IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Разлика помеѓу к*ранска и библиска објава на...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Разлика помеѓу к*ранска и библиска објава на...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 12>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 17:21

Изменето од maria_magdalena - 08.Февруари.2010 во 12:28
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 17:21
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

pa se postavuva prasanje zasto cesto toj izras go spomnuvate od lica od hristijanska verosipoved,
muhamed k*ranot go prepisal od biblijata;

ako go prepisal od biblijata   sigurno i ovaa bi go pisuvalo vo biblija?
odgovor;

Мухаммед (или кој и да го составувал денешниот Кyран) не ги користел само приказните од Библијата. Тој (или тие) при составувањето на Кyранот се служел со различни извори, апокрифни текстови, легенди, приказни што кружеле меѓу трговските каравани во Арабија и сл.
Конректно оваа приказна за „бебето Исус што демек зборувало“ најверојатно е превземена од едно арапско апокрифно „евангелие“ наречено: "Првото евангелие на детството на Исус Христос".
Поздрав.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 18:20
k*ranot e odobrenie na allah (boga) za da gi potvrdi prethodnite knigi na allah toje upatuvac kon vistinata i donesuvac na radosna vest za sekoe dobro na iskrenite vernici na ovoj svet i na ahiret.

ti gi objavivme oo , muhamed! najasnite ajeti koi ja dokazuvaat vistinitosta na tvoeto pratenistvo, nego ne go priznaavaat onie koi ja napustaat verata na allah.

nikogas so tebe nema da bidat zadovolnii ooo. muhamed!
ni evreite ni hristijanite se dodeka ne ja ostavis tvojata veraa ne ja prifatis nivnata vera, kaziii im;
verata islam e ispravna vera koga bi gi sledel nivnite zelbi, otkako ti dojde objavata nema da najdes kaj allah nikakov zastitnik koj ke ti koristi i nikakov pomosnik koj ke ti pomognee,

o muhamed; k*ranot tie objaven so vistina i vo nego nema nikakvo somnenie, toj e potvrda na prethodnite knigi i verovesnici, allah mu go objavi tevrat na musa indzil na isa pred da se objavi k*ranot, za da gi upati bogobojazlivite kon veruvanje za da ja popravi nivnata vera i nivniot zivot, go objavi ona sto ja razlikuva vistinata od nevistinata , za onie koi ne veruvaat vo objavenite ajeti na allah ima golema kazna , on ke im se odmazdi na onie koi gi poreknuvaat negovite argumenti i dokazi i on e edinstven vo bozestvenosta.,,

o sledbenici na tevrat i na indzil evrei i hristijani!zosto gi poreknuvate ajetite na allah objaveni na negovite verovesnici ko se vo vasite knigi, vo niv stoi deka muhamed.a.s e ocekuvaniot verovesnik i deka ona so sto ke vi dojde e vistina vie ste svedoci za toa no vie go negirate toaa.

zosto ja mesate vistinata vo vasite knigi so ona sto go iskrivivte i go napisavte so svoi race so nevistinata i go kriete ona stoe vo niv opisot na muhamed deka negovata vera e vistinska avie toa go znaete?

kaziim oo , muhamed!
nie iskreno veruvame vo allah i sme poslusni, nie nemam drug bog osven nego, veruvame vo objavata sto ni ja objavi, i vo objavata sto mu ja objavi na abraham, i na objavata na negovite sinovi ismail i ishak i vo objavata na jakub i vo ona sto im go objavi na vnucite veruvame i vo ona sto mue objaveno na mojsej i na isa (isus), i vo ona sto im go objavi allah na negovite pejkamberi nie veruvame vo seto toa i ne pravime razlika megu niv .

nie te isprativme o muhamed so vistinaska vera podrzana so dokazi i natprirodni dela soopstim ja na lugeto, donesuvajkim radosnica   i opomena i ti nemas da bides prasan za zitelite dzehenemski.

Изменето од el_kevser - 06.Февруари.2010 во 18:27
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 18:34
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Па токму тука и ќе се увериш во веродостојноста на к*ранските објави. Сите чуда кои ги правел Исус биле не со цел да ги забавуваат толпите, туку да бидат сведоштво за Единородниот. А ќе признаеш, таква цел не би била постигната со магиониочарски изведби на едно бебе или дете.

Друго, како што знаеш, постојат многу неканонски евангелија кои биле во оптек. Мојата прабаба на пример (преку која се запознав со Библијата) кога ми раскажуваше за раѓањето на Исус спомнуваше и дека Марија јадела урми во часот на породилните болки.Тоа е спомнато и во к*ран.
Прабаба ми не читала к*ран.
Читала Библија и по некое предание.

И сега?
Од каде Мухамед ги црпел објавите?

vo k*ranot veli deka merjem   koga imala porodilni bolki zastanala pod edno steblo urmina granka

a dali vo biblijata pisuva deka koga imala porodilni bolku bila pod steblo na urmi i deka jadela i piela kade sto vo toa mesto potekla voda i e veli jadi od urmite i pij od vodata i raduvajmu se na novorodenceto ;;
go ima li ova vo bilijata ?

potocno kade bila koga se porodila marija?

da   spomnatoe vo k*ran deka jadela urmi
a pod koe predanie citala babati
zarem bilijata nee ista

pozdrav

Изменето од el_kevser - 06.Февруари.2010 во 18:52
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 18:40
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

pa se postavuva prasanje zasto cesto toj izras go spomnuvate od lica od hristijanska verosipoved,
muhamed k*ranot go prepisal od biblijata;

ako go prepisal od biblijata   sigurno i ovaa bi go pisuvalo vo biblija?
odgovor;
Мухаммед (или кој и да го составувал денешниот Кyран) не ги користел само приказните од Библијата. Тој (или тие) при составувањето на Кyранот се служел со различни извори, апокрифни текстови, легенди, приказни што кружеле меѓу трговските каравани во Арабија и сл.Конректно оваа приказна за „бебето Исус што демек зборувало“ најверојатно е превземена од едно арапско апокрифно „евангелие“ наречено: "Првото евангелие на детството на Исус Христос".Поздрав.

zarem ne veruvas deka novorodenceto na marija zboruvase t.e isus

a veruvas deka on pravel cuda
a sega velis deka bila od nekoja apokrifno evangelie
a koe e prvoto evangelie na detstvoto na isus hrisots? sto go spomnuvas

da evangelos k*ranot veli deka isus koga bil novorodence zboruvase   koga go prasuvaaa ,

merjem dade isaret kon nejzinoto novorodence,( na isus da go prasaat i da mu zboruvaat, pa negirajki go toa i rekoa;
KAKO KE ZBORUVAME SO DETE KOE e VO KROSNI(KOLEVKA)

DODEKA BESE VO KOLEVKA I DODEKA CICASE ISA(ISUS) RECE;

'' JAS SUM ROB NA ALLAH(BOG) ODLUCI DA MI OBJAVI KNIGA I ME ODREDI ZA PEJKAMBER(VEROVESNIK)!
I NAPRAVI DA BIDAM BLAGOSLOVEN I KADE BILO DA SUM, I MI OSTAVI VO VASIET DA KLANJAM NAMAZ I DA DAVAM ZEKAAT SE DODEKA SUM ZIV.
DA BIDAM UCTIV KON RODITELITE MOI, I DA NE BIDAM DRZOK I STROG NEKA E SELAM I MIR VRS MENE OD ALLAH NA DENOT KOGA SUM RODEN , NA DENOT KOGA KE UMRAM, I NA DENOT VO KOJ KE BIDAM OZIVEEAN!

TOAA E OPISOT I KAZUVANJATA, O MUHAMED,! STO TI GO PRIPSTIVME ZA ISA SINOT NA MERJEM, VO TOA NEMA NIKAKVO DVOUMENJE I SOMNEZ, TUKU TOA E VISTINSKI GOVOR VO KOJ SE SOMNEVAAT EVREITE I HRISTIJANITE

k*ranot e vistinski govor , , toaa e vistinata, kolku i da go negirate toaa ,,, od vistinata nema beganje.

Изменето од el_kevser - 06.Февруари.2010 во 18:47
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 19:03

Изменето од maria_magdalena - 08.Февруари.2010 во 12:28
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 19:34

zarem ne veruvas deka novorodenceto na marija zboruvase t.e isus

Не. Смеам да не верувам?

a koe e prvoto evangelie na detstvoto na isus hrisots? sto go spomnuvas

http://wesley.nnu.edu/biblical_studies/noncanon/gospels/infarab.htm

da evangelos k*ranot veli deka isus koga bil novorodence zboruvase   koga go prasuvaaa ,

Знам дека пишува така во Кyранот, ама јас не верувам во тоа. Ако ти си убеден во тоа, верувај си, ама дозволи им на другите, кои не веруваат во тоа, да веруваат поинаку.
Поздрав!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 19:38

jasno nie   

ni evreite ni hristijanite se dodeka ne ja ostavis tvojata veraa ne ja prifatis nivnata vera, kaziii im;
verata islam e ispravna vera koga bi gi sledel nivnite zelbi, otkako ti dojde objavata nema da najdes kaj allah nikakov zastitnik koj ke ti koristi i nikakov pomosnik koj ke ti pomognee. nie te isprativme o muhamed so vistinaska vera podrzana so dokazi i natprirodni dela soopstim ja na lugeto, donesuvajkim radosnica   i opomena i ti nemas da bides prasan za zitelite dzehenemski

Изменето од el_kevser - 06.Февруари.2010 во 19:40
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 21:05

Изменето од maria_magdalena - 08.Февруари.2010 во 12:29
Кон врв
Okean-Ljubavi Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 88
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Okean-Ljubavi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 21:26
Samo da ne ispadne deka povtorno nesto se propagira.

1. Crkvata i sledbenicite na Biblijata,znaeme,toa se istoriski fakti,deka zivi spalile mnogu Naucnici,zaradi toa sto Naucnicite tvrdele deka zemjata e Topcesta a Biblijata tvrdi deka e okrugla ploca.

Dodeka Naucnici prifakaat Islam zaradi prethodno spomnatite Naucni dokazi vo Qur'anot te. zaradi toa sto Qur'anot i e vo vodstvo na naukata.
Takvi primeri ima bezbroj.

Кон врв
Okean-Ljubavi Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 88
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Okean-Ljubavi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 21:29
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

jasno nie   

verata islam e ispravna vera koga bi gi sledel nivnite zelbi, otkako ti dojde objavata nema da najdes kaj allah nikakov zastitnik koj ke ti koristi i nikakov pomosnik koj ke ti pomognee. nie te isprativme o muhamed so vistinaska vera podrzana so dokazi i natprirodni dela soopstim ja na lugeto, donesuvajkim radosnica   i opomena i ti nemas da bides prasan za zitelite dzehenemski

Ооооооооооо, уште еден лапсуз на Мухамед (nikogas so tebe nema da bidat zadovolnii ooo. muhamed!
ni evreite ni hristijanite se dodeka ne ja ostavis tvojata veraa ne ja prifatis nivnata vera), ние воопшто не поставуваме услов да се прифати нашата вера-за да бидеме задоволни.
Ете гледаш?

И уште еден: nie te isprativme o muhamed so vistinaska vera podrzana so dokazi i natprirodni dela soopstim ja na luget.

Нит доказ, нит чудо видовме до денешен ден

Kerametite i Cudata i Mudzizite na Resulullah s.a.w.s se bezbrojni.Sekako deka ne si slusnala ti za toa bidejki Muslimanite ne se naslonuvaat tolku na cudata,tuku na cistata verai na jasnotijata i na vistinata.

Za razlika od vam koi ke bidete prelazeni od Lazniot mesija Dedzal-Antihrist,koj isto taka cuda ke pravi a vie vo cuda veruvate.

Isa a.s kolku cuda pravel ? Zamislete,da ne kazam go ubile,ama sigurno pokusale da go ubijat,,, sto li ke bese i cuda ako ne pravese ?

Muhammed s.a.w.s go znaele kako covek CIST.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2010 во 22:53

Изменето од maria_magdalena - 08.Февруари.2010 во 12:29
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2010 во 00:02

..., onoj koj bara drug bog osven allah e vo golema zabluda.

Се сложувам потполно дека оној кој бара друг БОГ (ЕЛОАХ, АЛАХ) освен Оној што è во Чистото Срце Исусово, тој е навистина во заблуда!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Февруари.2010 во 02:56
Originally posted by Okean-Ljubavi Okean-Ljubavi напиша:

1. Crkvata i sledbenicite na Biblijata,znaeme,toa se istoriski fakti,deka zivi spalile mnogu Naucnici,zaradi toa sto Naucnicite tvrdele deka zemjata e Topcesta a Biblijata tvrdi deka e okrugla ploca.

Римокатоличката самонаречена црква да, спалила некои од научниците, но не и следбениците на Библијата, не и Христовата Црква.

Ајде цитирај ја Библијата каде таа вели дека Земјата е плоча?

Originally posted by Okean-Ljubavi Okean-Ljubavi напиша:

Dodeka Naucnici prifakaat Islam zaradi prethodno spomnatite Naucni dokazi vo Qur'anot te. zaradi toa sto Qur'anot i e vo vodstvo na naukata.
Takvi primeri ima bezbroj.

Имаше порано една тема „Исламска наука“ (или нешто слично), ама гледам дека е збришана. Штета, баш ќе се потсетевме на ајетите што говорат за седумте неба и седумте земји, за местоположбата на ѕвездите и месечината во овие седум неба (каде ѕвездите се поблиску од месечината :), за спермата која излегува од ребрата кај мажот, за ѕвездите кои паѓаат (мавајќи ги ѓаолите) и ред други вакви современи „научни отркитија“ на кои сеуште им се чуди денешнава заостаната наука среќа
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.