IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Списанието „Лоза“
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Списанието „Лоза“

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 7>
Автор
Порака
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 18:30
Мунгосе, какви Петко и Трајко кога токму ги покажувам ставовите на Лозарите. Тие се бореле за во бугарскиот јазик да има и зборови од македонските краишта, членот за м.р. да не биде `т,-а, јат, ја, туку -ОТ, на место в` и с` да се користи ВО и СО. Читај!
Знам дека те учеле друго за Лозарите, ама тоа е.

Драганчо, кој точно го пишал не знам. Тоа е цитат на Марковски од „Лоза“. Така значи дрогираните треба да биле лозарите. Читај и понатаму, каде се аргументите за таквото тврдење.
Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 19:20
Меѓутоа, не е само членот на от кој сакале да го вметнат Лозарите. Им пречеле и некои руски букви, па и руското влијание, што за мене е природно- со оглед на тоа дека ние со Русите сме немале ништо.
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 19:25
Точно, особено буквата ЈА, која е обрнато латинско Р.

И биле во право.
Само не знам што мислеле за частицата за формирање идно време. „Ште“, кое е во официјалниот јазик не знам некој да го користи освен во официјални говори или пак некој кој се прави на голем интелектуалец.

Дали лозарите сакале ке, ќе, че, ше, за и т.н. е интересно да се дознае.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 19:26
ке и ќе е исто. Сакаш да кажеш дека не употребувате ште? Ме маслосуваш или нешто сакаш да ми кажеш, а не знам што?

Изменето од Pat - 12.Март.2010 во 19:28
Кон врв
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Поени: 4330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 19:31
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Мунгосе, какви Петко и Трајко кога токму ги покажувам ставовите на Лозарите. Тие се бореле за во бугарскиот јазик да има и зборови од македонските краишта, членот за м.р. да не биде `т,-а, јат, ја, туку -ОТ, на место в` и с` да се користи ВО и СО. Читај!
Знам дека те учеле друго за Лозарите, ама тоа е.

Драганчо, кој точно го пишал не знам. Тоа е цитат на Марковски од „Лоза“. Така значи дрогираните треба да биле лозарите. Читај и понатаму, каде се аргументите за таквото тврдење.
Kasnakovski daj veke ednas da gi vidime vesnicite vo original.Nisto drugo ne baram od teme
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 19:42
Originally posted by Pat Pat напиша:

ке и ќе е исто. Сакаш да кажеш дека не употребувате ште? Ме маслосуваш или нешто сакаш да ми кажеш, а не знам што?

Не те маслосувам. Ште лично јас можам да кажам кога зборувам во официјална средина. Во обичен разговор немам слушано некој да каже „ште“ освен оние кои се претставуваат како големи интелектуалци. Нека и другите кога дојдат да кажат.
А треба да се знае дека КЕ се користи и во Тракија и не е македонски патент.

Ке и ќе не може да е исто. Има говори каде ќ е средно меѓу к и ч.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2010 во 19:48
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Originally posted by Pat Pat напиша:

Не те маслосувам. Ште лично јас можам да кажам кога зборувам во официјална средина. Во обичен разговор немам слушано некој да каже „ште“ освен оние кои се претставуваат како големи интелектуалци. Нека и другите кога дојдат да кажат.
А треба да се знае дека КЕ се користи и во Тракија и не е македонски патент.

Ке и ќе не може да е исто. Има говори каде ќ е средно меѓу к и ч.

Точно, има. Некаде се вели и направо че, меѓутоа во литературниот ќе =ке, кое што брзо изговорено е всушност кье. Човек треба да се фокусира за да изговори точно ќе како во ќос, на пример. Истата ситуација како со вашето ште, донекаде.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2010 во 12:20
Митот околу „Лоза“ е создаден уште од Мисирков.

Тој не видел ништо од списанието, ама знае дека СВОБОДА ги обвинувала во сепаратизам.
И самиот Мисирков лаже.

Кому да веруваме сега. На лозарите кои јасно кажале за што се борат или на Мисирков?

Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2010 во 12:30
Ако неможе да се признаат тогаш преправај се дека се непријателиголема%20насмевка

Јасна Бугарска политика,зар не - како и да е јасно е дека се Македонциголема%20насмевка
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2010 во 13:19
Чудна работа: во македонската wiki пише:

Освен јавниот пробугарски Устав[се бара извор], постоел и Таен устав на лозарите, со промакедонски ставови[се бара извор], што бил однесен да се печати во Романија, но за несреќа изгорел заедно со печатницата каде што требало да се отпечати.
---
Брееj толкова таен што изгорел и не е останало следа. И штом се бара извор - ке им посочим. Нека прочетат Петар Попарсов. Ете го снимка:

---
Като четем: во Романиjа е изгорел друг устав и правилник

Изменето од чоли - 23.Јули.2010 во 13:21
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2010 во 14:07
Бугари и Срби уништуваат се што е Македонско за да може да немаат пречка при Бугаризација и Србизирање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2010 во 14:41
Чоли да види на кои источници се повикува

Originally posted by Aleksandar Donski,PROGONOT NA MAKEDONCITE VO BUGARIJA VO 19. VEK Aleksandar Donski,PROGONOT NA MAKEDONCITE VO BUGARIJA VO 19. VEK напиша:

Tokmu vo toa vreme grupa mladi makedonski intelektualci vo Sofija formirale asocijacija {to ja narekle Mlada makedonska kni`ovna dru`ina. Ovaa Dru`ina po~nala da go izdava spisanieto Loza. Me|utoa, i nivnata rabota bila zaprena od strana na eksponentite na Stambolovata vlada. Eve {to pi{uva za niv vo spomnatata statija nepotpi{aniot avtor: Podocna nekolku mladinci od studentite Makedonci formiraa Mlada makedonska kni`ovna dru`ina {to po~na da go izdava spisanieto ,,Loza". Vladata na Stambolov prezede s# za da ja ubie i nea. ^lenovite na dru`inata gi proglasi za separatisti, eden od niv isprati vo progonstvo vo Lukovit, dvajca zatvori vo Sofija, drugite gi izbrka i na toj na~in dru`inata be{e razbiena - ja uni{tija.

Zna~i, bugarskata vlada bila taa {to ja uni{tila Mladata makedonska kni`ovna dru`ina vo Sofija, pod izgovor deka nejzinite ~lenovi bile makedonski separatisti. Za terorot na bugarskiot premier Stambolov protiv Makedoncite Kosta [ahov pi{uval i vo 1905 i vo 1910 godina.   Lozarite - makedonski nacionalni dejci od 19. vek!

Sega predlagam da se zadr`ime na u{te eden moment povrzan za Mladata makedonska kni`ovna dru`ina, ~ii ~lenovi bile poznati pod imeto lozari. Nivnata nacionalna opredelba e mnogu va`na, posebno ako se pogledne spisokot na u~esnicite i sorabotnicite vo ovaa literaturna dru`ina. Me|u niv se i imiwata na: Goce Del~ev Dame Gruev, \or~e Petrov Hristo Matov, Petar Poparsov, Ivan Haxinikolov, Kosta [ahov, \or|i Belas~ev, Dimitar Mir~ev, Hristo Popkocev, Kara|ulev, \or|i Belev, Andrej Qap~ev, Toma Karajovov, N. Tufek~iev i drugi. Vo januari 1892 godina Mladata makedonska kni`ovna dru`ina go objavuva prviot broj na svojot organ Loza i po negovoto ime celoto dvo`ewe go dobiva nazivot lozari. Gledame deka najgolemite imiwa na makedonskata revolucionerna borba od krajot na 19. i po~etokot na 20. vek bile ~lenovi ili sorabotnici na ovaa Dru`ina. Me|utoa, dene{nite golemobugarski propagandisti tvrdat deka nacionalnoto ~uvstvo na lozarite bilo bugarsko, a kako dokaz za ova tie go prilo`uvaat faktot {to vo nekoi od tekstovite na spisanieto Loza se spomnuvaat i makedonski Bugari. Za da go razbieme i ovoj propaganden trik na dene{nata golemobugarska propaganda, }e gi prilo`ime slednive fakti. Kako prvo, treba da se zemaat predvid ve}e spomnative uslovi vo Bugarija, vo koi bilo objaveno spisanieto Loza. Toa e vreme na teror protiv Makedoncite od strana na bugarskata vlada na Stambolov. Makedoncite se progonuvani, apseni, internirani i se zabranuvani site nivni nacionalni manifestacii i drugi sli~ni izblici na organizirawe. Vo takvi uslovi, onie Makedonci {to sakale da objavuvaat statii za Makedonija, edinstveno mo`ele da go pravat toa preku koristeweto na kompromisniot termin makedonski Bugari,.

http://www.gate.net/~mango/Narodna_Volja.html

Кон врв
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2010 во 15:23

намигнувањенамигнувањенамигнување

Устав на Младата Македонска дружина:

Односно прашањето за народноста на Македонците:

голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

намигнување
Кон врв
depo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Февруари.2009
Поени: 501
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2010 во 21:37
Цитирај Мислата за национално обединување на Македонија, иако под маската бугарска, се зафати во 1890 година. Кон крајот на 1890 година во Бугарија се префрлија 30-40 ученици и студенти Македонци од Белград. Тие ученици се душата на сите собитија во Македонија од тогаш до сега. Тие ги запознаа Србија и Бугарија со нивните култури и цели во Македонија. Тие и ја осознаа опасноста за поделбата на Македонија меѓу тие две држави, доколку Македонците сами не се вооружат, за да ја извојуваат сами, со сопствени сили и средства, слободата и со тоа да ја предупредат поделбата на Македонија... По нивна иницијатива, се формира, кон почетокот на 90-тите години, еднонационално сепаратистичко движење со цел да се одделат интересите на Македонците од бугарските со подигање на едно од македонските наречја на степен на литературен јазик за сите Македонци. Орган на тоа сепаратистичко движење на Македонците во Бугарија беше списанието ‘Лоза’

Немаjки во Бугариjа почва за национален сепаратизм македонците, шчо пребегаа од Белград во Софиiа, се зафатиjа со образуање на револуциони организации во Бугариjа и Македониjа.

Крсте Мисирков

Убаво опишал Мисирков поради притисоците работеле под маска бугарска како што и тој правел некое време, т.е. морале такви да се претставуваат меѓутоа била препознаена нивната намера и биле забранети и покрај тоа што се обидувале да се „осигураат“ од напади заради нивниот различен правопис и говор. Пред тоа имало такви текстови на македонски говори (Миладиновци) па дури и со друг правопис па никој немал потреба да се правда за тоа. Самото „правдање“ е мошне необично според мене бидејќи пред тоа никој тоа не го правел.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 7>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.