![]() |
|
Борбата на МАКЕДОНЦИТЕ од Пиринска Македонија |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 56789 19> |
Автор | |
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Димитров е Македонец , да ?
|
|
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|
![]() |
|
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Па эар уште бе им се верува на Димитров и кумунистите - ова бугариве многу чуден сој биле
![]() |
|
![]() |
|
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Сега веќе не убеди, нема што. Кој јазик сакале Македонците од Пиринска Македонија да го изучуваат? Изменето од Македон - 08.Февруари.2010 во 16:05 |
|
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|
![]() |
|
lav4eto ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Тоа е неуспех за БКП, коjа нели подготвува народот од Пиринска за припоjување кон Вардарска?
Затоа човекот пишува до Димитров, коj беше шеф на Коминтерната, се чуди што да прават, кога нема коj да го изучува jазикот? Фактите се тоа ,толкуваjте си ги како што сакате. |
|
![]() |
|
leoglas75 ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 29.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 80 |
Ma tie faktite ne gi gledaat. Se e falsifikat za niv.
Изменето од Македон - 08.Февруари.2010 во 16:06 |
|
Българио, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха И твойто име само кат мълвяха, умираха без страх. Иван Вазов |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
И тие веке се свесни дека иэмислуваат неверојатни лаги но тоа е - Бугарска работа
![]() |
|
![]() |
|
lav4eto ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Добро, значи вие верувате на вашите комунисти, АСНОМ и документите на тоj период, а на бугарските(кои се дупе и гашти)- не, отеднаж фалсификат и краj!
Нели сите одлуки во тоj период се решавани заедно со другарите Тито, Сталин и Димитров? Значи пописите се вистина(тука нема фалсификат, нели), 300 000 македонци се потпишале доброволно и со радост, а кога се доаѓа до изучувањето на jазикот, нема ниту еден мераклиjа?!? Аjде да мериме со еден аршин, може? |
|
![]() |
|
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Нели е тоа податок кој зборува сам за себе. Ти викаш 300000, јас велам 200000 декларирани Македонци, а немало ниту еден кој сакал да го изучува македонскиот јазик. Нели можеш да видиш дека нешто смрди? Убеден сум дека корне од бугарската страна, која безброј пати се има докажано, посебно кога во прашање е Македонија. Јас повеќе им верувам на живите учесници. А ако треба да бирам меѓу комунистите, биди сигурен дека ќе им верувам повеќе на македонските одколку на бугарските. Тодор Живков и неговите полтрони се имаат докажано, а и самите знаете колку вределе. Изменето од Platenik - 08.Февруари.2010 во 13:53 |
|
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|
![]() |
|
Е каков е мотивот на комунистиве да пишуваат тоj документ?
Нели тие истото сакаат? Нели затоа се чудат што да сторат сега со илjадите македонци, кои не сакаат ни jазик, ни историjа? Или не знаеш дека оваа политика е спроведувана со сила? Па има уште живи луѓе, кои памтат "доброволното" преброjување! Изменето од lav4eto - 08.Февруари.2010 во 14:14 |
|
![]() |
|
Сигурен сум дека еден ден ќе разбереш кои биле мотивите на бугарските моќници од тоа време. Всушност нивните мотиви никогаш не се ни разликувале од оние фашистичките, посебно кога станува збор за Македонија. Ти си убеден дека тоа станало со сила, ама и јас сум убеден дека навистина станало со сила, не да бидат македонизирни, туку бугаризирани. Ако сте толку сигурни во тоа што го зборувате, дозволете им барем на тие 5000 луѓе да се организираат и декларираат онака како што сакаат. Не се плашите од 2 милиона Турци и Рома, а дали има основа да се плашите од еден грст народ?! |
|
|
|
![]() |
|
За жал не сум на 16, та да има цел живот време да разберам...
Имаме различни ставови и нема проблем од тоа. Фактите од историjата говорат дека нема друга држава на Балканот, коjа да има во владата, воjската, политиката толку луѓе од Македониjа, кои според тебе се бугаризирани, а според мене се декларирале до краjoт како македонски бугари. |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Проблемот не е во декларирање туку во сваќањето на декларирањето - никој не вика дека Македонија е етнички чиста эемја,само Бугарија е иэгледа етнички чиста - еве денес имаме МакедонскиАлбанци - но тие не се Македонци само потекнуваат од Македонија,родени се тука - исто така има и Бугари кои се родени у Македонија но има и чисти етнички Македонци,вие Македонците не ги гледате - эошто така неэнам
![]() |
|
![]() |
|
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Ете , знаев , Димитров е комуниста , шеф на Коминтерната , масон , пијаница , диктатор и сл. Никаде неможам да прочитам во бугарските , па дури и во македонскте книги дека она како Македонец се обидувал да ги македонизира Македонците , да им овозможи македонскиот дијалект ( т.н. западниот бугарски говор ) да го користат во секојдневието и за тоа да не бидат измејувани дека се неписмени и дека збореле на “селски“ , дека им овозможил да си ја изучуваат историјата , историјата на Македонците ( во кое не влегуваат законите на Омуртаг и херојството на Крум , и сл. ) . Еден ист аргумент - доказ , а толк*различни толкувања ![]() |
|
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
|
![]() |
|
Еве и jас се чудам - се им остварил човекот, а они прости, глупи, не сакаат да си го научат маjчиниот jазик!
За жал стоте години "бугаризациjа" си кажале своето- и денеска како и преди 100 години си jа сакаат лажливата бугарска историjа! |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 56789 19> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |