|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 56> |
Автор | ||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Непостој рецепта за благ октопод.Читај во солени јадења
|
||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Заљубени банани
2 банани
100 гр. шлаг 50 гр.чоколадо за готвење малку рум _____________________________________________
Бананите се сечат на должина и се попрскуваат со рум. Над нив се става изматен шлаг. И на крај се преливаат со растопено чоколадо. Се украсуваат по желба.
|
||||
емил
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Американски крофнички______________________________________________________
За тестото
150 мл млеко 60 гр мек маргарин или путер 500 гр пченично брашно 1 квасец 40 гр шеќер 1/2 лажиче сол 1 јајце _______________________________________________________
Загрејте го млекото и во него додадете го квасецот, шеќерот и маргаринот или путерот и оставете да отстои да стаса
Замесете го брашното во кое сте сатавиле јајце и сол со квасецот. Изматете го ова со миксер првин со најмалата брзина, а потоа едно пет минути со поголемата брзина така да добиете мазно тесто.Оставете го да отстои тестото на топло се додека двојно не се зголеми. Од кога тестото е нараснато го ставате на побрашнета површина и уште еднаш рачно премесете го и развијте кора со дебелина 1 см. Првин исечете кругови (Ø 9 см), потоа од средината исечете други кругови така да добиете прстени со ширина од 2 см. Прстените покријте ги и оставете ги да одстојат на топло место додека видно не се зголемат. Од кога ќе нараснат крофните се пржат во загреано масло така да пливаат во него се додека не добијат од двете страни златно-жолта боја. Ги вадите на кујнска решетка за да се исцедат од маснотијата и потоа ги посипувате со шеќер во прав и им ставате чоколаден прелив |
||||
емил
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Чоколадни велигденски јајца
Засладете ја вашата велигденска трпеза со вкусни чоколадни јајца. За да го подготвите овој десерт ви е потребен половина час. Чоколадните велигденски јајца се состојат од: 115 мл претходно стопен маргарин 5 мл екстракт од ванила 224 гр мек намаз од сирење 1135 гр шеќер во прав 260 гр путер од кикирики (опција) 75 гр кокос (опција) 85 гр какао прав (опција) 335 гр парчиња чоколадо (опција) Во голем сад измешајте ги маргаринот, ванилата и намазот. На тоа додадете го шеќерот во прав за да добиете тесто. За најдобри резултати користете ги своите раце за мешање. Одвојте го тестото во четири дела. Еден дел нека остане празен. Во вториот ставете путер од кикирики, во третиот кокос, а во четвртиот какаото. Потоа од деловите изработете мали јајца, ставете ги на послужавник и оставете ги во ладилникот да се стврднат барем час време. Откако ќе помине еден час, растопете го чоколадото на пареа, а потоа секое јајце поминете го со чоколадна течност. Кога ќе ги прелиете сите јајца вратете ги во ладилникот да се стврднуваат уште еден час. Можете да ги декорирате на друг начин доколку имате некоја поинтересна идеја. |
||||
емил
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Топчиња со кафеПотребни состојки:
Путерот се мати со шеќерот, се додаваат пасираните костени, румот, кафето и добро се помешува. Со рака се формираат топчиња. Секое се прпела во рендана чоколада и се става во кошничка од хартија. |
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Молам некој ако знае како се прави ашуре да ми напише. Првпат го пиев пред некој ден во “Јахја Кемал“ и многу ни се бендиса (мене и на децата)...Ќе бидам бескрајно благодарна.
|
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Имам пријателка Турчинка па ја замолив да ми напише рецепта. Знам дека за правење користат едно 40 состојки -од жито до сето можно суво и свежо овошје. Имам пробано еднаш, ама не да се пие. Мене ми наликуваше на пудинг, ама многу по цврст.
|
||||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ми пиша вака ова е основната верзија
250 гр пченица (сварена, миксирана) 300 гр шекер 2,5 литра вода 60 гр густин 80 гр (една рака) ореви 50 гр (една рака) суво грозје 50 гр сушени кајсии (ги има низ маркетите) сок од лимон, портокал. ама може да се додаде и секакво друго овошје, свежо или суво. Дури некои ставале и грав, грашок Важно, се што е тврдо се вари по усталена постапка, па се миксира ( во блендер). Порано го толчеле. На миксираната пченица со водата во која се вареше и се додава растворен густинот и шекерот и се меша додека да згусне. Се трга настрана и се додаваат сите останати артикли. Според неа може се да е миксирано, па да наликува на пудинг, може пола миксирано, а овошјето сецкано. |
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јоооој, мамамд, фала многу.
Токму така се, густо е, всушност полутечно е и се вика Noah pudding на англиски.Ми ја дадоа рецептата на англиски ама искрено ме збуни тоа грав, грашак и бев сомничава, во тоа што го пиев немаше грав и сл. мешунки туку токму како во твоево-суво гројзе, сушена кајсија...Тоа е. Пијалак со историја-во чест на Ное (луѓето до Ное се хранеле само со житарки и во негов спомен се прави и се прави на денот Ашура во Турција но и др. на блиски исток) |
||||
|
||||
емил
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
mimicria
Сениор magnet za defekti Регистриран: 27.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 3444 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Domasni biskviti
250 gr. brasno
250 gr. seker
3 jajca pogolemi
Se mesaat jajcata i sekerot, pa posle se stava brasnoto.
Brasnoto treba da se stava poleka i da bide rastreseno i se mesaat poleka so raka.
Se stavaat so spric ili lazice na hartija za pecenje (po podmackan pleh) i se dekoriraat po zelba (npr so cokoladni troski).
Pri stavanjeto vo tavceto da se vodi smetka da bidat razdeleni na malku pogolemo rastojanie zatoa sto se zalepuvaat.
Se pecat dodeka ne porumenat (10-15 min).
Se odlepuvaat od hartijata tek koga ke se oladat.
Sovrseni se za so kafe (za mackanje) ili kako suv dorucek.
Se pravat se vkupno za 10 min.
|
||||
Dajem ti verse i note, sve moje sarene perle na dar, jos te mogu pjesmom kupiti, lukavo i slatkorjecivo, jos uvjek mogu ti podvaliti ljubav...
|
||||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Како гледам, ќе биде од тебе добар, домаќински Македонски зет, БРАВО |
||||
|
||||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Бадем колач
Потребно
225г готови кори
За фил
30мл џем од малини
50г Гриз
50г бадеми
125г шеќер крупен
1 јајце матено
1.25мл екстракт од бадем
75г маргарин-топен
15г сецкани како лушпи тенки бадеми
Начин на подготовка
Се загрева рерната на 170ц
Се намрсува тавче со димензии 28х18цм
Се распостилаат корите во тавчето па врз нив се размачкува џемот од малини рамномерно.
Се матат заедно смесата од останатите состојки освен сецканите бадеми кои се искличиво за декорација.
Се истура целата смеса врз џемот со корите и се нафрлуваат сечканите бадеми.
се пече отприлика 30 мин додека не добие златно-браон боја. Потоа се вади и се лади.
Пријатно
|
||||
Beauty fades, dumb is forever
|
||||
емил
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
Внеси реплика | страница <1 1112131415 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |