|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика | страница <1 7891011 30> |
Автор | |
blackeye
Сениор The Body Регистриран: 24.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 4058 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Прилепски ширден
Ширденот е прилепски специјалитет со јагнешко што го одразува широкото културно наследство и историските врски со ориентот. Потребни состојки:
|
|
Ne znam kako da pobegnem
od sna, I ne znam dal' te iko voli kao ja, Al' ne bi ova noc tako bolela, Da me nisi volela.... |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Полнети домати
12 помали домати
сол,бибер За полнење: 3 паковки моцарела секоја да е од 100 грама 5 лажици исецкан босилек 5 лажици течноста од моцарелата 8 лажици маслиново масло 6 лажици оцет сол,бибер и ливчиња од босилек Се сечи горниот дел на доматот и се прави длабнатина која се посолува и забиберува. |
|
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
1 лепче
1 штипка сол се соли лепчето со солта и воала брзо и лесно |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ubavo!...i fala emilcho...samo, nema i nekoj poednostaven ,..mislam ,...so pomalku stvari ...
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Има .Одма ќе ти го кажам и повеќе ќе ти ареса.Октопод на скара........
|
|
емил
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
емил
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Излупете ги модрите домати и исечете на кругови широки 1 см, насолете ги, па оставете ги во цедалка.
Брашото, јајцето, солта и млекото измешајте ги во средно густо течно тесто. Исцедените модри натопете ги во тетстото и пржете во длабоко и загреано масло. Модрите домати пржете ги од двете страни за да добијат златно црвена боја, па вадете ги на кујнска хартија, а одозгора посипете ги со зачинска билка по желба. Послужете ги топли со сезонkа салата. |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мантии (инспирирано од Bınbır gece)
Се замесува тесто како за лисната пита: брашно околу 800 грама, 1 лажичка сол, 4 лажици заејтин и може мааааааааааалку квасец ама само малку колку пола лешниче да речам). Се заамесува со млака вода, (јас секогаш прво ставам вода во садот 400 грама, зејтин сол и квасец па си го додавам брашното). се меси убаво тесто и малку одмара. После тоа се дели на 3 топки и од секоја се расукува кора која се премачкува со 1/3 маргарин стопен (и помалку)и се сече онака зракасто и зраците се преклопуваат. Така добиените топки со маргарин одмараат 15 мин во фрижидер.Ова е класично тесто за обична лисната пита, има и поедноставен начин-секоја кора се мачка со маргаринот и се витка долгнавест ролат па како полжавче и така полжавчињата одмараат па после се расукува кора...зависи. Во меѓувреме се пржи кромид со мелено месо (околу 400 граам мелено јас користам само јунешко но сигурно дека може и мешано), зачини (1 кафена лаж. сол, доста бибер, мелен ким-МЕЛЕН, не овој зрна на кифлици што се става, кари...) Е сега секоја кора и се полни со третина фил и се витка ролат, па со остар нож се сечат парченца и се редат во подмачкан плех. Се печат на јак оган додека благо не заруменат никако да поцрвенат или да не се препечат. Како пита...Пред крај, се се меша 1 литар јогурт или кисело млеко со 3 чешниња лук, ако сакаш појака арома лукот може да го исецкаш) и се истура врз мантиите... Стои во рерна атка уште 5 мин и се служи. Инаку денес ми беше една двоцифрена годишнина од брак и дома ги изненадив со ова, а има ли поромантична испирација од 1001 ноќ? Се служи по желба (кока кола, винце...музика од бинбир гече, со Онур Пробај го ако си по готвењето, не се плаши нема утка, а слика незнам да префрлам од мобилен после на децата ќе им кажам Изменето од maria_magdalena - 03.Април.2010 во 21:43 |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Cekam sliki da pocnam da pravam |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ветувам слика уште ми е во мобилниот, но нема да се покаеш, верувај ми на збор. Две тепсии направив тогаш и многу ми ги бендисаа.
|
|
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pravev ednas po tvoja recepta/mislam deka beshe milibrod i zatoa baram slika. Ne promasiv i znam i sega deka nema da promasham
|
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
моите “Мантии ала bınbır gece“ by Мариа Магдалена |
|
|
|
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А не може мантиите да се направат од готови кори?
|
|
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|
Stojadin Lord
Сениор Регистриран: 30.Јуни.2008 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 128 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moze i s's popske zamirosane malo da se uviju u puzav polozaj |
|
u mojoj kozi najbolje disem....
|
|
Внеси реплика | страница <1 7891011 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |