IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Депресија и фобии
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Депресија и фобии

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314>
Автор
Порака
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2008 во 23:42
Ja imam strav od seksualen odnos so nepoznati zeni 
Кон врв
fragola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 3829
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2008 во 01:32
I treba da imas
I get enough exercise...just pushing my luck.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2008 во 01:40
Se mislam dali da ja varam ili da visam na forum. So e poloso, a ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2008 во 01:45
Kako si sakas...samo ti da ne mi padnes vo depresija
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2008 во 01:50
A megu depresija i septicka jama ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2008 во 01:55
I dvete situacii smrdat ama od jama pobrzo ke izlezes
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2008 во 13:10

Што е депресија?

Депресијата е состојба која влијае врз телото на поединецот, врз неговото расположение, како и врз неговите мисли. Влијае врз спиењето, исхраната, врз она како се доживуваат себеси и како го доживуваат светот. Депресивната состојба не е расположение кое минува. Не е знак на слабост или ситуација која знаете дека можете да ја надминете. Луѓето кои страдаат од депресија имаат проблеми со функционирањето и тоа влијае врз нивниот живот генерално. Без соодветен третман, оваа состојба може да трае со недели, месеци, па дури и години.

Симптоми на депресија

• Постојано чувство на тага, вознемиреност или чувство на празнина
  • Чувство на беспомошност, песимизам
  • Чувство на вина, безвредност, беспомошност
  • Губење на интерес  задоволство од активности кои порано предизвикувале задоволство, вклучувајќи и сексуални активности
  • Намалена енергија, успореност
  • Потешкотија во концентрацијата, помнењето, донесувањето одлуки
  • Проблеми со спиењето, рано будење, или прекумерно спиење
  • Губење апетит или тежина, или прекумерно јадење
  • Мисли на смрт или самоубиство, обиди за самоубиство
  • Немир, иритираност
  • Постојани физички симптоми кои не реагираат на лечење, како на пример главоболки, проблеми со стомакот, и хронични болки

Манични симптоми

• Невообичаена или екстремна расположеност
  • Невообичаена иритираност
  • Намалена потреба за спиење
  • Грандиозни идеи
  • Зголемена зборливост
  • Порив на идеи и мисли
  • Зголемена сексуална потреба
  • Воочливо зголемена енергија
  • Слаба проценка на ситуациите
  • Несоодветно социјално однесување
  • Справување со депресијата

Депресијата предизвикува чувство на истоштеност, безвредност и беспомошност. Овие негативни мисли или чувства предизвикува некои луѓе да сакаат да се откажат. Битно е да се сфати дека овие негативни пристапи се дел од депресивното растројство, за што е типично тоа што не ја одразуваат верно реалноста. Негативното мислење може да се намали благодарение на третманот. Во меѓувреме:

• Поставете си реалистични цели (во врска со депресијата) и преземете одредена одговорност кон своите постапки
    • Поделете ги поголемите задачи на помали, поставете си приоритети, и направете го она што можете и колку можете
    • Обидете се да бидете со други луѓе и да се поверите на некого- тоа е секогаш подобро од тоа да сте сами со своите проблеми
    • Учествувајте во активности кои ќе ве прават да се чувствувате подобро- практикувајте умерени вежби, одете во кино, посетете некој спортски настан
    • Не очекувајте ненадејна промена на вашето расположение, потребно е време работите да се променат
    • Се препорачува донесувањето на значајни одлуки во животот да се одложат додека не се подобри состојбата. Пред да одлучите да ја смените работата, да влезете во брак или да се разведете, разговарајте со некого кој добро ве познава и кој има пообјективен пристап од вас
    • Луѓето ретко брзо излегуваат од депресија, меѓутоа можат да почнат да се чувствуваат подобро од ден на ден.
    • Дозволете им на вашите пријатели и семејство да ви помогнат

Како можат пријателите и семејството да помогнат?

Најбитно е да луѓето кои сакаат да му помогнат на лицето кое страда од депресија да бидат полни со разбирање, да имаат трпение и да го/ја охрабруваат. Разговарајте со нив и ислушајте ги внимателно. Не се потсмевајте на она што ви го кажуваат, меѓутоа истакнувајте ја реалноста и поттикнувајте надеж. Не критикувајте го лицето дека глуми болест или дека е мрзливо, и не очекувајте да се промени преку ноќ. Со терапијата со тек на време тој/таа ќе се чувствува подобро и обидете се во тоа да го убедите него/неа.

Неопходно е да тој/таа знае дека може да се повери на вас кога ќе се чувствува особено лошо. Охрабрете ја/го да го посетува својот терапевт, а ако е потребно и придружувајте го/ја при посетата на терапевтот. Не ги игнорирајте коментарите за самоубиство. Известете го за ова лицето кое е одговорно за терапија.

Изменето од Mona Liza - 25.Декември.2008 во 13:11
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2008 во 13:30
  • Постојано чувство на тага, вознемиреност или чувство на празнина
  • Чувство на беспомошност, песимизам
  • Чувство на вина, безвредност, беспомошност
  • Губење на интерес  задоволство од активности кои порано предизвикувале задоволство, вклучувајќи и сексуални активности
  • Намалена енергија, успореност
  • Потешкотија во концентрацијата, помнењето, донесувањето одлуки
  • Проблеми со спиењето, рано будење, или прекумерно спиење
  • Губење апетит или тежина, или прекумерно јадење

A.        Мисли на смрт или самоубиство, обиди за самоубиство

• Немир, иритираност
  • Постојани физички симптоми кои не реагираат на лечење, како на пример главоболки, проблеми со стомакот, и хронични болки
  • Невообичаена или екстремна расположеност
  • Невообичаена иритираност
  • Намалена потреба за спиење
  • Грандиозни идеи
  • Зголемена зборливост
  • Порив на идеи и мисли

B.        Зголемена сексуална потреба

• Воочливо зголемена енергија
  • Слаба проценка на ситуациите
  • Несоодветно социјално однесување
....da ne odam tocka po tocka ,no spored  ova, jas sum gotov....!..koj normalen covek vo RM ne e bar 50% so ovie simptomi....!
ili da si postapam na vreme po tockata A i B ....размислување
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
tamara1990 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Септември.2008
Поени: 293
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tamara1990 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2008 во 13:24
Navistina ubava tema za razgovor i komentiranje...Nema covek koj sto ne se plasi od nesto,ili pak nikogas ne bil depresiven(ima depresija koja sto trae nekolku dena,pomal vremenski period pogolem vremenski period,mozebi cel zivot ili pak taa se javuva poradi nekoi organski zaboluvanja).
Kako i da e dodeka trae depresijata toa se najteskite denovi od zivotot..Gubenje na volja,plasenje od se i sesto,pesimisticki misli(smrt,smrt na najbliskite i onie sto gi sakas)...i ne sakam da prodolzuvam zatoa sto site dobro gi znaete simptomite...Sakav samo da kazam deka depresijata e polosa i od samata smrt.
Кон врв
aquarius22 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 04.Март.2010
Поени: 2
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aquarius22 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 13:45
Јас од мојата 15та година имам напади на паника 4 години таа живеев во страв, па потоа се решив да одам на психијатар и многу ми помогна ... Иначе пред да одам на психијатар од дома не излегував мислев дека ке паднам ке умрам некаде и ми беше срам другите да не приметат дека уствари не сум со сите(тогаш така мислев), мислев дека полудувам и тн ред други глупости ...
Битно е дека агрофобија , напади на паника и тн спаѓаат во групата неуроза (психичка кондиција) ама не се плаши од тоа никој не полудел никој не умрел.Знам дека е ептен непријатно да се живее со неуроза, но откако почнав да одам на психијатар научив и да ги контролирам нападите.
Психијатарот ми рече дека од неуроза страдаат само оние што имаат добар карактер, емотивци итн.

Поз
Кон врв
Tiggy Vicious Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Consume. Be silent. Die.

Регистриран: 27.Октомври.2009
Поени: 6238
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tiggy Vicious Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 17:43
Збеснувам во тесни простории.
Клаустофобчна сум, јбг.
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality
Кон врв
volkswagen Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Знам, комшивка ми е!

Регистриран: 18.Ноември.2008
Поени: 4820
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај volkswagen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 19:37
фобија имам од фаци во униформа, поготово цајкани...
ужас ме фаќа чоек... изненадување
Кон врв
s_girl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јануари.2010
Локација: Macedonia
Поени: 204
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај s_girl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 19:55
Originally posted by volkswagen volkswagen напиша:

фобија имам од фаци во униформа, поготово цајкани...ужас ме фаќа чоек... изненадување

аман бе :)))
Кон врв
Lithium Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2008
Поени: 9407
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lithium Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2010 во 19:56
Originally posted by volkswagen volkswagen напиша:

фобија имам од фаци во униформа, поготово цајкани...
ужас ме фаќа чоек... изненадување

Гледај на тоа како една позитивна работа, барем нема да си имаш проблеми со законот....од страв голема%20насмевка

You think you are perfect? Well, try walking on water...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.