IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Совети за развивање црно-бел филм
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Совети за развивање црно-бел филм

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
within Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај within Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Совети за развивање црно-бел филм
    Испратена: 10.Февруари.2010 во 21:13
Прво, дали тука некој самостојно, по дома, развива црно бели филмови, има каков таков darkoom, вц и сл?

Покрај познатите предности на самостојното развивање, дали е исплатливо во смисол: квалитетот и цената, наспроти развивање во фото студио кое чини накај 150 ден (што е и прилично висока цена за 1 ролна во Скопје и Охрид исто така).
Дали е поефтино да се развива самостојно црно бел филм?

Наидов на интернет на прменогу сајтови, видеа за постапки за развивање и токму поради тоа сакав овде да пишам бидејки незнам од каде да почнам со читање.

Како што видов потребни се неколку препарати: дозна за развивање, развивач, хемикалија за запирање на разв. (stop bath), фиксер, како основни хемикалии, како и термометар, часовник, tanks итн.
колку би чинело да се набават сите потребни препрати?
Важно е дали може да се набави сето ова во Македонија, како и преку нарачување од интернет доколку е исплатливо (можеби некој нарачувал?).
Исто така видов дека хемикалиите може да се употребуваат повеќекратно (но колку пати незнам), што е добра предност.

Колку сево ова би можело да се научи и изведе самостојно од читање и гледање видеа на интернет?

Би било убаво да се подискутира на оваа тема доколку има заинтересирани, посебно оние со искуство и желба за експериментирање од ваков тип.

поздрав.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2010 во 21:33
shteta!...porano jas samo si gi razvivav i filmovite i slikite!...imav se shto treba , se shto nabroja,...imashe porano i edna specijalizirana firma za hemikalii i se drugo okolu fotografiite(fotocentar) kade mozeshe da se nabavi se shto e potrebno .sega ne znam dali moze nekade da se kupi , konkretno , bash razvijach , fiksir i ,,,drugi hemikalii, ama, niz laboratoriite sigurngi ima. ne se toa nekoi specijalno hemikalii , tuku "obichni" , koishto gi ima vo sekoja laboratorija hemiska( na primer na hemiski fakultet)!

a i ne e kojznae koja filozofija otkako se ke imash! ke ti treba samo ...temnica i .....malku spretnost za da go izvadish filmot od fotoaparatot i da go piknesh  vo doznata za razvivanje  bez da go oshtetish,...ama , i toa ne e nishto osobeno teshko.

tuku, shto ke ti e taa "maka"?.изненадување..ako vekje sakash crno-beli fotografii, sega , neli mozesh sekoja kolor i da ja obezboish.збунетост
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 01:35

Изменето од Tegla - 11.Февруари.2010 во 01:53
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 01:51
Crno Beloto razvivanje doma e isplatlivo vo zavisnost so kakva dinamika fotografiras. Ako fotografiras eden do dva film mesecno mozebi e i podobro da dades 150 denari odkolku doma. Sepak imanjeto doma na potrbniot alat ne e steta.
Od se toa sto nabroja kaj nas ne mozes da najdes stop bath, ama kje go mies podolgo.
Okolu ekonomijata kje ti kazam deka za odprilka 1500 denari imam razvivac i fixir za 50-60 filmovi, sto bi doslo deka e odprilika 30-50 denari za eden film vo zavisnost od razvivac i fixir sto kje upotrebuvas. Jas koristam Tmax razvivac bidejki koristam Tmax filmovi. So eden litar koncentrat pravam 5 litra razvivac. A, so eden litar se razvivaat 10-12 filmovi, so prodolzuvanje na vremeto za sekoe naredno razvivanje. Ako slikas odednas povekje filmovi isplatlivo e doma, ako za odvreme na vreme, ne se isplati da rastvaras hemikalli koi potoa brzo se raspagjaat i gubat efikasnost. Znaci rastvaras razvivac i odma razvivas i ne go cuvas so nedeli.
Ti treba dobra Dozna za razvivanje. Zemi si dobra i skapa, deka ima golema razlika od germanski i angliski so hrvatski, ruski i slicni. Dobra dozna e golem kejf za rabota. Losa dozna e machenje.
Ti preporacuvam Jobo, Kaiser ili Paterson dozni. Zemi takva sto sobira 2 35mm filmovi ili eden Sreden Format, da ne ti tekne da stavis i Sreden Format film намигнување.
Dozni i Ilford filmovi i hemikalii imas vo Transakta. Jane nekolku pati go pisuvase nivniot tel broj, ili vidi na sajtot na Zlatna Kniga.
Ti treba temno WC samo dodeka go namestis filmot vo dozna, posle si rabotis na svetlo.
Mnogu raboti mozes da najdes i po starite foto studija niz Ohrid. Prosetaj, pij kafe so starite majstori i sigurno nekoj kje ima kejf da ti dade nesto od hemikalija,star film od frizider, dozna....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај within Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 18:43
Владимир, фала на информацииве, кои се од голема помош како за мене така и за останати доколку сакаат да развиваат под дома.

Како и што велиш доколку се слика динамично и е исплатливо да се развива дома, моментално не сликам со таква динамика па веројатно ќе е подобро да развивам во фото-студио.Или пак да се набават повеќе ролни од C-41 црно-бели филмови па веројатно развивањето би одело како за колор филм, со цел да заштеди. (за Кодак конкретно) многу го оговараат c-41 BW (кој изгледа помек) филмот али веројатно и не е толку лошо да се слика со него колку што зборуваат оние кои сакаат 'true' bw.

Ќе пробам да набавам црно-бел филм а и ц-41 па ќе видам колку е разликата меѓу резултатот/цената.

Инаку за да прошетам по фото-студијава низ Охрид е добра идеја, навраќам понекогаш кај еден постар фотограф, па баш ќе го прашам нешто за развивањево, а исто така е можно да има и некој среден формат апарат.

Фала ти,
поздрав.

Кон врв
ang3l4o Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 230
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ang3l4o Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 20:57
ako si zainteresiran, moze da pobaram nesto od oprema, znam deka imam socuvano nekolku Jobo dozni, samo ne znam vo kakva sostojba se. Imam i tacni i creva i sto uste ne. Samo da gi najdam... A za cena ke se dogovorime...
Кон врв
nikola_bb Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nikola_bb Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2010 во 22:30
anq3l4o ti pisav privatna poraka
Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 11:40
Within http://9livez.net/wp-content/uploads/2008/05/kodak.jpg e odlicen film ako uspees da go najdes nekade vo drzavava :)

daleku povekje mi se dopagja od c-41 bw filmot na Ilford, a ima pomalku maltretiranje od racno razvivanje na bilo koj crno bel film

eve ti nekolku fotki napraveni so Kodakot

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 12:49
Kako za informacija ima i Fuji C-41 B&W film. Fuji Neopan 400CN. Gi imam koristeno site tri tipa na B&W C-41 i moite iskustva se deka Ilford XP2 e najkontrasten, Kodak BW400CN e so najvekje sivi tonovi, a Fuji Neopan 400CN e negde pomegju. Mene licno Fuji najvekje mi se svigja, ama site tri imat razlicni karakteristiki i site se dobri vo zavisnost sto kje fotografiras.
Fuji i Ilford imaat neutralna celuloidna baza i koga kje se razvijat se kako normalen B&W film i od niv moze da se pecatat tradicionalni racni B&W printovi.
Kodakoviot film e namenet za mashinsko printanje vo FotoLab i ima portokalova baza kako color negativ. Kaj ovoj film funkcionira DigitalICE tehnologijata za Dust&Scatch removal koja ja ima na site skeneri na digitalnite masini za printanje kako i kaj podobrite flatbed skeneri so moznost za skeniranje na negativi (kako mojot V700). Kodak go napravi ovoj film zaradi fotografite koi rabotat svadbi, pa rezultatite mozat da bidat gotovi mnogu brzo.
Bilo koj da go zemes nema da zgresis намигнување. Samo ako gi najdes kaj nas, ili da si naracuvas od B&H.

Изменето од Tegla - 12.Февруари.2010 во 12:51
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај within Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 15:36
Ангелчо,
Би го имал тоа во предвид за понатака, ако сеуште го имаш.

Дими,
Kodak BW400CN изгледа доста добар филм, читав доста пофалби за него на нет, а истото и на твоите слики (фала за линковите).

Владимир,
Веројатно трите типа на филмовите се добри и со мали разлики кои е добро да се знаат, и како што велиш зависи од сцената и вкусот при фотографирањето.

Во фотостудиото во охрид имаат FUJI скенер и fuji frontier машина, па мислиш попаметно би било да се користи Fuji Neopan 400CN? (од карактеристиките што ги кажа овај веројатно би ми одговоарал најмногу).

Фала ви,
поздрав.

Изменето од within - 12.Февруари.2010 во 15:36
Кон врв
сашо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2006
Поени: 538
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај сашо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2010 во 23:22
ne se sekiraj za masinata
probaj so onaa emulzija sto ti e najdostapna... probaj eftino, ako sakas sam da si igras, za da vlezes vo stos... probaj... :-)

objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 01:00
Moj sovet - troshi filmovi намигнување. Novi, so pominat rok, crni, beli, kolor, slajd - sho ti padne pod raka намигнување. Deka nemas golem izbor kaj, nas koga i samite foto studija tvrdat deka filmot povekje ne se proizveduval голема%20насмевка A, rendgen snimkite na hartija gi pravat намигнување
Samo vnimavaj na pazarskite filmovi, moze da kupis neorginalen i da se razocaras. Duri i mene letovo toa mi se sluci. Sakav Kodak Gold za na odmor i na pazar go gledam 100 denari so dobar rok. Aj kje go kupam i katastrofa. Duri nemase ni oznaki na samiot film odkoga se razvi. Kojznae kade e praven.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај within Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 01:05
Па во Охрид на пазар и не се продаваат филмови, всушност, не сум забележал :)

Кон врв
kavadar66 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Февруари.2008
Поени: 87
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kavadar66 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2010 во 15:01
За практикантите:
Дали е ова можно???

Развивање на филм во кафе!!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.