IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Mi treba pomos pod hitno...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Mi treba pomos pod hitno...

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
stretfordend Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 13.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 6
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stretfordend Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Mi treba pomos pod hitno...
    Испратена: 13.Март.2010 во 20:03
Zdravo,jas sum fotograf i slikam veselbi i svadbi.Si kupiv nov aparat i sega pocnuvam malku po andergraud sliki da pravam.Odnosno se resiv da primenam umetnicki crti vo moite sliki.Mojata oprema e> Canon D1000, 18=55mm, ...Gledam u posledno vreme mnogu moderni bile tie fotografiite hdr, moze li nekoj da mi pomogne i da mi kaze kako se pravat.Ke bidam unapred blagodaren. I da mi kaze mislenje za mojata oprema,zosto mene na svadbi mi vrsi rabota.Inaku jas sum profesionalen fotograf od Delcevo.
PLS Help...
Кон врв
kostovigor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 139
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kostovigor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2010 во 20:30
Денес секој е професионален фотограф.    
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stretfordend Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2010 во 20:39
Dobro vidi sega,jas ne velam deka sum najdobar ili ne znam so.\jas samo sakam da kazam deka jas slikam po veselbi i slicni manifestacii i imam svoe foto studio.Jas slikam uste koga imase aparati so film decko pa gi razvivav filmovite vo studio.Ali sega si kupiv nov aparat i sakam mislenje od vas.Mi preporacaa prijateli deka ovde moze da se dobie korisen sovet.Samo toa,a ako tebe ti smeta ili neznaes da odgovoris a postoi verojatnost deka neznaes ne komentiraj voopsto..ne e dovolno da imas slikicka eos i profesionalen fotograf si.Jas slika od 73 godinia..ako te interesira.
Bidi mi pozdraven i prodolzi ambiciozno moze ke stanes profesionalec eden den i ti so svoe studio:)
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2010 во 20:58
Ne ti treba HDR za tvojot stil na rabota. Me mrzi da objasnuvam, a i nemam nikakvo iskustvo so HDR deka seuste si razvivam B&W filmovi.
Za opremata - pa kako za profesionalec treba da zemes podobra kamera kako na primer 7D so 17-55 f2.8 ili 5D so 24-70 f2.8. Iako i 1000D ti brka rabota sepak ne ide da fotografiras so nesto sto i gostite go imaat. Investicijata sekogas kje se vrati, a Full Frame DSLR nikogas ne bil poeftin i podostapen od sega.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2010 во 21:00
Originally posted by kostovigor kostovigor напиша:

Golema greska!!! Denes ima mnogu wannabe vo profesiite na film, foto i video sto si lepat etiketi deka se fotografi, kinematografi, reziseri, montazeri, ama se znae na pazarot koj e koj намигнување. Ne trca prle pred magare намигнување
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stretfordend Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2010 во 21:25
Videte nesakam da bidam pogresno svaten. Znaci jas koga velam fotograf,znaci toa sum,poradi faktot sto jas od toa go vadam lebot,bareme vo mojot kraj.Znaes nie sme fotografi od cukun dedo barem tolku vreme ni postoi studioto.E sega sto jas slikam svadbi,toa nemora da e za potsmev zosto vo mestot kade jas ziveam toa mi e edinstven nacin da zarabotam.A zanete kako rekol Majls Dejvis,koga ke zarabotam dovolno ke se posvetam na tvorenje na toa sto jas sakam da go slusam,a ne moite fanovi.Sve e relativno vo vrska so zborot profesionalen fotograv.Vo sustina mojata svadba e ednakvo profesionalna ili komercijalna rabota,kako i neznam necija vasa rabota,koja ne znaci deka go odslikuva mojot talent ili poveke receno umetnost..koga veke imas prethodno predvideno pravec vo koj se dvizis tuka tvoj e samo tehnickiot del,odnosno "profesionalnosta" i kvalitetot koj ke go isporacas...Mozebi moeto prasanje prethodno bese loso sroceno,odnosno napisano pa nekoj ovde dobi vpecatok deka razgovara so nekoj kompletna neznalica...da mozebi vo digalnata fotografija i oprema,zosto nikogas i ne me interesirala.:))))))))) aj da ne rastrgam kori... vo red e........
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stretfordend Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2010 во 21:39
stakla ...vintage... 13.5cm/f4.5 hektor,180mm/f4 elmar-R, 90mm/f2.8 elmarit -R 3-CAM.........
Telo Leica II,1932g...LEICA R4-1985g...
Minolta adapter...za lejka L39...
Jas so moeto skromno poznavanje...smetam deka ovaa vintage oprema ke ti bide dovolen pokazatel..so koj i kako razgovaras..a ako ti treba nekoj prijatelski sovet..koj eden den moze i da ti koristi vo "profesionalniot" fotogravski zivot..slikajki umetnicki fotogravii..najverojatno na nekoi frustrirani decista koi sakaat da izgledaat kako pevalkata na mkd tv...sto e podednakvo na moite nevesti na svadba...:)))))))
aj sozdravje......
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2010 во 21:39
ima nekolku nacini da se napravi HDR fotografia. znaci najednostavno sto mozam jas da ti objasnam,  postapkata za pravenje HDR e slednata:

ti treba stativ. ti trebaat tri fotografii od istiot kadar (scena) koj sakas da go slikas: edna korektno eksponirana, edna podeksponirana za 1 blenda i edna nadeksponirana za 1 blenda. vnimavaj  podeksponiranjeto da ne go pravis so otvorot na blendata na objektivot, tuku so brzinata na ekspozicijata. primer:

ako izmeris scena da receme na f/5.6 i 1/125 sek. ekspozicija, vtorata fotografija (podeksponiranata) teba da ti bide so vrednost od f/5.6 i 1/250 sek. ekspozicija, a tretata (nadeksponiranata) fotografija da bide so f/5.6 i 1/60 sek. ekspozicija. vnimavaj aparatot da bide na stativ i da ne se pomestuva dodeka fotografiras.

vo kompjuter ti treba:

programce nareceno Photomatix

http://www.hdrsoft.com/

pobaraj po internet, ke go najdes...

vo Photomatix gi stavas trite fotografii i klikas "generate hdr", a potoa podesuvas parametri vo "tone mapping".  ovde ne bi objasnuval cekor po cekor, no mislam deka bi trebalo da mozes da se snajdes i sam. na kraj ja zacuvuvas fotografijata i toa e toa.

hdr moze da se napravi i vo photoshop namesto vo photomatix, no jas licno nikogas ne sum go iskoristil...

pozdrav среќа

Изменето од Александар_А - 15.Март.2010 во 12:51
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2010 во 21:47
Originally posted by kostovigor kostovigor напиша:

srekja sto sme super-fina i opustena druzina, lugjevo ke nemase kaj da se obratat za sovet... srekja...
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stretfordend Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2010 во 21:53
Blagodaram mnogu do gospodin Branko_k i gospodin Tegla,a i gi poglednav vasite fotogravii..bravo..
A do digitalecot,koristi ja sekoja prilika pokraj vakvi prijateli i ukradi kolku mozes poveke..:))) ke ti treba nekoj den...
Mnogu vi e restriktiven sajtot..smao po edna fotografija..:(..nemozam na brza raka da napravam portfolio..:(
Pozdrav do opustenata druzina...
Кон врв
nikola_bb Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikola_bb Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2010 во 22:07
ete ja pak dilemata koj e profi fotograf :), spored mene toj so zivee od foto e profi bez razlika na opremata, kvalitetot itn itn... :)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Март.2010 во 22:17
Originally posted by stretfordend stretfordend напиша:

stakla ...vintage... 13.5cm/f4.5 hektor,180mm/f4 elmar-R, 90mm/f2.8 elmarit -R 3-CAM.........
Telo Leica II,1932g...LEICA R4-1985g...
Minolta adapter...za lejka L39...

Ima eftin adapter za da gi stavis Leica R lekjite na EOS za da ne ti tekne da gi prodades, a mozes da gi iskoristis.
Кон врв
kostovigor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 139
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kostovigor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2010 во 00:49

A do digitalecot,koristi ja sekoja prilika pokraj vakvi prijateli i ukradi kolku mozes poveke..:))) ke ti treba nekoj den...

Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2010 во 08:11

Zdravo,jas sum fotograf i slikam veselbi i svadbi.Si kupiv nov aparat i sega pocnuvam malku po andergraud sliki da pravam.Odnosno se resiv da primenam umetnicki crti vo moite sliki.Mojata oprema e> Canon D1000, 18=55mm, ...Gledam u posledno vreme mnogu moderni bile tie fotografiite hdr, moze li nekoj da mi pomogne i da mi kaze kako se pravat.Ke bidam unapred blagodaren. I da mi kaze mislenje za mojata oprema,zosto mene na svadbi mi vrsi rabota.Inaku jas sum profesionalen fotograf od Delcevo.
PLS Help...

Za HDR eve ti link.

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=9081

HDRot deka nema da ti koristi za svadbi slikanje, sigurno nema, no ubavo kaza deka sakas i nesto drugo i nesto povece...slikanje za svoja dusa kolku sto razbrav.

Inaku ako bas si zapnal od svadba HDR da pravis, mozes istoto da go izvedes so eden RAW fajl, pa da go snimis vo tri verzii so ekspozicija +2; +0 i -2 na primer, pa da gi kombiniras namesto tri razlicno eksponirani fotki. Efektot ce go dobies, kvalitetot na detali ne bas, ama toa e edinstven nacin za HDR vo koj ima razdvizeni ludje намигнување

Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.