IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Народноослободителна борба на Македонија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Народноослободителна борба на Македонија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 39>
Автор
Порака
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 03:47
Originally posted by mungos80 mungos80 напиша:

Каранѓелески, Васко (1921-1977), македонски воин, генерал-полковник, народен херој. Потекнува од битолското село Брусник, каде многу рано активно се вклучил и станал член на СКОЈ. Co формирањето на првиот Партизански одред во брусничкиот регион, во 1942 г. Карангелевски веднаш се вклучил во него. Одредот најпрво изведувал помали диверзантски акции, снабдувајќи се на тој начин со оружје и муниција. Истакнувајќи се со своите активности Карангелевски станал командир на чета. Зимата 1943 г. со баталјонот „Стив Наумов" учествувал во акциите од Егејска Македонија до Козјак. Во февруари 1944 г. се формирала Третата ударна бригада. Во неа тој бил командант на баталјон. Co завршувањето на пролетната офанзива значително се зголемила слободната територија во Македонија. Од Третата ударна бригада се одделил еден баталјон кој заминал во Источна Македонија. Наскоро на тој терен се формирала Четвртата бригада, a В. Карангелевски станал заменик командант. Подоцна истата должност ја вршел и во Петтата и во Седмата MHO бригада. Ослободувањето на Македонија го затекнало на должноста командант на Четириесет и деветтата македонска дивизија. По ослободувањето вршел одговорни должности во ЈНА. Се до неговата трагична смрт во 1977 г. тој бил командант на Скопската воена област со чин генерал-полковник.

За „несреќниот случај“ во кој загина генералот Васко Каранѓелески, народен херој на Македонија имаше сомненија дека генералот е ликвидиран од тогашните безбедносни служби на СФРЈ заради „национализам“, со неговото барање во ТО на СР. Македонија да службуваат само Македонци.

Istiot ovoj post go imase ostaveno i Boogie pred nekoe vreme, i pobarav nekoi odgovori, no ne mi odgovori.
Ajde sega Mungos i tebe ke te prasam nesto.

Velis bil komandant na divizija na krajot na 44 god.
So 23 god. vozrast, komandant ni manje ni vise nego na divizija. Askolsum sto bi rekle turcite. Izgleda bil tolku sposoben, kako vo video igrite sto gi igram. Super Soldier nekoj.

A za "nesrekniot slucaj" sto go spomnuvas, kazi si odma sluzbata e kriva za se, ne se srami. Vo MK, nikoj ne umira slucajno, za se se krivi KOS, Mos, Udba, Mudba, Ozna, Mozna, KGB, CIA, FBI i ostala spiunska bratija.
A ni manje ni vise zaradi nacionalizam bil likvidiran, i poradi negovoto baranje vo TO na MK da sluzbuvaat samo makedonci.

E pa Mungos da ti objasnam malku, site TO na bivsite republiki bea organizirani na republicko nivo a ne na sojuzno. Onoj koj ima zivealiste vo Srbija ili nekade na drugo mesto, ne moze da sluzbuva vo TO na MK. Taka da takvo baranje ne ni postoelo, odnosno kolku i da bil Super Soldier Vasko ne mozel takvo baranje da potpise.

"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Поени: 4330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 16:34
Zeksi i sto sakas da me prasas?

Kako prvo vo mladata drzava se nemalo kadar i zatoa i vakvi mladi vojnici bile postavuvani za komandanti,kako sto bese slucaj i po raspadot na JNA ako znaes.

Tocno taka no Tempo i negovito prethodnik spored tebe bea etnicki Makedonci i zatoa dojdoa na obuka na makedonskata vojska.
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2010 во 05:41
A be sto mi raskazuvas prikazni za Tempo i negoviot prethodnik, toa bilo odamna i nema vrska so "navodnoto" baranje na Karangeleski, i negovata bozem "namerna" nesreka.

A toa sto se postavuvaa tinejdzeri za komandanti na divizii, samo gi dokazuva moite prethodni elaboracii deka 45 god. banditi i razbojnici dojdoa na vlast so sila, bez obrazovanie, bez opsta kultura, koi istrebija stotici iljadi lugje, bez sud, bez nikakva postapka. Zavija vo crno iljadnici familii, im go odzedoa imotot so vekovi nanazad pecalen, samo poradi toa sto ne bea nivni simpatizeri, a ne daj boze nekoj da napravese nesto protiv niv.

Takvi postavki na kadar vo edna drzava me potsekjaat na filmovi koi observiraat sostojbi na "drzavi" vo Afrika koi samo sto izlegle ili se vo anarhija.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2010 во 23:25
Kaj si be Mungos, nesto te nema vo posledno vreme
Кон врв
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Поени: 4330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2010 во 01:06
Zeksi ne sum videl deka me baras

Procitaj go intervjuto so Tikvarot od pogore i kazi sto te maci
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2010 во 16:03
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Ако тоа било така, ако и Темпо во своето барање бил јасен, тогаш не останувало ништо друго освен Кузман да го убијат Бугарите. Кој ги одвел нив до Гоце Делчев од Втората светска војна, е прашање околу кое и не мора да има толку многу дилеми, сеедно што има и такви што сметаат дека дури и к*ршумот не бил бугарски.

При сето тоа, останува фактот дека повеќе од 45 години Македонците беа манипулирани со еден настан чиј медал очигледно има и друга страна.
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=210101041428&id=9&setIzdanie=21906

Официјално, Кузман загинал на 25 февруари 1944 година погоден од к*ршум на бугарски војник. Претходно била опколена куќата во сегашната скопска населба Трнодол, каде што се наоѓал тој. Кузман успеал да се извлече, да побегне, но стигнал само некој километар подолу до денешна „Алумина“, каде што бил застрелан

Не би ги коментирал ставовите во весниците многу, без да дојдам до изворот кој го користеле, но сепак, чинам дека има нешто кое весникот не го наведува.
Темпо никогаш не се противел на тоа Пиринска Македонија да се обедини со НР Македонија, напротив, дури и во Софија одел да агитира за тоа Бугарија да си го исполни тоа кое го договориле за размена на териториите. Еве и пишување за тоа

Во однос на Рацин, веќе се појавија и документи дека паднал во немилост на КПЈ, па не се чудам доколку бил убиен, искрено, не верувам во официјалната верзија за неговата смрт, дури и смешна ми е донекаде. Во случајот со Кузман, да, може и да се работело за предавство, но дека намерно е убиен, не би можел да верувам, сепак, политичките пресметки почнуваат подоцна, сепак, во тоа време, на КПЈ и бил потребен.

Во секој случај, дури и да е предавство, тоа не ја амнестира бугарската окупаторска војска од одговорност за злосторствата, знаеме како беа убивани сите оние кои беа фатени, доволно сведоштва има.

Кон врв
Vercingetorix Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јули.2009
Поени: 421
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vercingetorix Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2010 во 15:08
За Касаноски : Борка Талески (19 јули 1921 - 2 март 1942 Плетвар, Прилепско) е народен херој на Македонија.

Тој е непосреден организатор на востанието против фашистичкиот окупатор започнато на 11 октомври.

Загинал во близина на селото Плетвар, Прилепско, на 2 март 1942 година.

Cтефан Наумов - Стив (Битола, 27 октомври 1920 - 12 септември 1942) е учесник во НОБ, народен херој на Македонија.

Потекнува од печалбарско семејство. По завршувањето на гимназијата во Битола, во 1938 година се запишува на Техничкиот факултет во Белград, каде што веднаш му пристапи на напредното работничко движење, поради што беше затворан. Во 1939 година станува член на КПЈ, а по враќањето во Битола, во септември 1940 година е избран за секретар на Месниот комитет на КПЈ за Битола. Во април 1942 година го формира Битолскиот НО партизански одред „Пелистер“. Загина (се самоуби) во борбата против бугарската фашистичка војска и полиција кај селото Болно, ресенско, на 12 септември 1942 година.

Изменето од Vercingetorix - 17.Јуни.2010 во 15:08
"И сам Исус Христос ако слезит од небоно не можит да го уверит Македонеца оти тој е Блгарин иљи Србин" - Темко Попов
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2010 во 15:13
Мојот предлог е да се обидаме да проанализираме тоа што ќе успееме.
Гледам Vercingetorix не сака да разговара и да истражува, а се задоволува со пропагандите на Македониум.

Да започнеме со Стеван Наумов и неговото загинување.

„Септември 1942 година
Загинувањето на Стив Наумов и Мите Богоевски
На 11 Септември 1942 година Стеван Наумов-Стив придржуван од младиот македонски поет и револуционер од село Болно-Мите Богоевски заминал со цел да стигне до Оперативниот штаб на НОВ и ПОМ.Тие бидејќи биле темно решиле да се се засолнат и преноќеваат во шумата над село Болно во близината на селската црква. Меѓутоа, нив ги забелеѓал еден предавник и го соопштил нивното присуство на бугарскиот военкомандир од 55 полк-втора пешадиска дружина. Бугарската војска нечујно ги опколила. Тие се засолнале времено во месност „Средно Лоиште“ од каде се бореа со војничките сили. Во борбата Мите бил смтоносно погоден. Стив по извесна борба се префрлил во месноста „Долец“. Тукане сакајќи да им се предаде жив на окупаторите,откако му се свршила муницијата, се самоубил.“

Ако одам и јас по шемата на Фикс би рекол дека КОМУНИСТИЧКИОТ РАЗБОЈНИК СТИВ НАУМОВ БИЛ ПРЕДАДЕН ОД ЕДЕН ВЕРЕН СИН НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, КОЈ ЈАСНО ЈА ГЛЕДАЛ ЗЛОВРЕДНАТА РОЛЈА НА КОМУНИСТИЧКИТЕ БЕЗРОДНИЦИ.

Кон врв
Vercingetorix Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јули.2009
Поени: 421
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vercingetorix Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2010 во 15:17
Па?Што сум згрешил во постот за Стив наумов?
"И сам Исус Христос ако слезит од небоно не можит да го уверит Македонеца оти тој е Блгарин иљи Србин" - Темко Попов
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2010 во 15:20
Originally posted by Vercingetorix Vercingetorix напиша:

Па?Што сум згрешил во постот за Стив наумов?

Тоа започнав да го пишам пред да ти го видам постот. Извинувам се.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2010 во 15:40
21 Јули 1942 година
Голем судски процес на кого осудените на смрт ја пееле „Интернационалата“
Фашистичката власт во Битола после големата априлска провала и разбивањето на Одредот „Пелистер“ организирала голем процес кој траел од 16 до 21 јули. Во текот на процесот во судската сала имало само агенти и полицајци, а од цивилите само адвокатите што ги бранеле некои поимотни затвореници. Во текот на процесот никој од обвинетите не потклекнал . Дури и оние што во текот на нечовечките измачувања нешто и признале, на судот тоа го негирале мотивирајќи го признавањето како последица на големите физички измачувања.
Тогаш со пресудата од 21.VII. биле осудени на смрт со бесење Ѓорги Наумов, Димитровски Блаже- Рогузинаро и Кочо Десановски- Десано, а во отсуство Стеван Наумов- Стив, Тодор Ангелевски- Тошо Даскало, Кирил Крстевски- Платник, Лазо Хаџи Поповски, Исак Сарфати и Пецо Божиновски-Кочо.
На истиот процес биле осудени четири лица на доживотен затвор, 9 на 15 годишен строг темничен затвор и 2 лица на 10 години затвор.

Праша се во задачата, АКО ОСУДЕНИТЕ СЕ БОРЕЛЕ КАКО МАКЕДОНЦИ ПРОТИВ БУГАРИТЕ, ЗОШТО ЈА ПЕЕЛЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛАТА, а не да речеме „Изгреј зора на свободата“?

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2010 во 15:49

Праша се во задачата, АКО ОСУДЕНИТЕ СЕ БОРЕЛЕ КАКО МАКЕДОНЦИ ПРОТИВ БУГАРИТЕ, ЗОШТО ЈА ПЕЕЛЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛАТА, а не да речеме „Изгреј зора на свободата“?

Одговор на задачата- затоа што можеби не ја знаеле, ниту пак можеле некаде да ја научат, а и затоа што тогаш веќе и се пеела"Денес над Македонија"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2010 во 16:00
Originally posted by Македон Македон напиша:

Одговор на задачата- затоа што можеби не ја знаеле, ниту пак можеле некаде да ја научат, а и затоа што тогаш веќе и се пеела"Денес над Македонија"

Добро, ама и неа не ја пееле, туку Интернационалата.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2010 во 16:11

Originally posted by Македон Македон напиша:

Добро, ама и неа не ја пееле, туку Интернационалата.

Бугарската војска кога влега во Македонија ја пеела "Изгреј Зоро на свободата", ама не објаснила од кого не ослободила, па зарем очекуваш да пеат таква песна и оние кои се борат против таа војска. На што ќе личи тоа?!Како ќе му објаснат на неучениот народ дека се борат за слободна Македонија ако пеат иста песна како оној што ја поробил и парадира низ окупираните градови?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 39>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.