |
|
|
Anarchy
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нема потреба од бришење. Можеме да ја проанализираме подетално оваа тематика на оваа тема. Другата тема има за цел да се дискутира за две различни работи, кои имаат (или немаат) зависност една од друга.
Инаку, убаво би било самиот ти да дадеш една насока според која би се одвивала дискусијата на темава, па белким ќе се најдат расположени лица да ја продолжат истата. |
|
Џо
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Што всушност се случува , за време на просветлувањето?
Што се менува во битието? Како се доаѓа до тоа? |
|
|
DragancoLeskoec
Сениор Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да |
|
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ako ve razbrav ubavo,smetate deka ne treba nisto da pravime vo zivotot sem da ja cekame smrtta kako neminovnost na formata i prosvetluvanjeto kako dobivka?
|
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
Џо
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не , не.
Чекаме его-смрт. Моментот кога умираме како личност , а не физички. Моментот кога се вадат сите леќи и покривки од сетилата , сите параметри кои ја сочинуваат нашата личност , и сме ги граделе уште од кога знаеме за себе. Кога умира егото , се ослободува свеста во најчиста форма , и доаѓа до увид и спознавање на околината , како и на самото битие. Тоа , ти било...просветлување |
|
|
Внеси реплика | страница 123 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |