|
Разлика помеѓу к*ранска и библиска објава на... |
Внеси реплика | страница <1 34567 12> |
Автор | ||
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pocnuva da se sogleduva javno problemot na psihologijata na site religii.pa taka pocnuvajci od adam i eva moze da vidime deka togas postojnata vera vo gospod ne bile sovrsena pa od nea se oddelile na edna strana lujdzeto so blag zivot budistite i lujdzeto so voinstven zivot muslimanite .no i tie tri religii ne bile sovrseni pocnale vo sebe grupi na lujdze da gi oddeluva od drugi grupi NAUKATA MISLI TOA PODELUVAJNE NA GRUPI VO EDNA RELIGIJA E PORADI NEPRAVILNIOT RASPORED NA BLAGATA I BOGATSTVATA OD PRIRODATA.pa taka od niv pocnale da se pojavuvaat drugi veri a drugite veri se razgradile na sekti a od sektite se izdvojuvaat onie koi mislat deka nemaat pravo na nesto sto im sleduva od prirodata poradi postoejneto na site tie golemi religiski grupacii koi zavzele skoro se - A TIE SE TERORISTITE.znaci site tie religiski pisanija na krajaot rajdzaat teroristi.za trgnuvajci od toa deka ako mu se molis na biol ke bides bilo,ako mu se moli na rastenie ke bides rastenie i ako mu se molis na bog ke vladees so nesto odnosno ke bides bog.pa taka ovie poslednive bidejki nema povejke vrz sto da vladeat resavaat da vladeat so zivotite na lujdzeto.tie se bogovi vrz site slobodni lujdze so toa sto odreduvaat dali nekoj ke zivee ili ne.svetskite naucni grupi go nabljuduvale celoto ova slucuvajne i od nivnata analiza e zaklucilo deka 90 posto od bombasite teroristi se zeni.toa e normalno slucuvajne zasto zenata do pred nekoj period ne vladeese so nisto pa taka prvata moznost na vladeejne so zivotite na lujdzeto taa ja iskoristuva pa makar i po cena na svojot zivot.PORADI EDNAKVIOT PLOD OD POSTOEJNETO NA SITE RELIGII -TERORIZMOT-moze da se zakluci deka site religii ucat za edno isto.
|
||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Лелеее што збориш бе! цццццц..страшен ова твојов осврт на развој на религијата во историјата на човештвото.честитки!!Мада мислам дека ова е повеќе за друга тема(здравје).
|
||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||
el_kevser
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
jas ti odgovoriv mnogu dobro ali izgleda ne sakas da razberes;;; ke ja citiram cela sura stoe vo k*ran za dzumaa petok ima 11 ajeti; “ЕЛ-ЏУМ’А” (“Џума”) Медина - 11 ајети Во името на Аллах, Милостивиот Сомилосен! 1. И она што е на небесата и она што е на Земјата - Аллаха го слави, Владарот, Светиот, Силниот и Мудриот! 2. Меѓу незнабошците Он испрати пејгамбер од нив: да им ги кажува ајетите Негови, и да ги очисти, и да ги поучи и во Книгата и во Мудроста, иако порано беа скршнати во заблуда очигледна! 3. И на други меѓу нив кои уште не им се приклучија... Он е Силен и Мудар! 4. Ете, тоа е добрината Аллахова што ја дава кому Он сака. Аллах е Поседник на добротија неизмерна! 5. Примерот на оние кои го понесоа Теврат, а потоа го напуштија, е како примерот на магаре кое носи книги. Е, само колку е лош за луѓето народот кој ги сметаше за лажни ајетите Аллахови! Аллах не го упатува народот зулумќарски! 6. Кажи: “О Евреи, ако замислувате дека сте пријатели на Аллах за разлика од другите луѓе, тогаш, посакајте ја смртта ако сте искрени!” 7. Никогаш не ќе ја посакуваат токму заради она што го направија рацете нивни. Аллах најдобро ги знае зулумќарите! 8. Кажи: “ Смртта од која бегате... па, ќе ве стигне, навистина! Потоа ќе бидете вратени кон Зналецот на тајното и јавното, па така, ќе ве извести за она што го работевте!” 9. О верници, кога ќе се повика на намаз во петок... па, побрзајте кон споменувањето на Аллах, и оставете ја купопродажбата. Ете, тоа е подобро за вас само да знаете! 10. А кога намазот ќе се изврши... па, растурете се по земјата и барајте од добрината Аллахова, и споменувајте го Аллаха, многу, за да бидете спасени! 11. А кога ќе видат нешто од трговијата или од веселба некаква, се расфрлаат и те оставаат, стоејќи. Кажи: “Нема добро кај Аллах ни од веселбата ни од трговијата. Аллах меѓу снабдувачите е најдобриот Снабдувач!” na muslimanite im e odreden petok(obavuvanje na namsaz posebno petok zs vo toj den,eve muhamedov hadis za toa sto veli za petok;“ Најдобар ден во кој Сонцето огрева е петок. Во него е створен Адем, во него е воведен и изваден од Џеннетот, а Судниот ден нема да настапи освен во петок .” ( Муслим, Ебу Давуд , Тирмизи ...) a ne sabotaa toj e den, kade vo eden moment ako se pogodi eden rob musliman koj istrajno klanja namaz, i ako go zamoli na boga za nesto allah ke mu ja isplni taa zelba potoa muhamed rekol pokaza so rakata deka toj moment e kraktotraen. za toa muahamedoviot hadis najdobro kazuva; ti go citirav i pak ke go citiram; nie vremenski sme posledni, ana sudniot den ke bidime prvi, isklucuvajki go toa sto na poranesnite narodi objavata im e dadena pred nas petoke vsusnost niven den koj im bil odreden kako praznik, potoa tie se razdvolie vo negovoto praznuvanje. pa allah nas na nego ne upati i ostanatiod narod sega nas ne sledi,. abraham i site drugi pratenici go sledaa islamot taa im bese nivnata veraa veruvanje vo eden bog , nema evresjski bog hristijanski bog ili muslimanski,,. bog e eden i edinstven i nema drugar vo negovoto postoenje i vo delata i nisto ne se pojavuva bes voljata silata i sposobnosta za tvorenje i znanjeto negovo,. spomni o muhamed! koga ibrahim i ismail gi postavia temelite na kaba(denesna meka kaj sto se sobiraat na hadz) kade raekoa; gospodaru nas odredi da bidime istrajni vo islamot i da bidime oddadeni na tvoite propisi podari ni takvo potomstvo koe ke ti bide odadeno vo veruvanjeto i pokazi ni gi dobivkite od ibadetot kon tebe , ispratimu na ovoj narod verovesnik od potomstvoto na na ismail koj ke im gi kazuva tvoite ajeti i koj ke gi poucuva. islamot ne gi otvrla ni abraham ni ishak nitu nikoj drug verovesnik.. prasajgi o muhamed sinovite izailovi koi se tvrdoglavi kon tebe kolku jasni ajeti im objavuvavme vo nivnite knigi koi gi upatuvaa kon vistinata pa ne veruvaa vo site niv duri im se sprotivstavuvaa i ja iskrivuvaa nivnata sodrzina ,,, o slednenici na knigata evreii i hristijani zoasto gi poreknuvate ajetite na allah objaveni na negovite verovesnici akoi se vo vasite knigi, vo niv stoi deka muhamed, e ocekuvaniot verovesnik i deka ona sto sto ke vi dojde e vistina vie ste svedoci a toa , no vie go negirate toaa. slobodno mozeme da kazeme deka tie ja mesale vistinata vo nivnite knigi gi iskrivuvale i gi napisale so svoi race , so nevistina i ja krjat vistinata ona sto e vo niv opisot na muhamed i verata vistinska ,, zosto ne ja sledite verata na ibrahim a ibrahim ne mu prepisuvase zzdruzenik na allah i samo nego go obozavase. koga evreite se povikuvaa vo islam velea bog ni ostavi vasiet vo tevrat da ne mu veruvame na onoj koj ke ni dojde velejki deka e verovesnik , se dodeka ne ni dojde so k*rban so koj ke ne priblizi do allah , se dodeka ne se spusti ogan od neo sto ke go sprzi, kaziim o muhamed! vasite zbprovi se lazni, na vasite predci im doagaa pejkamberi pred mene so nadprirodni dela i dokazi za nivnata vistinitost , i so onaa sto go rekovte ; da donese k*rban sto ke go sprzi ognot- togas zosto vasite predci gi ubivaa verovesnicite ako ste iskreni vo vasite stavovi? ako te smetat lazgo o muhamed! evreite i drugi nevernici za lazni i nevernicki se smetani i mnogu drugi verovesnici pred tebe , im doagaa na svoite narodi so prekrasni nadprirodni dela i jasni dokazi so nebesni knigi .. Изменето од el_kevser - 08.Февруари.2010 во 19:27 |
||
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
||
el_kevser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па за тоа со Авраам дека го жртавувал исмаил а не исак и дека онака на еск*рзии идел по саудиските пустини ко од шала и тоа еднаш до два пати годишно за да го посети својот син во мека. aj da receme k*ran laze za zrtvuvanjeto na ismaila zarem i barnabinovo evagelie laze evee nekolku negovi citati od toaa evagelie; 44 Nato rekoše uèenici: “O gospodaru, tako je pisano u Knjizi Mojsijevoj, da je u Isaku uèinjeno obeæanje”. Isus odgovori sa jecajem: “Tako je napisano, ali Mojsije to nije napisao, niti Jošua, nego naši rabini koji se ne boje Boga. Uistinu, kažem vam, ako vi razmotrite rijeèi anðela Gabriela, otkriæete zlonamjernost naših pismoznanaca i uèitelja. Jer anðeo je rekao: ”Abrahame, sav svijet æe znati koliko te Bog voli; ali kako æe svijet znati ljubav koju ti nosiš prema Bogu? Sigurno je da je potrebno da ti uèiniš nešto za ljubav Božiju". Abra ham odgovori: “Gle, sluga Božiji je spreman da uèini sve ono šta Bog hoæe”. Zatim je govorio Bog, rekavši Abrahamu: “Uzmi svog sina prvoroðenca Jišmaela i popuni se na goru da bi ga žrtvovao”. Kako je Isak, prvoroðenac, kad je Isak roðen Jišmael je imao sedam godina? Tad rekoše uèenici: “Jasna je prevara naših uèitelja: zato nam reci istinu, jer mi znamo da si ti poslan od Boga”. Tad odgovori Isus: “Uistinu, ja vam kažem da Satana traži da poništi Zakone Božije; i zato on sa svojim sljedbenicima, licemjerima i zloèincima - prvi sa lažnim dogmama, drugi sa razvratnim životom - danas su zaprljali skoro sve stvari tako da se istina jedva može naæi. Teško licemjerima! jer æe se hvale ovog svijeta pretvoriti za njih u uvrede i muèenje u paklu. Zato vam kažem da je Poslanik Božiji Sjaj koji æe dati radost skoro svemu šta je Bog stvorio, jer, on je uljepšan duhom razumijevanja i savjeta, duhom mudrosti i moèi, duhom straha i ljubavi, duhom smotrenosti i umjerenosti, on je uljepšan duhom milosrða i milosti, duhom pravde i pobožnosti, duhom nježnosti i strpljenja, kojeg je on dobio od Boga tri puta više nego što ga je dao svim svojim stvorenjima. O blaženo doba kad on doðe na svijet! Vjerujte mi da sam ga ja vidio i izrazio mu poštovanje, kao što ga je vidio svaki prorok: vidjevši da od njegovog duha Bog njima daje poslanstvo. A kad sam ga ja vidio moja je duša bila ispunjena utjehom govoreæi: “O Muhammede, Bog neka je s tobom i neka me uèini dostojnim da razvežem tvoje sveze na obuæi, jer æu postigavši to biti veliki prorok i svetac Božiji”. I rekavši ovo Isus iznese svoje hvale Bogu spored ovie citati od barbaas celokupno se povrzuva so k*ran kade vozviseniot allah veli; prasajgi o muhamed sinovite izailovi koi se tvrdoglavi kon tebe kolku jasni ajeti im objavuvavme vo nivnite knigi koi gi upatuvaa kon vistinata pa ne veruvaa vo site niv duri im se sprotivstavuvaa i ja iskrivuvaa nivnata sodrzina ,,, o slednenici na knigata evreii i hristijani zoasto gi poreknuvate ajetite na allah objaveni na negovite verovesnici akoi se vo vasite knigi, vo niv stoi deka muhamed, e ocekuvaniot verovesnik i deka ona sto sto ke vi dojde e vistina vie ste svedoci a toa , no vie go negirate toaa tie ja mesale vistinata vo nivnite knigi gi iskrivuvale i gi napisale so svoi race tocno kade sto veli isus vo ovaa evangelie kade velii;; Isus odgovori sa jecajem: “Tako je napisano, ali Mojsije to nije napisao, niti Jošua, nego naši rabini koji se ne boje Boga; sosema se potvrduva k*ranskiot ajet;kolku jasni ajeti im objavuvavme vo nivnite knigi koi gi upatuvaa kon vistinata pa ne veruvaa vo site niv duri im se sprotivstavuvaa i ja iskrivuvaa nivnata sodrzina , vo drug citat od ova barnabinovo evagelie pisuva ; 39 Tad reèe Ivan: “Dobro si govorio, o gospodaru, ali nama nedostaje da znamo kako je èovjek zgriješio kroz svoju oholost?” Isus odgovori: “Kad je Bog istjerao Satanu, i anðeo Ga briel proèistio masu zemlje na koju je Satana pljunuo, Bog je stvorio sve što živi, i životinje koje lete i od njih one koje hodaju i plivaju i On je ukrasio svijet sa svim šta on ima. Jednog dana Satana se približio kapijama raja, i videæi konje kako jedu travu, on im najavi ako ta masa zemlje treba primiti dušu, onda æe oni imati težak posao i da bi zato bila za njih prednost da zgaze taj komad zemlje na takav naèin da više ne bude dobar nizašto. Konji su ustali i naglo krenuli da gaze preko tog komada zemlje koji je ležao meðu ljiljanima i ružama. Nato Bog dade duh toj neèistoj masi zemlje, na koju je pljunio Satana, koju je Ga briel uzeo sa mase: i podiže psa, koji, lajuæi ispuni strahom konje i oni pobjegaše. Tad Bog dade svoj duha èovjeku, dok su svi sveti anðeli pjevali: ”Blagoslovljeno neka je Tvoje sveto ime, o Bože naš Gospode". “Adam, skoèivši na svoje noge, vidje u vazduhu natpis koji je sijao kao Sunce, a pisalo je: ”POSTOJI SAMO JEDAN BOG, A MUHAMMED JE POSLANIK BOŽIJI". Nato Adam otvori svoja usta i reèe: “Zahvaljujem ti, o Gospodaru moj Bože, što si Ti splanirao da me stvoriš; ali reci mi ja te molim, šta znaèi poruka ovih rijeèi :”Muhammed je poslanik Božiji? Zar je postojao drugi èovjek prije mene?" Tad Bog reèe: “Neka si dobrodošao, o Adame, moj slugo. Ja ti kažem da si ti prvi èovjek kog sam stvorio. A onaj kojeg si vidio (spomenutog) je tvoj sin, koji æe doæi na svijet mnogo godina kasnije i biæe Moj poslanik, za kog sam stvorio sve stvari; koji æe dati svjetlo svijetu kad on doðe, èija je duša stavljena u nebeski sjaj šezdeset hiljada godina prije no što sam išta stvorio”. Adam preklinjaše Boga govoreæi: “Gospodaru, daruj mi ovaj natpis na noktima prstiju mojih ruku.” Tad Bog dade prvom èovjeku na njegovovim palèevima taj natpis, na noktu palca desne ruke stoji: “Postoji samo jedan Bog”, a na noktu palca lijeve ruke stoji: “Muhammed je poslanik Božiji”. Zatim sa oèinskom ljubavlju prvi èovjek poljubi te rijeèi, i protrlja svoje oèi i reèe: “Neka je blagoslovljen taj dan kad ti budeš došao na svijet”. Vidjevši èovjeka samog Bog reèe: “Nije dobro da on ostane sam”. Poslije toga On uèini da on zaspe, i uze rebro blizu njegovog srca, popunjavajuæi mjesto mesom. Od tog rebra On napravi Evu i dade je Adamu za njegovu ženu. On postavi njih dvoje kao gospodare raja, kojima reèe: “Gle, Ja vam dajem svako voæe da jedete, izuzev jabuka i žita”, poslije èega on reèe: “Pazite da ninakoji naèin ne jedete ovo voæe, jer æete postati neèisti toliko da vas Ja neæu trpiti da ostanete ovdje, nego æu vas istjerati i vi æete pretrpiti mnoge nesreæe”. k*ran dava jasen i vistinit odgovor a seto toa ovaa evagelie go potvrduvaa koe crkvata ne go priznava. a zosto ne go priznava? nee kako drugitee evagleija ; '' kazuvajteja vistinata i kolku i da ime gorcliva na lugeto'' Изменето од el_kevser - 08.Февруари.2010 во 19:11 |
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Честитки за добрата претпоставка дека Кyранот лаже Постојат многу солидни аргументи дека ткн. „евангелие по Барнаба“ е фалсификат кој датира од 15-16 век и дека истото е напишано од муслиман. Сега ме мрзи и немам време за таа анализа, но во долгедно време ќе ги забележиш на интернет страниве или форумиве. |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
sk
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 515 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Evangelieto po Barnabas se spomnuva od Ibrahim al-Taybili vo Tunis, vo 1634, i preku dva nezavisni izvori od shestiot i sedmiot vek. Zatoa toa bash i ne e nekoj fakt.
Jas povtorno ke se navedam na petokot/sabotata, posebno na sluckata so Mojsej, kade licno Bog so svoj prst napishal deka treba da se drzi sabotata, a ne petokot. Evreite ne mozele da go promenat toa definitivno. Koj e tvojot odgovor na ova? Zoshto toj ist Bog bi dal drug den za sluzba? Ti velish deka e petokot zoshto Adam bil stvoren vo nego. Zoshto Adam, shto e toa tolku vazno? Po taa logika nie mozeme da zememe bilo koj den i da kazeme zaradi toa shto trevata beshe sozdadena vo toj den, pa nie toa go slavime. Lugjeto si imaat svoi filozofii, no vazno e shto Bog veli. Tocno e deka Adam e stvoren vo petok, no spored Bozjite standardi, toa i ne e tolku bitno. Zoshto e toa tolku bitno za tebe? Ima vistina vo toa shto evreite si menuvale svoi praznici i ureduvanja, no toa bilo del od nivnata tradicija, a ne go menile Bozjiot zbor. Sinot Bozji, Isa bash za toa i se bunel zoshto evrejskata tradicija ja stavale pred Bozjite zborovi. Isa odel so sabota vo sinagoga, a ne vo petok vo djamija. Koj e tvojot odgovor za Isa? Te molam komentiraj gi delovite od k*ranot za sabotata. Zoshto k*ranot veli da se drzi sabotata? Te molam objasni ja sabotata vo k*ranot. Изменето од sk - 09.Февруари.2010 во 12:32 |
||
el_kevser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
e za smeenje sii nema stoo a tebe ti parira toaa baranabinovoto evagelie e potvrda za vistiniiot k*ran no vas ne vi parira toaa pa ke izmisluvate sekakvi rabotii kolku za informacija barabinovoto evagelie bilo prifateno kako kanonko evagelie do 325 god evee nesto poveke za toaa ; KAKO JE PRE?IVJELO EVAN?ELJE PO BARNABI Evan?elje po Barnabi je bilo prihva?eno kao kanonsko evan?elje do 325. godine. Irenej (130-200) je pisao podr?avaju?i ?isti monoteizam i suprostavljaju?i se Pavlu zbog uno?enja u kr??anstvo dogmi rimske paganske relegije i platonske filozofije. On je obimno citirao Evan?elje po Barnabi radi podr?ke svojim stavovima. Ovo pokazuje da je Evan?elje po Barnabi bilo u opticaju u prvom i drugom stolje?u kr??anstva. U 325. godini odr?an je Nikejski koncil gdje je nare?eno da se sva orginalna evan?elja na hebrejskom pismu uni?te. Izdat je ukaz da ?e svako ko bude imao ovo Evan?elje biti ka?njen smr?u. U 383. godini papaz je obezbijedio jedan primjerak Evan?elja po Barnabi i zadr?ao ga u svojoj privatnoj biblioteci. U ?etvrtoj godini imperatora Zenoa (478.) otkriveni su posmrtni ostaci Barnabe i tu je na njegovim grudima na?en primjerak Evan?elja po Barnabi, pisanog njegovom vlastitom rukom. (Acia Sanctorum, Boland Junii, tom II, stranice 422 i 450, Ant werp 1698). Izgleda da je ?uvena Vulgata Biblija bazirana na ovom evan?elju. Papa Siksto (1585-1590) je imao prijatelja Fra Ma rina. On je na?ao Evan?elje po Barnabi u privatnoj biblioteci pape. Fra Ma rino je bio zainteresiran jer je ?itao spise Irinejeve u kojima je Barnaba obilno citiran. Talijanski rukopis je pro?ao kroz razli?ite ruke, dok nije stigao “osobi visokog zvanja i autoriteta”, u Amsterdamu, “za kojeg se u toku njegovog ‘ivota ?esto ?ulo da isti?e visoku vrijednost ovog spisa”. Poslije njegove smrti on dolazi u posjed J.E. Kramera, kancelara kralja Pruske. U 1713. godini, Kramer je prezentirao ovaj rukopis ?uvenom poznavaocu knjiga, princu Eugenu od Savoje. U 1738. godini, zajedno sa prin?evom bibliotekom on se obreo u Hofbiblioteci u Be?u. Ono sada tamo po?iva. Toland u svojim “Miscellaneous Works” (?tampanim posthumno 1747.) u tomu I, strani 380, napominje da Evan?elje po Barnabi jo? postoji. U poglavlju XV on upu?uje na Glacijski dekret iz 496. godine gdje je “Evangelium Barnabe” uklju?eno u listu zabranjenih knjiga. Prije toga je ono bilo zabranjeno od strane pape Inocenta u 465. godini i dekretom Zapadnih Crkava u 382. godini. Barnaba se tako?e spominje u Stihometriji Nikifora, serijski br.3, Poslanica Barnabina....red 1,300, zatim ponovo na listi ?ezdeset knjiga. Serijski br. 17, Putovanja i naukovanja apostola, Serijski br. 18, Poslanice Barnabine, Serijski br. 24, Evan?elje po Barnabi. koje toj musliman pa go napisal toaa evegelie samo kakvi lagi iznesuvate sto ima musliman toaa dsa go pisuvaa ;; za poveke ako sakas ds znaes , latinskiot tekst na angliski jazik gospodin ragg ie stampan voo;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; KORCAPR.cdr Latinski tekst su na engleski jezik preveli gospodin i gospo?a Ragg, a bio je ?tampan na Clar en don Pressu u Oxfordu. Objavio ga je Ox ford Uni ver sity Press 1907. Ovaj engleski prevod je misteriozno i??ezao sa tr?i?ta. Poznato je da postoje sada dva primjerka ovog prevoda, jedan je u Muzeju Britanije a drugi u Kongresnoj biblioteci, Va?ington. Prvo novo izdanje na engleskom je bilo sa mikrofilmovane kopije Knjige u Kongresnoj biblioteci u Va?ingtonu, a dobijena je ljubazno??u prijatelja iz SAD Messenger: el_kevser, sledi gi pravilata na forumov za da ne bidesh sankcioniran. 1. Ne e dozvoleno potsmevanje, potcenuvanje i igranje majtap so chlenovi koi ne go delat tvoeto veruvanje. 2. Ne e dozvoleno objavuvanje pogolemi tekstovi na stranski jazici. Dokolku sakash da posochish takov tekst, a ne sakash da go preveduvash i prepishuvash navedi link. Изменето од Messenger - 09.Февруари.2010 во 16:34 |
||
|
||
sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ako neshto e prifateno od strana na covek ne znaci deka e tocno. Jas te prashav konkretno za prstot na Boga koj ja dal sabotata, a ti mi kazuvash za covek shto smenil vekovi podocna. Fokusiraj se na Bozjiot prst koj na kamen ja napishal sabotata, neshto shto i k*uranot go potvrduva, no ne i ti.
Zoshto izbegnuvash da zboruvash za k*uranot koj ja podrzuva sabotata, a ne petokot? Koj e povazen za tebe, k*uranot so sabotata ili nekoj covek shto napishal za petokot? Kogo ti sledish, covek? Se ushte cekam da mi dadesh komentar za sabotata i k*uranot kakoi za Bozjiot prst shto napishal na kamen. Toa e ona shto Ishmael go drzel, no izgleda ne i ti. Objasni ja konkretno tvojata teza za petokot. |
||
el_kevser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
evreitee sekogas koga nesto ke prifatile kako dogovor oni toaa, toj dogovor ne go pocituvale imame bezbroj primeri ;; ti dadov cela sura sura dzuma sto znaci petok ako bese sabota ke pisuvase sabota no bog veli dzuma petok; 9. О верници, кога ќе се повика на намаз во петок... па, побрзајте кон споменувањето на Аллах, и оставете ја купопродажбата. Ете, тоа е подобро за вас само да знаете! Примерот на оние кои го понесоа Теврат, а потоа го напуштија, е како примерот на магаре кое носи книги. Е, само колку е лош за луѓето народот кој ги сметаше за лажни ајетите Аллахови! Аллах не го упатува народот зулумќарски! znaci evreite na koi im bese naredeno da rabotat spred tevrat ne rabotaa spored nego se slicni kako magare koe nosi knigia ne znae sto ima vo niv,,,a muhamed,a,s rekol; koj vo petok zboruva dodeka imamot drzi hudba slicen kako magare koe nosi knigi, a onoj koj ke mu rece kuti, nema dzuma. potoa allah veli Кажи: “О Евреи, ако замислувате дека сте пријатели на Аллах за разлика од другите луѓе, тогаш, посакајте ја смртта ако сте искрени , ako ste vie na prav pat a ne muhamed i negovite ashabi posakajte ja smrta ako ste iskreni vo vaseto povikuvanje kon ljubovta na allah prethodnicite na odamnesnite narodi kako sto veli muhamed.as. im bilo naredeno da go slavat toj den (petok) potoa veli; toj e den niven i im bil odreden kako praznik no posle toa onie se razdvoile vo nivnoto praznuvanje,,. ; posle toa evrite go odobrile sabotaa i allah tooa im go odobril hristijanite go prifatile nedela nas allah ne upati da go postuvame petok, pa go naprai da bide redosled petok sabota nedela kade vel;i muhamed; nie sme posledni vremenski a na sudniod den ke bidime prvi,i allah nas ni naredi da se soberime ovoj den , den na dzuma (petok)zaradi ibadet(molitva) voopsto ne izbegnuvam da zboruvam tuku k*ran kerim toa go potvrduva deka sabotata e odreden na izaelcite kako den za molitva(ibadet) i odmori da ne gresaat vo sabota ,a nas muslimanite nie odreden petok za namas molitva (ibadet)i na nas ne nie zabraneto da rabotime vo petok mozemee da rabotime no koga e dzuma namaz od 12 do 14 casot dodeka trae namazot, togas ne rabotime a koga ke zavrsi namzaot i go islusame govorot na hutbata, rasturetese po zemjata barajte od rskot na allah so vas trud i spomnuvajte go allah mnogu vo site vasi priliki http://www.youtube.com/watch?v=hMxBkluGPWY http://www.youtube.com/watch?v=uPgFG0tAb1o a zosto vie hristijanite go slavite nedela a ne sabota ?[ Изменето од el_kevser - 09.Февруари.2010 во 21:33 |
||
|
||
dejanpp
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
KONTROLA NA RAJDZAJNE DECA SAMO TOGAS KE NEMA GRUPI KOI KE SE IZDVOJUVAAT OD RELIGIITE KOI KE STANAT TERORISTI. toa bese negativniot plod od religiite i kontrola na istiot a sega ke go slusnes pozitivnet plod od religiite i priciniite koi moze toj da se raspadne vo mnogu slucaevi koga liceto pocnuva da zivee vo svojot religiozen svet toj uspeva da sozdade virtuelna oblast koja moze da ja menuva kaj hristijanite so pomos na pokajanie kaj budistite patuvajne se poblisku do svetlinata ..... site tie religiozni svetovi mozat da se srusat vo site religii samo ako deluva socijalniot faktoe na prezivuvajne. pr.ako edno lice mesecno ima primajne kolku da se prehrani toj so pomos na svojot religiozen svet vo koj se moze da menuva i vo koj toj samiot e bog poradi"partnerstvoto so bog" ke zive za nego" isto kako najbogatiot i najmojkniot covek vo svetot so sto vo celina ke bide zadovolen mnogu od svojot zivot.ZARADI TOJ FENOMEN VLADITE GI FINANSIRAAT SITE RELIGII DA POSTOJAT no koga ke pocne da vlijae socijalniot faktor t.e. liceto ke nemoze da se prehrani da prezivee togas negoviot imaginaren religiozen svet se srusuva toj pocnuva vo realnosta da bara prostor da vladee so partnerstvoto na svojot bog kade ako nema da najde sloboden prostor za deluvajne negovoto veruvajne vo bog moze da se raspadne ili pak pravilata koi gi znae za bog pocnuva da gi tolkuva poinaku .odovde nataka liceto moze da se razgleduva kako potencijalen terorist. |
||
dejanpp
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
JAS VO DVETE MOI IZLAGAJNA SE TRUDEV SAMO DA IZNESAM NESTO STO BESE PUSTENO VO MEDIUMITE KAKO NAUCNO GLEDISTE NA NAUCNICI OD GOLEMITE SVETSKI SILI.
|
||
sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kevser, kolku shto te razbram, ti sugerirash deka Bog im dal razlicni denovi na sluzba na muslimanite (petok), na evreite (sabota) i na hristijanite(nedela). Ovaa teza e ne logicna od gledna tocka na Bog, zoshto On veli:
"Зашто Јас, Господ, не се менувам,..... - Malahija 3:6 Toa e cisto covecka odluka, a ne Bozja. Ako On veli deka ne se menuva, zoshto togash ti sugerirash razlicni denovi za sluzba? Drugo, islamot go priznava Isa za prorok koj ja drzel sabotata, bil evrein. Zoshto? Od site tvoi postovi so koi jas komuniciram, ne najdov nitu eden argumentiran fakt so koi go dokazuvash tvoeto tvrdenje za petokot, tuku samo tvoi zborovi i citati od lugje. Periodot od Mojsej do A.D. 325 ti go preskoknuvash i ne davash nikakov argumentiran dokaz. Biblijata vo toj period e mnogu jasna, kade kazuva deka Bog so svoj prst na kamen ja napishal sabotata, neshto shto evreite ne mozele i da sakale da go promenat. No tamu imalo i muslimani, ne samo evrei. I narebata od Boga vazela i za niv!!! Taka da ne gi meshaj evreite koga zboruvame za sabotata (oni si imaat svoi problemi), tuku te molam daj mi argumentiran fakt za periodot od Avram do A.D.325 i petokot. Nikejskiot sobor e samo eden del od promenite koi covekot gi napravil, no toa ne e pricina za se formira nova religija. Kako shto napishav i porano, a ti samo mi dokazuvash so tvoite postovi, islamot se javuva kako reakcija na konfliktot megju evreite i hristijanite, a ne vrz osnova na Bozja naredba. "a zosto vie hristijanite go slavite nedela a ne sabota ?" Ako mene licno mi e postaveno ova prashanje, jas ja slavam sabotata od pricinite koi shto ti gi spomna (Nikejskiot sobor). Jas ja slavam sabotata zoshto Bog go rekol toa, a ne nekoj covek, shto kaj tebe e obratnoto: site tvoi dokazi sugeriraat na promena na petokot od strana na covek. Koga ke mi dokazesh argumentirano za petokot od periodot od Avram do A.D. 325, togash ke razgovarame poinaku bazirano na argumentite, posebno dokaz za zivotot na Avram i Ishmael i negovite potomci i petokot. Do togash ne si bash ubedliv za petokot, za istorijata na petokot i Bog. Vo youtube prezentacijata veli deka "smak sveta" ke nastane vo petok. Toa i Biblijata go nagovestuva, zoshto posle toa doagja odmor, sabbath. Petok e posledniot raboten den vo sedmicata. Neznam koj covek moze da go promeni toj fakt koj Bog go kazal? No toj fakt sam po sebe ne e dokaz deka petokot e den za slavenje. Bazirano na istiot princip mozeme i cetvrtokot da go slavime zoshto e dva dena pred "smak sveta", ili pak sredata zoshto e tri dena pred "smak sveta", itn. Изменето од sk - 10.Февруари.2010 во 14:26 |
||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
El kesver..знам дека ти е интересно да си живееш како алиса во земјата на чудата со квази апокрифни евангелија но еве ги голите факти. Тоа таканаречено евангелие по Барнаба најверојатно потекнува од 15-16 век. За разлика од новозаветните списи(кои ги има вкупно во околу 5300 ракописи на старогрчки(!!)и тоа повеќето од 2-3 век. Тоа твое фамозно евангелие го има само на ИТЛИЈАНСКИ!! (ја колку што се сеќавам италијанскиот не се зборел во 2 век нели?) Друго..Иако денес многу муслимани го користат како некаков со аргумент многу е чудно што муслимански апологети пред 14 век ВООПШТО НЕ ГО СПОМНУВААТ.. Како на пример Ibn Hasm (d. 456 A.H.), Ibn Taimiyyah (d. 728 A.H.), Abu'l-Fadl al-Su'udi (wrote 942 A.H.), and Hajji Khalifah (d. 1067 A.H.) Ако им било познато сигурно би го спомнале нели?
Ова не е точно!!НИКОЈ од црковните Оци не го споманал тоа евангелеи а они и то те како ги спомнувале сите гностички и секакви дела од секавви чудаци и еретичи со цел да ги предупредат верните за нив.Но за тоа барнабино евангелие не велат ништо! Значи дури и да постоел барем некој ќе го спомнел за време од 1500 години!! Трето тоа квази евангелие е КРЦАТО СО АНАХРОНИЗМИ.тоа значи дека има работи кои не се историски точни или се нелогични како на пример: 1. Тоа дека Исус бил роден додека Пилат бил гувернер иако сите се сложувата дека он то станал или 26 или 27 година од новата ера. 2.МНОГУ ЧУДНИ ГЕОГРАФСКИ ГРЕШКИ Во 20 глава се вели дека Иссу пловел до Назарет(!!?) Назарет не искача на море ниту на езеро за твоја информација.И ако нели бранаба го напишал не е малце чудно таква грешка да распали?! тоа е исто ко ја сега да кажам дека сум стигнал до Скопје со прекуокенаски брод. 3.Друг пример на анахромизам е тоа што се спомнува некој вазал(пази средновековен термин!!) кој му давал дел од приходот од нивата на својот господар. тоа во палестина во првиот век не се случувало. 4.Се спомнуваат буриња со вино,иако во палестина како и во целиот блиски исток се користел кожни мешини за чување на истото или пак големи глинени садови. Доволно ли е или да продолжам? |
||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Без паника молам. Нашиот лаички информиран пријател el_kevser се помешал со апокрифното „послание на Барнаба“ кое е сосема различен, исто така апокрифен, документ од ткн. „евангелие по Барнаба“ кое, во оваа денешна форма, се јавува дури во 15-16 век. |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Внеси реплика | страница <1 34567 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |