|
Што е животот? |
Внеси реплика | страница <1 9192939495 133> |
Автор | ||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Da, pravilno si me razbral.
E sega, koga velime `rabotime za da zhiveeme`, samata rabota e del od toj zhivot, t.e. rabotata na esencijalen nachin ni go osmisluva i definira zhivotot kako i site prospekcii, zhivotni filozofii i sl. koi se pojavuvaat. Znachi raboetnjeto i zhiveenjeto netreba da se analiziraa i separira kako dva nezavisni dela od nashiot zhivot, zashto toa e nevozmozhno, ednostavno i rabotata e del od zhivotot i e onoj- esencialniot. Ako gi splitirame ovie dava poima ( rabota i zhivot) , togash doagjame do tvoite viduvanja ili nekoi drugi koi poagjaat do polupolanata chasha. Voglano golem del od filozofite imale vakov pristap, ( go analizirale izvodot od funkcijata, a ne samata funkcija, da se izrazam matematichki) t.e. ne gi zemale kompleksno rabotite vo nivnite opseravcii i analizi Eve eden primer samo : Se do Marks, nieden filozov nitu prerodnbenik, nitu relig voidach ne go zemal socialniot aspekt na opservacija i anliza. Marks e prviot , i pokraj ostanatoto i po ova e vrednuvan kako eden od mislitelite koi dade ogromen pridones vo dokompletiranje na chovekovite opservacii za samiot sebesi i za zaednicite koj gi gradi. Изменето од Marko sk - 07.Февруари.2010 во 20:11 |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Viktoria123, bolkite imaat fizichko i umstveno potklo. Nikoj ne ja negira nashata materijalna manifestacija i mislam deka toa go rekovme ushte na pochetokot, kako shto rekovme deka umstvenite interpretacii za nas pretstavuvaat realnost isto taka.
Ako bolkata e posledica od materijalnoto raznebitie na nasheto telo, togash teloto samoto se sanira ili toa mozheme da go zabrzame i olesnime so hemikalii (lekarska intervencija) koja kje pomogne so saniranjeto ili kje interferira so prichinitelot za da go neutralizira.
Bolkata od umstvenoto poteklo, isto taka, mozhe da se sanira ili eliminira koga kje se osoznae deka e kreacija na nashiot um. Sekako deka so lekarstva mozhe hemijski da se intervenira i interferira so mislite na nashiot um.
Nesposobnosta na lugjeto da ja promenat svojata psihofizichka sostojba ne go negira faktot za nashata iluzija koja poteknuva od interpretacijata na svetot okolu nas. Изменето од Messenger - 07.Февруари.2010 во 20:05 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo red,ke sonuvame dodeka ne se razbudime.Koga ke bideme budni ke osoznaeme deka sonot ni posluzil za da se osoznaeme sebe si.Na krajot ke zavrsi sonot.Nie sme svesni za nasata vistina.A shto potoa???Shto se slucuva so svetot.
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mislam deka na pochetokot te razbrav oti barash nekoi informacii i ti gi dadov najdobro shto mozham. Budenjeto (prosvetluvanjeto) e kontinuiran proces. Ako imash srekja, mozhebi kje se prosvetlish vo eden mig tolku mnogu shto kje pomislish deka toa e krajot. Jas ti go pozheluvam tokmu toa. Togash kje go osoznaesh odgovorot na tvoeto prashanje "a shto potoa?" Patot se pochnuva so prviot chekor... |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Leleeeeee!ne sum trgnala po patot na prosvetluvanjeto Samo sakav da "slushnam" nechie mislenje za neshtata za koi imam prochitano a nemozam bash najdobro da si gi objasnam
Mene lichno mnogu mi se dopaga ovaa tema i nemozam da prestanam da razmisluvam A za toa najverojatno e vinoven UMOT Mozebi treba da go koristime samo za prakticni celi shto bi rekol-EKART TOL Изменето од viktorija123 - 08.Февруари.2010 во 00:18 |
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ekart Tol na najednostaven nachin im go objasnuva "sega" na lugjeto od takanarecheniot "zapaden svet". Na delechniot istok toa se izuchuva vekje so iljadnici godini (budizam, taoizam, zen, hunduizam, ajurveda, joga...).
Interesot na zapad se zachna so doagjanjeto na Paramahansa Yogananda vo Amerika, a osobeno se razvi so napredokot vo kvantnata mehanika. Imeno onoa shto do togash se smetashe samo kako zhivotna filozofija ili mistika, pochna da se validira preku granichnite dostiganja na fizikata i medicinata (prostor, vreme, memorija, biofidbek, genetika...).
Si naishla na dobar avtor.
|
||
|
||
MyWay
Сениор Антиталенат на годината Регистриран: 05.Септември.2008 Локација: Aruba Статус: Офлајн Поени: 23914 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Секоја наредна секунда ти нуди избор, а направената одлука може да ти го дизајнира наредниот ден или повеќе години...
|
||
Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ...... |
||
ANITA11
Сениор Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 21488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
zivotot e nepisano pravilo ,koe treba da go ziveeme.
|
||
viktorija123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mesenger,jas nikako da odoleam na prashanjata a kako nikoj dosega ne se vkluchuva vo nashiot "muabet"...
Dali ste go chitale Nisargadata-"Jas sum TOA"? Pogore rekovte deka nikoj ne ja negira nashata manifestacija. Za chovekot (sonuvachot),svetot e realnosta,no "tvrdenjeta" deka svetot e iluzija, son...i deka prva e ideata a potoa materijata,zarem toa ne ukazuva na negiranje na istata Ako celiot univerzum "visi"vo svesta,neli e toa negiranje na chovekovata realnost.A mozebi i TOA e edna idea Изменето од viktorija123 - 08.Февруари.2010 во 13:35 |
||
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Najskokotlivo e da zboruvame za "ideata" koja sama po sebe e cista energija.Za razlika od "materijata" koja ni e na dofat i ja percipirame so site nasi setila.
Se slozuvam so Mesenger od edna edinstvena pricina sto naseto spoznavanje i odvojuvanje od ostanatite vrsti na zemjata lezi vo "ideata".Od tuka trgnuva i naseto vozdignuvanje i samosoznanie. |
||
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
||
viktorija123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A shto mislite za antimaterijata?
|
||
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pojasni dali ja baras fizikata so novite naucni otkritija ili filozofijata?
|
||
||
viktorija123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pa neli filozofijata pochna da se validizira preku dostiganjata vo fizikata.(mislam na materijata)
Изменето од viktorija123 - 08.Февруари.2010 во 13:59 |
||
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne mi se dopagaat modernite mixovi na babi i zabi...izgledaat degutantno za mene...
Edno e sigurno...zelbata za mok i prevlast kako najlosiot demon vo coveka nosat neminovno samounistuvanje. Kolku ubavo ne teraat vo ambisot so nasite apetiti za dominacija Prirodniot proces na antimaterijata e delo na prirodata od koe sme nie eden mal del. |
||
||
Внеси реплика | страница <1 9192939495 133> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |