|
Конк*ренција |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | |
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kaj niv ne vazhi istiot poim za konk*rencija kako kaj zapadnite opshtestva.
Tokmu zatoa se odnesuvaat taka kako shto se odnesuvaat. Imash pravo deka toa e refleksija na nivnata zhivotna filozofija koja se bazira na Budizam, Zen i Taoizam, pa toa ne se sluchuva vo poslednive sheesetina godini, tuku korenot se naogja iljadnici godini porano. Nie, zapadnite lugje, go gledame rezultatot na nivnata zhivotna filozofija vo modernive vreminja zatoa shto tokmu sega imame sekojdneven direkten ekonomski i kulturen kontakt so niv. Изменето од Messenger - 06.Април.2010 во 19:21 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pak se sl*gam i ne se sl*gam
nivnata denesna filozofija za pazar i dominacija na pazarot kako nacin da se opstane e ustanovena tek 1946 vo dvorecot na togasniot car po atomskite bombi mozam za toa i da napisam vo individui ne tuka a nivnata tradicija , kako pocit kon pretcite i do nekade budisticka religija koja kasno ja primile za vreme na shogun ima samo vlijanie na zacuvuvanje na taa terorija do den denesen oti nerazlilivo e ako dominiras na svetskiot pazar deka kje prezivees vistinata e ako dominiras ubavo kje zivees, no nie taa teorija ne ja ziveeme samo ja razbirame, tie tradicionalno ja ziveat i denes kako da e 1946 pola godina posle nagasaki Изменето од anakin - 06.Април.2010 во 19:41 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Тор
Нов член Регистриран: 06.Април.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 8 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Lithium,
Мое мислење е дека конк*ренцијата е здрава и потребна, еден пример е на нашиот северен сосед, Србија, само погледни што значи да се има 3 конк*рентни авио компании во Белград, не сум многу информиран но она што го слушнав е дека билетите за Европските дестинации паднаа преку ноќ, цената дека се движи помеѓу 50 до 99 евра, па почни од таму. Доколку нема конк*ренција за еден одреден производ или услуга, компанијата/фирмата може да ја крени цената на нивниот производ/услуга, од друга страна доколку имаш фирми/компании кои го нудат истиот производ/услуга на пазарот цените ќе паѓаат а се разбира, доколку една од овие компании ја зголеми цената на нивниот производ, логички е дека ќе почнат полека да го губат пазарот. Да ме види мојот професор по бизнис дека дискутурам на ова тема(иако без многу факти, дефиниции), страв ми е да помислам на последиците. Лол Поздрав :) |
|
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
..“конк*ренцијата во бизнисот овозможува да понудувачите ги прилагодат своите цени наспроти конк*рентите, со цел да се задоволат потребите на купувачите и да се оствари добивка....“ така нешто беше а, не ме држи за збор
Идејата ми беше да добијам малку пофилозофски размислувања за тоа колку конк*ренцијата му помага или му одмага на човекот. Колку човекот може да се сноси со конк*ренцијата. Ама добро, и оваа пазарна конк*ренција се прифаќа од аспект на економија и бизнис Изменето од Lithium - 06.Април.2010 во 21:04 |
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...e pa shto ako i da te ..."vidi"?...vazno e deka si ja sfatila sushtinata na konk*rencijata...ostaj gi gornite filozofdjii,..od konk*rencija vo neshto nema nishto "pozdravo" ...mislam za onie shto go konsumiraat "dobroto" od konk*rentnite.....zatoa shto lesno e da se vidi shto stanuva koga nema konk*rencija na bilo koe pole vo zivotot... |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Тор
Нов член Регистриран: 06.Април.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 8 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Брза,
Тоа беше само шега од моја страна за мојот професор лол. И ако значи нешто <----- Машко во реалноста лол |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...jas pa mislev deka si nekoja,...top-ka!
kako i da e,..kaza prosto i razbirlivo za sekoj ,shto e toa konk*rencija,..iako bash tuka ne veruvam deka na toa mislel toj shto ja osnoval temta...a, kako shto vekje vide, ima i nekoi koishto za da se dokazat i pokazat,...znaat i te kako da go iskompliciraat ....ochiglednoto. |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Anarchy
Сениор Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Од болдираното може да се види дека економската конк*ренција е корисна за самите потрошувачи, а не и за фирмите кои што нудат услуги. Фирмите во денешно време сакаат само монопол, осакатена конк*ренција, фрлена на страна која нема да биде во можност да го прикаже своето најдобро. Слично како монополот во мобилната и фиксната телефонија, која долго беше присутна во Македонија. |
|
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |