IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - обработка на фотографија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

обработка на фотографија

Внеси реплика Внеси реплика
Автор
Порака
piperka Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 15
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај piperka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: обработка на фотографија
    Испратена: 08.Февруари.2010 во 13:18
При обработка на фотографии на PC сакам да успеам дел од црно-бела фотографија да ја направам колор, на пр.имам фотографија од анфас и ми треба целиот заден дел да е црно бела а само очите на лицето да бидат во боја али не знам како се преви тоа, може ли некој Pleasee да ми објасни?
подобро е да станеш човек отколку крал
Кон врв
seka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Guardian Angel

Регистриран: 04.Декември.2007
Поени: 4418
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај seka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2010 во 13:38
piperka, kako prvo i osnovno bi trebala d akazes so koj program sakas do celta da sitignes?
Фотографија, камери и видео tamu mozes soveti da najdec, pogledni mozebi ke najdes odgovor na tvoeto rasanje среќа
Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta.
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај piperka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2010 во 13:43
не е важно во кој програм работам битно е со кој програм можам тоа да го постигнам иначе стандард ти е Photoshop i ACDsee

Изменето од piperka - 08.Февруари.2010 во 13:44
Кон врв
seka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Guardian Angel

Регистриран: 04.Декември.2007
Поени: 4418
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај seka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2010 во 13:49
kako ne e bitno? ako rabotis so PS togas nema problem toa da go postignes... imas po internet finti i objasnuvanje kako toa mozes da go napravis..eve kako mozes boite na ocite da i smenis.... pa valja znaes kako da ja smenis pozadinata vo crno belo

Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta.
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај piperka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2010 во 13:59
фала за сајтот сега ке проверам али очекував вака случајно и тука некој од нашиве да знае иначе све има на чичко Google али финтата не е да се разбираш со мексиканци туку да споделиш информации со македонци
позз
Кон врв
Flix Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Клабинг

Регистриран: 14.Септември.2005
Поени: 9229
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Flix Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2010 во 15:15
имаш цел подфорум за фотографија и ова е веќе поствено не мораш да отвараш нова тема за тоа.
Кон врв
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 20:23
Kupi si foto shop biblija CS2 ili druga pa na mesto novoni procitaj si ja od uvodot do sodrzinata na raat pa taka ke ti se otvorat najraznovidni pogledi i ke sfatis kako foto shopot "RAZMISKUVA" pa i ti ke moras da razmisluvas so negoviot um i ke ti bide mnogu polesno. Eden moj drugar star kompjuteras mi rece vaka. KOMPJUTEROT E GLUP I RAZMISLUVA NA NEGOV NACIN. ZA DA GO EKSPLOATIRAS I TI MORA DA RAZMISLUVAS TAKA. Jas podocna sfativ deka bil vo pravo.
pozdrav Gemini
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2010 во 13:59
Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

KOMPJUTEROT E GLUP I RAZMISLUVA NA NEGOV NACIN. ZA DA GO EKSPLOATIRAS I TI MORA DA RAZMISLUVAS TAKA. Jas podocna sfativ deka bil vo pravo.

Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2010 во 06:30
Originally posted by piperka piperka напиша:

При обработка на фотографии на PC сакам да успеам дел од црно-бела фотографија да ја направам колор, на пр.имам фотографија од анфас и ми треба целиот заден дел да е црно бела а само очите на лицето да бидат во боја али не знам како се преви тоа, може ли некој Pleasee да ми објасни?

Procesot odi obratno, bidejci mnogu tesko ce obois crno-bela fotografija.
Neise se razbravme, sto sakas...

Vo Photoshop imas dve opcii, ednata e da koristis Sponge tool setiran na desaturacija i vnimatelno da obezbois se, osven ona sto sakas da ostane vo boja.

Drugata e da napravis duplikat layer od fotografijata (Layer>Duplicate Layer), da go desaturiras preku (Image>Adjustments>Desaturate, ili Shift+CTRL+U), a potoa so gumicka da go izbrises desaturiraniot layer so Eraser tool onamu kade sto sakas da ostane bojata i na kraj da gi spois layerite so Layer>Flatten Image.

Ako se nafatis za ova, a nemas iskustvo so Photoshop, korisna informacija bi bilo i deka alatkite (Sponge i Eraser) mozes da gi setiras so toa sto otkako ce gi vklucis ce napravis desen klik vrz fotografijata koja sakas da ja obrabotuvas. Pri toa se vklucuva drop-down meni vo koe mozes da ja selektiras ostrinata i goleminata na alatkata (ostrina vo smisla dali ce ima hard ili soft edge).

Postojat i nekolku drugi nacini na izveduvanje na ova (vo zavisnost od toa sto sakas), no se premnogu komplicirani za objasnuvanje i baraat premnogu poznavanja na PSot.

Za informacija, ACDSee e odlicen program za razgleduvanje na fotografii, pa i za katalogiziranje (ako imas na toni na HD-to), no ne e i nikogas ne bil standard za obrabotka na fotografii. Ne go bidjava ama ic za toa.

Изменето од Mire - 13.Февруари.2010 во 06:32
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.