|
Цртање/сликање-дарба или работа? |
Внеси реплика | страница <1 5678> |
Автор | |
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
за ова болдираното: важи само во случаj дека тоа ти е работата---правиш маркетинг , реклама, пишуваш статиjа во весник, аj за романи, хорори, и тд нема да зборувам, ако и тие кога се под титула бестселери---се просто дел од комерциалот и одговарат на потребителското баране. |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
toj da bese umetnik nemase da bide profesor vo gimnazija
nego kje zarabotuvase pari kako vasko tashkovski ralle vo kanada i usa koi stihovi??? pesni bre imas ti komponirano 90 pesni i edna sonata bez da upotrebis skola i rabota 9 godini?????? Изменето од anakin - 04.Април.2010 во 22:56 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
абе, Пат... стиховите не се просто рима---стихови и поезиjа се кога секоj втор може да се пронаjде во нив. А поезиjата на Анакин е огледало за многу од нас. п.с. оди да му видиш сликите во Anakin s place--->>> |
|
Pat
Сениор Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Анакин. ти од каде знаеш дека просветната работа не му е додатна заработувачка?
Гледај, не го занемарувам талентот, само реков дека талентот без вештина и знаење е неупотреблив Како можеш да напишеш песна на пример, ако не знаеш да пишуваш, ако немаш фонд на зборови? Или овој што ми е на аватарот- кој ѓавол го терал да се школува на Беркли, ако веќе го носел тоа во себе уште од раѓање? |
|
Zero Tolerance For Silence
|
|
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ми jас например немам фонд од зборови голем...оти професионално сум ограничена... или обогатена но ипак...специфично обогатена. jас например си пишувам во блог за моите чувства, мисли...состоjби---така се олеснувам...оти не барам исповедник.... барам анонимността на нетот... и знаеш---бездарна сум---ама лугето ме разбират, и мажи, и жени, оти или имат желба или веке се го преживеали моето. |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
oki ne se nategam vekje imas vreme kje rastes kje starees kje ucis i kje svatis COVEK E MOKJEN se sto gospod ne sozdal covek i svetlina vo taga i temnina sozgale i bluz i oboen svet Изменето од anakin - 04.Април.2010 во 23:09 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се согласувам, и со моите аргументи не сакам да им го намалам значењето на уметниците, вклучително и на Анакин, само кажав дека и уметноста е процес кој во себе го вклучува и соодветното образование и напорниот труд. Па зарем не беа Дега и Гоген (може и сум заборавил) тие кои го беа загубиле видот од напорна работа во ноќните часови? Само дека тие процеси се необични за нас обичните смртници, па затоа и ни изгледа дека е толку лесно. Зошто на пример уметниците следат што работеле уметниците пред нив, како и оние од совремието? И тоа е дел од учењето, и тоа важен дел. |
|
|
|
Pat
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дарбата (нашиот збор за талент ) си е дарба, и за се нешто си е потребна. Но сепак, еве да кажеме ти еден ден да решиш да станеш било поетеса како Силвија Плат, или писателка како Ерика Јонг или не знам, брачен советник, самиот предизвик ќе ти бара да научиш што е можно повеќе за новиот „занает“. На пример, на пишувањето на еден роман му претходи една цела истражувачка работа, безмалку детективска. Како би можеле на пример Конан Дојл или Агата Кристи да пишуваат детективски романи ако немаат никакви познавања за таа проблематика? Тоа сакам да кажам, за се си треба и „умешност“ од каде што и доаѓа зборот уметност Само дека уметниците и не мора да проаѓаат низ конвенционалното образование, тие можат да се образуваат и сами. Или поточно кажано- тие задолжително се образуваат сами без разлика на нивното конвенционално образование- во тоа е трикот. Занаетот се краде, не се купува |
|
|
|
sneska_v
Сениор Регистриран: 05.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 3455 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...20 % e darba, 80 % rabota......
|
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
100% талент треба а за талентот да се развие треба и 100% посветеност. Да се извлече максимумот од едно потенцијално уметнички надарена особа треба и правилна професионална наобразба. Делата на школуван уметник и талентиран лаик се разликуваат ко ден и ноќ а па тек антиталентиран ентузијаст никогаш нема да ја издигне својата уметност на повисоко ниво оти нема капацитет за такво нешто. Кративноста не се стекнува, таа се поседува.
|
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Добра апстракција може да изведе само добро поткован уметник кој ги совладал дисциплините на цртање и сликање, актот, пејзажот, витражот, графиката, моделирањето и ред др бази. Обични Шлаканици и прсканици може и 2 год.дете да ги наслика.
Обично конкретната уметност или реализмот за професионалците е надмината фаза затоа и се одаваат на експериментирање со најразлични техники во други правци а тоа не ги прави помалку вредни.
Ќе го земам за пр.мајсторот Пикасо, во своите рани денови на својата творечка кариера има извонредни хипер-реалистички дела за подоцна да почне да експериментира и истражува па така го зачнал и Кубизмот по кои дела е најмногу познат.
|
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во Македонија потешко се живее од уметност, освен ако се немаат добр врски кои ќе уредат контакти со богата клиентела, но тоа може да значи и ограничување на креативноста на уметникот при одбир на темите.
Но ако некој има желба, а згора на тоа и талент, убаво е да посвети внимание и на тоа, зошто да не? |
|
DANDO
Нов член Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 11 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zdravo, jas imam talent za crtanje, toa go otkriv slucajno koga na poklon za rodenden od moja najdraga osoba dobiv nekolku platna i boi. Inaku jas sekogas koka imam parce hartija pred mene crtam odkoga znaam za sebe.Imam naslikano nekolku apstrakcii akvarel na platno.
Toa sto sakam da Ve prasam i da mi pomognete kade mozam da kupam evtino platno ili kvalitetna hartija za crtajne i boi. Isto taka imam uste edna molba kade i kako mozam da gi prodadam veke nacrtanite sliki,mnogu mi e potreben dopolnitelen izvor na prihod zaradi lekuvanje. VI BLAGODARAM NA POMOSTA. |
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
akvarel na platno... toa nikome ne mu uspealo do sega ...bravos
|
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 5678> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |